Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przygotowanie wystawy – porady

terenowiec
10-03-2009, 00:04
Witam Was serdecznie i mam do Was prośbę o wszelkiego rodzaju porady, które mogą się przydać przy organizacji wystawy.
Przejdę do konkretów. Organizuję swoją pierwszą wystawę fotograficzną – fotografii przyrodniczej.
1. Mam już przygotowanych większość zdjęć (90%)
2. Jest prawie ustalona godzina wernisażu – 17.00 – czy to dobra pora?
3. Przygotowuję indywidualne zaproszenia do wielu osób które znam, lub z którymi na płaszczyźnie zawodowej (nie fotograficznej) współpracowałem. Czy to dobry i praktykowany pomysł? Dodam, że większość z nich osobiście zaproszonych przyjdzie.
4. Ile dni przed wernisażem zaproszenia należy doręczyć (kiedy najpóźniej, by było to ładnie odebrane)
5. Czy zaproszenie dla danej osoby powinno mieć specjalnie pod daną osobę przygotowaną treść (pracochłonna sprawa). Czy treść jednakową dla wszystkich, a podczas wręczania powiedzieć osobiście to, co się chce dodatkowo?
6. Jakie atrakcje byście widzieli na wystawie foto – przyrodniczej. Ja będę miał bogatą opowieść o metodach fotografii (czatownie, obserwacje, miejsca, ochrona środowiska, sprzęt). Ponadto będę miał akcesoria (czatownie, siatki itp). Ponadto zrobię prezentację multimedialną (zdjęcia + muzyka + komentarz lektora). Wszystko zakończy się koncertem zespołu po wernisażu. Co ewentualnie jeszcze?
7. Czy powinien być poczęstunek i jaki? Szampan może być złym pomysłem, gdyż wiele osób przyjedzie samochodami). Czym to zastąpić?
8. Ile plakatów przygotować i gdzie je rozwiesić?
9. Czy robiliście katalogi związane z wystawą, taki 4 – 8 stronicowe foldery?
10. Czy zdobywaliście na nie sponsorów (druk tego to 450zł z 4 str i 900zł z 8 str) przy nakładzie 250 szt.
11. Jakie oświetlenie najlepsze do tego typu zdjęć?
12. Kto Waszym zdaniem powinien witać przychodzących gości? Czy ja, czy ktoś inny, a ja powinienem “zabawiać” tych, którzy już przyszli?
13. Jaka ilość zdjęć (format 30x45) jest Waszym zdaniem maksymalna? Nadmienię, że nie mam wąskiej specjalizacji. Są to przede wszystkim ptaki 60%, a reszta to ssaki, krajobrazy i sporo zdjęć “od kuchni”.
14. Moje zdjęcia będą pod spodem miały karteczkę z tytułem i krótkim opisem (gatunek, miejsce okoliczności). Jakiej wielkości czcionką napisy te robić?. Przypomnę, format fot to 30x45cm
15. W jakiej odległości rozstawiać zdjęcia, jakie powinny być pomiędzy nimi przerwy i czy jedne nad drugimi mogą być układane? Muszę to zrobić dość ciasno ze względu na ilość, ale nie chcę przesadzić ze zbyt małymi odległościami pomiędzy nimi.

Pytań mam dużo, ale może coś Wy możecie jeszcze podpowiedzieć? Wystawę organizuję 25 marca i mam jeszcze troszeczkę czasu, by ją możliwie najlepiej dopracować.
Za wszelkie rady i spostrzeżenia będą bardzo wdzięczny.
Andrzej - terenowiec

yerzu
10-03-2009, 00:47
2. Zależy w jaki dzień tygodnia imo w tygodniu minimum 18. W weekend ok
3.Nigdy nie zapraszałem osób z poza kręgu fotograficznego - w specjalnej formie. Zawsze zaproszenia indywidualne kierowałem do fotografów znaczących ( nie koniecznie mi znanych ) z danego okręgu. Warto.
4. Przeważnie robię to 4 - 2 tygodnie przed wernisażem. Im wcześniej tym lepiej. Ludzie mają plany i to trzeba uszanować zapraszając ich sporo wcześniej.
5.Jednakowe zaproszenia - odpowiednio skonstruowane. Zaproszony powinien czuć się wyróżniony.
6. Krótki wstęp opisujący Twoją działalność fotograficzną. Czyli kim jesteś co robisz i dlaczego. Zaproszenie do oglądania fotek. Poczęstunek ( im lepszy tym lepiej) i w trakcie poczęstunku możesz przygotować szerszą prezentację swojej osoby/swojej działalności.
7.Szampan/wino + soki. Imo powinno być cos do zjedzenia - nie raz ludzie przyjeżdżają z daleka - sałatki + wędliny + sery + pieczywo uważam za wystarczające
8.Nigdy nie przygotowywałem plakatów. Podstawa to media internetowe zajmujące się fotografią. Zarówno portale o niej piszące jak i portale ją pokazujące. Pisz do moderatorów często są to ludzie skłonni do pomocy w promocji. Warto napisać do regionalnych gazet zarówno ogólnych jak i skupionych na sztuce. Oczywiście radio i telewizja polska czy regionalna (nie zawsze się uda ale warto zapytać). Łatwiej jest po pewnym czasie gdy się uzyska patronat medialny danego radia czy gazety.
9.Warto to zrobić . Czy w postaci folderów czy widokówek. Opcji jest dużo ale to raczej powinno być na głowie galerii. Chyba że robisz wszystko sam to i tak warto wydać chodź jedno stronicowy "upamiętniacz" czystawy
10. Sam nigdy tego nie robiłem - zawsze tym zajmowała się galeria.
11. Takie jakie jest :) Lepszego i tak nie załatwisz w danym pomieszczeniu - koszty były by za duże.
12. Właściciel miejsca/galerii. Jeśli ty nim jesteś to ty. Zabawiać - nie ma sensu. Zapraszasz do sali w której będziesz rozpoczynał wernisaż. Ludzie żadko przychodzą sporo przed czasem.
13. Cięzko powiedzieć . Brałem udział w wystawach gdzie było 40 prac jak i w takich w których było ponad 300 fotek. Wszystko zależy od przestrzeni i Twojego poziomu. Nie pokazuj nic co jest średnie - pokazuj najlepsze. Wieszaj foty tak żeby były odbierane indywidualnie. Każde zdjęcie musi mieć przestrzeń - nie można przepakowywać.
14. Czcionki Ci nie podam - muszą być na tyle małe żeby nie odciągać wzroku odbiorcy od prac. Lepiej żeby ich w ogóle nie widział niż żeby go rozpraszały.
15.Punkt 13 . Jeśli musisz je upakowywać czego ogólnie nie znoszę to rób to tematycznie żeby wyglądało to jak cykl. Imo lepiej pokazać mniej a dobrze niż dużo a byle jak

Do 25 marca to masza bardzo mało czasu :)

Przepraszam za literówki

BTW gdzie wystawa ?

terenowiec
11-03-2009, 00:39
Dzięki yerzu za rady. Część z nich z pewnością wykorzystam, bo nawet o niektórych sprawach, o których piszesz, nawet nie myślałem. Wystawa będzie w Strzelinie (Dolny Śląsk) 25 marca chyba o 17.30 - bo 17.00 może być za wcześnie.