Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EF 28 2.8 - problem z przysloną

michalsiarek
07-03-2009, 21:12
Witam!

Przejde odrazu do rzeczy. Problem jest następujący - dzis odebralem obiektyw kupiony przez allegro (EF 28 2.8 ) i zaobserowalem pewien niuans zwiazany z przysłoną. Zaznaczam, że był przez wczesniejszego wlasciciela serwisowany, wlasnie w kwestii przyslony, acz mial byc sprawny.

Jakie sa objawy. Mianowicie, przy wartosciach przekraczajacych 4.0 przyslona dobierana jest kompletnie losowo, bez wzgledu na program i ustawienia. Nie jestem w stanie wymusić oczekiwanej wartości, ale nie pojawiają się zadne błędy.

Pracuje na 20D, testowałem też z 40D gdzie pojawia sie od czasu do czasu problem z polaczeniem aparat-obiektyw (czyscilismy styki, ale nic to nie dało). Przy robieniu zdjęcia na tych samych zakresach przyslon wystepuje ten sam problem (z losowością przysłony).

Nie jestem w stanie dopytac w serwisie canona, bo jest sobotni wieczór, dlatego szukam i tutaj. Sprawa jest o tyle pilna, że sprzedawca wyjezdza jutro na tydzien a chce to w miare mozliwosci zalatwic przed jego wyjazdem. Najprawdopodobniej bedzie to zwrot pieniedzy, niemniej jednak chcialem dopytac o rokowania. Jak mówiłem, liczy się czas.

Pozdrawiam
Michał

Sławek
07-03-2009, 21:40
Ja bym zwrócił i nie zawracał sobie głowy. Kiedyś miałem taką historie że troszkę smaru dostało się na lamelki przysłony i sklejały je jak było zimno. To było wprawdzie w obiektywie praktici ale też nieraz zdążyła się przymknąć a nieraz nie. A w ogóle to raczej bym już kupił wersje ze światłem 1,8.

michalsiarek
14-03-2009, 15:10
Obiektyw jest już u sprzedawcy, czekam tylko na przelew.

Dziękuje za odpowiedź, Sławek :)