PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300 f4-5.6 apo dg macro

zeflik
07-03-2009, 01:03
Witam! Wiem że podobnych tamatów było sporo ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Jak widzimy, po nazwie tego obiektywu ,posiada funkcje MAKRO. Tylko czy to MAKRO jest cos warte ? czy to taki pic bardziej ?;p

I pytanie drugie : czy nie jest on za ciemny ? Nie lepiej upolowac coś ze światłem powiedzmy 3,5 ? np. jakąs Sigme 18-200 ? Tamrona 28-300 ?

esenpe
07-03-2009, 10:36
http://snp.eworks.pl/foto/macro/ - sigma + 20d

Aloes
07-03-2009, 12:22
Wow, Esenpe, imponujące - nie podejrzewałam tego obiektywu o takie możliwości.
Szczerze mówiąc, przestałam używać funkcji makro w mojej, a to z powodu niewyobrażalnie kretyńskiego rozwiązania przełączników; chodzą tak ciężko, że ciągle się boję, że coś połamię.
Zeflik, tak, Sigma jest ciemna i jest ZA ciemna. Ale w makro i tak przymyka się obiektyw i bez statywu się i tak w większości przypadków nie obejdzie.
Z makro w tym obiektywie jest taki problem, że można tę funkcję włączyć dopiero w zakresie 200-300, czyli dokładnie w tym, na którym osiągi tej Sigmy na ogół nie zapierają tchu w piersiach. Ale, jak widać, i tak można zrobić nim bardzo porządne zdjęcia.

zeflik
07-03-2009, 13:13
Zeflik, tak, Sigma jest ciemna i jest ZA ciemna. Ale w makro i tak przymyka się obiektyw i bez statywu się i tak w większości przypadków nie obejdzie.

Tak własnie myślałem że ona jest za ciemna . Może do makro by wystarczyła , ale do zdjęc w lesie (ptaki itd.) nie bardzo.

Aloes
07-03-2009, 16:40
Do ptaków do ona jest jeszcze dodatkowo dużo za wolna, niestety. :(