Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300 f4-5.6 apo dg macro
Witam! Wiem że podobnych tamatów było sporo ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Jak widzimy, po nazwie tego obiektywu ,posiada funkcje MAKRO. Tylko czy to MAKRO jest cos warte ? czy to taki pic bardziej ?;p
I pytanie drugie : czy nie jest on za ciemny ? Nie lepiej upolowac coś ze światłem powiedzmy 3,5 ? np. jakąs Sigme 18-200 ? Tamrona 28-300 ?
http://snp.eworks.pl/foto/macro/ - sigma + 20d
Wow, Esenpe, imponujące - nie podejrzewałam tego obiektywu o takie możliwości.
Szczerze mówiąc, przestałam używać funkcji makro w mojej, a to z powodu niewyobrażalnie kretyńskiego rozwiązania przełączników; chodzą tak ciężko, że ciągle się boję, że coś połamię.
Zeflik, tak, Sigma jest ciemna i jest ZA ciemna. Ale w makro i tak przymyka się obiektyw i bez statywu się i tak w większości przypadków nie obejdzie.
Z makro w tym obiektywie jest taki problem, że można tę funkcję włączyć dopiero w zakresie 200-300, czyli dokładnie w tym, na którym osiągi tej Sigmy na ogół nie zapierają tchu w piersiach. Ale, jak widać, i tak można zrobić nim bardzo porządne zdjęcia.
Zeflik, tak, Sigma jest ciemna i jest ZA ciemna. Ale w makro i tak przymyka się obiektyw i bez statywu się i tak w większości przypadków nie obejdzie.
Tak własnie myślałem że ona jest za ciemna . Może do makro by wystarczyła , ale do zdjęc w lesie (ptaki itd.) nie bardzo.
Do ptaków do ona jest jeszcze dodatkowo dużo za wolna, niestety. :(