Zobacz pełną wersję : Ustawienia C.fn w 50D
adi760303
06-03-2009, 18:43
Mam pytanie.
Czy ktoś wprowadzał z was swoje ustawienia C.fn w 50D które spodowały polepszenie działania tego body, obróbki zdjęć, jakości zdjęc itp.
Jeżeli tak to jakie funkcje włączył a jakie wyłączył.
Będa wdzięczny za sugestie.
Ja posiadam takie ustawienia (pewno wiekszość ustawień standard:
C.Fn I
1 -> 0
2 -> 0
3 -> 1
4 -> 0
5 -> 0
6 -> 1
7 -> 0
C.Fn II
1 -> 1
2 -> 0
3 -> 0
4 -> 0
C. Fn III
1 -> 0
2 -> 0
3 -> 0
4 -> 0
5 -> 0
6 -> 0
7 -> 0
C. Fn IV
1 -> 0
2 -> 0
3 -> 0
4 -> 0
5 -> 0
6 -> 0
7 -> 0
krzysiek29
06-03-2009, 18:59
Oczywiście, że tak ale to jest tak indywidualne, że jednemu jest wygodniej zmieniać np ustawienie ISO co 1/3EV a innemu co 1EV. :-D
Jak ktoś Ci napisze jak ma ustawione to już nie będą nastawy indywidualne (czyt.Twoje);-)
adi760303
06-03-2009, 19:07
Jak ktoś Ci napisze jak ma ustawione to już nie będą nastawy indywidualne (czyt.Twoje);-)
Nie ważne żeby były moje - ważne żeby były sprawdzone i stwierdzone że ułatwiają.
sirlukas
06-03-2009, 19:07
Czy ktoś ustawił sobie listę ulubionych kanałów w dekoderze cyfrowym? Jeśli tak, to podajcie zrobię sobie taką samą :)
adi760303
06-03-2009, 19:19
Czy ktoś ustawił sobie listę ulubionych kanałów w dekoderze cyfrowym? Jeśli tak, to podajcie zrobię sobie taką samą :)
Lukasz. Nie wiem jak ty ale ja siedze w temacie SAT. I powiem ci ze bardzo często, listy kanałów były robione przez pasionatów które pozniej zostały zamieszczone np na Lakim. Kto chciał to pobierał i za pomoca odpowiednich programów wczytywał do dekodera (Ferguston, Philips itp)
Reasumując.
Jeżeli ty nie chcesz (a napewno nie chcesz bo masz 40D) to nie zawracaj gitary :)
Nie ważne żeby były moje - ważne żeby były sprawdzone i stwierdzone że ułatwiają.
Każdemu ułatwia co innego. Jeden lubi mieć blokadę ekspozycji pod kciukiem, a inny w spuście migawki. Wszystkie funkcje zostały wymyślone właśnie po to, żeby ułatwiały. Nie ma gotowych 'ustawień' funkcji indywidualnych, bo dla każdego inne ustawienie jest wygodniejsze. Wątek moim zdaniem bez sensu.
@Edit: Chyba, że faktycznie w 50D są takie funkcje, które niewątpliwie wyłączone powodują gorsze działanie body... w co mi się wierzyć nie chce. :D
MacGyver
06-03-2009, 20:42
Jeżeli liczysz że po zmianie ustawień c.fn zacznie robić lepsze zdjęcia i to w dodatku sam z siebie muszę Cię rozczarować...
C.fn służą optymalizacji obsługi, adekwatnie do upodobań i potrzeb użytkownika. Jeśli się tego nie rozumie najlepiej nie ruszać ich wcale, bo konsekwencją będzie kolejny wątek na tym forum, zaczynający się od słów "Ratujcie, nie wiem co robić, mój aparat przestał robić zdjęcia".
Janusz Body
07-03-2009, 18:21
Dokładnie tak jak napisał MacGyver.
Trochę o tym jak sobie ułatwić życie jest tu: www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/2007/.../EOS1D_1DsMark_IIIoptimizingAFsettings_Final.pdf - Co prawda dotyczy to jedynek ale to w sumie jest bardzo podobne.
EDIT: Link coś nie działa. Wpisz w google: "Tailoring the camera for different situations Canon" i pierwszy link jest do tego opracowania.
Witam kolegów :)
Troszkę odświeżę temat.
Czy szanowni koledzy mogą się podzielić wiedzą, w jaki sposób ustawić opcje w C.Fn w 50D aby otrzymać najlepszą jakość zdjęć ?
Głownie chodzi mi tu o ustawienia C.FnII: Obraz, aby wycisnąć z body, jak najwięcej.
Pozdrawiam.
J.
Jeżeli liczysz że po zmianie ustawień c.fn zacznie robić lepsze zdjęcia i to w dodatku sam z siebie muszę Cię rozczarować...
C.fn służą optymalizacji obsługi, adekwatnie do upodobań i potrzeb użytkownika. Jeśli się tego nie rozumie najlepiej nie ruszać ich wcale, bo konsekwencją będzie kolejny wątek na tym forum, zaczynający się od słów "Ratujcie, nie wiem co robić, mój aparat przestał robić zdjęcia".
Tu masz wyjasnienie.
pozdrawiam.
five_fox
20-01-2015, 00:12
Witam w temacie
Odnoszę wrażenie po odpowiedziach z 2009 roku, że ustawienia C.Fn dla niektórych to jak przepis na Coca-Colę jest ich najskrytszą tajemniczą recepturą na być może:
a) lepsze zdjęcia,
b) wygodniejszą obsługę aparatu.
Podpisując się pod prośbą Grajama może jednak inaczej postawię sprawę.
Jeżeli to nie jest recepta na Coca-Colę to kto ma czas i dobrą wolę nie poda swoje ustawienia z uzasadnieniem
czym się kierował wybierając takie a nie inne wielkości/parametr. Pozdrawiam FF
Witam w temacie
Odnoszę wrażenie po odpowiedziach z 2009 roku, że ustawienia C.Fn dla niektórych to jak przepis na Coca-Colę jest ich najskrytszą tajemniczą recepturą na być może:
a) lepsze zdjęcia,
b) wygodniejszą obsługę aparatu.
Podpisując się pod prośbą Grajama może jednak inaczej postawię sprawę.
Jeżeli to nie jest recepta na Coca-Colę to kto ma czas i dobrą wolę nie poda swoje ustawienia z uzasadnieniem
czym się kierował wybierając takie a nie inne wielkości/parametr. Pozdrawiam FF
A z jakimi konkretnie ustawieniami masz wątpliwości?
five_fox
20-01-2015, 20:22
A z jakimi konkretnie ustawieniami masz wątpliwości?
Zaproponowałem wypowiedzi wg schematu: [...]moje ustawienia i uzasadnienie czym się kierował[...]; z uzyskanych odpowiedzi powstałaby jakaś statystyka być może wykorzystana w praktyce potem wnioski i wątpliwości. Bez wiedzy nie ma ostatnich.
Chyba, że moja metoda jest bez sensu. Wtedy proszę o wyjaśnienie dlaczego.
Ja we wszystkich canonach rozdzielam AF od migawki i pomiaru światła gdybym miał 50D tez bym to zrobił na obrazek generowany przez korpus nie ma to wpływu, przy cropowym korpusie jeśli robisz zdjęcia na długich czasach (ale takich rzeczywiście długich 30 sek minuta czy więcej) warto włączyć odszumianie na długich czasach to ma wpływ na obrazek, na raw również wbrew temu co się często na forum czyta ale skutkuje dwukrotnym zwiększeniem czasu wykonania zdjęcia więc nie warto włączać na wszelki wypadek. CFn służy do dopasowania korpusu do swoich potrzeb - każdy ma trochę inne potrzeby - metoda statystycznie nie ma sensu - metoda jako omijanie przeczytania instrukcji ma odrobinę większy sens ale warto zacząć od instrukcji i zadać pytanie do konkretnego CFn :mrgreen:.
Kolego Italy czytaj ze zrozumieniem. Bawiąc się ostatnio właśnie ustawieniami C.Fn zauważyłem, że po ustawieniu odpowiedniej sekwencji zdjęcia zaczęły wychodzić wyraźniejsze, a i czas pracy aparatu po długim naświetlaniu, z kilkudziesięciu sekund zszedł do kilku.
Stąd moje pytanie. Może jest jakaś sekwencja ustawień pozwalająca na wyciśnięcie maksimum z JAKOŚCI zdjęcia. Już milion razy słyszałem, że zdjęcia nie robi aparat tylko fotograf ( nomen omen zawsze od osób, które maja lustrzankę, a z reguły ich zdjęcia nie powalały ;) - taka ciekawostka), ale nie chodzi mi o to żeby aparat zrobił za mnię zdjęcie, tylko aby dał mi jak najlepszą jakośc wyjściową do dalszej obróbki... bo idąc tokiem Twojego myslenia, to po co robić zdjęcia w RAW, skoro można jpg, bo i tak po zmianie na RAW aparat nie będzie robił lepszego zdjęcia ;) Rozumiesz, o co mi chodzi ?
To jak Koledzy, pomożecie ? ;)
Kolego Italy czytaj ze zrozumieniem. Bawiąc się ostatnio właśnie ustawieniami C.Fn zauważyłem, że po ustawieniu odpowiedniej sekwencji zdjęcia zaczęły wychodzić wyraźniejsze
jaka "sekwencja" dziala tak cudownie
a i czas pracy aparatu po długim naświetlaniu, z kilkudziesięciu sekund zszedł do kilku.
to akurat normalne wyłączyłeś odszumianie na długich czasach - na cropie obrazka to nie poprawi - crop i długie czasy to nie jest dobra kombinacja - znaczy żyć się daje ale co to za życie.
To jak Koledzy, pomożecie ? ;)
pomożemy, ale obawiam się że z tym obrazkiem to tylko psychika i tylko na tej płaszczyźnie możemy działać - znaczy jako grupa wsparcia, bo realnie obrazka cf.n-ami zmienić się nie da.
Myślę, że w poście nr 8 znajdziesz kompletną odpowiedź...
RobertON
21-01-2015, 00:23
Już nie mam 50-tki, ale dodatkowe czułości włączone.
Redukcja high ISO - standard, Priorytet jasnych partii - wyłączony.
Korekty w RAW-ie.
--- Kolejny post ---
Ja we wszystkich canonach rozdzielam AF od migawki i pomiaru światła
Również tak niekiedy robię, zwłaszcza w "polu", to dobre rozwiązanie.
Rozdzielam pomiar od migawki, bardzo rzadko robię inaczej. Ustawiam inną kolejność bracketingu - żeby było rosnąco, tak mi normalniej. Do menu podręcznego daję włącz/wyłącz podnoszenia lustra.
Ok. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :)
BTW. a możecie koledzy podpowiedzieć inne ustawienia aparatu, które pozwolą wycisnąć max jakości zrobionego obrazka ? Lub ewentualnie przekierować do odpowiedniego tematu, bo wyszukiwarka mnie coś chyba nie lubi ;)
BTW. a możecie koledzy podpowiedzieć inne ustawienia aparatu, które pozwolą wycisnąć max jakości zrobionego obrazka ? Lub ewentualnie przekierować do odpowiedniego tematu, bo wyszukiwarka mnie coś chyba nie lubi ;)
Ty weź podaj tą sekwencję co Ci poprawiła zdjęcia, bo ja jestem bardzo ciekawy.
Ja jako świadomy użytkownik swojego aparatu :mrgreen: mam wyłączone praktycznie wszystkie opcje (odszumiania, jasne brzegi, itd :o) mam jedynie podbity kontrast i ostrość w stylach obrazu, ale nie za bardzo wiem po co, bo i tak robię w rawach :mrgreen:
Ustawienie :mrgreen: aparatu na dobrym statywie (czytaj odpowiednio drogim) :mrgreen: wyciśnie max z jakości z obrazka, spowolni prace na tyle ze masz czas się zastanowić nad tym co robisz i ustabilizuje aparat ale trzeba jeszcze kupić wężyk lub zastosować coś co wyzwoli migawkę bez dotykania aparatu. W takim przypadku warto się zastanowić na opcją wstępnego podnoszenia lustra - ustawia się odpowiednim CFn-em - też może wycisnąć max jakości zdjęcia (ale niestety nie na statywie z biedronki).
Też jestem ciekaw tej magicznie poprawiającej jakość zdjęcia sekwencji cfn podpinam się ponownie pod prośbę salasa :mrgreen: już pytałem ale nadal brak odpowiedzi, kolega chyba nie chce się dzielić wiedzą a tylko ją zassać z forum :mrgreen:
Witam ponownie. Przepraszam za zwłokę, ale cierpiałem trochę na brak czasu ;)
Bawiłem się, z ciekawości, w różne sekwencje ustawień ;) Głownie wyłączyłem optymalizację jakości i redukcję zakłóceń, to dało znaczącą poprawę jakości obrazka ( głownie ostrości). Dlatego byłem ciekaw czy jeszcze jakieś opcje lub odpowiednio ustawione sekwencje mogą bardziej poprawić jakość obrazka.
Co do statywu, wężyka, RAW'ów - znam, lubię i stosuję, ale czasem, zwłaszcza przy fotografowaniu pokazów lotniczych czy sportu samochodowego ciężko o zabawę ze statywem i wężykiem ;)
Dziękuję kolegom za pomoc i uświadomienie mnie.
Jednak chciałbym ponowić pytanie: czy są ustawienia ( nie mówię już o C.fn), które pozwolą na otrzymanie najlepszej jakości tworzonego obrazka ? Jeśli tak, to proszę o radę. Jeśli powstał już o tym wątek, to o przekierowanie ( jak wspominałem wyszukiwarka mnie nie lubi - wpisując "50D" pokazuje, że nie ma żadnego tematu ;).
Pozdrawiam :)
Ja Ci wiecej nie powiem jak mi Ty nie odpowiesz :(
Ja wiem jak można uzyskać zdecydowaną poprawę jakości - ale nie powiem :mrgreen:.
jaś ale zmiana aparatu/obiektywu się nie liczy! :mrgreen:
jaś ale zmiana aparatu/obiektywu się nie liczy! :mrgreen:
nie to miałem na myśli, chodzi o ustawienia aparatu - ale nie powiem :mrgreen: - wydaje się że sporo już w tym wątku napisałem a nadal nic się nie dowiedziałem jakaś równowaga w przyrodzie musi być
Bechamot
01-02-2015, 14:21
Jednak chciałbym ponowić pytanie: czy są ustawienia ( nie mówię już o C.fn), które pozwolą na otrzymanie najlepszej jakości tworzonego obrazka ? Jeśli tak, to proszę o radę. Jeśli powstał już o tym wątek, to o przekierowanie ( jak wspominałem wyszukiwarka mnie nie lubi - wpisując "50D" pokazuje, że nie ma żadnego tematu ;).
Pozdrawiam :)
oczywiscie , ze istnieja :
1. nastawiaj prawidlowa odleglosc - tzn odleglosc nastawiona na skali winna odpowiadac rzeczywistej odleglosc przedmiotu od aparatu
2. nastawiaj prawidlowa przyslona - w okolicach przyslony najwiekszej rozdzielczosci - najczesciej ok 5,6
3. nastaiwaj prawidlowy czas naswietlania - mozliwie najkrotszy.
4. nastawiaj mozliwie najnizsza czulosc ISo
reszte sie koryguje w komputerze.
z aparatu nie "wycisniesz " wiecej niz dali mu konstruktorzy.
chodzi o to , zeby nie ograniczac tego przez nieoptymalne nastwy , co mu dano.
dla 2 , 3 , 4 znajdziesz w sklepach foto - optyki tapelkie naswieten , kosztuje ok 5 zlotych - warto przestudiowac.
słowiczek
01-02-2015, 23:27
Dobrze zrobione zdjęcie to dobrze (odpowiednio) naświetlone zdjęcie (low czy high key to indywidualne wybory) o odpowiedniej GO, dobrej kompozycji i odpowiednim kadrze, chociaż ten możesz skorygować w pp, i tego się trzymaj. Nie ma cudownych suwaczków, czy ustawień c-fn. Zalecane przez przedpiśców wyłączenie niektórych funkcji ma na celu poprawę jakości obrazu, ale nie samej z siebie, tylko ma Ci to ułatwić uzyskanie pożądanego efektu w trakcie obróbki. Wykonanie zdjęcia nie kończy się na wyzwoleniu migawki, sam strzał to drobina całości przygotowań, zdobywania wiedzy i doświadczenia. Lustrzanka cyfrowa to bardzo dobre narzędzie, ale trzeba go poznać tak samo dobrze, jak i podstawy fotografii. Pozdrawiam.
Ludzie, cały czas mnie chyba nie rozumiecie ;) Doskonale wiem, że nastawy, przysłona, statyw, wężyk są ważne, ale... chodzi mi o wyciśnięcie maksimum z pliku, który finalnie generuje aparat. Jak już wspominałem bawiłem sie trochę nastawami C.fn i jakość RAW'a się poprawiła. Stąd moje wątpliwości, że może są jeszcze jakieś inne ustawienie pozwalające wpłynąć pozytywnie na jakość obrazka, który generuje body.
Koledzy, myślałem, że odpowiedziałem na Twoje pytanie. Może nie jak krowie na rowie, ale jednak ;) Co konkretnie was interesuje ?
Rozszyfruj sobie znaczenie terminu: "jakość obrazka", może będzie Ci łatwiej zrozumiec tych kilka indywidualnych nastaw.
Tak na czysta logikę, gdyby jakieś opcje polepszały tzw "jakość obrazka" to czy nie byłyby już wgrane na starcie?
Kolego, ja nie wiesz, to się nie udzielaj. Nie chcesz pomóc, to Cię nie zmuszę. Opisałem swoje wątpliwości, skoro nie jesteś w stanie przeczytać ze zrozumieniem, to powrót do gimnazjum się kłania.
Tak na czystą logikę, może nie kupiłem tego aparatu jako nówki i wiele opcji było poprzestawianych ?
Bechamot
02-02-2015, 19:16
Kolego, ja nie wiesz, to się nie udzielaj. Nie chcesz pomóc, to Cię nie zmuszę. Opisałem swoje wątpliwości, skoro nie jesteś w stanie przeczytać ze zrozumieniem, to powrót do gimnazjum się kłania.
Tak na czystą logikę, może nie kupiłem tego aparatu jako nówki i wiele opcji było poprzestawianych ?
te " opcje" jak to nazywasz nie sluza specjalnie poprawieniu jakosci obrazu , a raczej dopasowaniu ergonomii do wlasnych potrzeb.
jesli zresetujesz do nastaw fabrycznych wszystko bedzie prawidlowo.
te nastawy dotyczasce koloru one odnosza sie do jpegow z puszki. tym samym wykluczasz " wycisniecie " wszystkich sokow z aparatu.
jesli chcesz uzyskac mozliwie wysoka jakosc , to warto przejsc na raw ( nie sraw , nastaw takze maksymalna rozdzielczosc) i obrabiac w komputerze , dlatego ze rodzaj obrobki zalezy od motywu i indywidualnych upodoban , a tych " opcje " nie znaja.
jesli chcesz wycisnac wszystkie soki to nastawiaj dobrze czas i przyslone , iso i odleglosc. to jest jedyna opcja pozwalajaca wykorzystac potencjal puszki.
skalibruj dla kazdego posiadanego obiektywu autofokus ( mikrotuning af)
takie i podobne odpowiedzi juz padly.
słowiczek
02-02-2015, 20:44
[/QUOTE]=Grajam;1264981](...)chodzi mi o wyciśnięcie maksimum z pliku, który finalnie generuje aparat(...) bawiłem sie trochę nastawami C.fn i jakość RAW'a się poprawiła.[/QUOTE]
Włączając funkcje odpowiedzialne za np. odszumianie surowego pliku raw w puszce faktycznie zobaczysz lepszy efekt, niż gdybyś wykonał to samo zdjęcie w taki sam sposób (ev, szkło, itp.). Bajer polega na tym, żebyś miał nad tym kontrolę i zrobił to lepiej samemu, a nie zdając się na kwarce. Powinieneś zapytać, czy dzięki funkcjom c-fn maksymalnie wykorzystasz dynamikę tonalną matrycy. Odpowiadam: nie. Kluczem jest światło i wszystko, co z nim związane.
ja wiem ale nie powiem :mrgreen:, bo nadal autor unika odpowiedzi jaka magiczna kombinacja Cfn tak poprawiła mu jakość zdjęć
RobertON
02-02-2015, 21:15
Przecież poprawia - zwłaszcza na ekranie w podglądzie RAW-a w programie FS.
C.Fn nie ruszamy.
Ostrość 6
Kontrast 2
Nasycenie 1
Ton koloru 0