Zobacz pełną wersję : 50D SanDisk III 16GB i zapis S-raw
Witam . Objaw jest taki że przy zapisie do pełnych Raw aparat wyświetla poprawnie ponad 600 zdjęć i licznik maleje po wykonaniu ujęcia .
Jednak przy zapisie S-raw ciągle mam 999 zdjęć . Podejrzewam że fizycznie przy "7MB" pliku zdjęć jest np. 1200 i stąd ten błąd bo licznik się kończy na 999 swoją drogą jak już się daje możliwość zapisu w mniejszych plikach warto by dodać 1-2 cyfry do licznika żeby było poprawnie...no ale po co niech się zastanawiają.
Pytanko czy ktoś już zapisywał większą ilość zdjęć w S-raw na karcie 16 GB.. nie chce mi się trzaskać bez sensu klatek żeby to sprawdzić a w sobotę mam reportaż i nie chcę niespodzianek że zdjęcia gdzieś wcięło itp.
Dzieki.
Pozdr. DD
Witam.
Tak, jeśli jest miejsce na więcej, niż 999 zdjęć, to ciągle się wyświetla 999.
deejay24h
06-03-2009, 17:27
wystarczy że wcisniesz info i pokaże ci faktyczną liczbe zdjęc
adi760303
06-03-2009, 18:16
Witam . Objaw jest taki że przy zapisie do pełnych Raw aparat wyświetla poprawnie ponad 600 zdjęć i licznik maleje po wykonaniu ujęcia .
Jednak przy zapisie S-raw ciągle mam 999 zdjęć . Podejrzewam że fizycznie przy "7MB" pliku zdjęć jest np. 1200 i stąd ten błąd bo licznik się kończy na 999 swoją drogą jak już się daje możliwość zapisu w mniejszych plikach warto by dodać 1-2 cyfry do licznika żeby było poprawnie...no ale po co niech się zastanawiają.
Pytanko czy ktoś już zapisywał większą ilość zdjęć w S-raw na karcie 16 GB.. nie chce mi się trzaskać bez sensu klatek żeby to sprawdzić a w sobotę mam reportaż i nie chcę niespodzianek że zdjęcia gdzieś wcięło itp.
Dzieki.
Pozdr. DD
To nie jest objaw tylko standardowe działanie aparatu. Tak jak napisał kolega wczesniej wystaczy nacisnąć przycisk info i będziesz wiedział dokładnie ile masz jeszcze miejsca i szacowaną ilość zdjęć - chodz na LCD pokazuje 999.
Żeby dodac dodatkowe cyfry to wymagało by to zmian produkcyjnych wyświetlacza - pewno zrobią w kolejnym modelu :) jak zrobią.
Ja na karcie 16GB jak juz pstrykam jako RAW - wydaje mi się ze dla mnie sa lepsze. Jeżeli wolisz SRAW to pstrykaj będziesz miał wiecej fotek na tej karcie - a tak na marginesie SRAW wolisz?
Zdjęć napewno ci nie wciągnie jeżeli karta ci sie nie uszkodzi :) ale standard to chyba miec kilka kart CF.
Pozdrawiam
Bo te info na LCD nie ma na celu pokazywanie faktycznej i maksymalnej ilosci footek - od tego jest wlasnie INFO. Prawdziwym jego zadaniem jest szybkie (jednym zerknieciem oka) informowanie nas o malej ilosci zdjec do wykonania - np. ze zostalo 5 czy 20 fotek i trzeba juz cos wykombinowac jesli mamy zamiar zrobic wiecej ;) Wiec te 999 to i tak z wielkim nadmiarem :)
a tak na marginesie SRAW wolisz?
Nie wole. Robie s-raw bo zwiększa się zakres tonalny o ok 1EV na wyższym iso
W kościele i na sali pojechałem na razie Iso 1250 jest super docelowo 1600
troszkę się bałem za pierwszym razem :)
Dzięki za info . Już po ślubie , zdjęcia mimo że sraw mulą DPP trzeba sybki dysk.
pzdr. DD
co do 999 to kłania się instrukacja obsługi :) tam wszystko piszą, a co do sraw to dziwi mnie fakt, że korzystacie z tego trybu. Ja w moim 40D nie zauważam innych zmian pozatym że zamiast 10mpx w normalnym rawie mam 2,5mpx w srawie, a jeśli ktoś się zapyta po co mu taka rozdzielczość skoro zaoszczędzi miejsce, zobaczy kiedy ktoś zaproponuje mu fajną kasę za publikacje jego "dzieła" w formie kalendarza czy choćby jakiegoś plakatu, okaże się wtedy, że może sobie te wolne miejsce razem z kontraktem wsadzić... do szuflady.
malkontent
12-03-2009, 18:26
co do 999 to kłania się instrukacja obsługi :) tam wszystko piszą, a co do sraw to dziwi mnie fakt, że korzystacie z tego trybu. Ja w moim 40D nie zauważam innych zmian pozatym że zamiast 10mpx w normalnym rawie mam 2,5mpx w srawie, a jeśli ktoś się zapyta po co mu taka rozdzielczość skoro zaoszczędzi miejsce, zobaczy kiedy ktoś zaproponuje mu fajną kasę za publikacje jego "dzieła" w formie kalendarza czy choćby jakiegoś plakatu, okaże się wtedy, że może sobie te wolne miejsce razem z kontraktem wsadzić... do szuflady.
Tylko, że w 50D sRAW ma 7,1 mpix i w większości przypadków jest wystarczający. 2,5 mpix wystarczy na pocztówkę 10x15.
chodzi mi o sam fakt tego, że mamy możliwość wykorzystania pełnej rozdzielczości (jaka by nie była) aparatu a nie korzystamy z tego. W moim mniemaniu z niezrozumiałych powodów, bo gdy przyzwyczaimy się do trybu s to na pewno w momencie kiedy trafi nam się bardzo potrzebna fotka nie przestawimy się na full rozdzielczość a później już można tylko żałować.
Czy w 50D dla zdjęć zapisanych w formacie sRAW zakres tonalny zwiększa się i szumy są tak niskie jak to zostało przedstawione w teście na optyczne.pl ?
Mnie zastanawia jedno:
Na Nikonie D80 i 4GB mogłem zrobić 723 jpeg
Na Canonie 40D i 4GB mogę zrobić 999 jpegow...
Aż tak róźni się kompresja tych jpegów w aparatach!? .
Czy naprawdę nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie, a mianowicie, czy w 50D dla zdjęć zapisanych w formacie sRAW zakres tonalny zwiększa się i szumy są tak niskie jak to zostało przedstawione w teście na optyczne.pl ?
Bardzo proszę o odpowiedź :smile:
adi760303
01-04-2009, 14:35
Czy naprawdę nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie, a mianowicie, czy w 50D dla zdjęć zapisanych w formacie sRAW zakres tonalny zwiększa się i szumy są tak niskie jak to zostało przedstawione w teście na optyczne.pl ?
Bardzo proszę o odpowiedź :smile:
Pobawiłem się torche tymi ustawieniami RAW w 50D. Wg, mnie dużej róznicy nie ma chodz trochę się jednak róznią - lepiej SRAW - ale czy jest to taka roznica zeby nie robic w RAWA to ja już nie jestem pewny