Zobacz pełną wersję : Phottix strato - uwaga problem
czerwcowy
05-03-2009, 19:46
Witam
Jakby ktos zamierzal zakupic takowy zestawik radiowego wezyka i wyzwalania lamp to ostrzegam, nie dziala on z lampami canona (u mnie np z 430ex i 580ex)
Lampa wyzwalana jest tylko za pierwszym razem, niezależnie od sposobu wyzwalania ( przyciskiem na pilocie, czy poprzez aparat z pilotem umieszczonym w stopce aparatu). Przy kolejnych próbach lampa nie zostaje wyzwolona. Ponadto lampa przestaje reagować, zawiesza się (nie reaguje na wciskanie przycisków, nawet na próby ręcznego wyzwolenia błysku). Kolejne wyzwolenie lampy jest możliwe jedynie po wyłączeniu/włączeniu lampy, bądź wyłączeniu/włączeniu wyzwalacza.
Niestety dowiedzialem sie o tym po zakupie (na szczescie moge zwrocic towar). Sprzedawca o dziwo po mojej informacji potwierdzil (!!) ze ten zestaw ma problemy z lampami canona!
no to już wiem, że tego nie kupię :)
fajnie wygląda Pilot Radiowy Phottix Cleon II
działa jako wężyk i wyzwalacz na pilota... :)
testował ktoś??
Witam
Jestem strasznie aktywnym członkiem forum (całe dwa posty!), ale czytam regularnie! Mam zupełnie inną informację co do pilota Phottix Strato. Kupiłem go w zeszłym tygodniu. Nie działało wyzwalanie lampy, ale problem okazał się trywialny - zimny lut na na "gorącym" styku stopki odbiornika. Teraz działa i funkcja wyzwalania aparatu (Canon 50D) i zdalne wyzwalanie lampy (Canon 580EX II). Lampa wyzwala się bez żadnych "zacięć" i zawieszeń tak z przycisku nadajnika jak i z aparatu. Tak, że coś jest na rzeczy raczej w egzemplarzu kolegi (a patrząc na luty nie dziwię się). Pozdrawiam.
Rysiek
czerwcowy
20-03-2009, 16:04
Nie wiem czy to byl zimny lut, bycmoze. Faktem jest, ze sprzedawca nie chcial wymienic towaru na inny egzemplarz, wolal zwrocic kase. Tlumaczyl przy tym ze mial juz informacje od innych uzytkownikow lamp canona o problemach z wyzwalaniem (czyzby wszyscy trafiali na zimne luty??)
Chemik11
21-03-2009, 12:23
Moj Phottix Strato bez problemu wspolpracuje z 40D + 430EX, i tak bylo od poczatku. Moze jakosc wykonania jest nienajlepsza i rzeczywiscie niedokladnie sa zlutowane...
W pilocie widze w stopcje tylko jeden bolec. Zapewne E-TTL nie dziala i lampa wali na max od razu??
Phottix CLEON kupie, ale mysle nad Strato - ale musze wiedziec, czy zadziala E-TTL.
edit:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=610866&page=5
Wyglada na to, ze jest tylko TTL. :/
Karoollapy
22-03-2009, 11:39
Witam! Nie chcę zakładać nowego wątku, więc pytanie do posiadaczy STRATO piszę tutaj: Co możecie powiedzieć o tych wyzwalaczach? Chodzi mi o funkcję wyzwalania lamp. Czy zasięg rzeczywiście wynosi około 50 metrów? I czy lampa mzawsze wyzwala? Oczywiście mówię o lampach innych niż canon 430ex i 580ex ;p Aktualnie posiadam PT-04TM i jestem z tego zestawu bardzo średnio zadowolony... Czy przeskok jakości między pt-04tm a strato jest wystarczająco duży, żeby kupić ten zestaw?
Na allegro pojawily sie nowe za 149zł + wysylka. Kupilem, ryzyk-fizyk zobaczymy co z tego bedzie :) Za ta cene mozna zbadac.
ps. W jednym opisie aukcji bylo napisane:
w budynkach 20-50m
otwarta przestrzen - 50-100m
pewnie trzeba liczyc 20(budynki)-50(otwarte) realnie ;)
Karoollapy
22-03-2009, 15:49
Jeśli będzie taki "realny" zasięg, to i tak mnie ustawia. Oby tylko wyzwalały za każdym razem na 1/250s. siudym - Napisz krótką recenzję jak już będziesz miał zestaw proszę... może być na PW.
Doszlo. Demko - http://www.sdm.gower.pl/remote.mp4 - 4mb.
Dziala ok, jako pilot bezproblemowo, jako wyzwalacza takze. Nie testowalem max odleglosci jeszcze. Wykonanie calkiem niezle jak na te chinskie produkty, zreszta phottix to jeszcze w miare jakosc trzyma z tych wszystkich wynalazkow..
(ps. testowalem bez szkla na filmiku, wiec niech nie dziwi brak fotek na lcd ;) )
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=624970#post624970
Wszelkie sprawy z strato tutaj :) Maly tescik.
No hej.
I jest klapa, właśnie przyszedł Phottix Strato, i mam ten sam problem. Jako pilot działa no problemo, ale jako wyzwalacz lampy - działa tylko 1 raz, po czym wiesza lampę (430ex).
Nie jestem biegły - o co chodzi z zimnym lutem i i jak to można poprawić, pomoże ktoś ?
czerwcowy
07-04-2009, 19:33
A lojalnie ostrzegalem ;)
A moze dostales mojego phottixa ze z wrotu?
Nie jestem biegły - o co chodzi z zimnym lutem i i jak to można poprawić, pomoże ktoś ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zimny_lut
Poprawic to mozna poprzez ponowne zlutowanie.
blum... jak bym jeszcze wiedział jak to dokładnie wygląda, i gdzie i co dokładnie miałbym lutować...tego w wiki nie piszą..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A lojalnie ostrzegalem ;)
A moze dostales mojego phottixa ze z wrotu?
shit happen... kto nie rydzykuje... ;-)
blum... jak bym jeszcze wiedział jak to dokładnie wygląda
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic14981.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic374876.html
czy poza "chemikiem" ktoś z tego z zadowoleniem korzysta ?
ja 40D+430EXII mam niestety opisywany problem,i właśnie odsyłam zabawke sprzedawcy
z tego co piszecie problem w niedbałym wykonaniu tzn.lutowaniu
ja czekam na reklamację cały czas...
info od sprzedawcy:
Otrzymałem odpowiedz od producenta.
Generalnie potwierdził że pilot może nie działać z lampą Canon 430EX i 580EX, takie usterki były już zgłaszane.
Okazało się że poprawiono błąd i nowe egzemplarze działają z tymi lampami.
Zrobiłem nowe zamówienie u tego producenta i otrzymam towar około piątku.
Niestety nie ma pewności że wysłana partia towaru będzie działała z lampami canon 430EX 580EX, ponieważ zamówienie było złożone przed zgłoszeniem tego problemu.
W obecnej sytuacji proponuję zwrot wszystkich poniesionych przez Pana kosztów (w tym kosztów dostawy od i do nas).
Proszę o podanie numeru konta bankowego do przelewu.
czy poza "chemikiem" ktoś z tego z zadowoleniem korzysta ?
Ja. Odpukac jest ok.
siudym
gdzie kupiłeś,potrzebuję tego ustrojstwa "na wczoraj"
Alien_76
06-05-2009, 23:32
ten sam problem, zgłosiłem do sprzedawcy, zobaczymy co On na to ;/
Otrzymałem nowego photixa - ten akurat lampy nie wiesza (430ex)
W ogóle jej nie odpala.
Oczywiście jako pilot działa ok.
Alien_76
11-05-2009, 12:02
Jutro będe u sprzedawcy i zobacze na miejscu co moge uzyskać.
peters86
11-05-2009, 18:44
Witam!
Ja mam Ten sam problem jak "czerwcowy" opisywał na początku. Jutro dam koledze w pracy żeby mi sprawdził czy luty są ok. A jak nie to będę reklamował.
Jak by ktoś jeszcze wyjaśnił co jak gdzie sprawdzić. Mam rozkręcić któreś z urządzeń ? Jeśli tak to które ? Na dal nie dociera do mnie jak wygląda zimny lut..
Na dal nie dociera do mnie jak wygląda zimny lut..
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic94973.html ;-)
Inaczej sie juz chyba nie da. Moze zanies do elektronika jakiegos?
Alien_76
13-05-2009, 07:06
Hej,
Byłem u sprzedawcy, przetestowałem kilka urządzeń i wszystkie pracowały w identycznym trybie "jednen błysk i zawieszenie lampy" trzeba sobie jasno powiedzieć urządzenie nie współpracuje prawidłowo z układem Canon 40D + Canon 430EX :( zamieniłem "Strato" na dwa osobne urzadzenia. Pozdrawiam.
Czyli djoopa.... odsyłam. Alien, na co zamieniłeś?
Alien_76
13-05-2009, 20:54
phottix tetra i phottix cleon II, drożej i więcej klamotów do noszenia, szkoda ;)
Do mnie wczoraj trafiło Strato C6 i wprawdzie nie testowałem z 430ex, ale z 580ex II gra i buczy. Że działa czyli.
Alien_76
14-05-2009, 23:06
Sprzedawca zapewniał mnie że testował to na układzie 40d + 580exII który posiada i nie ma problemu.
Mój post w temacie Wyzwalanie radiowe lamp Speedlite na temat moda do Phottix Tetra PT-04 II. Dla zainteresowanych:
http://canon-board.info/showthread.php?t=9716&highlight=Phottix+Tetra&page=30#300
Pozdrawiam :|
Czyli djoopa.... odsyłam. Alien, na co zamieniłeś?
Marek mówiłem Ci żebyś sobie odpuścił. Zamiast rzeźbić w G@$&#e wydaj ciut więcej i kup chociażby Skyporty Elichrom-a, i nie dość że się pozbędziesz problemów to:
a) zyskasz pewność działania
b) zyskasz możliwość powiększania zestawu o kolejne odbiorniki.
A jak potrzebujesz coś na wczoraj to doskonale wiesz, że zawsze służę moimi Pocketami.
traphezz
02-06-2009, 23:53
Ktos jeszcze w miedzyczasie nabyl i mu dziala/nie dziala ? :) Interesuje mnie ze wzgledu 2w1 bo potrzebuje i pilota i wyzwalania do 580ex bedzie to dzialalo z c40d?
Działać będzie zawsze chyba że trafisz na felerną sztukę, ale jeśli chcesz niezawodność i nie masz czasu i chęci na zabawę typu mod (mówię o phottix tetra) a masz gotówkę to tak jak Andres pisze, zainwestuj w Skyport Elichrom-a. Natomiast na temat wyzwalaczy Phottix jest sporo info, poszukaj poczytaj.
traphezz
04-06-2009, 11:39
problem w tym ze nie mam gotowki, tetra to ostatecznosc bo potrzebuje tez pilota, czytalem wszystko co bylo na forum :) wiec chyba zaryzykuje i kupie
Tylko jeżeli używasz pilota, to już lampy nie wyzwolisz, więc na moje ta druga funkcjonalność jest raczej mało użyteczna (chociaż sam kupiłem, przekonał mnie zasięg). A jeżeli chodzi o pilota, kupiłem na allegro za 15zł na podczerwień (tak drogo, bo z etui;) no i dla mnie ta jest git.
traphezz
04-06-2009, 12:31
Jak to nie wyzwole? Ten odbiornik i tak przez kabel wyzwala aparat to lampa na sanki a odbiornik obok :) czyz nie?
No tak, to zadziała, myślałem o lampie poza sankami aparatu. No i tak z ciekawości na odbiornik kabelkiem podłączonym do aparatu zarzuciłem lampę, wyzwalałem nadajnikiem i fakt, lampa błyska, ale nie w tym czasie co trzeba - brak synchronizacji.
zamierzam zakupic jakas druga lampe w granicach 500 zl ... czytalem ze z nissin di622 nie za bardzo chce dzialac .... czy ktos pracuje na lampach sunpaka, metza, nissina ?
Tanie sunpaki nie mają trybu manualnego. Spróbuj może poszukać canona 540 ez, vivitara 285hv albo nikona sb-24, sb-26, sb-28. Sam zamierzam podobnie. Natomiast wczoraj na szybko zapiąłem odbiornik na sb-600 nikonowego i nie błyskała (tryb manual). Muszę z jakąś inną na spokojnie sprawdzić.
traphezz
04-06-2009, 15:27
No i tak z ciekawości na odbiornik kabelkiem podłączonym do aparatu zarzuciłem lampę, wyzwalałem nadajnikiem i fakt, lampa błyska, ale nie w tym czasie co trzeba - brak synchronizacji.
ale jak nadajnij wsuniesz na aparat a lampe na odbiornik to dziala synchro?
Hehe. No tak, ale to już jest natywne działanie wyzwalacza lampy - wtedy już nie używasz funkcji pilota - nadajnik (pilot) masz na aparacie, a nie w łapach.
Właśnie kupiłem 540ez i jest podobnie jak piszecie z 430ex - błyska pierwszy raz, a potem cisza. Ale ale, jak próbuję po takim błysku błysnąć przyciskiem pilot na lampie, nie błyska, natomiast po tym błyska znowu ze strato. Czyli po każdym wyzwoleniu przez strato trzeba wcisnąć pilot na lampie. Z 430ex jest podobnie? Gdzieś mi się rzuciło, że w lampie jest coś co zmienia polaryzację, mogłoby pasować. Będę drążył.
No dobra, przyszedł mi drugi odbiornik do Strato i działa dobrze zarówno z 580ex II jak i z 540 ez. Nie chce mi się więc jednak bawić z poprzednim, wystarczy mi, że działa z 580ex II, chociaż znalazłem, że bywa problem z jednym scalakiem (mostek zmieniający polaryzację?), którego należy wywalić i/albo zewrzeć odpowiednie w nim piny.
Robert W
04-07-2009, 10:06
No tak, to zadziała, myślałem o lampie poza sankami aparatu. No i tak z ciekawości na odbiornik kabelkiem podłączonym do aparatu zarzuciłem lampę, wyzwalałem nadajnikiem i fakt, lampa błyska, ale nie w tym czasie co trzeba - brak synchronizacji.
Porardziłeś sobie z tematem czy jednak nie? Potrzebuję właśnie takiej funkcjonalności ...
Mam dwa odbiorniki Phottix Strato. Testuje je z 420EX, 550EX, 580EX (I). Jeden działa. Drugi wykazuje typowe objawy dla Strato - lampa błyska 1 raz i się zawiesza (pomaga wyłączenie lampy lub zdjęcie jej z sanek odbiornika).
I teraz ciekawostka: Podłączyłem ten trefny odbiornik do lampy za pomocą Canonowskiego Off-Camera Shoe Cord 2 (tego ze skręconym kabelkiem). I trefny odbiornik Phottix Strato zaczął działać ze wszystkimi lampami! Po rozebraniu tego kabelka okazało się, że po drodze do środkowego styku dla lampy (tego okrągłego) jest dioda! I to prawdopodobnie obecność tej diody powoduje, że odbiornik Strato zaczyna działać.
Nie próbowałem jeszcze wlutowywac diody do samego odbiornika, ale spodziewam się, że powinna pomóc. Byc może pomoże też zamiana polaryzacji kabelków w odbiorniku. Zastrzegam jednak, że nie biorę odpowiedzialności ze efekty Waszych ewentualnych przeróbek odbiorników 8)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sprawdziłem, że prosta zamiana polaryzacji kabelków w odbiorniku nie pomaga. Trzeba będzie zakupic diodkę...
u mnie taki objaw "zawieszania sie" jednego z odbiornikow byl spowodowany po prostu slaba bateria ... po zmierzeniu miernikiem okazalo sie, ze nie trzyma w ogole napiecia ... po wymianie na nowa problem zniknal
Ja mam jeden odbiornik, który działa z 540ez i 580ex II, drugi tylko z 580ex (z 540ez działa pierwszy błysk, ew. trzeba pyknąć błysk pilotem lub restart lampy). Przy czym też ten działający tylko z 540ez działa ale tylko wtedy, kiedy baterie w lampie (sic!) są mocne, jeżeli się trochę osłabią, zauważyłem, że trzeba czekać jakby dwu-trzy-czterokrotny okres ładowania lampy, żeby błysnęła zdalnie. Te same baterie z 580exII działają oczywiście bardzo dobrze. Zamieniałem generalnie też baterie odbiorników z jednego na drugi i ten działający tylko z 580exII wcale nie działał lepiej, ew. spróbuję z zupełnie nową.
steku, możesz pyknąć fotkę tego kabelka, albo jakiś schemat, co to za dioda tam jest?
U mnie wymiana bakteryjek nie pomagała. Pomogło podłączenie poprzez off shoe camera cord.
Zdjęcie diody w tym wątku:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=701740
Potwierdzam, że w moim przypadku (Phottix Strato "zawieszał" 420EX, 550EX i 580EX (I)) instalacja diody w sposób pokazany na obrazku rozwiązała problem. Odbiornik działa teraz prawidłowo, ze wszystkimi wymienionym lampami (nie testowałem z 430EX, bo nie posiadam takowej). Na pomysł instalacji diody wpadłem eksperymentując z odbiornikiem i Canon off shoe camera cord (patrz wyżej w tym wątku).
Proszę nie pytajcie jakiej użyłem diody, bo nie spisałem oznaczenia. Kupiłem ją w sklepie elektronicznym za 1 zł, podając że ma pracować na napięciu kilku V. Panowie sprzedawcy mówili coś, że dioda którą mi sprzedają jest "szybka".
Podczas lutowania uważajcie, aby nie nagrzać za bardzo pinów stopki w odbiorniku. Jeśli to zrobicie, pin może się wytopić z plastikowej obudowy. Dlatego właśnie nie chcę wylutowywać diody, aby sprawdzić jej oznaczenie - nie pytajcie mnie o nie, widać to co na zdjęciu.
Na zdjęciu może się wydawać, że dioda jest przylutowana do 2 pinów, ale tak nie jest - jest przylutowana tylko do środkowego pina, tam gdzie oryginalnie był przylutowany czerwony kabelek. Z drugiej strony dioda jest przylutowana do tego właśnie czerwonego kabelka.
Dioda to toto czarne, ze srebrnym paskiem (ten pasek musi być przylutowany do kabelka, dioda wlutowana odwrotnie prawdopodobnie nie da oczekiwanego efektu).
https://canon-board.info/imgimported/2009/07/DiodaPhottixStrato-1.jpg
źródło (http://i6.photobucket.com/albums/y223/Steku/DiodaPhottixStrato.jpg)
Mam też drugi, na oko taki sam odbiornik, który działał prawidłowo od razu, bez konieczności instalowania żadnych diód. W obu odbiornikach wszystkie oznaczenia płytek są identyczne, scalaki i wszystkie komponenty elektroniki też wyglądają na identyczne. Nie mam pojęcia czemu jeden odbiornik działał od razu, a drugi wymagał cudowania z diodką.
Przy okazji sugeruję zabezpieczyć bateryjkę w odbiorniku przed przypadkowym rozładowaniem poprzez włożenie pomiędzy bateryjkę a styk kawałka tekturki, wyjmowanego przed foceniem i zakładanego na czas przechowywania.
Znalazłem też ciekawy wątek o "bastrad spring" czyli zagrożeniach przy wymianie bateryjki w nadajniku.
http://paulophotoblog.blogspot.com/2009/07/changing-battery-on-phottix-strato.html
I jeszcze jedna ciekawostka. Chciałem wyprostować miedziany drucik, który chyba robi za antenę odbiornika (w środku zdjęcia, lekko wygięty). Po jego wyprostowaniu dramatycznie spadł zasięg pracy odbiornika. Wygiąłem go z powrotem leciutko (tak jak na zdjęciu) i zasięg wrócił do normy... Nie mam pojęcia czy był to przypadek, czy też miało to jakiś głębszą przyczynę. Lepiej chyba nic nie prostować...
Ja spróbowałem z diodą prostowniczą 1n4007 (akurat taką miałem pod reką) i nie dało rady - z 580exII dalej działało, z 540ez dalej nie działało. Po zmianie polaryzacji diody przestało działać również z 580exII.
trzeba tam zamontować diodę shootky'ego 1A 30V ona jest szybka i daje dobre czasy reagowania.
kupiłem 3 odbiorniki i nadajnik pt 04 II (phottix tetra), i po kupnie działały na parę metrów, więc pomyślałem co by nie przerobić wg opisów do PT04 i nic...
okazuje sie, że przy wysokich częstotliwościach takich jak 433mhz dokładność ma ogromne znaczenie a tam wszędzie były zimne luty, było wszystyko zrobione do d***
po przerobieniu odbiorników działa to na 80m z 100/100 strzałów, odbiera na około 100m ale nie wszystkie strzały celne, wszystko fajnie bo to widać na diodach odbiór-nadawanie
po spada do paru centymetrów i dopiero zamontowanie tej diody ma poprawić działanie wyzwalania ktore nie dzialaja (mam 3 sztuki 430 EX II)
aha, jeszcze jedna opcja co do odbiorników i nadajników, tam za robi drut miedziany o długości dokładnie 16mm, zamiast tego polecam
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/12414
tylko płytka jest dwustronna i trzeba to dobrze wlutować - powinno działać lepiej
wtedy nie trzeba się bawić w kable i inne historie :)
Zwracam uwagę, że moje rozwiązanie z diodą dotyczyło Phottix Strato, a nie PT04.
...jeszcze jedna opcja co do odbiorników i nadajników, tam za robi drut miedziany o długości dokładnie 16mm, zamiast tego polecam
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/12414
Po przeczytaniu iż taka antena posiada 0.5 dBi zysku o mało nie spadłem z krzesła. Przecież osoby które podają takie informacje nie mają kompletnie żadnego pojęcia o tym czym jest zysk energetyczny anteny i jak się go mierzy. To taka moja mała dygresja jeżeli chodzi o temat anten.
Również potwierdzam, że po dolutowaniu diodki w odbiorniku zestaw działa pięknie. Wcześniej zawieszał się po wykonaniu jednego błysku.
Witam,
Może ktoś wie jaki wtyk jest na odbiorniku tego strato? Da się tym podłączyć jakąś starą lampę za pomocą kabelka i gorącej stopki?
Zastanawiam się też czy można tak wyzwolić 580EXII kabelkiem (odbiornik-micro/mini-jack? - pc).
nie bijcie jeśli prawię androny ;-)
pozdrawiam,
Zbyszek
A po co kabelkiem skoro można lampę (np. 580EX II czy jakąkolwiek inną, niekoniecznie z dedykacją Canona, wszak na zdjęciu widać, że styki dedykowane są do niczego nie podłączone) założyć wprost na stopkę odbiornika Phottix Strato?
Starych lamp nie próbowałem wyzwalać, wątpliwości mogą chyba budzić jednak tylko lampy z wysokim napięciem na stopce,a więc faktycznie stare.
Gniazdo w odbiorniku nie służy do wyzwalania lamp. Służy do wyzwalania migawki poprzez kabelek.
Chciałem umocować odbiornik na zaczepie i kabelkiem do lampy. W phottixie kumpla stopka się lekko ułamała i trochę strach mocować lampę na takim badziewiu.
Nie widzę powodów dlaczego nie miałoby zadziałac przez kostkę na stopce Phottixa i dalej kabelek do lampy. To prosta elektryka. Jest styk albo ni ma.
Wiesz, wolałem połączyć microjackiem z odbiornika do lampy. Każdy dodatkowy element wprowadza nowy stopień "upierdliwości" (luzy na łączach, możliwość zgubienia itp...).
pzdr,
Zbyszek
sokoolka
05-12-2009, 12:43
Nie chcąc zakładać nowego wątku, zadam swoje pytanie tutaj. Jaką maksymalną ilość lamp można wyzwolić na strato? Czy jest to jakoś określone? Z góry dzięki za odpowiedź :)
Pytasz ile lamp można podłączyc do jednego odbiornika? To chyba dałoby sie ustalić tylko eksperymentalnie.
Czy tez może o to ile odbiorników może być wyzwalanych jednym nadajnikiem? Stawiam na to, że tak z kilka milionów ;)
sokoolka
05-12-2009, 13:23
Pytasz ile lamp można podłączyc do jednego odbiornika? To chyba dałoby sie ustalić tylko eksperymentalnie.
Czy tez może o to ile odbiorników może być wyzwalanych jednym nadajnikiem? Stawiam na to, że tak z kilka milionów ;)
hehe.. Chodziło mi o to drugie ;) kolega mnie troche zakręcił, że tylko 3:roll: Dzięki za odpowiedź :)
Komunikacja jest jednokierunkowa nadajnik->odbiornik, więc odbiorników może być dowolnie dużo. Oczywiście nie działa E-TTL. Full manual.
sokoolka
27-12-2009, 01:49
Ehh, znowu problem :( Dokupiłam 2 odbiorniki do strato, w sumie mam 3 i każdy działa inaczej :/ Podpinane do aparatu tylko jeden na naciśnięcie przycisku do połowy w nadajniku reaguje ustawieniem ostrości a przy naciśnięciu wali zdjęcie. Drugi odbiornik wyzwala tylko autofocus, migawki już nie. Natomiast 3 wyzwala tylko migawke ale ostrości już nie. Zakładam, że to również sprawka kabelków i połączeń w tym badziewiu ;( Prosiłabym bardzo o pomoc :)
witam.
dzis w moje rece wpadly uzywane phottixy strato i problem jest taki ze gdy wciskam test na nadajkiu kontrolka na nim miga normalnie, identycznie jest po kliknieciu kontrolki na odbiorniki , niestety kiedy naciskam nadajnik odbiornik nie odpowiada, podobnie po zmontowaniu lampy i aparatu , zero wspoldzialania , probowalem na kilku kanałach i nic. robie cos zle czy zestaw jest poprostu zepsuty ?
zejnowski
15-04-2010, 22:40
W takim razie jaki polecacie pilot do 450d? Skoro z tym omawianym tutaj są takie problemy to lipa go kupić.
Dziwne rzeczy mówicie, aż sprawdziłem moje obydwa odbiorniki. Żadnych problemów nie zauważyłem, ostrzenie i wyzwalanie tak jak powinno być.
Ostatnio tez robiłem sesję używając strato do wyzwalania lamp studyjnych. Na ok. 300 strzałów, raz czy dwa nie odpaliło. Przy cenie strato ja nie widzę problemu w takiej statystyce.
Dużą wadą strato jest podatność na przypadkowe włączenia odbiorników oraz dostęp do baterii nadajnika. Warto się zabezpieczyć przed niekontrolowanym rozładowywaniem (ja zastosowałem plastikowe pudełeczka po tuszykach) oraz mieć na wszelki wypadek zapasowe bateryjki.
Być może stan ich naładowania powoduje problemy o jakich mówicie.