Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 40D - problem !

Mnieteq
04-03-2009, 22:46
Witam :)
Mam problem ze swoim 40D. Mam caly czas zablokowana korekcje ekspozycji. Non stop jest ustawione na -1/3... Jest zablokowane na wszystkich trybach m.in. Av i Tv. Szlag mnie trafia bo reczne korygowanie nic nie daje a krecenie kolkiem pomimo ze widze na wyswietlaczu jak lata kreska to w wizjerze widze jak wraca ekspozycja z powrotem na -1/3.

Dzis wgralem soft 1.1.1 i nic nie pomaga.

Dodam tylko, ze pomaga tylko skasowanie ustawien aparatu ale i tak po kilku dniach wszystko wraca do ustawienia -1/3

Pomoze ktos ???

andrzej3k
04-03-2009, 23:47
Próbuję to sobie tylko wyobrazić ale czy przypadkiem to kręcenie kółkiem i obserwacja zmian na wyświetlaczu (górnym ???) to nie korekta błysku lampy ?
A zmiana ustawienia w menu (chyba 2 zakładka bo tam jest korekta ekspozycji) też nic nie daje?

Piszę na swoim przykładzie bo często tak się mylę :)

Loome
05-03-2009, 00:34
wlacznik ma dwie pozycje ON. na jednej z nich kolko nie dziala. sprobuj drugą, powinienes móc przełączyc.

Czarek
05-03-2009, 12:00
Może masz ustawione sterowanie punktami autofokusa bezpośrednio pokrętłem. Ostatnio też wpadłem w panikę, że nie mogę zmienić korekty ekspozycji. Po jakimś czasie skojarzyłem, że zmieniłem ustawienia w wyboru punktów autofokusa. Po przestawieniu na sterowanie dżojstikiem wszystko działa normalnie.

hutnik
05-03-2009, 12:45
Najprawdopodobniej to co pisze Loome przełącznik włączasz na pierwszą pozycję "ON" włącz na pozycję wyżej, też to "ćwiczyłem"

Mnieteq
05-03-2009, 18:37
No wlasnie wlacznik jest zawsze w pozycji ON (gorna). Jak przelacze nizej to tylko pokretlo nie dziala w czasie robienia zdjec.

Czarek --> czy mozesz podpowiedziec jak sprawdzic to ustawienie ??? Moze faktycznie mam wlaczone wybieranie punktow autofokusa ???

Najdziwniejsze jest to, ze po zresetowaniu aparatu do domyslnych ustawien wszystko jest ok przez pare dni a potem znowu sie pitoli :( Nic nie zmieniam w funkcjach CF

Co jest grane ?