Zobacz pełną wersję : Gruchający Canon 85/1,8 + załącznik w mp3
takpoprostu
04-03-2009, 18:34
Witam... Zakupiłem neidawno w/w obiektyw... I mam pytanko do posiadaczy Mój egz. wydaje się że ładnie, ostrzy w punkt nie ma ff/bf AF chodzi ok, ostrość przyzwoita ale.... właśnie coś w nim GRUCHA... Jak go przechylam, lekko potrząsam wygląda tak jakby się soczewki ruszały albo gruchały listki przysłony ? ... Czy ten typ tak ma że tam pogruchuje sobie w środku ? Czy z moim jest coś nie tak ? Pamiętam jak posiadałem Tamrona 90tkę f2,8 też coś tam w nim było słychać ale nie tak mocno....
link do odgłosu (mp3) jaki obiektyw wydaję podczas poruszania... na wrzuta.pl by nikt nie musiał nic ściągać....
W moim też grucha, a działa, chyba tak ma być:)
moj upadl dwa razy i grucha, gruchal przed upadkami rowniez, dziala wysmienicie :)
takpoprostu
04-03-2009, 18:44
ale aż tak mocno wam grucha ? Bo ja swojego pochylam góra dól i tam juz słychać że się przewraca coś...
U mnie to samo, ale widzisz, sam tego nie zauważyłem....
takpoprostu
04-03-2009, 18:48
jestem jakiś przeczulony chyba :| ... ale ogólnie jest to dla mnie niepojęte, obiektyw gdzie w grę wchodzi optyka - soczewki niesamowita precyzja konstrukcji... a tu ci grucha
Ciekawostka to to jest, może ktoś zna przyczynę?
sbogdan1
04-03-2009, 18:58
No popatrz i u mnie tak samo klekoce i działa wszystko jak należy.
Oczywiście dzięki Bogu nigdy nie upadł...
Mój zachowuje się podobnie i skóra mi cierpnie na myśl, że może się wyciszyć i przestać gruchać.
takpoprostu
04-03-2009, 19:22
a ktoś wie może co jest powodem tego że może robić za grzechotkę ? który element wydaję takie dźwięki ?
Nagranie dobre do jakiegoś konkursu w radiu :). Zgadnij co wydaje taki dźwięk :)
No u mnie też grzechocze, ale trzeba naprawdę mocno potrząsnąć. Przy normalnym użytkowaniu się nie wsłuchałem.
Dzięki temu wątkowi odkryłem, że w moim obiektywie coś... "grucha". :D fakt, potwierdzam.
Mój nie grucha.
może za słabo potrząsasz? :mrgreen:
Powiem więcej: nie znajduję po prostu uzasadnienia do telepania szkłem za 15 setek. :)
Dopóki przepuszcza światło na matrycę nie będę z niego robił grzechotki. :)
a ktoś wie może co jest powodem tego że może robić za grzechotkę ? który element wydaję takie dźwięki ?
na 90% listki przysłony.
domknij przesłonę do f/22 i zobacz czy tak samo... grucha ;)
Oczywiście dzięki Bogu nigdy nie upadł...
oj, wytrzymaly jest skubaniec.. na beton raz mi upadl :mrgreen:
nie znajduję po prostu uzasadnienia do telepania szkłem za 15 setek. :)
przeciez to dolna polka cenowa jest :wink:
na 90% listki przysłony.
domknij przesłonę do f/22 i zobacz czy tak samo... grucha ;)
ale jak to zrobic przy odpietym szkle? :roll:
Z ciekawosci odpalilem mp3 z pierwszego postu i sprawdzilem swojego - GRUCHA identycznie. Kupilem nowy. Ostrzy swietnie, dziala swietnie, wiec niech sobie grucha.
takpoprostu
05-03-2009, 00:05
Mój nie grucha.
w takim razie coś z nim nie tak :-D
Nie sądziłem, że tak się dziś ubawię ;p
A to ci grucha, no :D A jak ja mam 50 1.8 i tez mi grucha ? To po mieczu czy po kądzieli :mrgreen: ??
W 85 1.8 grzechocze EMD (http://www.canon.com/camera-museum/tech/room/f_emd.html). Powodem jest to, że układ nie jest przytwierdzony do korpusu obiektywu, tylko umieszczony wewnątrz we wpustach. Ograniczają one jego przesuwanie ale wiadomo - jakieś luzy w tym rozwiązaniu pozostają i bebech gruchocze :D
nie sprawdzałem mojego i nie zamierzem tak nim telepać...
aby tak zagruchał to trzeba nim chyba trzaść jak porzadnym szejkerem...
przy normalnej pracy nie slychac jakichkolwiek gruchotań.
to tak samo jak krecicie pierscieniem odtrości to słychac "szuranie" a to zwykłe ocieranie się jakiegoś elementu o drugi..a ktos zaraz by mogł mowić zet o jakis piach etc..
takpoprostu
05-03-2009, 01:10
nie sprawdzałem mojego i nie zamierzem tak nim telepać...
aby tak zagruchał to trzeba nim chyba trzaść jak porzadnym szejkerem....
ee u mnie wystarczy powolutku przechylać, i już slychać jak tam latają elementy...
W 85 1.8 grzechocze EMD (http://www.canon.com/camera-museum/tech/room/f_emd.html).
A skąd pewność iż to właśnie ten element odpowiedzialny jest za taki odgłos?
aby tak zagruchał to trzeba nim chyba trzaść jak porzadnym szejkerem...
Jak go przechylam, lekko potrząsam wygląda tak jakby się soczewki ruszały albo gruchały listki przysłony ?
bardziej sie trzesie w plecaku na spacerze ;-)
A skąd pewność iż to właśnie ten element odpowiedzialny jest za taki odgłos?
Stąd, że po podgięciu 3 metalowych nóżek układu EMD, które siedzą we wpustach w komorze między soczewkami, gruchotanie ustaje :)
takpoprostu
05-03-2009, 01:21
Stąd, że po pogięciu 3 metalowych nóżek układu EMD, które siedzą we wpustach w komorze między soczewkami, gruchotanie ustaje :)
o, silny argument :-D
A to ci grucha, no :D A jak ja mam 50 1.8 i tez mi grucha ? To po mieczu czy po kądzieli :mrgreen: ??
Mutacja genetyczna raczej. :)
Bejobejo
05-03-2009, 12:34
U mnie pełna klatka więć grucha.
Dzygit-Dublin
05-03-2009, 12:59
Moj tak gruchał ze bylem zmuszony go sprzedać 3 tyg temu nie dało się pracować ten co kupił na szczęście testował go w domu , to było straszne wszystkie gołębie zlatywały do mnie przy foceniu w parku ;)
Sorry nie moglem się powstrzymać ........................ :twisted::grin:
Skoro działa ok i każdy tak ma to widocznie ma być rób fotki pokazuj je nam tu chętnie popatrzę.
Darek
Ehh, ale macie problem z tym gruchaniem - widac gruchać musi skoro pogruchuje takiej publice :mrgreen:
U mnie grucha tak samo lub podobnie w 85 f1.8, 50 f1.4, 10-22 f3.5-4.5
W 24-105 grucha ledwie co, zwyciężcą testu na gruchanie jest 135 f2.0 - on wręcz wali. I na koniec perełka - Tamron 70-200 f2.8, Nic nie Grucha...Nic nie wali / błoga wręcz cisza.
Wszystkie szkła działają perfekcyjnie :)
Więc jak i wam gruchocze to niema się czym martwić - znaczy że szkła są zdrowe;-)
Teraz proponuje zacząć sprawdzać Body - Komu Chrobocze mocniej i więcej :mrgreen: