PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Coolscan III

klisz
04-03-2009, 14:09
Witam
Nie wiem czy ktoś z szanownych forumowiczów używał kiedyś ww sprzętu to może spotkał się z problemem podczas jego instalacji. Skaner pracuje pod SCSI. Niby wszystko zainstalowane jest prawidłowo ale program Nikona podczas otwierania dostaje zawiechy i koniec. Pracowałem na tym skanerze prawie pół roku pod innym kompem. Pamiętam, ze miałem dokładnie te same problemy podczas instalacji co w tej chwili kiedy to postanowiłem przesiąść się na innego kompa. Męczę się już drugi dzień a google pomocny nie jest :/
Czy będzie ktoś w stanie mi pomóc???? :(

Michu (Pentax)
04-03-2009, 15:19
Jaki masz komp?

klisz
04-03-2009, 16:42
Jakiś składak z komputronika. Miał być do drukowania faktur tylko :)
A więc:
Płyta: Gigabyte GA-M61PME-S2 nVidia GeForce 6100/nF430
Proc: AMD Sempron LE-1250
RAM: 2gb
System: XP Home SP3

Michu (Pentax)
04-03-2009, 16:47
Pytam, bowiem mam podobny przypadek. Mam Minoltę ScanElite, również na SCSI. DO tej pory skanowała bez problemu (XP, 2GB RAMu). Po dołożeniu kolejnych 2 GB, wykonywała prescan poprawnie, a próba skanowania kończyła się komunikatem Er99. Po wyjęciu 2 kości problem znika.
Podejrzewałem więc tutaj jakąś zależność. Ale jak to jest u Ciebie - nie mam pojęcia...

cresky
05-03-2009, 14:18
Klisz może zapytaj na forum Nikona, myślę że powinni Ci pomóc

hardtmuth
05-03-2009, 16:43
Masz XP 64bit czy 32bit? Moze tutaj lezy problem, z tego co kojarze dla 32bit do 3,5GB jest sprawna obsluga pamieci, moze skaner ma z tym problem przy odwolywaniu sie do ostatniego obszaru pamieci, ktory wykracza poza dostepne adresowanie? Proponuje albo pokombinowac z 64bit systemem + sterownikiem 64bit do tego skanera (moze byc problem ze znalezieniem jak skaner jest leciwy).

Drugim powodem moze byc problem z sama pamiecia. Sprawdz czy jesli wlozysz tylko nowe ramy, a stare wywalisz czy bedziesz mial np 2GB, ale nowe to to samo bedzie sie dzialo. Jesli tak, no to problem jest w pamieci, ew. mobo z obsluga pamieci ma problem, za duze taktowanie, bledna wspolpraca, jakies inne krzaki.
Jesli na nowych 2gb chodzi dobrze to pozostaje chyba jedynie kombinowanie z 64bit, ale jak tutaj cresky radzil, sprawdz na innym forum moze ktos mial podobnie i bez drastycznego przejscia na 64bit da sie to ominac:)