Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 580EXII+CP-E4+enloop=kupa

ErnestPierwszy
03-03-2009, 22:21
Koszmarnie zawiodłem się na tym zestawie i wydaje mi się, że winne są akumulatorki.
Lampa+1 w sufit+cp-e4 a w nim 8xenloop+4x enloop w lampie i zadyszka po ok 180 zdjęciach??? (iso 640)

Co jest grane? W domu sprawdziłem napięcie aku i 4 aku z lampy miały 1280 mV a 4 z cp-e4 1320mV a kolejna czwórka tylko 950 mV (dla przypomnienia cp-e4 mieści 8 sztuk R6/AA).

Strzelałem po 2-3 zdjęcia, 5 sek przerwy i znowu 2-3 zdjęcia i po chwili miałem 1 naświetlone i 2 czarne, katastrofa:(

Enloopy nie były ładowane tylko prosto z pudełka-może to jest przyczyną? Może ich mała pojemność? Nie wiem co teraz kupić, bo wg mnie te eneloopy nie nadają się do reporterki:(

Jakieś pomysły?

micles
03-03-2009, 22:27
Rozruszaj je, może to poskutkuje. Naładuj i rozładuj ze 3 razy.

Kubak82
03-03-2009, 22:29
Enloopy nie były ładowane tylko prosto z pudełka-może to jest przyczyną? Może ich mała pojemność?

mysle ze jest to bardzo ale to BARDZO prawdopodobne :-)

Nie wiem co teraz kupić, bo wg mnie te eneloopy nie nadają się do reporterki:(

ja wlasnie formatuje komplet 8 Sanyo 2700mah - MZ to jedne z najlepszych akumulatorkow i tez bede ich uzwyac wlasnie z cp-e4 :-) .. dam Ci znac jak to u mnie wyglada ale nie wiem ile jeszcze potrwa proces formatowania (laduje bc-700 na 250mah po 4 szt. - trwa to wieki ale jak na razie kazda ma pojemnosc min. 2600mah :-) .. zostal jeszcze jeden komplet i bede mogl probowac )

Krzychu
03-03-2009, 22:34
Ja swoich Enelopoów rozładować lampą nie mogę a po wyjęciu z pudełka są naładowane prawie do pełna - wiem bo wsadziłem jest do BC-700 na Discharge...

malkontent
03-03-2009, 22:51
Enloopy nie były ładowane tylko prosto z pudełka-może to jest przyczyną? Może ich mała pojemność? Nie wiem co teraz kupić, bo wg mnie te eneloopy nie nadają się do reporterki:(

Jakieś pomysły?

Bo takie akumulatorki zyskują 100 % sprawność dopiero po 3 krotnym cyklu:
- rozładowanie do zera (możesz użyć np. latarki i zostawić włączoną)
- ładowanie na max.
- zostawienie 12h w ładowarce po zakończeniu ładowania.

micles
03-03-2009, 23:13
- zostawienie 12h w ładowarce po zakończeniu ładowania.E? A co to za metoda? Nie pisz tak ogólnikowo, bo ja na przykład mam "tanią" ładowarkę, która nie przerywa obwodu po naładowaniu się aku. Chyba że chodzi ci o zostawienie baterii w ładowarce odłączonej od prądu, ale tego też nie rozumiem. Proszę o wyjaśnienie...

zanussi
03-03-2009, 23:30
ładowarki procesorowe (takie już za stówę) mają program rozładowywania.... wartoo kupić sobie taką zabawkę...

magart
03-03-2009, 23:32
Jak zostawisz akumulatory w ładowarce jak już są naładowane to ładowarka jeszcze je ładuje ale już bardzo małym prądem.
Dlatego Warto tak robić zwłaszcza przy pierwszych ładowaniach. Możę nie 12h ale chociaż kilka godzin.

micles
03-03-2009, 23:49
Nie wydaje mi się, żeby KAŻDA ładowarka działała w ten sposób. Te na prawdę tanie raczej nie mają żadnej inteligencji i po prostu zamieniają prąd zmienny z gniazdka na prąd stały którym te baterie są ładowane. Włożone przez dłuższy czas mogą doznać przeładowania, popsuć się, wybuchnąć, ...

merger
03-03-2009, 23:57
dziwna sytuacja. od kiedy kupilem eneloopy, to uzywam tylko ich i przestalem sie rozgladac za quantum battery packami do moich sunpakow. eneloopy bardziej poreczne i zestaw 6 sztuk w glowicy sunpaka 555 styka na caly dzien robienia zdjec. a sa to mocne manualne lampy.

hardtmuth
04-03-2009, 00:19
Nie wydaje mi się, żeby KAŻDA ładowarka działała w ten sposób. Te na prawdę tanie raczej nie mają żadnej inteligencji i po prostu zamieniają prąd zmienny z gniazdka na prąd stały którym te baterie są ładowane. Włożone przez dłuższy czas mogą doznać przeładowania, popsuć się, wybuchnąć, ...

Ladowanie nastepuje tylko wtedy kiedy wystepuje roznica potencjalow pomiedzy ladowarka a akumulatorkami. Jesli accu naladuje sie do prawie pelna, roznica sie zmniejsza, maleje prad ladowania (ktory oczywiscie jest ograniczany przez uklad ladowania podczas procesu ladowania). W momencie zrownania sie napiec wystepuje tylko prad podtrzymujacy, przez accu leci szczatkowy prad.

Ogolnie w tych czasach stosuje sie ladowarki procesorowe i wrzucanie swoich accu do technologicznie sprzed 10lat ladowarek to raczej nic dobrego na przyszlosc. Impulsowe, badajace roznice napiecia (delta V) moge polecic.

micles
04-03-2009, 09:01
i wrzucanie swoich accu do technologicznie sprzed 10lat ladowarek to raczej nic dobrego na przyszlosc.Jestem tego świadom, ale kasę zbieram w pierwszej kolejności na szkło i lapka. Ładowarka sprzed 10 lat działa, ma się dobrze. Ale baterie po 12h ładowania od zera - wyjmuję.

macgyver9
04-03-2009, 09:48
=ja wlasnie formatuje komplet 8 Sanyo 2700mah - MZ to jedne z najlepszych akumulatorkow i tez bede ich uzwyac wlasnie z cp-e4 :-) .. dam Ci znac jak to u mnie wyglada ale nie wiem ile jeszcze potrwa proces formatowania (laduje bc-700 na 250mah po 4 szt. - trwa to wieki ale jak na razie kazda ma pojemnosc min. 2600mah :-) .. zostal jeszcze jeden komplet i bede mogl probowac )

Jak czytam ludzi którzy piszą że FORMATUJĄ akumulatory to cierpnie mi skóra na plecach i zastanawiam się jak oni je podłączają do komputera.
Dla przypomnienia, formatować można co najwyżej dysk lub dyskietkę.
Jeśli chodzi o akumulatory to jest to FORMOWANIE. W przypadku ładowania/rozładownia nowych akumulatorów następuje coś co nazywam "wydobywaniem" ich pojemności. Dotyczy to głownie nowych akumulatorów NiCD oraz NiMH. Z akumulatorami Li-pol i Li-ion jest zupełnie inaczej. Są gotowe od razu do użycia. Nie trzeba ich formować.

Kubak82
04-03-2009, 11:18
W przypadku ładowania/rozładownia nowych akumulatorów następuje coś co nazywam "wydobywaniem" ich pojemności.

w takim razie.. wlasnie "wydobywam pojemnosc :lol: " kompletu 8 Sanyo 2700mah :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

nie no, w glowie sie nie miesci czego sie ludzie moga przyczepic :roll:

macgyver9
04-03-2009, 15:58
nie no, w glowie sie nie miesci czego sie ludzie moga przyczepic :roll:

chciałem raczej wyjaśnić, a nie czepiać się. Jeśli tak to odbierasz to przepraszam.

Kubak82
04-03-2009, 17:38
chciałem raczej wyjaśnić, a nie czepiać się. Jeśli tak to odbierasz to przepraszam.

tak to odebralem bo nie uzyles emotek.. jesli zle Cie zrozumialem to tez przepraszam :-)

hardtmuth
05-03-2009, 01:37
Jestem tego świadom, ale kasę zbieram w pierwszej kolejności na szkło i lapka. Ładowarka sprzed 10 lat działa, ma się dobrze. Ale baterie po 12h ładowania od zera - wyjmuję.

Mysle, ze lepsze od katowania stara ladowarka, bedzie made in china ladowarka za 30zl z allegro:)

tgrzyska
07-03-2009, 22:16
Witam,
Moje spostrzeżenia z Eneloopami są następujące:
Mam zestawik 4x GP 2500mAh już dosyć wyekploatowane - chodził w gripie do Eos'a 300, potem w speelight 220E, potem w 380EX, a od niedawna 580EX II. Ich pojemność wynosi ok. 1700-1800, zmierzone semiprofi ładowarką za 1kPLN. I wszystko gra. Walę serie i jest ok. Ponieważ jeden zestaw to mało postanowiłem kupić 4 x Eneloop ze względu na ich opinie, że są robione w Japonii itp. itd. - ogólnie marketing. I jakież było moje zdziwienie jak nagle lampa przestała działać w seriach - 3kl/s. Nawet zdjęcia robione "z palca" nie serie potrafiło lampy nie odpalić.
Moje sugestie są takie, że te akku mają zbyt dużą rezystancję wewnętrzną i nie nadają się do czerpania zbyt dużych prądów. W końcu coś za coś - akku się nie rozładowują jak leżą, ale jednak coś jest z nimi nie tak.
Jak zrobię więcej cykli ładowania/rozładowania - znowu się podzielę spostrzeżeniami. Zmierzę im też rezystancję wewnętrzną przy okazji i dam znać.

Kubak82
07-03-2009, 22:25
ja w koncu na naladowanych sanyo 2700 zrobilem w domu maly test i kazde zdjecie z serii bylo z poprawna ekspozycja.. zdjecia robione przy slabym oswietleniu wiec lampa wystepowala w zasadziej jako glowne zrodlo swiatla..

sztajmes
08-03-2009, 03:09
Uzywam 3 zestawow Duracell 2600 MAH i 15 minutowej ladowarki do lampy 580EXII.
Nie ma takiej sily zeby mi zabraklo pradu .
sztajmes

sebcio80
08-03-2009, 07:29
przy takiej expresowej ladowarce dosc szybko Ci pradu zabraknie... padna ci szybko akku

marekb
08-03-2009, 08:22
gp1800- 2zestawy lecz już 2 baterie padly po ok 2latach. 1 zestaw Pentagram chyba 2200 i prawie równoległe eneoopy - to chyba ponad jeden zeszły sezon i uważam je za najlepsze z tych wszystkich.Teraz mam 4x eneloop i nie zawiodły mnie ani raz. Laduje bc700 najczęściej 250mA ale też często 500 i 750 i nie ma spadku pojemności a wręcz eneloop2000 pokazuje ponad 2300mAh. Acha bc700 ma funkcje odswiezania która to na jakiś czas pomogła moim gp.

sebcio80
08-03-2009, 09:07
mi tez zdarza sie ladowac czasami szybko, nawet 1000mA ale rzadko, tylko jak liczy sie czas

normalnie to 250 mA, raz na jakis czas odswiezam akku

ja mam ic8800 (prawie to samo co bc700)
mam tez taki wynalazek: http://www.thomasdistributingshop.com/assets/images/mh-c801d_bg-sq.jpg - akurat na 8 akku do battery packa ;-)

Kubak82
10-03-2009, 20:34
mam tez taki wynalazek: http://www.thomasdistributingshop.com/assets/images/mh-c801d_bg-sq.jpg - akurat na 8 akku do battery packa ;-)

cena zabija - http://www.allegro.pl/item568479405_ladowarka_procesorowa_mh_c801d_power ex_8xaa_i_aaa.html .. za to mozna miec 4 bc-700 czyli jednoczesne ladowanie nawet 16 akku ;-)

a do tego prad ladowania 2A wydaje mi sie ciut za duzy :roll:

sebcio80
10-03-2009, 21:55
cena zabija - http://www.allegro.pl/item568479405_ladowarka_procesorowa_mh_c801d_power ex_8xaa_i_aaa.html .. za to mozna miec 4 bc-700 czyli jednoczesne ladowanie nawet 16 akku ;-)

a do tego prad ladowania 2A wydaje mi sie ciut za duzy :roll:

ja za nowke na allegro jaks czas temu dalem 249 zł

2A to duzo... mozna jeszcze ladowac pradem 1A
ogolnie ladowarka sluzy do tego aby szybko naladowac zestawik do battery packa, np w czasie wesela / innej imprezy

Maciej Wroński
11-03-2009, 10:10
Witam,

Enloop`y bardzo nie lubia duzego pradu ladowania, optymalnie to 200-300mAh. Przy wiekszym pradzie lubia sie grzac i duzo mniej w nie wchodzi.