Zobacz pełną wersję : fotocela i 420ex (nie błyska)
matrekus
03-03-2009, 19:31
Witam, posiadam 420ex i fotocelę... i fotocela działa bardzo dobrze z elgawą n128 a z 420ex nie bardzo (pierwszy błysk czyli pomiarowy wyzwala ale juz drugi raz nie chce błysnąć)... tak fotocela jest na pierwszy błysk albe robie przedłbysk FEL-em i błyska ale juz drugi raz nie ;(...
Dlaczego ?
Witam.
Ta lampa nie ma trybu manualnego. A fotocela nie obsługuje automatyki. Więc zapewne zawsze lampa będzie posyłać tylko przedbłysk, nawet w chwili wyzwolenia błysku głównego z lampy "sterującej".
Witam.
Ta lampa nie ma trybu manualnego. A fotocela nie obsługuje automatyki. Więc zapewne zawsze lampa będzie posyłać tylko przedbłysk, nawet w chwili wyzwolenia błysku głównego z lampy "sterującej".
Nie sądzę - 420EX wyzwalana radiowym Phottixem wyzwala się bez problemu w trybie pseudo-manualnym (bo się po prostu wyzwala waląc na maksa) więc nie ma żadnego powodu dla którego nie miała by się wyzwalać fotocelą...
Po wyzwoleniu jej FELem poczekaj aż się naładuje.
Niezły pomysł :)
Niezły pomysł :)Czasami mi się zdarza :D
matrekus
04-03-2009, 10:47
zawsze czekam... i przeciez pali się czerwone światełko gotowości do pełnego błysku
Janusz Body
04-03-2009, 10:51
zawsze czekam... i przeciez pali się czerwone światełko gotowości do pełnego błysku
Może ładowanie trwa za długo i FEL się wyłącza. Patrz przez wizjer aparatu. Jeśli widzisz błysk w wizjerze to znaczy, że jest drugi przedbłysk.
EDIT: Jaki to aparat?
matrekus
04-03-2009, 15:36
350d
i nie widze błysku bo czasem specjalnie walilem w fotocele lampą i 420ex nic ;(
350d
i nie widze błysku bo czasem specjalnie walilem w fotocele lampą i 420ex nic ;(
Z błyskiem głównym nie błyska w ogóle, czy tez tylko daje delikatny "przedbłysk"?
Masz włączony tryb SLAVE czy normalny?
matrekus
04-03-2009, 16:33
wali pełnym błyskiem jak powinno i próbowałem z trybem slave i normalnym i nic
Witam, posiadam 420ex i fotocelę... i fotocela działa bardzo dobrze z elgawą n128 a z 420ex nie bardzo (pierwszy błysk czyli pomiarowy wyzwala ale juz drugi raz nie chce błysnąć)... tak fotocela jest na pierwszy błysk albe robie przedłbysk FEL-em i błyska ale juz drugi raz nie ;(...
Dlaczego ?
A jak pozniej robisz kolejny przedblysk to dziala?
Ja kupilem takie fotocele http://allegro.pl/item571252244_przydatna_fotocela_z_goraca_stopka_s ynchro.html
Niestety nie wiem dlaczego ale fotocela dziala raz, wyzwalam bez przedblysku. Musze uruchomic ponownie lampe.
miałem ten sam problem i udało mi się go rozwiązać!!!
ja mam 30D EX430 i tą czarodziejską stopkę... na której stawiam starą Topcę
kluczem jest - uwaga - wyzwolenie ex430 na druką kurtynę. wtedy wszystko działa cacy:)