Zobacz pełną wersję : G6 czy SD500, a moze cos innego?
Daniel1981
21-07-2005, 05:52
Witam!
Chce na dniach kupic aparat, myslalem o G6, dobre parametry, duzo ustawien recznych, nowy za 500$, pozniej widzialem SD500 o praktycznie tych samych parametrach, ale chyba nie ma mozliwosci takich utawien recznych jak G6 za 450$ SD500 jest duzo mniejszy i w metalowej obudowie, ale czy to jedyna roznica? Pomozcie mi przy wyborze, moze ktos z was juz uzywal tego SD500? A moze macie jakies inne propozycje? Zaznaczam ze ma to byc aparat za max 500$ Z gory dzieki
Seria G nad Seria IXUS ma same zalety poza: wymiary, ciezar, plastik.
Seria IXUS jest przeznaczona dla klientow wymagajacych malych, zgrabnych kompakcikow mieszczacych sie do kieszeni koszuli, dodatkowo w ladnej a trwalej obudowie.
Seria G to najbardziej zaawansowana, z najlepszym obiektywem i najwieksza funkcjonalnoscia (mozliwosc podpiecia konwerterow, zewnetrznej lampy blyskowej).
Jakosc zdjec wg mnie przechyla sie na korzysc G6 , mozliwosci tez, wyglad i wymiary - na korzysc IXUSA... ale to nie wyglad aparatu robi zdjecia :roll: .
Daniel1981
22-07-2005, 20:33
Dzieki za rade! Juz zamowilem G6 :-) Jesli macie jakies wskazowki odnosnie uzytkowania G6 to piszcie. Teraz musze jeszcze dokupic pamiec, przymierzam sie do 512MB CF I, i przy tym mam pytanie: czy warto kupowac CF II i czy 512MB to wystarczajaca pojemnosc zeby popstrykac troche zdjec w NYC :-)? Ile zajmuja fotki RAW a ile JPG wiekszych rozdzielczosci?
raw = 8mb jpg to nie wiem jaka to ma matryce ale przy matrycy 8mp to jakies 3.5mb
przymierzam sie do 512MB CF I, i przy tym mam pytanie: czy warto kupowac CF II
Napisz nam co rozumiesz pod pojeciem CF II ?
Zanim odpowiesz przeczytaj to:
http://www.cyfrowka.com/modules/nsections/index.php?op=viewarticle&artid=55
By dowiedziec sie to co to jest "CF typ II " .
Ile zajmuja fotki RAW a ile JPG wiekszych rozdzielczosci?
http://www.dpreview.com/reviews/canong6/page11.asp
:roll:
Daniel1981
27-07-2005, 15:49
Chodzilo mi o CompactFlash typu I i II, no teraz juz wiem ze karty sie roznia tylko gruboscia. Wiec jak radzicie? Starczy 512MB czy lepiej troche dolozyc i wziac 1GB? Polecacie jakiegos producenta? Te predkosci zapisu i odczytu maja duzy wplyw na wydajnosc aparatu?
Seria G nad Seria IXUS ma same zalety poza: wymiary, ciezar, plastik. Seria IXUS jest przeznaczona dla klientow wymagajacych malych, zgrabnych kompakcikow mieszczacych sie do kieszeni koszuli, dodatkowo w ladnej a trwalej obudowie.
i jeszcze uzupełnienie: IXUS to świetny drugi aparat ;-)
(G6 się do tego nie nadaje...)
i jeszcze uzupełnienie: IXUS to świetny drugi aparat ;-)
(G6 się do tego nie nadaje...)
Uzasadnij to co w nawiasie.
Sprobuje za ciebie - nie nadaje sie tylko jesli chodzi o wielkosc, o aparat "do kieszeni" . Ale jesli masz przy sobie jakiekolwiek wieksze nosidelko (torebka, torba, plecak, reklamowka, nabiodrowka, bagaznik ;) ) - to w tym przypadku G6 jak najbardziej sie nadaje.
Uzasadnij to co w nawiasie. Sprobuje za ciebie - nie nadaje sie tylko jesli chodzi o wielkosc, o aparat "do kieszeni" . Ale jesli masz przy sobie jakiekolwiek wieksze nosidelko (torebka, torba, plecak, reklamowka, nabiodrowka, bagaznik ;) ) - to w tym przypadku G6 jak najbardziej sie nadaje.
dokładnie, już zresztą wcześniej sam odpowiedziałeś: wymiary, ciezar, plastik.
drugi aparat to (wg mnie) taki, który można prawie zawsze mieć przy sobie: w kieszeni koszuli, spodni, kurtki, luzem (bez pokrowca) w schowku w samochodzie, w kieszonce aktówki... do tego też chodzi o to, żeby był w miarę dyskretny na jakichś wyjazdach, delegacjach, konferencjach niekoniecznie fotograficznych.
seria G to jednak cegła, seria A też cegła (do tego z 4xR6 NiMH). dlatego zastanawiam się już tylko nad serią IXUS, jeszcze tylko nie wiem, który najlepszy: i5, 30, 40, czy poczekać na jeszcze coś nowszego...
snowboarder
29-07-2005, 07:21
Polecam SD400 - ZDECYDOWANIE mniejszy od SD500 -
koszt 5MP zamiast 7MP (wystarcza w zupelnosci)
http://canon-board.info/showthread.php?t=4263
plastik
Prawie dwa lata nosilem G3 praktycznie CODZIENNIE ze soba. Jak sprzedawalem to nie mial zadnej ryski.
Potrafisz cos rownie merytorycznego powiedziec odnosnie zarzutu ze "plastik" ?
drugi aparat to (wg mnie) taki, który można prawie zawsze mieć przy sobie: w kieszeni koszuli, spodni, kurtki, luzem (bez pokrowca) w schowku w samochodzie, w kieszonce aktówki... do tego też chodzi o to, żeby był w miarę dyskretny na jakichś wyjazdach, delegacjach, konferencjach niekoniecznie fotograficznych.
Z wyjatkiem kieszeni to G6 wszystkie te zalozenia spelnia a jakosc zdjec oraz mozliwosci (funkcjonalnosc, rozbudowanie, RAW, lampa zewnetrzna) nieporownanie wieksze niz u IXUSOW.
seria G to jednak cegła
Albo nie trzymales G6 w reku albo masz wymagania "wymiary aparatu jak najbardziej zblizone do wymiarow karty kredytowej" :roll: .
Daniel1981
29-07-2005, 13:11
No dobra! A cos na temat baterii?
Prawie dwa lata nosilem G3 praktycznie CODZIENNIE ze soba. Jak sprzedawalem to nie mial zadnej ryski. Potrafisz cos rownie merytorycznego powiedziec odnosnie zarzutu ze "plastik" ?
no nie wiem jak ty, ale ja chodzę najczęściej bez torebki ;)
dlatego każdy przedmiot, którego nie mogę wsadzić do kieszeni już mi przeszkadza...
Z wyjatkiem kieszeni to G6 wszystkie te zalozenia spelnia a jakosc zdjec oraz mozliwosci (funkcjonalnosc, rozbudowanie, RAW, lampa zewnetrzna) nieporownanie wieksze niz u IXUSOW.
ale te wszystkie rzeczy nie są potrzebne w "drugim" aparacie: mam/masz je wszystkie w "pierwszej" lustrzance.
Albo nie trzymales G6 w reku albo masz wymagania "wymiary aparatu jak najbardziej zblizone do wymiarow karty kredytowej" :roll: .
trzymałem i właśnie karta kredytowa byłaby ideałem ;) ;) ;)
no nie wiem jak ty, ale ja chodzę najczęściej bez torebki ;)
Ja najczesciej chodze z plecakiem :roll: .
ale te wszystkie rzeczy nie są potrzebne w "drugim" aparacie: mam/masz je wszystkie w "pierwszej" lustrzance.
Dla mnie drugi aparat to cos lzejszego, mniejszego od lustrzanki co moge nosic ze soba zawsze ZAMIAST lustrzanki, wiec musi miec na tyle dobra funkcjonalnosc by nie wkurzal na zasadzie "co za badziew, szkoda ze nie wzialem lustrzanki" .
trzymałem i właśnie karta kredytowa byłaby ideałem ;) ;) ;)
To wiele wyjasnia :p
Ja najczesciej chodze z plecakiem :roll: .
To wiele wyjasnia :p
Dla mnie drugi aparat to cos lzejszego, mniejszego od lustrzanki co moge nosic ze soba zawsze ZAMIAST lustrzanki, wiec musi miec na tyle dobra funkcjonalnosc by nie wkurzal na zasadzie "co za badziew, szkoda ze nie wzialem lustrzanki" .
ja bym połozył nacisk na słowo "ZAWSZE" a nie "zamiast", a wkurza mnie raczej moja komórka "boszzze, co za badziew, szkoda ze nie wzialem ixusa" ;)
wyobraź sobie taką sytuację: spotkanie businessowe, klimatyzowana sala konferencyjna, wszyscy w strojach oficjalnych - tu nie ma miejsca na lustra, plecaki, torby czy nawet serię G czy A - no chyba, że negocjujesz z japońcami :lol: - a czasami trzeba zrobić jakieś foto na pamiątkę (he, he, jakby co to na obrady komisji będzie potem jak znalazł ;))
jakość fotek z ixusa (miałem "40") w warunkach "stacjonarnych" nie odbiega tak bardzo od G6 czy nawet lustra, więc raczej nie pomyślę "co za badziew", tylko "uff, jak fajnie że jest taki mały i zgrabny, bo mam fotki, a tak bym ich nie miał" :smile:
oki, kończmy ten OT, po prostu każdy ma inne potrzeby co do "drugiego".... ;)
wyobraź sobie taką sytuację: spotkanie businessowe, klimatyzowana sala konferencyjna, wszyscy w strojach oficjalnych - tu nie ma miejsca na lustra, plecaki, torby czy nawet serię G czy A
G6 bez problemow zmiesci sie w:
- teczce "biznesmenskiej"
- wewnetrznej kieszeni marynarki
Poszukaj lepszych przykladow 8)
Poza tym to o czym mowimy to wcale nie OT :roll: .
Ja od siebie dorzucę, że od dawna zastanawiam się nad zamianą (bez dopłaty :-) ) G5 na coś z najmniejszych sensownych... Dokładnie z takich powodów o których pisze mxw.
Daniel1981
01-08-2005, 22:08
Wiec czym sie roznia te karty CF typu I i II?? tylko gruboscia? bo musze sie zdecydowac na jakas i niewiem jaka kupic. Chce kupic karte 1 GB warto?
Daniel1981
01-08-2005, 22:19
A co myslicie o tym??
http://cgi.ebay.com/New-MAGICSTOR-2-2GB-CF-Ultra-II-Card-2GB-FREE-SHIPPING_W0QQitemZ7534570436QQcategoryZ48526QQrdZ1 QQcmdZViewItem
Wiec czym sie roznia te karty CF typu I i II?? tylko gruboscia?
Tylko gruboscia.
Chyba ze jeszcze jedna jest typu CF (to najczesciej Typ I) a druga Microdrive (to chyba zawsze Typ II ) to jeszcze bebechami (ale sa i karty CF typ II - jakies 8GB), znaczy CF ma w srodku tylko elektronike a Microdrive ma jeszcze fizyczne glowice czyli teoretycznie jest bardziej podatny na wstrzasy i fizyczne uszkodzenia choc doswiadczenia uzytkownikow przecza temu (czytaj: wstrzas wystarczajaco mocny, ktory uszkodzi ci microdrive uszkodzi ci rowniez aparat wiec po prostu trzeba dbac o sprzet).
Zawsze jak pisze sebastian to jest nudno i poważnie ale i tak podziwiam go za jego ogromna wiedzę ;-)