Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma EF-500 przez radyjko i inne pytania

woyd
02-03-2009, 11:04
Czołem

zaczynam zabawę w strobowanie. Sprzęt studyjny (statywy, parasolki) mam od dawna, 2 lampy aparatowe też, ostatnio dokupiłem system radiowy Powerluxa (FW-2). W sobotę rozstawiłem się na wsi u brata i rozpocząłem próby. Niestety - od razu zaczęły się schody. Mam problem z jednoczesnym odpaleniem 580EX II i Sigmy EF-500 Super. Tzn. problem jest z Sigmą - odpala się jak chce. Nie idzie w ogóle w trybie M, dopiero przełączenie na tryb zdalny Slave (C0 SL) generuje błysk, a i to nie zawsze. Nie wiem, co jest grane... Próbowałem też wczoraj w domu z samą tylko Sigmą wczepioną w odbiornik Powerluxa - nie dość, że czasami nie odpalała, to gdy robiłem zdjęcia na wprost niej - często okazywało się, że lampa błyskała później niż strzelała migawka (zdjęcie było ciemne, ale widziałem błysk). 580ex II na tych samych bateriach, podpięta pod ten samodbiornik strzelała 100/100 i zawsze był błysk w kadrze.

Ktoś może mi pomóc jak ujarzmić Sigmę ?? Rozglądałem się za 540ez, ale jak na złość na allegro nie ma ani sztuki.

Mam też inne pytanie (sory, jeśli lamerskie). Zamówiłem sobie w Milso system California Sunbounce MINI z Flash-Bracket'em. Napaliłem się na "własne słoneczko" na plenerach. Podczas prób z wyzwalaczami Powerluxa w jasny dzień zdałem sobie sprawę, że to przecież synchronizuje tylko do 1/200 (a w zasadzie 1/165)... Jest jakiś sposób by zmusić lampę odpalaną zdalnie (w jasny dzień) do pracy w trybie Hs (sunchronizacji z krótkimi czasami) ??

Pozdrawiam
Woyd

Vitez
02-03-2009, 17:49
Cierpliwość jest cnotą.

Zadajesz dość specyficzne i specjalistyczne pytania o mniej popularną lampę niż np Canonowskie EXy. Tak więc nie oczekuj odpowiedzi w godzinę, dwie bo nie mamy na tym forum setek aktywnych użytkowników mających doświadczenie ze sprzętem o który pytasz.
I nie spamuj różnych wątków identycznym postem :evil: .

micles
02-03-2009, 18:10
Jest jakiś sposób by zmusić lampę odpalaną zdalnie (w jasny dzień) do pracy w trybie Hs (sunchronizacji z krótkimi czasami) ??
Jeżeli chodzi o Canona, to albo kabel E-TTL II (długość używalna : 150cm, można przedłużyć "ręcznie" obcinając i dolutowując kawał kabla), albo nowe wyzwalacze radiowe przenoszące E-TTL (wyszły jakieś nowe Pocket Wizardy przenoszące, a i chyba Radio Poppery już były wcześniej)

maciekw
03-03-2009, 01:51
Nowe Pockety przenoszące TTL są na stronie www.pstryk.pl jak zapowiedzi. Trzeba czekać aż będą dostępne,no i na ceny...

woyd
03-03-2009, 10:13
Nowe Pockety przenoszące TTL są na stronie www.pstryk.pl jak zapowiedzi. Trzeba czekać aż będą dostępne,no i na ceny...

No ładne kwiatki... Przejrzałem stronę PocketWizard i produkt zapowiada się rewelacyjnie... Wygląda na to, że pospieszyłem się z zakupem Powerluxów :(( Bo liczyć na to, że nowy system będzie w przystępnej cenie i się go dokupi jako uzupełnienie na plenery raczej nie ma co :)

bogunow
08-03-2009, 16:39
Właśnie podłączyłem Sigmę ef-500 do 5D MKII i porażka :(
Nie błyska ... i zoom chodzi nie tak jak powinien.
Jeśli natomiast na body jest 580EX to Sigma bezprzewodowo jest wyzwalana OK. Czytałem gdzieś na jakimś forum, że Sigma ma bezpłatnie robić upgrade firmware w niedziałających lampach. Trzeba w takim razie kontaktować się z serwisem.

woyd
08-03-2009, 17:54
[...]
Jeśli natomiast na body jest 580EX to Sigma bezprzewodowo jest wyzwalana OK.

Bezprzewodowo - masz na myśli - przez fotocelę ?? Bo mój problem to kaprysy Sigmy wyzwalanej radiowo (system Powerlux).

Czytałem gdzieś na jakimś forum, że Sigma ma bezpłatnie robić upgrade firmware w niedziałających lampach. Trzeba w takim razie kontaktować się z serwisem.

Nawet w tych bez gwarancji ? Szczerze mówiąc nie potrzebuje Sigmy podpinać do 5DmII - od tego jest 580EX II. Zastanawiam się tylko, czy ma to znaczenie, że nadajnik radiowy wpięty jest w 5DmII - czy to może generować kaprysy Sigmy i czy ten upgrade software to zmieni...

bogunow
08-03-2009, 18:05
Bezprzewodowo - masz na myśli - przez fotocelę ?? Bo mój problem to kaprysy Sigmy wyzwalanej radiowo (system Powerlux).
Bezprzewodowo czyli 580 EX na body ustawiona na master natomiast EF-500 ustawiona na slave.

Nawet w tych bez gwarancji ? Szczerze mówiąc nie potrzebuje Sigmy podpinać do 5DmII - od tego jest 580EX II. Zastanawiam się tylko, czy ma to znaczenie, że nadajnik radiowy wpięty jest w 5DmII - czy to może generować kaprysy Sigmy i czy ten upgrade software to zmieni...
Ja Sigmę chciałem używać nie tylko do bezprzewodówki ale również miała być lampą zapasową gdyby coś się stało z 580EX. W poniedziałek zadzwonię do serwisu Sigmy i zorientuję się co i jak.