PDA

Zobacz pełną wersję : lampy studyjne

ww7007
01-03-2009, 19:09
Myślę o zakupie lamp studyjnych do małego pomieszczenia, ale moje pytanie dotychy nie samych lamp ale ich połączenia. Każda ma gniazdo synchro i to je chciałbym wykorzystać. I teraz pytanie: jak to wszystko połączyć? Myślałem też o wyzwalaniu bezprzewodowym, ale czy jeden nadajnik i jeden odbiornik wystarczy? Jeśli to już było to przepraszam ale jakoś szukaj mi nie pomogło.

Krzychu
01-03-2009, 19:31
Jedną przez synchro, reszta fotocelami (które z reguły lampy studyjne mają) od tej pierwszej wyzwolonej przez kabel. Z bezprzewodowym będzie dokładnie tak samo - wyzwolisz jedną, reszta pójdzie przez fotocelę.

ww7007
02-03-2009, 09:40
Wielkie dzięki. Z tego co piszesz lampy muszą mieć fotocelę umieszczoną tak, że użycie sofdboxa nie wpływa na ich działanie.

Krzychu
02-03-2009, 10:10
Wielkie dzięki. Z tego co piszesz lampy muszą mieć fotocelę umieszczoną tak, że użycie sofdboxa nie wpływa na ich działanie.

Zdecydowanie, ale z reguły każda sensowna lampa studyjna tak właśnie umieszczoną fotocelę ma.

Vitez
02-03-2009, 17:13

Zazwyczaj jest to wypukły guzik na tylnym panelu, tam gdzie kontrolki lampy. Nie ma sensu zasłaniania tego panelu softboxem czy innymi modyfikatorami :roll: .