Zobacz pełną wersję : Zdjecie krajobrazu a jakosc - technika
Marcin K
20-07-2005, 09:41
Witam serdecznie.
Mam takie drobne zapytanie.
Jak najlepiej ustawic parametry aparatu (mam EOS 350D) aby bedac w gorach wyszly ostre zdjecia:
Planuje mala wyprawe i chce sie przygotowac.
Zdjecia w wiekszosci bede robione kitem.
W tej chwili moja wiedza wyglada tak:
1. aparat na statywie
2. wezyk spustowy lub 10s wyzwalacz
3. F8-11
4. Filtr polaryzacyjny
Moje watpliwosci:
Co z punktami AF ?
Jak z nimi postapic aby byl najlepszy efekt ?
Jak ustawic ostrosc na nieskonczonosc ?
A noze przy takim otworze nie musze sie o to martwic ?
Czy moglby ktos do powyzszych punktow dodac swoje i/lub odpowiedziec na moje
pytania.
Bede wdzieczny.
Marcin
http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r04.html
To jak daleko siega glebia ostrosci nie tylko zalezy od przyslony, rozniez zalezy od odleglosci na ktora ostrzysz. Zobacz tu www.dofmaster.com mozesz sobie bardzo latwo obliczyc glebie ostrosci, poeksperymentuj troche i wszystko bedzie jasne :)
A jak juz narobisz pare kilo krajobrazow zgodnych z zasadami:)
to sprobuj zlamac stereotypy i porob troche np: na przyslonie 2,8 i ogniskowymi w zakresie 200 do 600mm
(oczywiscie w miare posiadanych mozliwosci sprzetowych w przyszlosci:) )
Marfackib
20-07-2005, 13:13
Pobaw sie trochę aparatem. Ustaw na statywie i zrób fotki tego samego widoku na różnych przysłonach, z filtrem i bez filtru, na programach tematycznych i na manualnych. W domu przeanalizujesz i sam dojdziesz do odpowiednich wniosków. W fotografowaniu widoczków najtrudniesze są kontrasty, bardzo jasne niebo, woda odbijająca światło, bardzo ciemne lasy i napewno z tym będziesz miał najwięcej problemów a nie z GO.
A jak juz narobisz pare kilo krajobrazow zgodnych z zasadami:)
to sprobuj zlamac stereotypy i porob troche np: na przyslonie 2,8 i ogniskowymi w zakresie 200 do 600mm
Khe, khe, ze jak? :mrgreen:
To nie slyszales, ze canon wypuscil 600/1.4? :mrgreen: :mrgreen:
OK, fakt niejednoznacznie to napisalem:)
wiec dla wyjasnienia zeby nikt zawalu nie dostal:),
chodzi mi o zachecanie do prob robienia krajobrazow na otwartej dziurze (np 2,8 ) bez trzymania sie sztywnego f8 do f16.
Jako druga propozycje - zachecam do robienia krajobrazow nie tylko szerokimi katami ale tez i dluzszymi ogniskowymi np z zakresu 200-600 (co nie znaczy ze koniecznie z 2,8 przy 600:) )
400 2.8 L IS z cropem daje spokojnie 640 2.8 ale z GO ma juz mniej wspolnego ten crop 8)
Bagatela 6300$ :roll:
hekselman
24-07-2005, 14:27
1. aparat na statywie
2. wezyk spustowy lub 10s wyzwalacz
3. F8-11
4. Filtr polaryzacyjny
KONIECZNIE WEŹ DOBRĄ UVkę!
Poczytaj o tym co się nazywa dległością hiperfokalną - znajomość tego zagadnienia pozwoli ci maksymalnie wykorzystac obiektyw przy zdjęciach w górach!
I precyzyjnie ustawiaj WB - bo potem tak niebiesko jak w niebie! A polar wygubi ci zamglenia i poprawi niebo - naprawdę warto. Pamiętaj też że dłuższe czasy niekoniecznie dają dobre efekty na dużych odległościach bo ruchy powietrza (prądy ciepłego i zimnego) powodują rozmazania obrazu!
a.... jeszcze jedno: opcja zdjęć panoramicznych łączonych później w Photo Stitch daje zaskakująco dobre efekty!