Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjecie krajobrazu a jakosc - technika

Marcin K
20-07-2005, 09:41
Witam serdecznie.

Mam takie drobne zapytanie.

Jak najlepiej ustawic parametry aparatu (mam EOS 350D) aby bedac w gorach wyszly ostre zdjecia:

Planuje mala wyprawe i chce sie przygotowac.
Zdjecia w wiekszosci bede robione kitem.

W tej chwili moja wiedza wyglada tak:

1. aparat na statywie
2. wezyk spustowy lub 10s wyzwalacz
3. F8-11
4. Filtr polaryzacyjny

Moje watpliwosci:
Co z punktami AF ?
Jak z nimi postapic aby byl najlepszy efekt ?
Jak ustawic ostrosc na nieskonczonosc ?
A noze przy takim otworze nie musze sie o to martwic ?

Czy moglby ktos do powyzszych punktow dodac swoje i/lub odpowiedziec na moje
pytania.

Bede wdzieczny.

Marcin

Jac
20-07-2005, 10:41
http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r04.html

Polaco
20-07-2005, 10:50
To jak daleko siega glebia ostrosci nie tylko zalezy od przyslony, rozniez zalezy od odleglosci na ktora ostrzysz. Zobacz tu www.dofmaster.com mozesz sobie bardzo latwo obliczyc glebie ostrosci, poeksperymentuj troche i wszystko bedzie jasne :)

CYNIG
20-07-2005, 12:57
A jak juz narobisz pare kilo krajobrazow zgodnych z zasadami:)
to sprobuj zlamac stereotypy i porob troche np: na przyslonie 2,8 i ogniskowymi w zakresie 200 do 600mm
(oczywiscie w miare posiadanych mozliwosci sprzetowych w przyszlosci:) )

Marfackib
20-07-2005, 13:13
Pobaw sie trochę aparatem. Ustaw na statywie i zrób fotki tego samego widoku na różnych przysłonach, z filtrem i bez filtru, na programach tematycznych i na manualnych. W domu przeanalizujesz i sam dojdziesz do odpowiednich wniosków. W fotografowaniu widoczków najtrudniesze są kontrasty, bardzo jasne niebo, woda odbijająca światło, bardzo ciemne lasy i napewno z tym będziesz miał najwięcej problemów a nie z GO.

muflon
20-07-2005, 14:58
A jak juz narobisz pare kilo krajobrazow zgodnych z zasadami:)
to sprobuj zlamac stereotypy i porob troche np: na przyslonie 2,8 i ogniskowymi w zakresie 200 do 600mm
Khe, khe, ze jak? :mrgreen:

SpydeRR
20-07-2005, 15:19
To nie slyszales, ze canon wypuscil 600/1.4? :mrgreen: :mrgreen:

CYNIG
20-07-2005, 15:37

OK, fakt niejednoznacznie to napisalem:)

wiec dla wyjasnienia zeby nikt zawalu nie dostal:),
chodzi mi o zachecanie do prob robienia krajobrazow na otwartej dziurze (np 2,8 ) bez trzymania sie sztywnego f8 do f16.
Jako druga propozycje - zachecam do robienia krajobrazow nie tylko szerokimi katami ale tez i dluzszymi ogniskowymi np z zakresu 200-600 (co nie znaczy ze koniecznie z 2,8 przy 600:) )

Vitez
21-07-2005, 09:43
400 2.8 L IS z cropem daje spokojnie 640 2.8 ale z GO ma juz mniej wspolnego ten crop 8)
Bagatela 6300$ :roll:

hekselman
24-07-2005, 14:27
1. aparat na statywie
2. wezyk spustowy lub 10s wyzwalacz
3. F8-11
4. Filtr polaryzacyjny
KONIECZNIE WEŹ DOBRĄ UVkę!

Poczytaj o tym co się nazywa dległością hiperfokalną - znajomość tego zagadnienia pozwoli ci maksymalnie wykorzystac obiektyw przy zdjęciach w górach!
I precyzyjnie ustawiaj WB - bo potem tak niebiesko jak w niebie! A polar wygubi ci zamglenia i poprawi niebo - naprawdę warto. Pamiętaj też że dłuższe czasy niekoniecznie dają dobre efekty na dużych odległościach bo ruchy powietrza (prądy ciepłego i zimnego) powodują rozmazania obrazu!

a.... jeszcze jedno: opcja zdjęć panoramicznych łączonych później w Photo Stitch daje zaskakująco dobre efekty!