Zobacz pełną wersję : Czy warto jeszcze kupić 30D???
tomash23
27-02-2009, 17:56
Witam,
Niestety ostatnio musiałem pozbyć się 450D bo potrzebowałem gotówki, ale teraz sytuacja wróciła do normy i chciałbym wrócić do fotografii. Z 450D byłbym całkowicie zadowolony, gdyby nie rozmiary i "plastikowość". Chociaż może nie do końca byłem z niego zadowolony, bo czasem niewiadomo dlaczego mocno przepalał zdjęcia (nie pomagały zmiany sposobu pomiaru światła). Czytałem, że wielu użytkowników tego modelu miało z tym mniejsze lub większe problemy, ale nie było na to jednoznacznego rozwiązania. Miałem w rękach 40D i ten aparat chyba całkowicie by mnie satysfakcjonował, ale niestety cena troszkę za duża. Wolałbym różnice w cenie przeznaczyć na obiektyw. I teraz pytanie - czy warto jeszcze kupować 30D, czy na tyle odstaje on od 40D, że lepiej dooszczędzać? Mam około 2,5 tyś i w tej cenie mógłbym dopaść 30D i 50 F1,4/85 F1.8. Gdybym kupił używanego 40D to starczyło by mi tylko ewentualnie na kita z IS lub 50 F1.8 (też używaną). Nie wiem na co się zdecydować, a kadry uciekają.
Pozdrawiam. Tomek
Ja bym wziął 40d ze względu na dużo lepszy AF. A poza tym na zdjęciach (oprócz tych na których AF nie trafi- to może się zdarzyć w trudnych warunkach) różnicy nie zobaczysz.
Mam 30D i moge Ci polecic, do tego jak cos 50 1.4 i fajna portretowka :), cos szerzej by sie przydalo jeszcze, ale to moze z czasem :), ewentualnie moze tamron 17-55
Porównując 450d i inne podobne wynalazki xxD to stara dobra 30stka wciąż się broni. Różnica między 30d a 40d jest jednak znaczna na korzyść wyższego modelu. Puszka z samym standardem i to na cropie to wyzwanie. Gdybyś to 50mm zapiął na FF to inna sprawa. A może 40d i tamronik 17-35 lub 17-50, parę złotych dołożysz, ale może być radocha.
Gringo997
27-02-2009, 20:24
miałem 4oD i mam 3oD sprzedałem czterdziestkę ze względów finansowych i wkurzającego LCD i okazało się że 3od wcale nie ma lepszego lcd (przeżółca) to jeszcze AF jest według mnie nieco gorszy coby nie powiedzieć że dosyć nawet kiepskawy...
ale i tak będzie on lepszy od puszek xxxD kup 30d + 50mm 1.4 albo wspomnianego wcześniej tamrona 17-50 2.8 (miałem i do zastosowań amatorskich jest jak najbardziej ok) i ciesz się i rób zdjęcia;-)
Viracocha
27-02-2009, 20:30
Ja poleciłbym ci wziąć 30D + Tamrona 17-50.
Witam,
Niestety ostatnio musiałem pozbyć się 450D bo potrzebowałem gotówki, ale teraz sytuacja wróciła do normy i chciałbym wrócić do fotografii. Z 450D byłbym całkowicie zadowolony, gdyby nie rozmiary i "plastikowość". Chociaż może nie do końca byłem z niego zadowolony, bo czasem niewiadomo dlaczego mocno przepalał zdjęcia (nie pomagały zmiany sposobu pomiaru światła). Czytałem, że wielu użytkowników tego modelu miało z tym mniejsze lub większe problemy, ale nie było na to jednoznacznego rozwiązania. Miałem w rękach 40D i ten aparat chyba całkowicie by mnie satysfakcjonował, ale niestety cena troszkę za duża. Wolałbym różnice w cenie przeznaczyć na obiektyw. I teraz pytanie - czy warto jeszcze kupować 30D, czy na tyle odstaje on od 40D, że lepiej dooszczędzać? Mam około 2,5 tyś i w tej cenie mógłbym dopaść 30D i 50 F1,4/85 F1.8. Gdybym kupił używanego 40D to starczyło by mi tylko ewentualnie na kita z IS lub 50 F1.8 (też używaną). Nie wiem na co się zdecydować, a kadry uciekają.
Pozdrawiam. Tomek
Ja mam od ponad roku 30D i jestem z niego bardzo zadowolony.
Rozważałem zamianę na 40D, lub na 50D, ale nie znalazłem sensownego powodu, aby to zrobić.
Przymierzałem się do 5dmk2, ale odkąd w miarę, jak ubywało ofert sprzedaży, rosła cena, więc postanowiłem z zakupem poczekać na "po kryzysie".
:mrgreen:
Pozdrówka
tgrzyska
27-02-2009, 20:51
30D jest jak najbardziej OK. Wielkiej różnicy nie odczujesz. Ja co prawda mam 24-105IS USM do mojej 30-tki i z tym obiektywem 99% przypadkach AF trafia, nawet w trudnym oświetleniu.
jeśli chodzi o wróżbitów to sami nie wiedzą co z tą złotowką będzie.szkoda, że nie zdecydowałeś się szybciej. teraz ciężko będzie coś wyrwać np; 50D używanego za mniej jak 2900zł. był w tym tygodniu taki na allegro - chyba nawet dwa, ale już poszedł. nie miałem 30D, tylko 40D-50D, lecz myślę, że 30D to wciąż dobry zakup. miałem wcześniej 350D - nie mogłem na niego narzekać bo zdjęcia robił dobre- ale modelami xxD po prostu lepiej się te zdjęcia robi.
Ja poleciłbym ci wziąć 30D + Tamrona 17-50.
Bardzo dobry zestaw. Używałem takiego półtora roku, teraz po zakupie nowego aparatu 30D sobie zostawiłem jako backup.
MacGyver
27-02-2009, 22:18
http://canon-board.info/showthread.php?p=359326
maki1000
28-02-2009, 14:21
Miałem w dość krótkim czasie 20D/30D/40D. Teraz zostałem przy 40D lecz różnicy w zdjęciach tych modeli nie ma praktycznie żadnej. 30D tak samo zresztą jak 5D ma taki przyżółcony wyświetlacz. Za to różnicę w działaniu autofocusa można poczuć od razu, nie tylko w celności ale również w szybkości.
Jeśli budżet masz ograniczony to tak jak koledzy pisali 30D + tamron i można robić świetne fotki
Aleksandra de Soleil
28-02-2009, 14:40
z 30 D to szalu nie ma
niestety
z 30 D to szalu nie ma
niestety
Czyli co ?Aleksandro poza wypaśnym nickiem masz do dodania ? co to jest "szalu" ?? - do mojego też szalu nie dodali...
W temacie :
10D (mam) oraz 30D (miałem) i 40D (mam) którego używam nadal - jesli chodzi o AF - to pewnym jest że 40D ma AF najlepszy. 30D - nie wiele gorzej - pod warunkiem, że nie masz jednego i drugiego "na raz " widać różnicę... wolę 40D bezapelacyjnie ......
Nie ma co pierniczyć w 40D - przez pomyłkę wstawili normalny AF.
Hej Ho !
z 30 D to szalu nie ma
niestety
nie przesadzaj, cóż można chcieć od amatorskiej puszki sprzed kilku lat. Czasami mam wrażenie, że ma lepszy AF niż stara piątka...??
Mariusz_C
01-03-2009, 01:25
Ja to myślę, że jak miał 350-tke i było ok, to 30d i tak będzie o niebo lepsza, a lepiej dołożyć do szkła. 30d i lepsze szkło da lepszy obrazek niż nawet 50d i kiepawy kiciak. Nie sam af z 40-stki czy tam 50-tki robi zdjęcia.
Co do zażółconych ekraników w 5d i jeszcze jakimś modelu to pierwsze słyszę, nigdy mi to nie przeszkadzało, nawet nie zauważyłem, muszę się przyjrzeć :shock:
....... lub 50 F1.8 (też używaną).......
Biorąc pod uwagę, że w tych szkłach przy tym świetle zdarzają się kłopoty z AF (i nie tylko), to kupno używki w tym przypadku uważam za ryzykowne - bez wstępnego przetestowania bym nie brał :!: