PDA

Zobacz pełną wersję : Softbox pod Speedlite'a

iREM
26-02-2009, 17:40
Czy używacie może softboxa na lampę błyskową typu speedlite?
Zrobiłem kartonowo-fizelinowy pod Speedlite 430EXII i bardzo mi pasuje, czy spotkaliście się w kraju z jakimś fajnym rozwiązaniem tego typu?

Canion
26-02-2009, 17:55
firma lastolite robi świetne ezybox hotshoe do lamp. używam już z rok i są super. tylko cena niemała wiec można spojrzeć na chiński zamiennik z allegro.

tu oryginały:

http://www.lastolite.com/video-demos.php

iREM
26-02-2009, 18:02
firma lastolite robi świetne ezybox hotshoe do lamp. używam już z rok i są super. tylko cena niemała wiec można spojrzeć na chiński zamiennik z allegro.

Ile Cię to kosztowało?

Canion
26-02-2009, 18:19
ja kupowałem w BH za $$ . ale wtedy dolar inaczej kosztował. najlepiej zadzwoń do dystrybutora lastolite w Warszawie. oni na ul.Karolkowej w Warszawie są. nie pamiętam jak sie firma nazywa. wtedy nie było wyboru. ale widziałem chińskie zamienniki na allegro chyba po 200-300 zł/

tam na filmach które zalinkowałem jest pokazane co i jak. naprawdę świetna sprawa. cały uchwyt z metalu wiec nic nie ma prawa sie pogiąć/połamać. całośc rozkłada sie w jakieś 20 sekund

Krzychu
26-02-2009, 18:22
Mam cennik Lastolite - Ezy Box kosztuje ponad 500 pln (OIDP bo cennik mam w domu) - masakrycznie dużo i moim zdaniem się nie opłaca, szczególnie że i tak jest dość mały...

Canion
26-02-2009, 18:28
Krzychu. napisałem. na allegro masz chińskie zamienniki. o połowę tańsze. jak z jakością nie wiem ale to nie jest jakaś kosmiczna technologia wiec nie powinno być żle. ja mam 40x40 i sprawdza sie znakomicie. za duże być nie mogą bo nie zapominajmy że to "nakładka" na flash. za to kupujesz taki box i masz spokój z kombinowaniem . wszystko montuje sie łatwo i pewnie. nic sie nie telepie. a to duża zaleta przy pracy w plenerze

iREM
26-02-2009, 18:29
Mam cennik Lastolite - Ezy Box kosztuje ponad 500 pln (OIDP bo cennik mam w domu) - masakrycznie dużo i moim zdaniem się nie opłaca, szczególnie że i tak jest dość mały...

Na allegro znalazłem coś takiego (http://www.allegro.pl/item559167013_softbox_reporterski_na_aparatowa_lam pe_blyskowa.html). Ale nie wygląda to zbyt solidnie :-/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Krzychu. napisałem. na allegro masz chińskie zamienniki. o połowę tańsze. jak z jakością nie wiem ale to nie jest jakaś kosmiczna technologia wiec nie powinno być żle. ja mam 40x40 i sprawdza sie znakomicie. za duże być nie mogą bo nie zapominajmy że to "nakładka" na flash

40x40 właśnie mi pasuje najbardziej.

Canion
26-02-2009, 18:34
no dokładnie to. widzę że chińczyki chyba tam mocowanie kulowe wymyślili. no nie wiem. dobrze ze chyba cała mocowanie z metalu wiec nic sie urwać nie powinno. generalnie nic fajniejszego do flasha w plener nie znajdziesz.

iREM
26-02-2009, 18:55

Mógłbyś mi go podesłać w wolnej chwili? (cennik oczywiście)

no dokładnie to. widzę że chińczyki chyba tam mocowanie kulowe wymyślili. no nie wiem. dobrze ze chyba cała mocowanie z metalu wiec nic sie urwać nie powinno. generalnie nic fajniejszego do flasha w plener nie znajdziesz.

Ja nawet nie tyle w plener (chociaż to też) co do domowego użytku :-)

Krzychu
26-02-2009, 19:58
Mógłbyś mi go podesłać w wolnej chwili? (cennik oczywiście)

Poszedł.

iREM
26-02-2009, 20:21
Poszedł.
Bardzo dziękuję! :-)

jacq
27-02-2009, 10:48
Ten z allegro to jest jakaś opcja. Ale imho to ciuteńkę za małe.
Ja bym chciał coś 60x60..

iREM
27-02-2009, 13:02
Ten z allegro to jest jakaś opcja. Ale imho to ciuteńkę za małe.
Ja bym chciał coś 60x60..

Mi do 430 wystarczy 40x40, ale boję się wykonania tej chińszczyzny :-/

virs
27-02-2009, 13:11
jak już ktoś wypróbuje tego chińczyka to niech da znać cena w miare rozsądna ciekawe jak to funkcjonuje chociaż jak to już ktoś napisał nie jest to kosmiczna konstrukcja ;)

iREM
03-03-2009, 13:49
A jak wygląda montaż lampy ale razem z kablem? Bo na wszystkich fotkach są sanki, ale czy da się to jakoś ożenić z patentem lapmpy na kablu? Sorry za pytanie, ale ze zdjęć zarówno chińczyków jak i Lastolite nie wynika to jasno.
Więc - jak da się? :-)

MMM
03-03-2009, 14:03
Fajna jest ta głowica kulowa, to jedyna rzecz której mi w moim wynalazku 'home made' brakuje. A sam softbox niestety trochę mały.

badi
03-03-2009, 17:07
minimalnie zmieniajac temat. pisaliscie o zamiennikach. zna ktos moze cos wzorowanego na ezybox'ach lub rownie mobilnego i latwego w transporcie, ale na mocowaniu bowensa? chcialbym takie softy podpinac pod lampy w plenerze.

iREM
06-03-2009, 20:35
jak już ktoś wypróbuje tego chińczyka to niech da znać cena w miare rozsądna ciekawe jak to funkcjonuje chociaż jak to już ktoś napisał nie jest to kosmiczna konstrukcja ;)

Dziś przyszła przesyłka. Patent nawet niezły, wykonanie w miarę. Ale zdecydowałem że białą tkaninę rozpraszającą wymienię na podójnie złożoną fizelinkę, tak jak miałem w homemade-pudełku :-)
Fizelinka daje bardziej miękkie światełko. I jeszcze jedno, nie wiem jak to się liczy ale 40cm to to niestety ale nie jest, u mnie wychodzi dokładnie 35! :-/
Poza tym ok. Jak uproszę moją panią żeby mi przyszyła fizelinkę do nowych rzepów to pokażę rezultaty. To tyle.

mgtan
09-03-2009, 00:34
iREM i jak to wygląda - ten softbox po przeróbce Lepszej Połówki ?

kucza21
09-03-2009, 09:31
Dokładnie Lastolite Ezybox są naprawdę świetne. Ja natomiast zrobiłem własną konstrukcję i spisuje się całkiem dobrze :)

iREM
09-03-2009, 13:01
iREM i jak to wygląda - ten softbox po przeróbce Lepszej Połówki ?

Dopiero dziś zakupimy fizelinkę, a potem będziemy szyć. :-) Jeszcze trochę cierpliwości.

iREM
14-03-2009, 19:56
Jest fizelinka. Portrety z jednym źródłem światła, 430EXII z softboxem made in china, ale zamiast nylonu podwójna wartswa fizelinki. Dodatkowo blenda srebrna. Portrety zrobione na szybko, proszę nie krytykować ;-) tylko ocenić fizelinkę i chiński softbox. Dodatkowo fotka chińczyka i fizelinki.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.testy.irem.pl/foty_CB/Olga-427.jpg)

źródło (http://www.testy.irem.pl/foty_CB/Olga-426.jpg)

źródło (http://www.testy.irem.pl/foty_CB/chinczyk.jpg)

mgtan
14-03-2009, 20:15
no ładne cacko :)

BeatX
30-04-2009, 16:02
iREM: bylaby mozliwosc, zebys pokazal roznice w rozproszeniu swiatla przy uzyciu fabrycznej tkaniny, a Twojej - przerobionej wersji?
Fajnie, gdybys wystawil jakies zdjecia z pleneru, gdzie widac efekty doswietlania tym softbox'em - tyle, ze nie fotki testowe a kadry ukazujace jak sie ten softobox sprawdza "w boju" ;)
Bede mega wdzieczny z takie sample, prawdopodobnie rozwina calkowicie moje watpliwosci czy kupic chinczyka, czy tez lastolite EzyBox Softbox.

pzdr

arturs
30-04-2009, 22:19
Właśnie się zastanawiam nad takim czymś.. tylko pytanko - w zasadzie do MMM ale i innych którzy używają - jaki wymiar? MMM masz chyba 60x90, są też 60x60 i 90x90 (te kwadratowe o wiele bardziej dostępne) - który wziąć - różnica w cenie nie ma dużego znaczenia bo płaci się raz a a używa długo(mam nadzieję ;) ), będzie to do 580ki używane.. kwestia czy do oświetlenia całej postaci wystarczy 60ka czy jednak 90cm będzie lepsze? Jak wygląda to z perspektywy kogoś kto już takiego softboxu używa?

Pavlik
01-05-2009, 18:35
iREM, gdzie dorwałeś to mocowanie które łączy softboxa ze statywem? Softbox który ostatnio nabyłem (60x60) ma takie mocowanie lampy takie ... obrotowe z czterema śrubami i za chiny nie moge tego zamocować na statywie (gwint statywu za krótki). Dlatego szukam cos takiego jak u Ciebie,
dzięki

blum
01-05-2009, 19:06
iREM, gdzie dorwałeś to mocowanie które łączy softboxa ze statywem?
a to nie jest dokladnie takie jak z tej aukcji http://allegro.pl/item622626668_softbox_reporterski_na_aparatowa_lam pe_blyskowa.html ?

Pavlik
01-05-2009, 19:35
w rzeczy samej :-) dzięki

iREM
01-05-2009, 21:20
Przepraszam, nie przeglądałem tego wątku od dawna, jutro odpiszę i opiszę

iREM
02-05-2009, 11:33
iREM: bylaby mozliwosc, zebys pokazal roznice w rozproszeniu swiatla przy uzyciu fabrycznej tkaniny, a Twojej - przerobionej wersji?Fajnie, gdybys wystawil jakies zdjecia z pleneru, gdzie widac efekty doswietlania tym softbox'em - tyle, ze nie fotki testowe a kadry ukazujace jak sie ten softobox sprawdza "w boju" ;)
Bede mega wdzieczny z takie sample, prawdopodobnie rozwina calkowicie moje watpliwosci czy kupic chinczyka, czy tez lastolite EzyBox Softbox.
pzdr

Różnica między tkaninami jest subtelna, ja akurat mam w domu osobę, która szyje na maszynie, więc nie było problemu, ale fabryczny stylon pewnie w zupełności wystarczy. Komplet (statyw, softbox i oprawę) kupiłem właśnie taki jak ten link do allegro. A co do wyboru? Jak ktoś używa tego zawodowo - nie ma wyboru - zawsze lastolite. Ale jeśli amatorsko czy półprofesjonalnie to zdecydowanie chińczyk.
Jak uporam się z moją pierwszą ślubną sesją to może tu coś wsadzę z pleneru.
Póki co, zastanawiam się nad jeszcze jedną sztuką, tylko problem gdzie to wszystko trzymać. :-/
Natomiast fajnie jest mieć takie zabawki zawsze w samochodzie, efekty tych zabaw w plenerze są powalająco przyjemne dla oka i duszy ;-)

BeatX
02-05-2009, 20:08
Super, wielkie dzieki za odpowiedz - rozwialo wiele z moich watpliwosci ;)
Nie mniej jednak przykladowe fotki z pleneru w zasadzie wyczerpia temat, takze czekam chociaz na jakies jedno lub dwa Twoje zdjecia z pleneru slubnego, z wykorzystaniem tegoz wlasnie softbox'u :)
Tymczasem zabieram sie za przedluzenie OC-E3 metada MMM :]

MMM
02-05-2009, 21:12
Właśnie się zastanawiam nad takim czymś.. tylko pytanko - w zasadzie do MMM ale i innych którzy używają - jaki wymiar? MMM masz chyba 60x90, są też 60x60 i 90x90 (te kwadratowe o wiele bardziej dostępne) - który wziąć - różnica w cenie nie ma dużego znaczenia bo płaci się raz a a używa długo(mam nadzieję ;) ), będzie to do 580ki używane.. kwestia czy do oświetlenia całej postaci wystarczy 60ka czy jednak 90cm będzie lepsze? Jak wygląda to z perspektywy kogoś kto już takiego softboxu używa?
Nawet 90cm do oświetlenia całej sylwetki jest ciut za małe. Kwadratowy 90x90 to już trochę duży, taki 60x90 wkładam do samochodu bez składania na tylne siedzenie. Wg mnie to optymalny rozmiar to byłoby coś 110x70cm.

arturs
02-05-2009, 22:36
Nawet 90cm do oświetlenia całej sylwetki jest ciut za małe. Kwadratowy 90x90 to już trochę duży, taki 60x90 wkładam do samochodu bez składania na tylne siedzenie. Wg mnie to optymalny rozmiar to byłoby coś 110x70cm.

no właśnie jeśli chodzi o zakup to jest problem bo głównie kwadraty są a zdolności do zrobienia takiego nie mam.. co do składania to problemu nie ma, tylko teraz dylemat czy brać 90kę czy 60.. nie lubię 2 razy kupować..

iREM
03-05-2009, 09:06
Super, wielkie dzieki za odpowiedz - rozwialo wiele z moich watpliwosci ;)
Nie mniej jednak przykladowe fotki z pleneru w zasadzie wyczerpia temat, takze czekam chociaz na jakies jedno lub dwa Twoje zdjecia z pleneru slubnego, z wykorzystaniem tegoz wlasnie softbox'u :)
Tymczasem zabieram sie za przedluzenie OC-E3 metada MMM :]

Wiem, wiem. Nie rozwiało, nie rozwiało. Po prostu sam musisz podjąć tę decyzję ;-)
Dwa fragmenty oświetlonych w parku, późnym popołudniem, buziek:

źródło (http://www.testy.irem.pl/foty_CB/563.jpg)

źródło (http://www.testy.irem.pl/foty_CB/564.jpg)

mancini
03-05-2009, 20:07
Ja czekam na 2 softy 70*100 teraz tylko musze obmyslec jakies mocowanie statyw-soft-lampa :) (softy, ktore zamowilem to chinczyzna ze sklepu eltec )

Jestem tylko ciekaw jak to bedzie sprawowac ze lampkami. Mam nadzieje ze skoro w sofcie 60*90 daja rade to w wiekszym tez dadza i nie bedzie brakowac mocy :)

BeatX
21-05-2009, 21:16
iREM: dzieki ;) kupilem jednak lastolite.
W najblizsza niedziele ide w plener przetestowac ;)
Teraz czeka mnie przedluzenie OC-E2..

ArturBonoVox
03-09-2009, 00:35
wlasnie rozwazam zakup lastolite 60x60. dwie rzeczy: jak to smiga w plenerze i dwa: mialem problem: nie da sie wcisnac 580exii wraz z podczepionym chinczykiem radiowym, do lastolite. ktos to obszedl? najzwyczajniej w swiecie lampa jest za wysoko w stosunku do otworu wejsciowego softa.

sebcio80
03-09-2009, 00:45
ja mam takie pytanie, do tej pory chodze z lampa na statywie i parasolka i wiatr to wrog takiego zestawu, wystarczy malutki podmuch i wszystko leci na ziemie

czy softbox jest stabilniejszy od parasolki? na ile stabilniejszy?

druga sprawa, chce do jednego softboxa wepchnac dwie lapmy 580ex, przejdzie taki patent? ktos to probowal?

mor_feusz
04-09-2009, 15:51
ja mam takie pytanie, do tej pory chodze z lampa na statywie i parasolka i wiatr to wrog takiego zestawu, wystarczy malutki podmuch i wszystko leci na ziemie

czy softbox jest stabilniejszy od parasolki? na ile stabilniejszy?

druga sprawa, chce do jednego softboxa wepchnac dwie lapmy 580ex, przejdzie taki patent? ktos to probowal?

znalazlem takie cos
http://yanikphotoschool.com/tutorials/video_tutorials/how-to-use-speed-lights-with-studio-softboxes/
Obejrzyj filmik

micles
29-04-2010, 08:44
Czym przymocować softbox do statywu, żeby mieć możliwość ruchu softboxem : góra/dół?

iREM
29-04-2010, 08:53
Czym przymocować softbox do statywu, żeby mieć możliwość ruchu softboxem : góra/dół?

Właśnie, dobre pytanie. W zestawie jest taki patent kulowy, i to zdaje mi się zarówno w wersji chińskiej jak i oryginalnej. Ale przyznam, że jak dla mnie nie jest to wygodne. Przydałby się jakiś sprytny patent z łapką jak przy statywach. Łatwo poruszać i szybko zablokować, bez siłowania z dokręcaniem motylka na kulce.

micles
29-04-2010, 09:15
Znaczy się ja nie pytam się o Lastolite/Chińczyki, ale o mocowanie Softboxa studyjnego do statywu oświetleniowego :D

Można zrobić tak jak na wyżej pokazanym filmie :
http://funsports.pl/p,pl,386,klips+z+trzpieniem+a-280.html
http://funsports.pl/p,pl,187,uchwyt+przegubowy+3117.html
Ale to jest 80zł i w tym klipsie nie ma dodatkowego wyjścia, które zostało użyte do trzymania lampy.

No i klips to nadal nie sztywne połączenie i jest pewna obawa o wytrzymałość zestawu...

Coś czuję, że jak dojdzie do mnie softbox, to będę miał następną DIY rozkminę :D
Znalazłem tańsze :
http://funsports.pl/p,pl,195,zacisk+uniwersalny+podstawowy+sa-35.html

pank
29-04-2010, 10:03
Ja połączyłem softbox ze statywem tak że nagwintowałem jeden z otworów softboxa (mam prostokąt ale mocowanie było też pod oktę i otworów jest więcej) i wktęciłem taki metalowy trzpień jaki widać na filmie z klipsem. Trzpień mocuję właśnie do uchwytu przegubowego, też takiego jak na filmie. Wszystko się trzyma stabilnie i można pochylać softboxa.

micles
29-04-2010, 10:18
No tak, w miarę sensownie. Tylko trzeba mieć gwintownicę i umieć gwintować :D Jeszcze nigdy tego nie robiłem ^^

pank
29-04-2010, 10:19
Ja też wcześniej tego nie robiłem, kupiłem gwintownicę w Obi za 4 dychy i zrobiłem. Żaden problem.
To mocowanie w softboxie jest aluminiowe, bardzo łatwo się gwintuje a otwór pasuje idealnie.

micles
29-04-2010, 10:24
Myślę jeszcze, czy faktycznie jest sens wykorzystywać ten ich uchwyt przegubowy, czy może zaadoptować coś, co znajdę u siebie w szopce w Bdg :D Z tego co pamiętam, to miałem coś takiego przegubowego od lampy biurkowej, mam nadzieję że znajdę i będzie trzymało...

iREM
29-04-2010, 10:24
Znaczy się ja nie pytam się o Lastolite/Chińczyki, ale o mocowanie Softboxa studyjnego do statywu oświetleniowego :D

Sorry, za szybko myślę ;-) Chodziło mi o to, że jeśli ktoś wymyślił zgrabny patent na softa studyjnego, to tym bardziej na przenośne/składane.

McLaren
08-06-2010, 20:27
Czyli rozumie że jedna lampa 580EXII da radę w pełni obsłużyć softbox 60x90 i nie zabraknie mocy? Czy bezpieczniej będzie kupić soft 60x60?
Wymyśliłem sobie na początek kaki zestaw:
- Statyw do lamp
- Quantuum BK-3
http://www.foto-tip.pl/sklep/quantuum_bk_3_uchwyt_do_lamp_systemowych-p-1692.html
- Softbox studyjny 60x90
np. katki: http://fripers.pl/product_info.php/info/p76_Softbox-60x90-cm---podwojny-dyfuzor-PROFI-Bowens.html

Lampkę 580EXII i Yongnuo RF-602 już posiadam
Czy to wszystko da się bez problemu połączyć i będzie dobrze służyć (w domu i plenerze) czy może coś doradzicie, lub zwrócicie na coś uwagę o czym nie wiem, bo przyznam że się jeszcze na tym dobrze nie znam.

Lampkę 580EXII i Yongnuo RF-602 już posiadam

MMM
08-06-2010, 21:28
Czyli rozumie że jedna lampa 580EXII da radę w pełni obsłużyć softbox 60x90 i nie zabraknie mocy? Czy bezpieczniej będzie kupić soft 60x60?

Używam 580ex z 60x90 i 430ex z 60x60. Z jasnymi szkłami wszystko działa rewelacyjnie. Sprawdzałem różnicę mocy między 580ex a 430ex w softboxie 60x60 i wynosiła tylko jedną przysłonę.

micles
08-06-2010, 22:24
Czy to wszystko da się bez problemu połączyć i będzie dobrze służyć (w domu i plenerze) czy może coś doradzicie, lub zwrócicie na coś uwagę o czym nie wiem, bo przyznam że się jeszcze na tym dobrze nie znam.Zrobiłem sobie DIY zamiennik BK-3, reszta tak jak wypisałeś i spisuje się nieźle.

dancio
08-06-2010, 22:47
Ogolnie lampy speedlight sa bardzo mocnymi lampami i zgadzam sie z przedmowca MMM z jasnymi szklami spokojnie pociagna 60x90.. chodz uzywam na codzien ezyboxa 40x40 i bez problemu w odleglosci 5m pokrywa mi cale postacie.. przy okazji przy wietrze nie ma problemu z utrzymaniem jego...
ogolnie jesli ktos chce kupic cos solidnego i jakos bedzie w stanie odzalowac te 500zl to polecam sie wstrzymac i kupic wlansie Lastolite.. moj kolega kupil chinszczyzne i uwierzcie mi mocowanie w lastolite to inna bajka....

pzdr

droog
09-06-2010, 00:19
dancio -właśnie skłaniam się ku zakupowi ezyboxa 40x40 + ta rączka (uchwyt) do trzymania.
Powiedz mi, nie będzie problemu z zapięciem tam 580exII + pocketwizard tt5 ? w sensie lampa wyceluje w środek? dzięki za odp

micles
09-06-2010, 00:23
Już w jednym wątku pytałeś, i prosili cię o podanie wysokości tt5 w celu stwierdzenia czy wystarczy tej regulacji.

McLaren
09-06-2010, 15:52
Używam 580ex z 60x90 i 430ex z 60x60. Z jasnymi szkłami wszystko działa rewelacyjnie. Sprawdzałem różnicę mocy między 580ex a 430ex w softboxie 60x60 i wynosiła tylko jedną przysłonę.

Z jasnymi szkłami? f/2.8 już wystarczy, czy raczej f/1.8 - f/1.4 ?

Zrobiłem sobie DIY zamiennik BK-3, reszta tak jak wypisałeś i spisuje się nieźle.

Widziałem twój wynalazek, między innymi przez twój wątek "Galeria CB"
zacząłem interesować się doświetlaniem lampami systemowymi w plenerze :)
Będę miał właśnie do ciebie pytanie czym i jak wykonałeś jedno zdjęcie,
to jednak przy okazji bo jeszcze nie wiem w którym wątku się o to zapytać.
Dopiero składam zestaw, a co z tego wyjdzie? zobaczymy.
Softboxa w plenerze nie używasz?

MMM
09-06-2010, 17:57
Z jasnymi szkłami? f/2.8 już wystarczy, czy raczej f/1.8 - f/1.4 ?
Lampa 430ex w softboxie 60x60 ustawionym 1m od osoby dawała światło dla poprawnej ekspozycji przy iso100, f/4. 580 dawała radę przy f/5.6. Przy takich ustawieniach lampy waliły pełną mocą.
Jak widać jest jeszcze pewien zapas dla większych softboxów i większych odległości, zawsze też można zwiększyć trochę iso.
W plenerze nie używa się lamp jako 100% źródła światła a jedynie jakieś 1-2EV więcej względem światła zastanego, myślę więc że nawet spora okta ~90cm będzie na 580ex normalnie używalna.

micles
09-06-2010, 19:36
Ostatnio błyskałem 580tką w pełnym słońcu i mocy było tak na styk, ale bez żadnego modyfikatora. 1/8000 1.6 iso100 i z 2-3m miałem na lampie 1/2 żeby uzyskać oświetlenie modelki mniej więcej na tym samym poziomie co tło, także aż tak pięknie to to nie jest. Po sesji (w lipcu) zabieram się poważniej za zdjęcia dla siebie (a nie dla gazety tak jak w zeszłym roku) i na pewno będę na niektórych sesjach błyskał to zadbam o obfitą relację z wydajności Speedlite'ów. Jak one nie starczą, to pewnie trza będzie wziąć Quantuumy ;P

Widziałem twój wynalazek, między innymi przez twój wątek "Galeria CB"Który? Bo ja mówiłem o BK-3 : połączenie systemowej lampy błyskowej ze statywem studyjnym i modyfikatorem światła na mocowanie bowensowskie.

pank
09-06-2010, 21:06
W pełnym słońcu w HSS 3 speedlighty w softboksie 60x90 radzą sobie średnio. Do portretów z softem blisko twarzy styka, ale więcej już nie bardzo.

droog
10-06-2010, 01:39
Już w jednym wątku pytałeś, i prosili cię o podanie wysokości tt5 w celu stwierdzenia czy wystarczy tej regulacji.

nie widzialem, gdzies mi umnelo... zaraz poszukam Winnetou!

nie widzialem, gdzies mi umnelo... zaraz poszukam Winnetou!

a widzisz, tamto sie tyczylo bk-3 a tutaj mowimy o lastolite ezybox!

micles
10-06-2010, 07:13
Ok, myślałem że "ta rączka (uchwyt)" było odnośnie bk-3.

dancio
10-06-2010, 07:40
Ja wlasnie uzywam ezyboxa z tt5.. no i patent na tym polega taki ze na wprost lampa nie wchodzi do ezyboxa.. trzeba glowice przekrecic o 90 stopni i wtedy krotszy bok ezyboxa podchodzi do samej koncowki uchwytu i dziala to dobrze..bede mial chwile czasu to zrobie zdjecie i wrzuce..zeby mozna bylo dokladnie obejrzec ale to po pracy ok 17..

pzdr.

iREM
10-06-2010, 07:57
Ok, myślałem że "ta rączka (uchwyt)" było odnośnie bk-3.

Pokazywałeś już gdzieś swojego DIYa? Bo nie widziałem co fajnego zmajstrowałeś. Ja w tej chwili używam oryginalnego chińskiego :-) bk-3 plus BD z plastrem/dyfuzorem oraz softa reporterskiego chińskiego 60x60, ale zdemontowałem oryginalną obręcz i przyśrubowałem ją do głowicy PH=157Q i osadziłem na sherpie 200R. Bardzo wygodnie się tym teraz kręci :-)

micles
10-06-2010, 08:10
Jeszcze nie. Dzisiaj sfocę.

iREM
10-06-2010, 09:17
Jeszcze nie. Dzisiaj sfocę.

To czekamy :-)

micles
10-06-2010, 10:31
Od góry : mocowanie Bowensowskie softboxa, drut stalowy, powbijane gwoździe w celu usztywnienia wiązania z drutu, blacha w kształcie L, 2 śruby (górna korzysta z gwintu, w który zazwyczaj przykręca się śrubę zabezpieczającą coś, co wkładamy do uchwytu od góry (z trzpieniem oświetleniowym), a dolna jest wsadzona tam, gdzie zazwyczaj przychodzi parasolka), uniwersalny uchwyt parasolkowy, statyw oświetleniowy.

Robocizna : obkręcić drut wokół blachy i mocowania softboxa, wywiercić drugą część dziury (dla górnej śruby), poskładać wszystko do kupy

źródło (http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf94336/cb/bk3/01.jpg)

źródło (http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf94336/cb/bk3/02.jpg)

źródło (http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf94336/cb/bk3/03.jpg)

źródło (http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf94336/cb/bk3/04.jpg)

Lampę wkładam w otwór od softa i zabezpieczam gumą wyciętą z dętki samochodowej i wszystko jest solidne i o sprzęt się nie boję.

HooMaR
10-06-2010, 10:56
Hmmm nie wiem czy warto dla 85 zł bawić się w takie coś. A BK-3 solidny i z możliwością regulacji. Jeżeli ktoś jednak lubi majsterkować i chcę przyoszczędzić, to jest to jakieś rozwiązanie.

micles
10-06-2010, 14:05
Ja majsterkowałem, bo jeszcze tego nie było na rynku :D Jak skończyłem robić moje, to wyszło BK-3 i mina mi zrzedła. Teraz kupiłbym na 100% BK-3. ;P

McLaren
10-06-2010, 17:11
Lampa 430ex w softboxie 60x60 ustawionym 1m od osoby dawała światło dla poprawnej ekspozycji przy iso100, f/4. 580 dawała radę przy f/5.6. Przy takich ustawieniach lampy waliły pełną mocą.
Jak widać jest jeszcze pewien zapas dla większych softboxów i większych odległości, zawsze też można zwiększyć trochę iso.

Dzięki ci MMM za fajne naświetlenie tej sprawy, właśnie takiego wyjaśnienia potrzebowałem.
Zastanawia mnie jeszcze czy w softboksie 60x90 palnik lampy nie lepiej spisywał by się w pionie? i czy jest to możliwe do zrobienia w BK-3 ???

P.S. Tu mnie przekonałeś do 60x90
http://www.digart.pl/zoom/3580613/Zaneta.html
Jeszcze, tylko taką modelkę i 5D poproszę :)

Który? Bo ja mówiłem o BK-3 : połączenie systemowej lampy błyskowej ze statywem studyjnym i modyfikatorem światła na mocowanie bowensowskie.
To ja pomyliłem, bo myślałem o twoim DIY dishu
"Backstage - było zimno"
http://canon-board.info/showthread.php?t=55960&page=124

Teraz kupiłbym na 100% BK-3. ;P
No ja niestety tak twórczy nie byłem, czekałem na chińczyków BK-3 ;-)

dancio
10-06-2010, 19:32
Odnosnie montarzu Ezyboxa wraz z TT5 to sie ma tak :)

https://canon-board.info/imgimported/2010/06/ezybox-1.jpg
źródło (http://www.fotoroko.pl/fora/canon/ezybox.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2010/06/ezybox_1-1.jpg
źródło (http://www.fotoroko.pl/fora/canon/ezybox_1.jpg)

tak jak pisalem wczesniej trzeba obrocic lampe o 90 stopni.. i wtedy tt5 podchodzi do konca mocowania..

pzdr

pank
10-06-2010, 21:03
wkładam w otwór od softa i zabezpieczam gumą wyciętą z dętki i wszystko jest solidne i o sprzęt się nie boję.

A nie prościej tak?

źródło (http://img413.imageshack.us/img413/5950/vc7c1558.jpg)

źródło (http://img257.imageshack.us/img257/5394/vc7c1556.jpg)

droog
10-06-2010, 22:15
DANCIO - świetnie, dzięki. kupuje! a powiedz mi, masz może taki uchwyt (rączkę)? jeżeli tak to jak to się spisuje? potrzebuję taki podręczny,przenośny softbox

źródło (http://www.pdngearguide.com/gearguide/photos/stylus/42922-Lastolite-Ezybox-med.jpg)
pozdrawiam

micles
10-06-2010, 22:38
A nie prościej tak?Prościej, ale ja nie chciałem wiercić i kupować gwintownicy A gum też mam od cholery w domu, starszy skądś załatwił, także ballbungees też mi nie po drodze kupować :D

dancio
11-06-2010, 00:14
uzywam zwyklego statywu od elfo.. ta raczka moim zadaniem przerost formy nad tescia.. pozatym na statywie jestem w statnie wyzej to wysunac ...

ale ten na marginesie kupilem drugiego ezyboxa 60x60 i filtry zelowe..

na youtube ostatnio widzialem fajnym filmik odnosnie strobist....365 day the end.. chyba tak to sie nazywalo... i byla MOC :)

pzdr

micles
06-07-2010, 00:02
A nie prościej tak?
http://img413.imageshack.us/img413/5950/vc7c1558.jpg

http://img257.imageshack.us/img257/5394/vc7c1556.jpgMam pytanie odnośnie tych RadioPopperów - jak wygląda ich wyzwalacz? (w sensie co miałeś na aparacie przy tym setupie)

pank
06-07-2010, 00:08
Tak: http://shop.radiopopper.com/images/view.aspx?productId=1

mocuję go na rzepa do ST-E2.

micles
06-07-2010, 02:10
Bo ja dzisiaj próbowałem wcisnąć 2x580II do softa, jedna połączona z body kablem ettl i na masterze, druga na slave'ie (obie "rozłożyłem" pionowo i sparowałem czerwonymi szybkami do siebie) i mi kurna slave nie błyskał :D Zapomniałem, że slave musi widzieć błysk (ten "biały" z palnika) mastera i teraz mi się przypomniało, że ty miałeś 3x580 jakoś. Czyli co, radiopoppery na boki lamp + pewnie jakieś światłowodziki do samych czerwonych szybek. Tyle że jakbym na body miał 580tkę z RP na szybce, to lampy z softa musiałyby widzieć "biały" błysk tej 580tki z body pomimo zastosowania RP? I dlatego jest ST-E2, który "białego" błysku jako takiego nie ma czym wykonać?

MaciekH
06-07-2010, 03:47
Mam takie nieśmiałe podejrzenie, że włączenie w lampie funkcji slave to tak jakby uruchomienie fotoceli (która chowa się gdzieś tam za czerwoną szybką) a fotocela ta jest tak fikuśna że ma za zadanie tylko rozpoznać wiązkę błysków (normalnych, białych) z mastera w której to :zakodowana" jest moc z jaką ma błysnąć. ST-E2 w mojej wizji pewnie też wysyła taką wiązkę tylko jakąś diodą IR, a fotocele na światło IR przecież reagują jak na każde inne...
Z tego co kojarzę to nadajnik RP tylko zakłada się na lampę master, a kabelki na szybkę są tylko w odbiornikach RP. I w sumie zadaniem tych RP jest przeniesienie tego białego błysku do slave'ów, więc byłoby bezsensowne ich używanie jeśli slave'y i tak musiałby być w zasięgu błysku mastera...

pank
06-07-2010, 10:35
Radiopoppery przechwytują podczerwień którą komunikują się lampy i przekazują to sobie radiowo, na body musi być albo lampa na masterze albo st-e2, nadajnik przechwytuje sygnał i przesyła do odbiornika na lampie ustawionej na slave. Odbiornik, faktycznie ma światłowód którego końcówkę przykleja się na lampę. Trochę to skomplikowane, ale działa tak jak PW i jest połowę tańsze.
Lampy oczywiście nie muszą się widzieć, gdyby tak było to nie miało by sensu.

micles
06-07-2010, 14:39
A RP na masterze to na palniku, czy też na czerwonej szybce?

pank
06-07-2010, 14:43
Nadajnik nie ma światłowodu tylko jakieś dziwne "coś" przypominające mały opornik wystaje z obudowy (widać to na zdjęciu z linka). Nadajnik tylko umieszcza się albo na górze palnika lampy albo na górze st-e2 i działa.

micles
06-07-2010, 15:02
Kurde, ten IR Canona to jednak strasznie ograniczony jest. Będę jeszcze próbował z 2x580II + kabel ettl z dwójnikiem.

pank
06-07-2010, 15:20
Ograniczony jest tym tylko że lampy muszą się widzieć, tu sprawę załatwiają poppery. Tego podwójnego kabla używam do zdjęć nocnych żeby mieć błysk na 2 kurtynę.

addie
06-07-2010, 17:25
Ja sobie w chińskim softboxie rozwiązałem tak.

źródło (http://img805.imageshack.us/img805/3514/lampidloo.jpg)
Śruby motylkowe umożliwiają bardzo sprawne rozmontowanie jak i szybki montaż, zaś podkładki sprężynowe w dużym stopniu uniemożliwiają samoczynne odkręcanie się jak i niwelują lekkie luzy.
Niestety walczę z dość dużą różnicą rozproszenia światła gdyż nie tyle co w rogach softa, a trochę powyżej środka softboxa różnica wynosi już 1EV. Pewnie trzeba przeprowadzić moda jak w qunatuumach 180x40 - sreberko na wysokości palnika na wewnętrznym dyfuzorze.

Eryk1
06-10-2018, 09:44
A miał ktoś styczność z tym;

https://m.tomtop.com/p-d5274.html