PDA

Zobacz pełną wersję : Przycisk AF-ON

Loome
25-02-2009, 13:06
Zmienilem niedawno body na 40d. Byc moze za szybko jak na moj poziom, ale trafilem w dobry moment na rynku, teraz dalbym 400zł wiecej:)
Nie o to jednak mi chodzi. Myślę o kreatywnym wykorzystaniu przycisku autofocusu. Głównie robie portrety przy małych przysłonach i startuje w reporterce. Jak w tego gatunku fotografii mozna wykrozystac mozliwosci tego przycisku?
Zastanawia mnie czy może on pomóc przy przekadrowywaniu? Bo wiele osob ma trudnosc, ze keidy centralnym punktem ustawi ostrosc przy malej przyslonie na oczy, nastepnie przekadruje, to ostra jest juz krzywka. Moze AI Servo + ostrzenie tym przyciskiem, a pstryk na spuscie? Jak trzeba wtedy ustawic funkcje CFn aparatu?

Wiem ze pytanie moze byc naiwne, ale na prawde nie widze sposobu wykorzystania przycisku.
Inna sprawa ze porownywalem body z pentaxem 10d.. i mam wrazenie ze canon bardzo oszczedza na mozliwosci dostosowania puszki do siebie..

C80
25-02-2009, 13:08
U mnie naciśnięcie przycisku AF-ON zatrzymuje właśnie ostrzenie, tak jakbyś miał obiektyw przełączony w tryb MF. Właśnie po to by można było przekadrować. Po zwolnieniu przycisku ponownie ustawia ostrość.

Kwestia zmiany w opcjach C.Fn.

Loome
25-02-2009, 13:10
A tego samego nie zrobilby single shot? ustawiasz ostrosc spustem, przekadrowujesz i dociskasz do konca spust?
ja sie zastanawialem czy przy ai servo aparat nei sledzilby oczu jakby sie poruszaly:)

C80
25-02-2009, 13:17
Nie fotografuję w One Shot, używam właśnie AI Servo i właśnie dlatego tak zaprogramowałem AF-ON.

Przydatne w sporcie gdy mam akcję z dwoma zawodnikami, a centralny punkt AF celuje między nich. Nie muszę się wtedy bawić w przełączanie One Shot->AI Servo i odwrotnie.

Loome
25-02-2009, 13:22
o:) dzieki, fajna sztuczka:)

Wats0n
25-02-2009, 13:49
Odkąd pamiętam, zawsze ustawiałem sobie ostrzenie pod kciukiem, i blokadę ekspozycji/zwolnienie migawki pod spustem. Pojawienie się AF-ON sprawiło, że nie musi się to odbywać kosztem FELa. Swoją drogą, nie pamiętam kiedy ostatnio korzystałem z FEL :)

Loome
25-02-2009, 13:55
równiez uzywasz opcji wylaczenia AF po nastawieniu na tym przycisku?

Wats0n
25-02-2009, 13:56
Wręcz przeciwnie.
Aparat ostrzy JEDYNIE po naciśnięciu AF-ON.

MagdaS
26-10-2011, 13:22
Witajcie, to ja trochę*chciałabym odświeżyć i pociagnąć dalej temat co d przycisku Af-on, mam Canona 40d już jakiś*czas a nigdy wcześniej (mój błąd) nie zainteresowałąm się*tym przyciskiem, a jak widzę może mieć b. fajne zastosowanie. Prosiłabym o pomoc jak najlepiej ustawić go pzy zdjęciach sportowych.

Do tej pory miałam ustawiony aparat na AiServo i wybrany środkowy punkt robiąc zdjęcie naciskałam do połowy spust migawki w momencie gdy obiekt był w miejscu środkowego punktu, potem szybko przekadrowywałąm jeśli była taka potrzeba i wciskałam do konca spust migawki.

Ale teraz wyczytałam, że przy Ai Servo niemozliwe jest przekadrowywanie... czyli robiłam źle jak wnioskuję, jak zatem powinnam prawidłowo ustawiac ostrość obiektom w ruchu? Wybieram moment kiedy obiekt jest w miejscu środkowego puntu, przytrzymuję Af-on, przekadrowuję*(trzymajac cały czas Af-on?) i naciskam spust migawki?

Będę wdzięczna za pomoc bo chętnie isę czegoś*nowego nauczę :)

o rly??
26-10-2011, 14:01
tylko uważaj, bo af-on trzyma tylko przez ileśtam sekund (da się zmienić w ustawieniach, sprawdź w instrukcji).

MagdaS
26-10-2011, 14:05
ale generalnie żeby trzymał i ciągle ustawiał ostrość w trybie AiServo muszę trzymać*Af-on cały czas czy wystarczy właśnie nacisnąc raz, poczekać aż obiekt znajdzie się w odpowiednim miejscu i nacisnąć migawkę?

Merde
26-10-2011, 14:49
tylko uważaj, bo af-on trzyma tylko przez ileśtam sekund

Nieprawda.

ale generalnie żeby trzymał i ciągle ustawiał ostrość w trybie AiServo muszę trzymać*Af-on cały czas czy wystarczy właśnie nacisnąc raz, poczekać aż obiekt znajdzie się w odpowiednim miejscu i nacisnąć migawkę?

Trzymać cały czas. Wciśnięciem spustu do połowy blokujesz ekspozycję, dociśnięcie do końca wyzwala migawkę.

C. Fn III 1 ustawić na 0
C. Fn IV 1 ustawić na 2

I potrenować chwilę.

przemasban
27-10-2011, 13:38
Dołącze się do dyskusji, jako użytkownik 7D też takim guzikiem dysponuje, ostatnio będąc na meczu żużlowym miałem kilka nieostrych fotek (oczywiście wynika to z mojej niewiedzy) i teraz zastanawiam się nad tym co tu przeczytałem.
Aparat oczywiście w AI SERVO, spust migawki do połowy i łape chłopaków i cyk, czy dodatkowo przed zrobieniem samego zdjęcia powinienem wcisnąć AF-ON??? W trybie AI SERVO aparat wkońcu śledzi poruszający się obiekt??? Moje pytanie brzmi, jak mogę pratycznie dodatkowo wykorzystać AF-ON??? pozdrawiam

ksx
27-10-2011, 17:50
Dołącze się do dyskusji, jako użytkownik 7D też takim guzikiem dysponuje, ostatnio będąc na meczu żużlowym miałem kilka nieostrych fotek (oczywiście wynika to z mojej niewiedzy) i teraz zastanawiam się nad tym co tu przeczytałem.
Aparat oczywiście w AI SERVO, spust migawki do połowy i łape chłopaków i cyk, czy dodatkowo przed zrobieniem samego zdjęcia powinienem wcisnąć AF-ON??? W trybie AI SERVO aparat wkońcu śledzi poruszający się obiekt??? Moje pytanie brzmi, jak mogę pratycznie dodatkowo wykorzystać AF-ON??? pozdrawiam
Możesz ustawić puszkę tak, żeby oddzielić AF od pomiaru światła, wtedy AF-ON uruchamia AF, a spust pomiar światła. Ale nie sądzę aby to znacząco wpłynęło na sam pomiar ostrości.
W normalnym trybie naciśnięcie AF-ON blokuje fokusa, przestaje śledzić ruch. Czy powinieneś wciskać, to zależy od sytuacji. Jak akurat masz ruch prostopadły do osi obiektywu, można nacisnąć. Jak zawodnicy walą na ciebie, to nie polecam.

Pelson
29-10-2011, 09:08
Możesz ustawić puszkę tak, żeby oddzielić AF od pomiaru światła, wtedy AF-ON uruchamia AF, a spust pomiar światła.

Te zastosowanie jest właśnie opisane w instrukcji... śledzisz poruszający się obiekt przyciskiem AF-ON, który raz jest w cieniu, raz w słońcu - ekspozycję mierzysz w momencie naciśnięcia spustu migawki...

manfred1
10-04-2013, 08:40
Rozumiem że za taki stan rzeczy w 5DMKII odpowiada
C.Fn IV: Operowanie/Inne 3: Blokada AE/Pomiar+AF start
Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być ustawione na podstawie różnych elementów kadru. Naciśnięcie przycisku <p> uruchamia pomiar i automatyczną regulację ostrości, natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje parametry ekspozycji.

YaneC
11-04-2013, 01:48
Rozumiem że za taki stan rzeczy w 5DMKII odpowiada:
C.Fn IV: Operowanie/Inne 3: Blokada AE/Pomiar+AF start
Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być ustawione na podstawie różnych elementów kadru. Naciśnięcie przycisku <p> uruchamia pomiar i automatyczną regulację ostrości, natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje parametry ekspozycji.
Jeśli to komuś nie przeszkadza, że w tym trybie nie świeci(-ą) punkt(-y) AF...