Zobacz pełną wersję : Utrzymanie strony WWW za ile ?
Chcę sobie zrobić własną stronę www do umieszczania zdjęć i w zwiazku z tym mam pytanie, ile płacicie rocznie za swoje www / chodzi mi o miejsce na serwerze, domenę itp. / ?
moj współlokator prowadzi itpk.info o ile pamietam 30zł/rok, chyba ze zmienil serwer. jesli Cie interesuje moge sie dopytac u kogo wynajmuje miejsce
ale mysle ze do 100zł to nie jest duzo. ostatecznie to jest ponizej 10zł/m-sc
sprawdź sobie na google.pl pod hasłem "serwery", "domeny" itp.
możesz sprawdzić firmy takie jak webd, nazwa, home.
Na stronkach na 100% mają cenniki :)
DonBolano
24-02-2009, 10:37
Domena - czesto są promocje - pierwszy rok za złotówkę..
Serwery - są darmowe do 200mb i więcej.. Wystarczy poszukac...
Gdzieś na CB był juz na ten temat wątek, ale nie moge go znalezc :)
dentharg
24-02-2009, 11:48
Jak już chcesz coś konkretnego i bezpiecznego to kup solidny hosting. Bo inaczej możesz pożałować gdy coś padnie. Profesjonaliści zazwyczaj mają wysoko postawioną poprzeczkę dostępności oraz wykonywania backupów. No i jest support.
Wśród polskich hostingodawców najlepsze opinie zbierają iq.pl, kei.pl oraz progreso.pl.
Ja swoje domeny i hosting trzymam na DreamHost. Korzystam z amerykańskiego dostawcy bo za cenę niewiele wyższą niż w Polsce daje mi pełen dostęp do baz danych, platformy Ruby, dostęp shell, itp.
Mateuniop
24-02-2009, 12:27
Cena brutto najtańszego hostingu+1 domeny powinna oscylować wokół 100 zł. Ja swoją stronkę trzymam na ehost.pl i tam najtańszy hosting wraz z domeną .com kosztuje (przy przedłużaniu) 97 zł netto (czyli niecałe 120 zł brutto). Tam w cenie masz statystyki, co o ile wiem, nie jest normą przy najtańszych hostingach u innych dostawców.
ja płacę 50zł/rok
warto jeszcze zwrócić uwagę na transfer miesięczny.
W przypadku strony z fotografiami ma to duże znaczenie. Jeśli bedziesz miał "ciężkie" pliki i dużą ogladalność to licz się z dopłatami i to co miesiąc. Jeśli strona będzie nazwijmy to "domowa" a ruch tylko wokół znajomych to nie grożą ci dopłaty.
Mateuniop
24-02-2009, 13:12
Interma, ile masz transferu miesięcznie w tej cenie (rozumiem, że to opłata wyłącznie za hosting)? U mnie to 2 GB/mies. i taka ilość na sam początek wydaje mi się wystarczająca
Na hostingu nie warto oszczędzać.
Małe, przyzwoitej jakości konto kupisz za 100-200 zł rocznie. Sam chyba nie kupiłbym hostingu za 50 zł - po prostu jak coś ma być dobre to nie może być tanie.
Ze sprawdzonych osobiście:
alfatel.pl
blink.pl
nazwa.pl
home.pl
klatka.pl jest tania jak barszcz, ale jakość mnie rozwaliła. Chyba, że nie przeszkadza Ci, że strona nie działa pół godziny dziennie, albo serwer zrywa połączenia.
Oferty z allegro typu "superserwer za grosze" odpuść sobie.
O darmowych zapomnij.
Domeny kupisz w az.pl (hosting też mają, ale nie sprawdzałem).
Place znacznie wiecej niz wszyscy poprzednicy bo "az" 366zl/rok. "Az" napisalem z cudzyslowem, bo nie jest to wcale wygorowana cena za niezawodnosc, backupy i bezpieczenstwo. Przerobilem rozne tak zwane tanie hostingi. Cenowo faktycznie sa tanie, ale wspolczynnik stresu jaki generuja jest niesamowicie wysoki.
Z drugiej strony, jako informatyk mam nieco inne i wyzsze wymagania niz przecietny uzytkownik komputera, dlatego firmy oferujace hosting za 30 czy nawet 90zl/rok troche mnie smiesza..
Podsumowujac: chcesz spac spokojnie i miec profesjonalna pomoc- nie kupisz tego za 30zl rocznie. www.nazwa.pl i www.home.pl te dwie firmy moge polecic z czystym sumieniem:mrgreen:
Ja kożystam z oferty boo.pl
Domena 80zł netto za przedłużenie o rok
Serwer 8 zł na miesiąc :
1000MB przestrzeni dyskowej
300MB bazy danych MySQL
15GB transferu miesięcznego
abonament: 8zł/1 miesiąc
jestem zadowolony na razie nie miałem żadnych problemów
warto zobaczyć ofertę cal.pl
Soundman
24-02-2009, 19:33
Ja kożystam z oferty boo.pl
Domena 80zł netto za przedłużenie o rok
Serwer 8 zł na miesiąc :
1000MB przestrzeni dyskowej
300MB bazy danych MySQL
15GB transferu miesięcznego
abonament: 8zł/1 miesiąc
jestem zadowolony na razie nie miałem żadnych problemów
Też korzystam z ich serwerów mają chyba najbardziej rozbudowany panel administracyjny jaki widziałem w serwerach za tą cenę, nieraz sprawdzam jakieś droższe i mają kilka biednych opcji. Co do ceny to zaczyna się od 2,66 na m-c a co do problemów to niemiałem nigdy raz w ciągu mojego kilkuletniego korzystania z ich usług serwery baz danych wyłączyły się na 30 minut.
Domena w nazwa.pl = 122zł/rok
www.pbase.com ( http://www.pbase.com/pricing.html ) = 23$ /rok / 500MB lub 60$ / rok / 1500MB
'Additional storage can be added at any time in increments of 500MB'
Jakoś nie przepadam za hostingami bo trzeba się babrać z zakładaniem galerii od nowa, a teraz same skrypty flashowe dookoła, a ja flasha nie lubię :? . Funkcjonalność i użyteczność pbase zupełnie mi wystarcza, obsługa jest banalnie prosta.
Dodatkowa zaleta - w tej cenie wliczony jest dowolny transfer, czyli brak limitów transferu, zero stresu z pilnowaniem tego/dopłacaniem jak się przekroczy (a wystarczy zachcieć parę rawów testowych wrzucić i już ludzie ssają na potęgę ;) ).
Przemek Lipski
25-02-2009, 15:07
Jakoś nie przepadam za hostingami bo trzeba się babrać z zakładaniem galerii od nowa, a teraz same skrypty flashowe dookoła, a ja flasha nie lubię :?
A to nie wystarczy tam wrzucić swoich plików ze stroną przez ftp na serwer? Trzeba od nowa tworzyć wszystko?
Mateuniop
25-02-2009, 16:06
A to nie wystarczy tam wrzucić swoich plików ze stroną przez ftp na serwer? Trzeba od nowa tworzyć wszystko?
Zależy na jakiej podstawie była tworzona "stara" galeria - jeżeli w oparciu o serwisy, takie jak choćby Devianart, to chyba może być problem.
4 GB miejsca; limit miesieczny 40 GB; roczna oplata 200 zl
Roczne utrzymanie domeny ".com" 50 zl
Jeśli masz "swoje pliki ze stroną" to nie ma problemu. Ja mówię o sytuacji gdy masz tylko same zdjęcia i chcesz je jakoś opublikować.
Możesz wtedy albo:
- samemu zrobić stronę (babranie się)
- zlecić zobienie strony (koszta)
- skorzystać/zmodyfikować gotowe skrypty (głównie flashowe właśnie)
- skorzystać z gotowego serwisu (od plfoto po pbase - różnią się targetem, sposobem obsługi itp)
W przypadku firm hostujących, gdy masz tylko pliczek zdjęć a nie gotową stronę - musisz się babrać.
Przemek Lipski
25-02-2009, 17:43
Teraz wszystko jasne (ja myślałem, że masz już stronę i są jakieś problemy z jej przeniesieniem w przypadku hostingu :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
4 GB miejsca; limit miesieczny 40 GB; roczna oplata 200 zl
Roczne utrzymanie domeny ".com" 50 zl
Ale gdzie tak fajnie jest ?
http://canon-board.info/showthread.php?t=29194
ja sobie wykupile 4 hosty
Na webd odpukac narazie nie narzekam cos okolo 500 zl bruto
Na Nazwie place 1200 zl netto
10 GB powierzchni
2000 GB transfer serwera
Nielimitowana liczba domen
Nielimitowana liczba kont e-mail
Ochrona przed spamem i wirusami
Panel zarządzania Active.admin
Program pocztowy Active.mail
Bezpieczna transmisja plików SFTP
na domeny 999zl netto
Powierzchnia dyskowa 60.000 MB
Transfer danych 1500 GB
na Home 999 netto
Business / Windows Server PRO
tam kupilem bo dawali do tego iPod Classic 120 GB a ze i tak chcialem swojej panci kupic to sie zdecydowalem
i sobie testuje powoli
zobaczymy co zostawie za rok :)
rysiaczek
01-03-2009, 13:33
ja sobie wykupile 4 hosty
Na webd odpukac narazie nie narzekam cos okolo 500 zl bruto
Na Nazwie place 1200 zl netto
na domeny 999zl netto
na Home 999 netto
A z czystej ciekawości zawodowej - po co?
A z czystej ciekawości zawodowej - po co?
do testow
a wiec ze kazdemu cos brakuje i zdziwilem sie strasznie placac takie pieniadze
na home i nazwa ma braki w aliasach mailowych (duze braki)
zostawie moze 2 najlepsze gdzie umieszcze strony ktore teraz hostuje i swoim znajomym no i moze innym przyszlym
A ja na blacknight.com za 5 euro miesięcznie. :p Hosting świetny.
A ja na blacknight.com za 5 euro miesięcznie. :p Hosting świetny.
Tego typu firmy hostingowe jadą na olbrzymim oversellingu, spróbuj tam zająć 100% wykupionego miejsca i transferu, prędzej czy później podziękują ci za współpracę.
pani_od_kotów
02-03-2009, 16:59
Hosting na www.boo.pl/ - tanie i wygodne, miałam tam kiedyś stronę i jak zrobię nową wersję, to tam tez wrócę. Jak komuś się domena nie podoba, to jest przecież darmowa art.pl
carbonmade.com - dość ładnie to wygląda, można sobie skomponować layout, wgrać zdjęcia, na darmowym koncie są ograniczenia ilości obrazków i kategorii. Ładnie się prezentuje przynajmniej, bo jak z obsługą nie wiem, nie próbowałam.
Tego typu firmy hostingowe jadą na olbrzymim oversellingu, spróbuj tam zająć 100% wykupionego miejsca i transferu, prędzej czy później podziękują ci za współpracę.
Nawet się do tego nie zbliżę skoro przez 5 lat na starym hostingu uzbierało się 130MB w plikach, z czego 100MB to moje zdjęcia. :p
A transfer to 1.2GB rocznie - nie ma szans to wykorzystać w moim przypadku. A jak trzeba będzie to dopłacę 5 euro miesięcznie. :p
michal.i
09-03-2009, 10:37
A zna ktoś może dostawcę hostnine.com?
Chcialbym znalezc jak najlepszy hosting do powiedzmy 300-350 zl/rok.
W hostnine wychodzi 83,5$/rok czyli dopoki dolar nie bedzie kosztowal 4,20 to bede sie miescil w tym zakresie ;). Tylko nie wiem na ile to prawda a na ile propaganda z tymi haslami o nielimitowanym transferze i miejscu na serwerze.
Stronka ze zdjeciami, raczej bez wodotryskow - moze beda dwie wersje: html i flash, moze jakas mala baza danych, troszke php.
Bede wdzieczny za podpowiedzi, bo ciezko mi sie na cos zdecydowac :).
Pozdrawiam!
Michał I.
Tak jak było to wspominane wcześniej, czyli nazwa.pl i home.pl/ JA moge z czystym sumieniem polecić nazwa.pl. Miałem tam stronę z filmami, wiec potrzebowałem dużo miejsca i transferu. Na 3 lata użytkowania tylko 2 razy nieoczekiwanie serwer nie działał na 2-3 minuty.
Nie dajcie się zwieść promocjom w home.pl czy nazwa.pl "Domena za 0zł"
Rejestracja domeny jest darmowa lecz po roku trzeba domenę przedłużyć i jest to koszt ok 120zł brutto. Polecam firmy masternet.pl i boost.pl - rejestracja ok 12zł a przedłużenie jedynie 55zł brutto. Osobiście domeny utrzymuję w boost.pl kontakt praktycznie 24/7/365.
Co do hostingu to porządny można już dostać za 50zł rocznie.
czerwiniak
24-02-2010, 17:56
klatka.pl jest tania jak barszcz, ale jakość mnie rozwaliła. Chyba, że nie przeszkadza Ci, że strona nie działa pół godziny dziennie, albo serwer zrywa połączenia.
Kolego, to musiałeś mieć pecha.
Ja od prawie roku mam w klatce, i nie mam żadnedo problemu.Koszt 100zł /rok.
Miałem, korzystałem i jestem NIEZADOWOLONY:
kei.pl, cal.pl, boo.pl, interia.pl
Miałem i korzystam (i jestem zadowolony):
-home.pl (serwery dedykowane)
-2be.pl (virtualne i dedyki)
- hostnine.com (bez ograniczeń jednak nie są od razu aktualizowane wersje oprogramowania - dopiero po czasie)
Domeny to wydatek zależny od jej rozszerzenia
- com około 40zł
- pl najtaniej 66 a najdrożej 120
- eu - 50pln
- com.pl - 20złociszy
Serwer powinien oferować bazy, dobre backupy i oczywiście uptime albo rekompensaty.
Cena za hosting rocznie około 500zł za wirtualne, dedyk niestety 800zł miesięcznie, ale masz co chcesz i tylko dla siebie.
Soundman
24-02-2010, 21:26
Miałem, korzystałem i jestem NIEZADOWOLONY:
kei.pl, cal.pl, boo.pl, interia.pl
A co Ci nie odpowiadalo w boo.pl
Też jestem ciekaw... Korzystam i jestem bardzo zadowolony.
Dzygit-Dublin
24-02-2010, 23:08
Witam
ja siedzę na godaddy.com
Linux + full opcja bez limitu ze względu na foto sportowe.
Teraz 3gb do konca roku powinno byc ok 30gb zajmowanej przestrzeni -jak na razie chwale sobie.
cena ok 142 Euro za rok
Darek
Godaddy.com - słyszałem dobre opinie, koledzy używają. Tylko mieli problem z transferami domen z home.pl do nich.
Na boo.pl denerwujące są limit transferu ale przede wszystkim:
-postgresql (brak, na calu są ale brak sterownika)
-limit na bazy mysql
A teraz to już w ogóle - często mam różne wyjazdy, IP różnej klasy i róznej narodowości... Bez jaj, utrudniać życie blokadami.. Ok, jak jesteś w PL w domu i nigdzie się nie ruszasz...
Tanio nie zawsze znaczy źle ale na pewno z ograniczeniami. Kto co potrzebuje, na co komu konto super-hiper jak nie wykorzystuje jego 10% albo w drugą stronę - na co mi konto, które nie pozwala na postawienie strony z takimi a nie innymi wymaganiami....
myslidar
25-02-2010, 15:40
http://www.ovh.pl/ - spory transfer i powierzchnia za mała kasę. Serwery dedykowane za bezcen :)
lucas_yas
25-02-2010, 17:12
O dedykach na ovh słyszałem dużo pochlebnego.
Sam mam zwykły hosting na az.pl i nie mam na co narzekać.
Dla mnie super jest hosting webd.pl
za 69zl mam nadto jak na moje potrzeby.
Od kilku lat praktycznie bezawaryjnie.
Rownie dobrze mozesz zarejestrowac domene w home.pl za 0pln, a po roku przeniesc ja do kogos innego :P
myslidar
25-02-2010, 19:05
Kupując w promocji rezygnujesz z kodu, który pozwala na przeniesienie, tak jest przynajmniej w az.pl
Soundman
25-02-2010, 19:24
Godaddy.com - słyszałem dobre opinie, koledzy używają. Tylko mieli problem z transferami domen z home.pl do nich.
Na boo.pl denerwujące są limit transferu ale przede wszystkim:
-postgresql (brak, na calu są ale brak sterownika)
-limit na bazy mysql
A teraz to już w ogóle - często mam różne wyjazdy, IP różnej klasy i róznej narodowości... Bez jaj, utrudniać życie blokadami.. Ok, jak jesteś w PL w domu i nigdzie się nie ruszasz...
Tanio nie zawsze znaczy źle ale na pewno z ograniczeniami. Kto co potrzebuje, na co komu konto super-hiper jak nie wykorzystuje jego 10% albo w drugą stronę - na co mi konto, które nie pozwala na postawienie strony z takimi a nie innymi wymaganiami....
A mnie nerwiły nie transfery a ograniczenia liczby plików...
Zajęte miałem raptem może ćwierć możliwego dysku a limit plików już wykorzystany i nic nie mogłem zrobić ... Kiedyś nawet się pomylili i zamiast limitu 15000 plików dali mi 20000 czyli żeby podnieść te 15000 do 20000 musiał bym stracić z 50 zł bo podniesienie o 1000 kosztuje sms za 9 zł no ale z racji tego że im o tym powiedziałem to mi rzecz jasna obcieli te 5000 a w zamian dostałem kodzik na miesiąc za 9 zł wyszedłem na tym jak zabłocki na mydle... Teraz mam w innym miejscu i bez tego ograniczenia jest o niebo lepiej ...
No a jak waszym zdaniem wygląda oferta prohost.pl? Mam tam stronę i nie jest źle (w wersji 1GB - nazywa się to Starter Biznes). Koszt 100 zł (netto) czyli 122 zł (brutto).
myslidar
26-02-2010, 12:48
Limity Procesora Opis 2% (62 punkty) cpu
Nowy system pilnowania użycia czasu procesora na zasadzie podobnej do zasady zliczania transferu.
Przeliczyliśmy procentowe limity na "Punkty CPU". 1 Punkt CPU odpowiada średniemu użyciu 1% czasu procesora przez 24 godziny. Więc 31 Punktów CPU odpowiada średniemu użyciu 1% przez cały miesiąc.
Przy wyczerpaniu Punktów CPU konto staje się nieaktywne do końca miesiąca. Podobnie jak przy wyczerpaniu transferu.
Zaletami takiego rozwiązania są:
- łatwość zrozumienia limitu przez użytkowników
- nie ma potrzeby zawieszania co chwile kont przekraczających dobowy limit
- brak strat dla klienta spowodowanych nagłym zawieszeniem konta
- możliwość użycia większej mocy w danym dniu
Limity można w tej chwili zobaczyć w Cpanelu w opcji "Statystyki obciążenia CPU" w dziale "Analiza i pliki dziennika".
Statystyki wysyłają powiadomienia na email. Takie jak przekroczenie 80% dostępnego limitu.
W panelu można też zobaczyć opcję "Lista procesów". Pokazuje ona aktualnie odpalone procesy użytkownika i ich chwilowe użycie CPU w %. Zdecydowanie nie polecam prohost.pl. Jak ktoś limituje zasoby CPU to już musi być wielka padaka.
martyna_p
26-02-2010, 13:18
Domenę mam w nazwa.pl i płacę 122 zł rocznie, a serwer w netlook.pl (http://www.netlook.pl/) i płacę obecnie 109/rok, tyle że transfer od początku tego roku kończył mi się kilka razy i musiałam dokupywać 10zł/1gb, co mnie na tyle poirytowało, że drastycznie skompresowałam fotki na stronie :/ Ogólnie z ich usług jestem zadowolona, tylko ten wiecznie kończący się transfer ....
Chris_11
26-02-2010, 14:20
Ja polecam, wspomniany już, masternet.pl.
Najtańszy serwer 50zł (netto) a domena .pl 45zł (netto). No i do tego szybka pomoc w razie problemów lub niejasności.
amphotos
26-02-2010, 14:42
Domenę mam w nazwa.pl i płacę 122 zł rocznie, a serwer w netlook.pl (http://www.netlook.pl/) i płacę obecnie 109/rok, tyle że transfer od początku tego roku kończył mi się kilka razy i musiałam dokupywać 10zł/1gb, co mnie na tyle poirytowało, że drastycznie skompresowałam fotki na stronie :/ Ogólnie z ich usług jestem zadowolona, tylko ten wiecznie kończący się transfer ....
Przepłacone, netlook. Ja mam na swoim FTPku 5 stron, z zaparkowanymi domenami, m.in. swoje portfolio, blog, stronę projektu pufa.info. Płacę na webd.pl 39zł / rok, albo SMSem / kwartał. Transferu jeszcze zostało bardzo, bardzo dużo.
a domena .pl 45zł (netto).
No daj spokój. Teraz za pierwszy rok posiadania domeny płaci się od 0 - 9zł za .pl / .com / etc. 45zł to cholernie dużo. Po pierwszym roku jest wszędzie około 100 - 250zł. Mam 7 domen w firmie nazwa.pl
martyna_p
26-02-2010, 15:56
Faktycznie twoja oferta o wiele bardziej korzystna :/ Ja mam w netlooku serwer do października wykupiony i w sumie nie wiem czy teraz jest sens zmieniać, muszę pomyśleć :)
Nie dajcie się zwieść promocjom w home.pl czy nazwa.pl "Domena za 0zł"
Rejestracja domeny jest darmowa lecz po roku trzeba domenę przedłużyć i jest to koszt ok 120zł brutto.
100% racji. Te promocje są podstępne. Za com zapłaciłem 13 zł -> przedłużenie po roku -> 60 zł brutto. Pl wziąłem za darmo -> przedłużenie 120 zł. A te promocje są "do odwołania" i wiążą się z dodatkowymi kosztami ->
Rownie dobrze mozesz zarejestrowac domene w home.pl za 0pln, a po roku przeniesc ja do kogos innego :P
Sranie w banie. Jeśli kupiłeś w promocji, to jak chcesz sobie przetransferować musisz zapłacić za kolejny rok. Dodatkowo w zależności od providera, do którego transferujesz płacisz kolejną kasę (temu, do kogo transferujesz).
Jak zabulisz to dostaniesz kod autoinfo, ale trzeba wypełnić wniosek i przesłać z ksero dowodu/wpisem do działalności (po co?).
http://www.000webhost.com/ - to, co w Polsce oscyluje w granicach 50 zł (albo i więcej), to u nich jest za darmo. 2 bazy danych, porządny transfer, panel, podpięcie domen (chyba nie ma limitu) itp., itd. - za free. Minusem są zdarzające się przeciążenia i limit 5MB wysyłanych plików (kto tyle wysyła?). I ftp lubi zrywać połączenia (w panelowym Managerze jest ok.). Fajne do testów lub mniejszych stron/miniportali (nawet).
michal_sokolowski
26-02-2010, 16:17
www.itl.pl
amphotos
26-02-2010, 19:51
100% racji. Te promocje są podstępne. Za com zapłaciłem 13 zł -> przedłużenie po roku -> 60 zł brutto. Pl wziąłem za darmo -> przedłużenie 120 zł. A te promocje są "do odwołania" i wiążą się z dodatkowymi kosztami ->
No a jak sobie to wyobrażasz, że domena będzie Cię kosztować 0zł? Absurd. To jest realna promocja, która daje Ci korzyść z tego, że za pierwszy rok płacisz 0zł za domenę, jedynie podatek 9zł. Potem jest to chyba normalnym, że trzeba ją opłacać.
Ke pasa?
Jakbym nie wziął pl w promocji, a wybulił te 13 zł (coś koło tego), to za następny rok zapłaciłbym 60 zł, a nie 120 zł, czyli 2 razy tyle, co za com. Poza tym w innej firmie zaproponowali mi 60 zł za 3 lata, więc o czym my mówimy?
Promocje mają na celu przetrzymanie klientów - przecież nikt nie przeniesie, jak musi zapłacić podwójnie za kolejny rok. Kij im w oczy, ja przeniosę. Nawet Pudzian mnie nie przekona, ani ta laska z ich reklamy.
Soundman
26-02-2010, 23:14
Ke pasa?
Jakbym nie wziął pl w promocji, a wybulił te 13 zł (coś koło tego), to za następny rok zapłaciłbym 60 zł, a nie 120 zł, czyli 2 razy tyle, co za com. Poza tym w innej firmie zaproponowali mi 60 zł za 3 lata, więc o czym my mówimy?
Promocje mają na celu przetrzymanie klientów - przecież nikt nie przeniesie, jak musi zapłacić podwójnie za kolejny rok. Kij im w oczy, ja przeniosę. Nawet Pudzian mnie nie przekona, ani ta laska z ich reklamy.
Wybacz ale jeszcze nigdzie nie widziałem jakoś domen .pl za 60 zł bez względu na wszelkie promocje one zawsze kosztowały 100 zł netto albo coś koło tego. a jeśli ktoś zaproponował Ci 60 zł za 3 lata to zapewne cena wynosiła 60 zł za rok przy opłaceniu z góry 3 lat ale coś mi się wierzyć nie chce że to było za domene pl
Ja od siebie polecę jeszcze netmark.pl - słyszałem wiele pochlebnych opinii, sam spróbowałem i jak na razie działa bezbłędnie.
jeśli ktoś zaproponował Ci 60 zł za 3 lata to zapewne cena wynosiła 60 zł za rok przy opłaceniu z góry 3 lat ale coś mi się wierzyć nie chce że to było za domene pl
109 zł za przedłużenie do lutego 2013 r. 50 zł do 2012. Domena pl.
Wybacz ale jeszcze nigdzie nie widziałem jakoś domen .pl za 60 zł bez względu na wszelkie promocje one zawsze kosztowały 100 zł netto albo coś koło tego. a jeśli ktoś zaproponował Ci 60 zł za 3 lata to zapewne cena wynosiła 60 zł za rok przy opłaceniu z góry 3 lat ale coś mi się wierzyć nie chce że to było za domene pl
Nie widziałeś? To dobrze poszukaj, np. pierwszy lepszy cal.pl [ http://www.cal.pl/cennik-domen ] masz 65pln za odnowienie .pl. Jeśli chodzi o promocje typu home.pl to wcale nie płacisz 2 razy za kolejny rok. To jest tak iż kupujesz domenę w promocji, np 99groszy, ale musisz ją przedłużyć - czytaj rok jesteś u nich i potem płacisz 122pln za przedłużenie. I możesz sobie ją od razu przenieść. Tylko w praktyce jest to bardziej skomplikowane i czasochłonne niż to co wyżej opisałem. Jeśli chodzi o ceny .com to ja mam 26$ (~50pln) za 2 lata - w Polsce 80pln netto.
Soundman
04-03-2010, 22:14
A no widzisz bedę musiał pogmerać trochę bo niedługo przyjdzie mi przedłużać niemal 10 domen
Stronę www można mieć za 0zł. To od Ciebie zależy ile ponad ta kwotę wydasz. Nie ma górnej granicy.
dentharg
05-03-2010, 09:30
W az.pl płacę 99 zł netto za odnowienie - ale kod authinfo do przeniesienia nazwy jest od razu widoczny - nie trzeba pisać podania (jak np. w home.pl).
.com mam w Dreamhost i płacę $9.95 za odnowienie roczne. Można jeszcze w namecheap.com.
Soundman
06-03-2010, 00:12
Stronę www można mieć za 0zł. To od Ciebie zależy ile ponad ta kwotę wydasz. Nie ma górnej granicy.
No wszystko możesz mieć za darmo tylko potem jak Ci policzą przedłużenie czy coś w ten ton to zapłacisz kilka razy tyle ile mogłbyś zapłacić wcześniej.
Są serwisy oferujące darmową przestrzeń na dysku i subdomenę, lecz jest to uciążliwe pod względem reklam umieszczanych przez ten serwis i jakość nie jest taka sama jak w wypadku wykupionego hostingu.
lucas_yas
07-03-2010, 09:39
za darmo można konto na ovh założyć. 60MB na stronę, obsługa bazy MySQL i PHP oraz co ważne brak reklam. Niestety 60MB na zdjęcia to mało
cranium84
19-03-2010, 22:53
serwer posiadam w netarteria.pl i polecam, wszystko śmiga bezproblemowo.
bigmaras
20-03-2010, 01:04
http://www.000webhost.com/
1,5GB za free - np na zdjęcia
transfer 100GB na miesiąc
ovh to nie jest taki zły pomysł, pod warunkiem, że zdjęcia będziemy wstawiać z zewnątrz. chyba powinno dać się postawić wordpressa, który bez problemy wstawia zdjęcia np z picasy (pół mojego blogu jest tak zrobiona).
lucas_yas
25-03-2010, 03:00
No i niestety wszystko się posypało :-(. Nie zaglądałem na ovh od dawna, a tam niespodzianka na stronie głównej - darmowych kont już nie rejestrują.
Polecam www.vel.pl
Nie drogo i pewny serwer nigdy nie miałem żadnych problemów.
Poza tym mają coś dla nowych użytkowników:
Każde założone i opłacone konto BOX.01 z Twoim kodem to dodatkowe 3 miesiące opłaconego abonamentu dla Ciebie, a 25% zniżki dla osoby która zdecyduje się skorzystać z tej promocji. Tak więc zyskują wszyscy.
No i niestety wszystko się posypało :-(. Nie zaglądałem na ovh od dawna, a tam niespodzianka na stronie głównej - darmowych kont już nie rejestrują.
stary fajny serwer ale juz bez darmowych kont. Osobiscie mam tam strone od chyba 4lat i nigdy nie mialem zadnych problemow (:
VomitroN
25-03-2010, 12:17
za darmo można konto na ovh założyć. 60MB na stronę, obsługa bazy MySQL i PHP oraz co ważne brak reklam. Niestety 60MB na zdjęcia to mało
Mialem tak kiedys strone oparta o PHP. Wszystko bylo fajnie, pieknie, do czasu az mi cudownym sposobem basa danych MySQL nie zniknela. Odzyskac sie jej nie udalo, bo moje maile do administratora pozostawaly bez odpowiedzi. Wiadomo, kto by tam chcial wspierac darmowa usluge.
Natomiast co do platnego hostingu, od dawna korzystam z webd.pl (http://www.webd.pl), ktory moge z czystym sumieniem polecic. Najmniejszych problemow od lat, szybkie wsparcie techniczne, rozbudowany cPanel. Naprawde przyzwoity hosting.
Soundman
28-03-2010, 16:54
109 zł za przedłużenie do lutego 2013 r. 50 zł do 2012. Domena pl. Możesz mi wytłumaczyć jak tego tam dokonałeś ?? Zarejestrowałem się tam i w cenniku są horendalne ceny za rejestrację chcą 122 zł a za przedłużenie pl 244 i to na rok
Nie wiem. Dostałem taką ofertę. Za 2010 .r za swoją domenę już zapłaciłem, więc pewnie dlatego. O ile wiem, to za przedłużenie na 2-3 lata jest o wiele taniej.
Soundman
29-03-2010, 12:08
Nie wiem. Dostałem taką ofertę. Za 2010 .r za swoją domenę już zapłaciłem, więc pewnie dlatego. O ile wiem, to za przedłużenie na 2-3 lata jest o wiele taniej.
Dobra złożyłem zapytanie i zobaczymy co odpowiedzą.
Soundman
29-03-2010, 15:33
No i to jest odpowiedz z biura obsługi i zaznaczam przy transferze 10 do 12 domen z przedłużeniem na 2 3 lata otrzymałem te zniżki. Więc dalej nie kumam jak mogłeś tam otrzymać taką cene jak pisałeś wcześniej.
"W takim razie możemy zaproponować ceny odnowienia za 80 zł netto dla domen .pl natomiast transfer domen .com jest
płatny i wiąże się z odnowieniem na rok. Koszt transferu domen globanych (.com itp) to 59 zł netto natomiast późniejsze
odnowienie możemy zapropononować za 45 zł netto."
ma ktoś jakieś doświadczenie z www.superhost.pl ?
Kiedyś (3 lata temu) działało "normalnie", nic specjalnego--ceny były dobre a jakość średnia w tym segmencie. Co się tam teraz dzieje nie wiem, ale nie słyszałem głośnego narzekania.
dentharg
06-04-2010, 08:32
ma ktoś jakieś doświadczenie z www.superhost.pl ?
Nadal polecam sprawdzić na www.webhostingtalk.pl.
Natomiast z fajnych darmówek jest : http://5gigs.net/
Blindseeker
06-04-2010, 09:44
Z płatnych hostingów polecam http://www.o12.pl
Korzystam z ich usług od 2 lat. Tanio i bezproblemowo. Do tego bardzo szybkie serwery.
Trzeba znaleźć dobrą firmę, która zajmie się hostingiem naszej strony. Sporo jest ich na rynku. Patrzyłam na tej stronie www (http://firmatoty.pl/hekko). Odpowiedzialna firma zajmie się rejestracją domeny, ale też różnymi usługami dodatkowymi. Jak najbardziej warto popatrzeć na oferty takich firm.
Trzeba znaleźć dobrą firmę, która zajmie się hostingiem naszej strony. Sporo jest ich na rynku. Patrzyłam na tej stronie www (http://firmatoty.pl/hekko). Odpowiedzialna firma zajmie się rejestracją domeny, ale też różnymi usługami dodatkowymi. Jak najbardziej warto popatrzeć na oferty takich firm.
spamer archeolog sie trafił