PDA

Zobacz pełną wersję : 40d + 580 ex II + kabel = problem :(

phazeadam
23-02-2009, 23:50
zestaw 40d z 580 ex II... i właśnie kupiony 5m przewód synchro do lampy (zamiennik).... a już się cieszyłem bo jutro do zestawu odbieram parasolki i różne bajery..

a tu lampa mi coś reaguje na działania aparatu.... w aparacie nie nie można zmieniać funkcji pisze, że lampa nie rozpoznana...

a przy robieniu zdjęcia coś przedziwnego...... na czas robienia zdjęcia włącza się dioda wspomagająca focus......

więc na zdjęciach zamiast ładnie wyświeconej dziewczyny....... mam dziewczynę pokrytą jakimiś czerwonymi krzyżykami....

wcisnąć ten kabel temu sprzedawcy... w miejsce gdzie nawet najlepsza lampa nie wyświeci ? czy coś z ustawieniami ?....... jak tylko wymontuje kabel i wrzucę to na aparat... wszystko bangla :(

RobertS
23-02-2009, 23:52
[QUOTE=phazeadam;610013]zestaw 40d z 580 ex II... i właśnie kupiony 5m przewód synchro do lampy (zamiennik).... a już się cieszyłem bo jutro do zestawu odbieram parasolki i różne bajery..

Bo to gówno takie te zamienniki, mam to samo.

Pozdrawiam

phazeadam
24-02-2009, 00:01
Bo to gówno takie te zamienniki, mam to samo.

tiaaa... :/ ale masz identyczne objawy ?
cholerny kabelek.....

chyba wezmę jutro sprzęt na sklep.. i sprawdzę może jakiś inny działa :)

mam tylko nadzieję, że to nie jest jakaś ogólna reakcja 40d na 5m kabel :(

ExploRa
24-02-2009, 00:25
Czytaj:

http://canon-board.info/showthread.php?t=43244

... docisnij dobrze lampe w stopce

phazeadam
24-02-2009, 09:48
Czytaj:

http://canon-board.info/showthread.php?t=43244

... docisnij dobrze lampe w stopce

szlaag..... dociskalem.... nawet w przyplywie wkurzenia zdemntowalem z lampy ta gumke uszczelniajaca.....

bez zmian..... nie bangla :evil: :(

phazeadam
24-02-2009, 14:34
sprawdziłem drugi kabel... na samym początku identycznie...

po zdjęciu gumowej uszczelki z 580 ex II i przy mocniejszym dociśnięciu wszystkiego i skręceniu aż skrzypi...

DZIAŁA :)

i nawet nie ma tendencji do zaprzestania....... tylko to skręcanie wszystkiego na siłę mi się NIE PODOBA :evil:

nooooszzz w morde..... jak można źle zaprojektować kabel :/

ExploRa
24-02-2009, 14:51
sprawdziłem drugi kabel... na samym początku identycznie...

po zdjęciu gumowej uszczelki z 580 ex II i przy mocniejszym dociśnięciu wszystkiego i skręceniu aż skrzypi...

DZIAŁA :)
i nawet nie ma tendencji do zaprzestania....... tylko to skręcanie wszystkiego na siłę mi się NIE PODOBA :evil:
nooooszzz w morde..... jak można źle zaprojektować kabel :/

Wlasnie... Aż skrzypi... :) Trzeba kogos poswiecic dla dobra nauki i przerobic kabelek, co by nic nie demontowac i silowo sie nie napracować :) Z lampami mkI nie ma problemu, bo ta wersja kabla byla zaprojektowana jeszcze przed pojawieniem sie lamp mkII :) Do nas zawsze z opoznieniem trafia sprzet i technologia ;->

iREM
24-02-2009, 15:02
tiaaa... :/ ale masz identyczne objawy ?
cholerny kabelek.....
chyba wezmę jutro sprzęt na sklep.. i sprawdzę może jakiś inny działa :)
mam tylko nadzieję, że to nie jest jakaś ogólna reakcja 40d na 5m kabel :(
Z moją 430ką lampa przełącza się z manuala na ETTL i świeci czerwonymi krzyżykami zalicząjąc jakby zwis.

phazeadam
24-02-2009, 15:29
Z moją 430ką lampa przełącza się z manuala na ETTL i świeci czerwonymi krzyżykami zalicząjąc jakby zwis.

czyli tak jak u mnie...... dokręć aż zaskrzypi... :) albo wymień kabel...
u mnie ten pierwszy nie działał nawet jak skrzypiało......

Wlasnie... Aż skrzypi... :) Trzeba kogos poswiecic dla dobra nauki i przerobic kabelek, co by nic nie demontowac i silowo sie nie napracować :) Z lampami mkI nie ma problemu, bo ta wersja kabla byla zaprojektowana jeszcze przed pojawieniem sie lamp mkII :) Do nas zawsze z opoznieniem trafia sprzet i technologia ;->

ale jak przerobić ? co można z bym zrobić ?

ExploRa
25-02-2009, 21:18
ale jak przerobić ? co można z bym zrobić ?

...bez piłowania chyba się nie obejdzie :)

phazeadam
27-02-2009, 00:51
...bez piłowania chyba się nie obejdzie :)

ale.. szczerze mówiąc nie mam pojęcia po co piłować :/

jak się zdejmie uszczelkę z 580 ex II to nic już nie powinno przeszkadzać w prawidłowym docisku :(

ExploRa
27-02-2009, 14:15
ale.. szczerze mówiąc nie mam pojęcia po co piłować :/

jak się zdejmie uszczelkę z 580 ex II to nic już nie powinno przeszkadzać w prawidłowym docisku :(

Mozna i bez uszczelki. Ale jak jestes w terenie, to bedziesz sie bawil w uszczelke i te pe ? Chyba raczej nie. A jak popada deszcz ? :)

Kubak82
27-02-2009, 14:27
szkoda ze u nas takie g***a ciagle sprzedaja - na ebay'u juz dawno sa nowsze wersje kabla dostosowane do nowych lamp.. wygladaja przy okazji juz jak canonowski oc-e3 a nie chinski badziew..

nasze tip'y na allegro chyba nieprzebrane zapasty tych kabli maja bo solidarnie zaden z nich nie oferuje jeszcze nowych wersji.. i tak pewnie bedzie do chwili gdy wcisna komus ostatni stary kabelek - wtedy laskawie pojawia sie "nowosci" :roll: :-?