Zobacz pełną wersję : 430 EXII na kablu wariuje
Podpinam 430 EXII na kablu i co jakiś czas przełącza się uparcie z manuala na ettla. Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Wina lampy czy raczej kabla? Aparat to EOS 40D. Przewód kupiony, nic nie grzebałem. Może ma ktoś jakieś sugestie? (z góry dzięki).
Może lampa co jakiś czas się wyłącza (oszczędzanie energii) a podczas robienia zdjęcia ją "budzisz" ale lampa włącza się już w TTLu.
Może lampa co jakiś czas się wyłącza (oszczędzanie energii) a podczas robienia zdjęcia ją "budzisz" ale lampa włącza się już w TTLu.
Tyle że 430EX (i nie tylko) pamięta ustawienia nawet po wyłączeniu za pomocą wyłącznika. Lampa włącza się z takimi samymi ustawieniami z jakimi została wyłączona.
Wg mnie coś nie styka tak jak powinno przy połączeniu lampa-kabel-body.
Przewód kupiony
Oryginalny czy zamiennik? Jeśli zamiennik to masz odpowiedź...
Oryginalny czy zamiennik? Jeśli zamiennik to masz odpowiedź...
No niestety 5-metrowy zamiennik.
Łudziłem się, że może jest jakaś "nastawa" którą pominąłem.
To wina nowego mocowania w EX II, pisalo juz o tym na forum. Z EX(1) nie ma tego problemu.
http://canon-board.info/showthread.php?t=43244
To wina nowego mocowania w EX II, pisalo juz o tym na forum. Z EX(1) nie ma tego problemu.
Wielkie dzięki. Czyli jednak patent śrubowy lepszy :-/
Bardziej bym nazwal to "INNY" niz "LEPSZY" :)
Delta (i nie tylko) bedzie musiala zmienic nieco swoje kable off-shoe i przystosowac je do mocowania EXII :)
Bardziej bym nazwal to "INNY" niz "LEPSZY" :)
Delta (i nie tylko) bedzie musiala zmienic nieco swoje kable off-shoe i przystosowac je do mocowania EXII :)
A oryginały nie mają tego problemu? Tak się zastanawiam czy jednak nie kupić oryginału i nie zrobić z dwóch jednego.
greg7878
24-02-2009, 17:09
Mam poprzednika OC-E3 , czyli model OC-E2 ( orginał ) i z zamocowaniem , oraz ze sterowaniem lampą 580EX II nigdy nie było najmniejszego problemu ( a kabel jest przecież przewidziany pod stare mocowanie lamp , ze śrubą ).