Zobacz pełną wersję : Numeracja plików - pytanie
Witam,
Swojego czasu zdjęcia (RAW) z kart ściągałem za pomocą ZoomBrowser - powodowało to, że pliki na karcie zapisane jako np. "CRW_1519.crw" zostały przemianowane na HDD na "151_1519.crw".
Odkąd przesiadłem się na Maka i Lightroom to program mi je nazywał "CRW_xxxx.crw", a teraz przy nowym aparacie "IMG_xxxx.cr2".
Pytanie - co się stanie jak dojdę do 9999? Wróci do 0001?
Jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem poza stosowaniem ZoomBrowser dla Mac OS X (nawet nie wiem czy tak samo postępuje jak wersja PCtowa)?
A jak Wy robicie jak dobijacie do 10K zdjęć na nowej puszce?
Odkąd przesiadłem się na Maka i Lightroom to program mi je nazywał "CRW_xxxx.crw", a teraz przy nowym aparacie "IMG_xxxx.cr2".
Lightroom posiada kilka opcji nazywania plików przy imporcie. Ustaw sobie, żeby dodawał numer folderu przed numerem zdjęcia, albo sam dodawaj numer folderu (ustaw Custom text_file number i wpisz ręcznie numer folderu).
Pytanie - co się stanie jak dojdę do 9999? Wróci do 0001?
Tak.
A jak Wy robicie jak dobijacie do 10K zdjęć na nowej puszce?
Nie wiem, nigdy nie doszedłem... ;)
Lightroom posiada kilka opcji nazywania plików przy imporcie. Ustaw sobie, żeby dodawał numer folderu przed numerem zdjęcia, albo sam dodawaj numer folderu (ustaw Custom text_file number i wpisz ręcznie numer folderu).
OK przejrzałem co tam ciekawego jest - ma ktoś jakiś sensowny opis jak działają przyszłościowo poszczególne opcje typu import# czy image# itp.?
Wygląda na to że da się to sensownie ustawić, ale nie chcę eksperymentować na żywym organiźmie, więc chętnie dowiem się więcej - pomoc w LR skąpa jest. :)
Idę szukać na google...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ustaw sobie, żeby dodawał numer folderu przed numerem zdjęcia
OK - nie mogę ani w dokumentacji, ani w programie znaleźć jak ustawić numer folderu. Nie chcę tego ręcznie robić raczej ...
A ja mam pytanie z innej beczki - taki mały OT. A mianowicie ojciec importując zdjęcia bezpośrednio z aparatu ma zachowaną ich kolejnośc wg daty zrobienia zdjęcia. Importując je za pomocą czytnika (zewnętrznego podpinanego pod USB) traci kolejność wg dat a później nie może ich już sobie uporządkować na pececie (jakby transfer był zapisem domyślnym i niezmienialnym). Co jest przyczyną tego stanu rzeczy ? Dodam, że ojciec pracuje na Nikonie i stacjonarnym PC - ja z kolei z Canonen, laptopem i tym samym czytnikiem nie mam żadnych kłopotów, tzn wszystko jest poukładane wg kolejności dat ! O co w tym wszystkim chodzi ?
Importując je za pomocą czytnika (zewnętrznego podpinanego pod USB) traci kolejność wg dat a później nie może ich już sobie uporządkować na pececie (jakby transfer był zapisem domyślnym i niezmienialnym). Co jest przyczyną tego stanu rzeczy ?
A czym przegląda te zdjęcia? Bo zarówno Windowsowy Explorer, jak i inne, dwupanelowe menedżery plików, dysponują możliwością sortowania plików wg daty/nazwy/czegokolwiek. Tak samo wszystkie znane mi przeglądarki zdjęć.
Podczas transferu przy użyciu karty data ostatniej modyfikacji pliku (wyświetlana przez komputer) powinna być ustawiona na datę wykonania zdjęcia i w czasie kopiowania nie powinna ulegać zmianie. Czym to kopiujecie? Explorerem? Total Commanderem? Czymś innym jeszcze?...
Gringo997
02-03-2009, 21:49
z racji iż posiadam maka i lightrooma 2 to się wypowiem;)
ja korzystam z opcji żeby robił foldery i wrzucał za datą zdjęcia np. 2009/03/02/IMG_8765.cr2
tak u mnie to wszystko wygląda i potem jak przekreci to nie robi Ci różnicy;)
A czym przegląda te zdjęcia?........Czym to kopiujecie? Explorerem? ...
Zdjęcia kopiuje Explorerem a przegląda w ACDSee.