Zobacz pełną wersję : 350D: Tamron 28-75 vs. Canon 28/2.8 + 50/1.8
Kwestia wyboru zestawu podstawowowego do 350D,
zoom Tamrona albo 2 stałki Canona, cenowo wychodzi
tak samo (c. 1300 zł), może macie doświadczenia z taką
kombinacją, ew. z Canonem 28/2.8.
Mam 50/1.8 ale uzywam tylko do portretówki i to też nie zawsze. Tamrona kupiłem jakiś miesiąc temu i jestem bardzo mile zaskoczony. Myślę, że jest bardziej elastyczny niż zestaw dwóch szkieł o których piszesz.
Zdecydowanie rekomenduję Tamrona.
Mac gdzie kupiłeś Tamrona i czy to nówka sztuka?
Mac gdzie kupiłeś Tamrona i czy to nówka sztuka?
Niestety w USA u nas ganiałem za tym szkiełkiem 6 tygodni, sprawadzić miał mi to jakiś sklep netowy z Krakowa ale jakoś im nieszło. Akurat trafił mi się wyjazd służbowy na szkolenie do USA i poszedłem do CompUSA a tam Tamroniki leżały. Nóweczki w kartonikach, kosztowało mnie to ze 399 USD plus tax stanowy.
Kwestia wyboru zestawu podstawowowego do 350D,
zoom Tamrona albo 2 stałki Canona, cenowo wychodzi
tak samo (c. 1300 zł), może macie doświadczenia z taką
kombinacją, ew. z Canonem 28/2.8.
Mysle ze najpierw powinienes sie zastanowic co DLA CIEBIE bedzie praktyczne, wygodne, itp. Dla niektoryh stalki sa idealnym rozwiazaniem, inni wola zoomy. W sumie nie napisales o bedziesz tym fotografowac, wiec trudno doradzic.
Zastosowania "turystyczno-widokowe" (20%-30%) , portrety (20-30%) i zdjęcia na koncertach (ciemno tam) (20-30%), reszta - inne. Do dyspozycji mam także zoomy szwagra (sigma 28-70 lub 80(taka ciemna ;) ) i 70-300)
350D + kit + Tamron (o ile go znajdziesz) na dzien dobry wystarcza.
Pytanie jak się ma 28/2.8 w tamronie i stałce canona.
Zakładając (teoretycznie) że stałka canona będzie optycznie lepsza to nie odrzucałbym tak zdecydowanie jak koledzy wariantu ze stałkami. 50 canona po prostu grzech nie kupić i nawet mając tego tamrona tą 50 trzeba mieć - jest naprawdę super (optycznie). W sytuacji gdyby kolega kupił tą 50 jako pierwszą to IMO lepiej dokupić 28/2.8 canona i zainwestować w dobre buty (bieganie za zoom'a) ;-) - optycznie IMO wyjdzie lepiej...(tak mi sie wydaje)
Tak BTW czy ktoś może powiedzieć coś na temat 20/2.8?
Prawdę mówiać mam dokładnie ten sam dylemat co kolega i jedyne co mnie powstrzymuje to niewiedza na temat jakości optycznej tej stałki canona (28/2.8). 50 już mam i jest super.
Zdecydowanie Tamron, ale ciężko go ostatnio dostać.
Co jest - nikt nie ma Canona 28/2.8 ? Tez mnie ciekawi ten obiektywik jako alternatywa do 28 w zzoomie. Moze ktos sie podzieli doswiadczeniami.
A ja dostałem :) "FUNKEL NÓWKA - nie śmigany" i to w Polsce ... oj naczekałem się, naczekałem........................
trochę drogo ale mam ( "importowany" z niemiec ).
Mam go 5 dni ale ZDECYDOWANIE - POLECAM !!!
ee...ja też dostałem polecam napisać pod ten adres info@tamron.pl
cena za którą to 1549zł
Tak BTW czy ktoś może powiedzieć coś na temat 20/2.8?
Cos tam moge... :oops: Kupilem go ponad miesiac temu pozbywajac sie kultowego tutaj Tamrona. I uwazam, ze zrobilem dobre posuniecie. Mam do niego 50/1,8 Mk I. Przez ostatnie trzy tygodnie pstrykalem sobie w poludniowej Francji gdzie sloneczko jest jak wiadomo, o tej porze roku bardzo ostre. Pomiajac, oczywiscie pozne popoludnie. Jakies 80% wszystkich zdjec jakie tam zrobilem (20 Gb w RAW) bylo wlasnie z tego szkielka. Poza bledami jakie popelnilem osobiscie w nastawach aparatu, nie mam do niego zadnych zastrzezen. Ostrzy szybko (USM). Czy w punkt? Moim zdaniem przy takiej ogniskowej nie ma to chyba zadnego znaczenia bo przeciez nie jest to portetowka. Kolorystyka mi odpowiada. Barwy sa nasycone, kontrasty nie odrzucaja. Jedyna potrzeba jaka zauwazylem to - oslona przeciwsloneczna. W Polsce chyba nie do kupienia w prosty sposob. Ja swoja kupilem na miejscu. Aby byc w pelni zadowolonym to uwazam, ze do kompletu (20 + 50) potrzeba jeszcze 28 lub 35. Byly sytuacje (waskie ulice) gdzie ta 20 nawet przy cropie 1,6 jest za szeroka. Ale to moje zdanie. Moze sie myle? W kazdym razie ja z tej 20 jestem bardzo zadowolony.