Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 350D - problemy z przegladaniem zdjec

rklak
17-07-2005, 12:31
Od jakiegos czasu w moim 350D wystepuje problem z przegladaniem
zrobionych zdjec. Jednokrotne nacisniecie przycisku < lub > w trybie
play powoduje, ze aparat zamiast o jedno przeskakuje o kilka
zdjec. Zdarza sie nawet, ze zaczyna je samodzielne przewijac - cos
w stylu slide show ale z barzo duza predkoscia. Problem na chwile
zanika po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu aparatu. Te same
przyciski dzialaja poprawnie przy korzystaniu z menu aparatu.
Mechaniczne uszkodzenie przyciskow nalezy wiec chyba wykluczyc.
Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem ?
Jak sadzicie czy jest to wina softu 350D czy karty
CF (SanDisk 1GB, ULTRA II) ?

lon
17-07-2005, 14:00
Od jakiegos czasu w moim 350D wystepuje problem z przegladaniem
zrobionych zdjec. Jednokrotne nacisniecie przycisku < lub > w trybie
play powoduje, ze aparat zamiast o jedno przeskakuje o kilka
zdjec. Zdarza sie nawet, ze zaczyna je samodzielne przewijac - cos
w stylu slide show ale z barzo duza predkoscia. Problem na chwile
zanika po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu aparatu. Te same
przyciski dzialaja poprawnie przy korzystaniu z menu aparatu.
Mechaniczne uszkodzenie przyciskow nalezy wiec chyba wykluczyc.
Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem ?
Jak sadzicie czy jest to wina softu 350D czy karty
CF (SanDisk 1GB, ULTRA II) ?

może za długo przytrzymujesza klawisze? Mnie sie to na poczatku zdarzało.

JackC
17-07-2005, 16:47
Na mojej 350D też się to zdarza ( bez względu na czas naciskania klawiszy :wink: ).
Wydaje mi się, że jest to wina firmware, ponieważ efekt występuje bez względu na rodzaj używanej karty pamięci ( mam Pretec, Canon i BASF ).

gonzo44
17-07-2005, 17:40
Rozumiem, ze dzial 7 instrukcji a szczegolnie strone 111 przeczytaliscie? Bo jezeli tak i nadal nic to pozostaje chyba tylko wina softu.
Karta raczej nie ma tu nic do rzeczy bo sam mam Sandiska 1GB Ultra II i z problemem sie nie spotkalem.

Waldi
17-07-2005, 17:56
Na mojej 350D też się to zdarza ( bez względu na czas naciskania klawiszy :wink: ).
Wydaje mi się, że jest to wina firmware, ponieważ efekt występuje bez względu na rodzaj używanej karty pamięci ( mam Pretec, Canon i BASF ).

witam
dokładnie masz rację,ja miałem to samo i u mnie pomogło wgranie 1.02

Semtex
17-07-2005, 18:32
u mnie tak samo dlatego do przeglądania używam kółeczka koło spustu

mxw
18-07-2005, 11:14
Rozumiem, ze dzial 7 instrukcji a szczegolnie strone 111 przeczytaliscie?
a co jest na tej stronie? bo nie chcę rozdziewiczać instrukcji ;) ;) ;)

u mnie działa tak samo, przeskakuje po dwa, trzy (może karta za szybka?) i dlatego do przeglądania tylko kółeczko :D

1.0.2 rzeczywiście to rozwiązuje?

ms714033
20-07-2005, 21:50
a co jest na tej stronie? bo nie chcę rozdziewiczać instrukcji ;) ;) ;)

u mnie działa tak samo, przeskakuje po dwa, trzy (może karta za szybka?) i dlatego do przeglądania tylko kółeczko :D

1.0.2 rzeczywiście to rozwiązuje?

U mnie nie rozwiązuje. Mam od nowości i też zdarza się, że zaczyna świrować. Zauważyłem, że bardzo lekkie naciskanie pomaga.

Pio35
20-07-2005, 23:46
To wygląda na wade mechaniczną. Niepewny styk na klawiszach lewo, prawo. Jak na gwarancji to nie ma co się zastanawiać, serwis i po problemie.

mxw
21-07-2005, 02:10
To wygląda na wade mechaniczną. Niepewny styk na klawiszach lewo, prawo. Jak na gwarancji to nie ma co się zastanawiać, serwis i po problemie.
nic z tego, kolego :?
bo problem ewidentnie nie jest klasy sprzętowej, tylko programowej. po prostu w obsłudze tej funkcji (przeglądanie zdjęć) japoniec zapomniał dodać jakiegoś getc() albo jakiegoś opóźniacza - coś w tym stylu - żeby przeskakiwać pojedynczo. w pozostałych funkcjach te same klawisze działają bez problemu.

dlatego tylko nowy firmware to rozwiąże.

spróbuj np. zrobic kilka zdjęć pionowych pod rząd. procek wymaga wtedy więcej czasu na ich wyświetlenie (obrót) na LCD, więc "opóźniacz" sam się dodaje i klawisze prawo/lewo działają dobrze ;)

Trolu
21-07-2005, 17:06
Również na moim 350D to wystepuje, ale zauważyłem że tyczy sie to tylko zdjec w formacie RAW. JPEGi przeskakują dobrze.

Pio35
21-07-2005, 17:50
Rzeczywiście przeskakują, ale tylko zdjęcia w opcji RAW (bez jpeg). Podczas przeglądania doszło nawet do tego że wszystkie zrobione zdjęcia wyświetlały sie w kółko :)
Może japońcy jeszcze nie wiedzą o tym błędzie? Mam wgrany najnowszy firmware 1.0.2.

ms714033
21-07-2005, 21:51
Również na moim 350D to wystepuje, ale zauważyłem że tyczy sie to tylko zdjec w formacie RAW. JPEGi przeskakują dobrze.

To w takim razie każde body ma "swoje" za uszami. U mnie JPG-i też "skaczą". Nie jest tak za każdym razem, ale jednak.

Pio35
22-07-2005, 00:00
Zauważyłem, że bardzo <B>lekkie naciskanie</B> pomaga.
Bo tak jak poprzednio pisałem u Ciebie wszystko wskazuje na mechaniczną wadę na stykach. Serwis.

VDR
22-07-2005, 02:55
nic z tego, kolego :?
bo problem ewidentnie nie jest klasy sprzętowej, tylko programowej. po prostu w obsłudze tej funkcji (przeglądanie zdjęć) japoniec zapomniał dodać jakiegoś getc() albo jakiegoś opóźniacza - coś w tym stylu - żeby przeskakiwać pojedynczo. w pozostałych funkcjach te same klawisze działają bez problemu.

dlatego tylko nowy firmware to rozwiąże.

musi to byc wybiorcze strasznie bo u mnie problem nie wystepuje...wersja softu 1.0.2 - no chyba ze u mnie getc() sie samo dogralo ;) ;) ;)

Przytrzymanie przycisku w czasie przegladania zdjec powoduje, ze aparat traktuje to jako wielokrotne nacisniecie przycisku.
A teraz moje spostrzezenia -- RAWy laduja sie zdecydowanie szybciej z karty niz JPG -- co powoduje -- ze szybciej przewijaja sie gdy przytrzymamy dluzej przyciski. Tak jest przynajmniej u mnie. Tlumaczyloby to dlaczego niektorym w RAW tak sie tylko dzieje. Zrobcie 5-6 RAW i pozniej 5-6 JPG i przegladajcie. U mnie gdy zaczyna wyswietlac JPGi zauwazalnie dluzej mu z tym schodzi. Dwa -- zwroccie uwage na czerwona diode swiadczaca o odczycie z karty -- przejrzycie jedno, dwa, trzy zdjecia, cztery, piec i wroccie w druga strone. O kurde -- czerwona dioda nie mruga -- aparat wykorzystal bufor ??? ;) I jakby tak szybciej wyswietlal ? Z bufora znacznie szybciej zapewne czyta JPG i RAW wiec znow -- dluzsze przytrzymanie przycisku powoduje no wlasnie -- efekt szybkiego przeskakiwania zdjecia (to od razu tlumaczyloby dlaczego po wylaczeniu jest lepiej -- po prostu bufor zostal oprozniony). Dodam, ze proby robilem na niebieskim PRETECu 1GB (to nie jest chyba 40x choc jest highspeed na naklejce).

Natomiast jesli nacisniecie przycisku na powiedzmy sekunde powoduje przelatywanie zdjec to zdecydowanie cos chyba nie halo z Waszymi sprzetami.
U mnie ten efekt nie wystepuje -- jestem w stanie zmieniac zdjecia co 1 (choc faktycznie czasami przy przegladaniu RAW zdarza mi sie przytrzymac dluzej i przeleciec o jedno za daleko -- tym bardziej jesli bylo w buforze -- ale to raczej od wielkiego dzwonu a nie nagminne przypadki).

mxw
22-07-2005, 11:42
musi to byc wybiorcze strasznie bo u mnie problem nie wystepuje... (...) RAWy laduja sie zdecydowanie szybciej z karty niz JPG -- co powoduje -- ze szybciej przewijaja sie gdy przytrzymamy dluzej przyciski.
wszystkie wasze spostrzeżenia potwierdzają programowy charakter błędu: efekt jest zależny od szybkości zestawu aparat+karta (!): brakuje opóźnienia po wciśnięciu klawisza. jeżeli ktoś ma wolniejszą kartę, to efekt nie wystąpi tak drastycznie, bo karta wprowadza niezbędne opóźnienie (sorry).

gdybym ja pisał ten sofcik (na razie jeszcze canon się nie zwrócił ;) ) to po wciśnięciu klawisza i wyświetleniu pierwszej fotki wstawiłbym opóźnienie RTC 500ms, a dopiero po nim "przewijał" fotki bez opóźnienia (bo to też się przydaje).

a różne efekty u róznych osób zależą od sumy prędkości karty i czasu procka (digic II) na obróbkę zdjęcia, która wg mnie będzie taka:
- najszybciej RAW poziomy ,
a potem już różnie:
- JPEG poziomy (procek musi rozkompresować obrazek, czasy zależne od treści fotki),
- RAW pionowy (dochodzi obrót i większe przeskalowanie),
- JPEG pionowy (dekompresja + obrót).