PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry do kitowego obiektywu

Fiba
15-02-2009, 02:40
Witam,

Póki co posiadam jedynie kitowy obiektyw 18-55 IS i planuje do niego zakupić filtr polaryzacyjny. Znajomy kiedyś dał mi podpiąć stałkę SIGMY wraz z owym filtrem i zdałem sobie sprawę, że to przydatny 'bajer' i teraz planuję taki kupić.
Jednakże, nasuwa się problem ponieważ obiektyw jak wiadomo 'kręci mordką' więc czy da się w ogóle taki filtr zastosować?

Pozdrawiam,
Fiba

noexnoec
15-02-2009, 03:13
pewnie ze sie da tylko ze przy kazdym przeostrzeniu bedziesz sobie ustawial stopien polaryzacji od nowa (przekrecal filtr), nie jest to najfajniejsze ale z drugiej strony to duzy problem tez nie bedzie...

Jago
15-02-2009, 11:17
nie jest to najfajniejsze ale z drugiej strony to duzy problem tez nie bedzie...

Duży problem to nie będzie, jeśli masz dużo cierpliwości :!:

Fiba
15-02-2009, 14:47
Rozumiem i chyba zaryzykuje i kupie. Na razie na lepszy obiektyw nie mam kasy bo biedny nawet nie student tylko uczeń ze mnie :mrgreen: wiec innej opcji narazie nie widze.

Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam

andrewjohn
15-02-2009, 15:32
Kwestia przyzwyczajenia i jak wspomniano wyżej cierpliwości.Wygodne to na pewno nie jest,ale warto,bo CPL jest niekiedy bardzo przydatny,wręcz niezbędny.A kit nie jest taki najgorszy jak dla amatora,zwłaszcza na początek.

Fiba
15-02-2009, 15:43
Więc zamówiłem taki filterek firmy MATIN, w testach wypadł dobrze a nie kosztuje wiele więc wystarczy.
andrewjohn widze po podpisie, że masz taki zestaw do jakiego bym zmierzał w niedalekiej przyszłości :) oprócz Pentacona... :p

vietcargo
15-02-2009, 16:05
Daj znać jak się sprawuje. Sam jestem przed kupnem polara i nie wiem co wybrać.

glasseye
15-02-2009, 16:55
spoko, spoko, nie miałem większych problemów z używaniem polara razem z kitem

Fiba
15-02-2009, 21:03
Nie ma sprawy, jak dojdzie i się pobawie to dam znać.
Przy okazji zamówiłem jeszcze szarą połówkę..

andrewjohn
16-02-2009, 00:07
Fiba,ten zestaw który posiadam jest moim zdaniem całkiem wystarczający dla amatora w większości sytuacji.Tak więc spokojnie moge Ci polecić.(Pentacona z redukcją na M42 kupiłem sobie okazyjnie,trochę z ciekawości i na pewno nie używam na codzień).Ale wracając do fitrów to ja mam Hoyę MC-ma tylko jedną wadę:strasznie trudno ja doczyścić.Ten co kupiłeś powinien być niezły, napisz jakie wrażenia.