Zobacz pełną wersję : Filtry do kitowego obiektywu
Witam,
Póki co posiadam jedynie kitowy obiektyw 18-55 IS i planuje do niego zakupić filtr polaryzacyjny. Znajomy kiedyś dał mi podpiąć stałkę SIGMY wraz z owym filtrem i zdałem sobie sprawę, że to przydatny 'bajer' i teraz planuję taki kupić.
Jednakże, nasuwa się problem ponieważ obiektyw jak wiadomo 'kręci mordką' więc czy da się w ogóle taki filtr zastosować?
Pozdrawiam,
Fiba
noexnoec
15-02-2009, 03:13
pewnie ze sie da tylko ze przy kazdym przeostrzeniu bedziesz sobie ustawial stopien polaryzacji od nowa (przekrecal filtr), nie jest to najfajniejsze ale z drugiej strony to duzy problem tez nie bedzie...
nie jest to najfajniejsze ale z drugiej strony to duzy problem tez nie bedzie...
Duży problem to nie będzie, jeśli masz dużo cierpliwości :!:
Rozumiem i chyba zaryzykuje i kupie. Na razie na lepszy obiektyw nie mam kasy bo biedny nawet nie student tylko uczeń ze mnie :mrgreen: wiec innej opcji narazie nie widze.
Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam
andrewjohn
15-02-2009, 15:32
Kwestia przyzwyczajenia i jak wspomniano wyżej cierpliwości.Wygodne to na pewno nie jest,ale warto,bo CPL jest niekiedy bardzo przydatny,wręcz niezbędny.A kit nie jest taki najgorszy jak dla amatora,zwłaszcza na początek.
Więc zamówiłem taki filterek firmy MATIN, w testach wypadł dobrze a nie kosztuje wiele więc wystarczy.
andrewjohn widze po podpisie, że masz taki zestaw do jakiego bym zmierzał w niedalekiej przyszłości :) oprócz Pentacona... :p
vietcargo
15-02-2009, 16:05
Daj znać jak się sprawuje. Sam jestem przed kupnem polara i nie wiem co wybrać.
glasseye
15-02-2009, 16:55
spoko, spoko, nie miałem większych problemów z używaniem polara razem z kitem
Nie ma sprawy, jak dojdzie i się pobawie to dam znać.
Przy okazji zamówiłem jeszcze szarą połówkę..
andrewjohn
16-02-2009, 00:07
Fiba,ten zestaw który posiadam jest moim zdaniem całkiem wystarczający dla amatora w większości sytuacji.Tak więc spokojnie moge Ci polecić.(Pentacona z redukcją na M42 kupiłem sobie okazyjnie,trochę z ciekawości i na pewno nie używam na codzień).Ale wracając do fitrów to ja mam Hoyę MC-ma tylko jedną wadę:strasznie trudno ja doczyścić.Ten co kupiłeś powinien być niezły, napisz jakie wrażenia.