Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie body do obiektywów: 50mm 1.4 i 85mm 1.8?

Siemek
13-02-2009, 18:03
Na forum jest wiele pytań w stylu "jaki obiektyw kupić do aparatu XXXD", a ja proponuję odwrócić to pytanie.

Proszę o pomoc w wyborze body do obiektywów:
- Canon 50mm 1.4,
- Canon 85mm 1.8.

Zastosowanie: portrety w domu i plenerze.

Czy są body które lepiej lub gorzej współpracują z obiektywami stałoogniskowymi, biorąc pod uwagę właściwości tych dwóch obiektywów, ew. problemy z ostrzeniem, AF itp?

Nie chciałbym biegać po parku za dzieckiem z dużym Canonem 40D w ręku tylko raczej z 450D, ale jeśli 40D lepiej sobie będzie radził np. z ostrzeniem i zdjęciami w jasnych plenerach w połączeniu z tymi dwoma obiektywami, to wtedy wolę 40D.

Nie znam się na tym i stąd moje pytanie. :-)

christof
13-02-2009, 18:14
Rozumiem, że odpowiedź w stylu 5d Mark II Cię nie zadowala :P Tak poważnie, to skoro jesteś (tak wnioskuję z Twojego posta, bo jeżeli nie to może używany 5d) zdecydowany na cropa to naprawdę polecam model 30D - na przykład używany. Zobaczysz jak bardzo docenisz ergonomię aparatu, dodatkowe kółko oraz jak dla mnie niezbędny górny ekranik. Dla potwierdzenia znajomy też chciał właśnie mniejszy aparat, wziął 450, ale po pewnym czasie naprawdę tego żałował, ma teraz 40D i naprawdę sobie chwali i już nie zauważa (tak w praktyce niewielkiej) różnicy w wielkości tych puszek. Co do fokusa i reszty to już nie mam porównania, więc od strony użytkowej polecam serię xxD

Bingant
13-02-2009, 18:19
Poszukaj 5D z małym przebiegiem, albo jeszcze lepiej nowe - nie pożałujesz, zwłaszcza ze stałkami.

grinsen
13-02-2009, 18:40
5D nowe?? gdzie, sam wezme.

Polecam 40D. Dobre body za rozsądne /jeszcze/ pieniądze.

tkosiada
13-02-2009, 21:25
5D
ponieważ tylko na FF zobaczysz jaką można mieć frajdę z głebi ostrości 8)

Max78
13-02-2009, 22:11
Uzywam 40D :)
Mialem 50 1.4 podpiete - fajne, ale kolegi (Richie'go) 5D z tym szklem dopiero pokazuje jego prawdziwa wartosc :) (Wiem, wiem... ale matryca w 5D ma to cos :D)
Bawilem sie sigma 30mm 1.4 (ave Richie :D) - trzeba trafic sztuke bez FF/BF (na moim 40D byl BF lekki), ale szklo swietne do portretow na crop'ie :)
Moim zdaniem - gdybym nie posiadal juz 40D, to bym odzalowal i kupil uzywana, w dobrym stanie 5D :)

zbyszekjan
13-02-2009, 22:34
40d dobra matryca, solidna budowa, dobry AF,ergonomia i rozsądna kasa.

kiełbik
14-02-2009, 00:36
eos 33v

jinks
14-02-2009, 00:58
Zależy ile pieniędzy chesz przeznaczyć na body. Jeśli mniej to proponuję używane 40d jeśli więcej to używane 5d.
40d ma najlepszy Af z dotychczas wypuszczonych cropów (wszystkie punkty krzyżowe, Podobnie ma nowszy 50d, ale myślę że nie warto go kupować bo jest strasznie drogi na chwilę obecną) więc nie brałbym starszych modeli. 5d odwdzięcza się natomiast piękną plastyką obrazu.
Przy 40d zamiast 50mm proponuję zakup sigmy 30/f1.4 lub canona 28/f1.8.
Jesli chodzi o proponowany tu analog eos 33v to wolałbym zamiast niego dodatkowo dokupić sobie jakiś stary średni format, bo jak mamy już za to płacić tyle kasy (filmy, wywołanie...) ...to nie bawmy się w nędzny mały obrazek :twisted:

A tak poza tematem to uszę Ci przyznać, że od naprawdę długiego czasu nie było tu tak mądrego pytania:)pozdrawiam.

remol71
14-02-2009, 01:31
Na forum jest wiele pytań w stylu "jaki obiektyw kupić do aparatu XXXD", a ja proponuję odwrócić to pytanie.

Proszę o pomoc w wyborze body do obiektywów:
- Canon 50mm 1.4,
- Canon 85mm 1.8.

Zastosowanie: portrety w domu i plenerze.

Czy są body które lepiej lub gorzej współpracują z obiektywami stałoogniskowymi, biorąc pod uwagę właściwości tych dwóch obiektywów, ew. problemy z ostrzeniem, AF itp?

Nie chciałbym biegać po parku za dzieckiem z dużym Canonem 40D w ręku tylko raczej z 450D, ale jeśli 40D lepiej sobie będzie radził np. z ostrzeniem i zdjęciami w jasnych plenerach w połączeniu z tymi dwoma obiektywami, to wtedy wolę 40D.

Nie znam się na tym i stąd moje pytanie. :-)

400D + grip BG-E3. Po parku biegasz z małym aparatem a w plenerze przykręcasz gripa. Miałem taki zestaw, sprzedałem i kupiłem 40D. 40D lepiej ostrzy w ciemnej piwnicy ale ja tam zdjęć nie robię a teraz tylko więcej dźwigam. 400D to bardzo dobra puszka dla amatora.

Mariusz_C
14-02-2009, 01:57
Zależy ile pieniędzy chesz przeznaczyć na body. Jeśli mniej to proponuję używane 40d jeśli więcej to używane 5d...

Dokładnie tak samo myślę :)

fabrykant
15-02-2009, 00:25
Jeżeli pytanie jest na poważnie- to wybór jest spory. Zgadzam się zgrubsza z przedmówcami że 40D i 5D to najlepszy wybór. Ale to wszystko zależy od kasy. Najtańszym rozsądnym aparatem jaki zadowoli niemal każdego jest wg. mnie używane 20D- matryca identyczna jak w 30-tce, a poważniejsza różnica to właściwie tylko mniejszy wyświetlacz (na obu nie da się stwierdzić czy zdjęcie jest ostre). Następna opcja to 400D lub 450D- które niewątpliwie są przyzwoitymi aparatami. Tu wetknę kij w mrowisko- wg. mnie wszystkie wypuszczane przez Canona aparaty z niepełnoklatkową matrycą począwszy od 20D mają właściwie ten sam poziom szumów i dają nieodróżnialne jakościowo zdjęcia. Jeżeli ktoś chce poczuć różnicę to musi się wykosztować na pełnoklatkowe 5D lub 5DmkII. Należy przy tym zwrócić uwagę że wybór pomiędzy 5D a niepełnoklatkowymi jest przy okazji wyborem szerokości pola widzenia jakie dają wspomniane obiektywy- ja lubię ciaśniejsze kadry portretowe i strzelanie z dalszych dystansów, a więc niepełnoklatkowy aparat bardzo mnie zadowala w kontekście podłączania go do 50/1,4 i 85/1,8. Te same szkła przypięte do 5D dadzą szersze pole widzenia i obszerniejsze kadry, a więc będą wymagać bliższego podejścia do modela żeby uzyskać podobny jak w APS-C efekt.
Jeśli chodzi o 40D- warto go kupić właśnie dla dobrego autofokusa, którym wyróżnia się na tle poprzednich modeli, a przy tym rozsądnej ceny. Do portretów w ruchu i ciemniejszych warunków oświetlenia będzie najlepszy z najtańszych. Jeżeli portrety mają być raczej statyczne i w dobrym świetle- nie zauważy się raczej różnicy w jakości zdjęć pomiędzy 40D a niższymi modelami (450D, 1000D), więc jest to kwestia do rozważenia. Jeśli chodzi o rozmiar, to 40D dzięki swojej wielkości i ciężarowi daje dużo bardziej stabilny uchwyt niż wspomniane niższe modele.
Miłego wyboru.