PDA

Zobacz pełną wersję : CANON 400D a AF-problem...

agata_p27
11-02-2009, 18:13
Witam!
Kilka dni temu zostal zakupiony aparat (tzn. samo body) do CANON 400D....
Aparat byl raczej gdzies z zagaranicy wczesniej sprowadzany bo nawet polskiego menu nie posiadal ale zostalo wgrane 1.1.1.. Problem jest w tym ze po podlaczeniu obiektywu kita czy 70-300 nie dziala w ogole autofocus:((
Styki zostaly wyczyszczone, oba obiektywy sa ustawione na AF i nie wiem co mozna jeszcze zrobic . Nie wiem czy to nie wina samego body odkupionego od kogos...Porsze o pomoc, dziekuje i pozdrawiam

ExploRa
11-02-2009, 19:01
Oczywiscie baterie naladowane sa... Wyjac baterie i takze ta podtrzymujaca ustawienia. Jezeli wszystko wyczyszczone i przelaczone na AF. To sprawdz czy w ogole dziala przyslona. Ustaw na max wartosc i wcisnij przycisk podgladu glebi ostrosci. Byc moze w ogole nie ma kontaktu z bagnetem. Jak jest powinna sie zmienic (slychac i widac). Zdjecia w ogole robi ? Dobrze kadr jest naswietlony ? Nic nie ma ciemnego na fotce ?

agata_p27
11-02-2009, 19:23
Baterie obie zostaly wyciagniete i wlozone z powrotem. Niestety nie wiem jak to zrobic a konkretniej wcisnac przycisk glebi ostrosci. "Ustaw na max wartosc i wcisnij przycisk podgladu glebi ostrosci. Byc moze w ogole nie ma kontaktu z bagnetem." gdyz jestem jeszcze amatorem w tym wszystkim. Zdjecia robi ale tylko na MF...

ExploRa
11-02-2009, 19:36
Podglad glebi ostrosci, znajduje sie ponizej przycisku odblokowujacego bagnet obiektywu. Jak ustawisz w trybie M przyslone na np. f8/f16/f22 i wcisniesz, to powinnas uslyszec dzwiek przymykanej przyslony a w wizjerze powinno sie zrobic ciemniej. Sprawdz.
Jak robisz na MF fotki, to nie wystepuje przyciemnienie kadru zakladam... Inaczej by wskazywalo na lusterko AF. Ale jak nic sie nie dzieje. I nie miga dioda (czerwona) na matowce podczas lapania ostrosci (wciskajac do polowy spust). To wydaje mi sie, ze padniete jest to body...

agata_p27
11-02-2009, 19:48
Sprawdzialam i wszsytko gra:) tzn slychac dzwiek i pojawia sie przyciemniony obraz takze to chyba nie tu problem tkwi:(

ExploRa
11-02-2009, 19:58
Napewno nie tu, to mialo tylko na celu sprawdzic czy w ogole laczy sie z obiektywem... Nic tam nie lata w aparacie jak sie porusza? Szpilki w body sa rowne ? Nic podejrzanego nie widac, ze byl obity czy cokolwiek ? Lampa blyskowa dziala ?

agata_p27
11-02-2009, 20:06
Nic nie lata, szpilki sa rowne i lampa blyskowa tez dziala ale wracajac do poprzdniej sprawy to dioda na AF nie dziala w ogole przy lapaniu ostrosci i wlasnie od tego sie zaczelo iz wiedzialam ze bedzie juz jakis problem...

ExploRa
11-02-2009, 20:14
To tylko pozostaje serwis, pytanie na ile to wycenia i czy to bedzie sie oplacalo naprawiac. Nic innego tu juz nie pomożemy...

agata_p27
11-02-2009, 20:23
no wlasnie wydaje mi sie ze to body jest paniete bo ani jeden ani drugi obiektyw nie dziala ale mam jeszcze czas na zwrot body. Bardzo podobny problem powstal przy Nikonie D40 jaki tez mam tyle ze kit przestal lapac AF a drugi obiektyw dziala bez zarzutu tyle ze nikon juz od ponad roku czasu jest i to dopiero niedawno sie stalo to. Choc do tej pory tez nie poznalam przyczyny dlaczego kit przestal dzialac:((

My Nick
11-02-2009, 20:44
Może przestawione jest w ustawieniach indywidualnych?

ExploRa
11-02-2009, 20:55
Raczej nie, wyjecie baterii podtrzymującej przywraca do stanu fabrycznego ustawienia. A moze jakas wilgoc sie dostala ? Nie robilas fotek na dworze ? Niektorym sprzet sie w rekach "pali" :) Nic nie sugerujac oczywiscie. Ale jak powiadasz i kit tez od innego zestawu... Eeee, zbieg okolicznosci :)

agata_p27
11-02-2009, 20:58
ale co moze byc przestawione bo juz nie mam pomyslu ??:(

ExploRa
11-02-2009, 21:01
My Nick: wykaz sie znajomoscia 400D :)

agata_p27
11-02-2009, 21:03
w Nikonie wydaje mi sie ze sam kit padl bo drugi obiektyw dziala (tak zdjecia byly robione na dworze ale pomimo to z drugim obiektywem dziala) a w Canonie wydaje mi sie ze to jest poprostu nie udany zakup a nie zostalo mi nic o tym wspomniane bo aparat mam dopiero od 6 dni i jest caly czas w domu i sprawdzany:)

piast9
11-02-2009, 21:28
A dostajesz potwierdzenie ostrości przy ostrzeniu ręcznym?

agata_p27
11-02-2009, 21:36
tzn jakie potwierzenie?

ExploRa
11-02-2009, 21:45
Potwierdzenie ostrosci, kiedy krecisz pierscieniem ostrzenia (obiektyw) w trybie MF, powinna zapalac sie zielona kropa po prawej w wizjerze, ze zlapal ostrosc.

elix
11-02-2009, 21:49
Kolega piast9 zaraz wyjasni jakie potwierdzenie a ja dopisze, ze czytalem gdzies o takim problemie, braku AF, ktos napisal, ze byc moze np. przy czyszczeniu lub foceniu w gorszych warunkach moze dostac sie wilgoc i moze AF przestac dzialac, proponowali aby pozostawic puszke bez lensu lub lens bez puszki nawet na kilka dni w miejscu oczywiscie wolmyn od kurzu i wilgoci aby mozliwa zebrana wilgoc mogla spokojnie odparowac, nie twierdze ze trzymasz aparat czy lensy w piwnicy ale roznie to bywa. Pisalas, ze masz mozliwosc oddania puszki, wiec nie wiem czy warto czekac.

ExploRa
11-02-2009, 21:56
Kolega piast9 zaraz wyjasni jakie potwierdzenie a ja dopisze, ze czytalem gdzies o takim problemie, braku AF, ktos napisal, ze byc moze np. przy czyszczeniu lub foceniu w gorszych warunkach moze dostac sie wilgoc i moze AF przestac dzialac, proponowali aby pozostawic puszke bez lensu lub lens bez puszki nawet na kilka dni w miejscu oczywiscie wolmyn od kurzu i wilgoci aby mozliwa zebrana wilgoc mogla spokojnie odparowac, nie twierdze ze trzymasz aparat czy lensy w piwnicy ale roznie to bywa. Pisalas, ze masz mozliwosc oddania puszki, wiec nie wiem czy warto czekac.

Tez o tym myslalem - wilgoc. Torebki z silikonem na noc w okolice bagnetu (dosc szybko wyciaga wilgoc) i tyle co mozna zrobic. Lub oddac, co chyba na te chwile jest jedynym rozsadnym rozwiazaniem.

agata_p27
11-02-2009, 22:00
nie, nie pojawia sie zadna kropka:(
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no wlasnie lustro bylo cale w kurzu jak otrzymalam obiektyw i w jakims brudnym smarze a niby aparat nie byl w ogole uzywany:(

ExploRa
11-02-2009, 22:07
To ktos nieźle naciagnal na taki szrot... To po prostu nie ma co gdybac. Zwroc go. Nie wiadomo co tam jeszcze sie kryje... Puszka Pandory :)

agata_p27
11-02-2009, 22:11
Chyba masz racje kolego:) no nic mi nie pozostaje jak zwrocic i podziekowac za pomoc:)

Pozdrawiam

sbogdan1
11-02-2009, 22:16
Witam!
Kilka dni temu zostal zakupiony aparat (tzn. samo body) do CANON 400D....
Aparat byl raczej gdzies z zagaranicy wczesniej sprowadzany bo nawet polskiego menu nie posiadal ale zostalo wgrane 1.1.1.. Problem jest w tym ze po podlaczeniu obiektywu kita czy 70-300 nie dziala w ogole autofocus:((
Styki zostaly wyczyszczone, oba obiektywy sa ustawione na AF i nie wiem co mozna jeszcze zrobic . Nie wiem czy to nie wina samego body odkupionego od kogos...Porsze o pomoc, dziekuje i pozdrawiam

To chyba jakaś farsa albo jaja sobie robisz kupujesz body nie sprawdziwszy czy jest sprawne , normalnie prowokacja :wink:

elix
11-02-2009, 22:19
nie, nie pojawia sie zadna kropka:(
no wlasnie lustro bylo cale w kurzu jak otrzymalam obiektyw i w jakims brudnym smarze a niby aparat nie byl w ogole uzywany:(

Nie wiem czy to prawda, ale slyszalem, ze ludzie wysylajac z usa sprzety roznego rodzaju, wlasnie traktuja je smarem czy czyms takim zeby zniechecic chyba celnikow do ruszania takowych rzeczy, albo nie wiem, zeby udac ze sprzet jakis stary uzywany.
Sorry za OT.
Pozdrawiam.

ExploRa
11-02-2009, 22:22
Ot cala hAmeryka :)

agata_p27
11-02-2009, 22:22
Kolego najpierw pytaj jak kupuje a potem stwierdzaj cokolwiek, gdyz ja siedze na jednym koncu Polski a osoba sprzedajaca na drugim....takze ani farsy ani jaj sobie nie robie skoro zaczynam taki temat i rozmawiam z innymi ludzmi na ten temat, rozumiesz?!
Problemu nie ma zadnego ze zwrotem takze nic sie zlego nie stalo:) Dziekuje raz jeszcze za pomoc i czas poswiecony:)

ExploRa
11-02-2009, 22:27
No problem :) Polecamy sie na przyszlosc :)

elix
11-02-2009, 22:30
Chociaz ciekawy jestem (znowu OT za co przepraszam) skad ta puszke przytargano skoro nie miala j.polskiego?

agata_p27
11-02-2009, 22:35
tego nie wiem, instrukcje byly tylko w jezyku niemieckim i w wloskim.

majcz
15-02-2009, 23:10
Chociaz ciekawy jestem (znowu OT za co przepraszam) skad ta puszke przytargano skoro nie miala j.polskiego?

Pierwsze sprzedawane w Polsce 400D nie miały polskiego menu, dopiero po jakimś czasie wprowadzono wersję oprogramowania gdzie było m.in. polskie menu.

C80
16-02-2009, 09:55
Potwierdzam, dopiero pierwszy update firmware dał język polski. A aparat był kupowany w fotopajacu na terenie Polski.