Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300 uderzona

Krismar72
11-02-2009, 13:45
Witam!
Mam pytanie odnośnie ryzyka powstania uszkodzenia obiektywu. Otóż mam możliwość zakupienia używanej Sigmy (jak w temacie), tyle że dotychczasowy użytkownik przyznaje, że obiektyw raz przy wyciągniętym tubusie (ogniskowa 300 mm) przekręcił się wraz z korpusem na statywie w dół i uderzył o ramię (aluminiowe) tegoż statywu. Nie mam możliwości wcześniejszego, tj. przed zakupem sprawdzenia szkła. Stąd też pytam, czy takie uderzenie, w takiej pozycji, rodzi jakieś poważne ryzyko uszkodzenia obiektywu, w sposób wpływający np. na jakość (ostrość ) zdjęć.
Wdzięczny będę Użytkownikom z a podzielenie się zdaniem na ten temat, a zwłaszcza własnym doświadczeniem.
kris

Glorf
11-02-2009, 18:03
Moze byc cos sknocone, przesuniete szkla albo obluzowany pierscien, bez przetestowania albo mozliwosci zwrotu bym sie w to nie pakowal.

timo
11-02-2009, 18:07
tez bym nie ryzykowal bez mozliwosci testu, natomiast nie wydaje mi sie, zeby cos sie moglo stac. w koncu to nie byl upadek, tylko uderzenie o statyw...

swnw
11-02-2009, 18:14
To delikatny obiektyw, moja stanęła bez uderzenia, już nie naprawiałem. Nie ryzykuj.

swnw.

Jago
12-02-2009, 00:31
Dobrze radzą przedmówcy. Lepiej nie ryzykować - usterka może wyjść później a nie podczas sprawdzania obiektywu przy jego kupnie. Dobrze, że sprzedawca jest uczciwy - zastanów się, czy nie powiedzieć mu o swoich rozterkach. Może da Tobie szkło do próbnego (dłuższego) przetestowania.

adi3124
12-02-2009, 01:47
Jeżeli cena na prawde jest atrakcyjna i masz możliwość odbioru osobistego to ok , jeżeli nie to lepiej zainwestować w nowy obiektyw. Jednak rzecz nowa to rzecz nowa ...