Zobacz pełną wersję : 5d problem z lampami studyjnymi- czarne fotki
Witam
Ostatnio podczas sesji mój canon robi zdjęcia na pół czarne. Przez pierwszą godzine fotki z lampami studyjnymi są ok, po czym nagle pada cała seria zdjęć na pół czarnych. Tak jakby aparat nagle przestawał się synchronizować z lampą...i na gorze zdjęcie jest ok na dole całkiem czarne ( w różnych proporcjach 2/3 zdjecia ok 1/3 czarna, albo pół na pół)
Wcześniej nigdy takiego problemu nie miałam. Czy miał ktoś podobny problem, ew, wie co mogło się stać.
Odpalam lampy za pomocą kabla i kostki.
help ..jutro sesja i już mam obawy żeby całkiem nie padło :(.
pozdr.
Ale jakiego czasu używasz? Na dość długich(1/60?) też jest problem? Próbowałaś wyzwalać lampy przez fotocele by wykluczyć problem z kablem?
A Twoje 5D na spory przebieg ? Pewnie migawka zaczyna padac. Sprawdz kable aby wyeliminowac zewnetrzne powody.
też bym stawiał na migawkę, może potestować bez lamp, jeśli połowicznie czarne to 99% migawka
piotrek72t
10-02-2009, 17:30
Pół żartem pół serio, mogę podpowiedzieć , że kiedyś miałem podobną przypadłość ... okazało się , że byłem tak zafascynowany sesją, iż nie zauważyłem , że pasek od aparatu wchodził co pewien czas "na obiektyw" ;)
DominikD
10-02-2009, 17:53
piotrek72t:
hehe Dobre :D
A na jakich czasch robiłes bo 5d ma czas 1/200 z lampami
a ja mam problem poniewaz juz na 1/200 mam ciemny dół kadru jak to mozliwe ?
spróbuj na czasach 1/125 max 1/160
Dokladnie czasy do 1/200, przy 1/250 zaczyna pojawiac sie czarny pasek. Choc byl temat jak to wyeliminowac.
Tak robie na 160, ale podobno 5d ma synchro 1/200 wiec na 1/200 powinno byc ok ?
Można i synchronizować z 1/8000 :) : http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
Można i synchronizować z 1/8000 :) : http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html można, ale w przypadku wyzwalania moni lebiej zatrzymaś się na 1/125, 1/160. Mnie przy 1/200 już sie czasem pojawiał pasek z tego co pamietam, choc moze to był pasek od spodni albo canona..??
Migawka ... kurcze to by był spory wydatek a aparat mam od nowości dopiero ok 9 m-cy....jest jeszcze na gwarancji.
Wyzwalam przy 1/160 wiec dobrze. Pozatym to zaczęło się dziać dopiero niedawno.
Czy gwarancja obejmuje migawkę ?
Pozdr.
masz za wysokie czasy zjedź do 1/125, to również kwestia metody wyzwalania lamp
1/125 ? to juz przesada skoro w specyfikacji aparatu błyska z 1/200 to z lampami tez powinien tak samo jak z EXami.
1/125 ? to juz przesada skoro w specyfikacji aparatu błyska z 1/200 to z lampami tez powinien tak samo jak z EXami.jaka przesada...?? a z jakim czasem błyskają lampy...??
gwarancja na migawkę jest nawet po gwarancji pod warunkiem nieosiagnięcia 100k klapnięć
Czas błysku 1/1500?1/800s
Moje tyle ^^ dziwie sie że juz na 1/200 wyskakuje sciemnienie zawiodłem sie na tym troche ;\
Co za różnica w studiu 1/200 czy 1/60, czym tu się zawodzić?
Protestować z fotocelą bo możliwe ze to wina kabla, zejść troche z czasami. Jeśli lampy to chińczyki możliwe także że po ich stronie coś się przypaliło - niekoniecznie migawka musiała paść.
Czas błysku 1/1500?1/800s
sam sobie odpowiedziałeś...;) a dla bezpieczności mając samochód szeroki na 180cm nie buduje garażu z wjazdem 200cm tylko powiedzmy 250.
zmienie jutro kabel, jeżeli to nie pomoże to zejde z czasem...ale
zawsze robilam na 1/160 i nagle coś się dzieje ?
Co do lamp to akurat nie chińczyki, i też w miare nowe.
dam znać po sesji, mam nadzieje ze to nie migawka.
pozdrawiam.
i tak spokojnie robisz sesje niesprawdzonym sprzętem...?? przeciez możesz sprawdzić za pomocą fotoceli. Ja bym nie mógł spac gdyby cos było nie tak
miałem tak z chińskimi wyzwalaczami radiowymi - jeden odpalał o ułamek sekundy później, dopiero na 1/100 ciemny pasek znikał, powyżej jedna lampa odpalała "nieco" później ale nieco robiło dużą różnicę
i tak spokojnie robisz sesje niesprawdzonym sprzętem...?? przeciez możesz sprawdzić za pomocą fotoceli. Ja bym nie mógł spac gdyby cos było nie tak
sesji odwołać nie mogę więc ( odpukać ) jak będzie źle to dokończe starą lustrzanką . Pozatym jak pisałam przy pierwszych 80-100 blyskach było ok dopiero potem zdjęcia szyły z ciemnymi częściami....więc cykać teraz coś bezsensu też mnie nie urządza.
pozdr.
Zwykle jest tak że najpierw jest dobrze..Można spróbowac z jakims speedlitem.Masz zdrowe nerwy :smile: ja bym nie wytrzymal w niepewności.Pozdrawiam
Ja takze musialbym sprawdzic - natychmiast! ;)
Jak piszesz, ze po 80-100 blyskach... Procz migawki, to moze cos nie teges z lampami ?
Kablem wyzwalasz jedna lampe a druga na fotoceli odpala jak rozumiem ? To moze sie cos w lampie przypieklo (z kablem) (za duzo naraz w serii moze bylo blyskow...) I sie nie laduje... Hmmm Gdybanie... :)
gwarancja na migawkę jest nawet po gwarancji pod warunkiem nieosiagnięcia 100k klapnięć
To ciekawe... Wiesz z doświadczenia czy "gdzieś słyszałeś"?
ale podobno 5d ma synchro 1/200 wiec na 1/200 powinno byc ok ?
Jeśli wyzwalasz kablem to teoretycznie tak, ale jeśli radiowym tiggerem to czasy sie wydłużają, choć i tak nie ma to znaczenia w studio;)
Już po sesji cykneliśmy ok 350 zdjeć i zero problemów :)
ale wcześniej fotografowałam z 1 lampą bowensa i 1 bolinga i zaczęły się po ok 100 fotach pojawiać czarne pasy.
Dzisiaj dla pewności odstawiłam chińczyka i podpiełam drugiego bowensa i problem zniknął.
Odpalam za pomocą kabla no i druga lampa na fotocele.
Czyli to kwestia współpracy miedzy chińczykiem a bowensem może być?
A kabel mialas do ktorego podlaczony - Bolinga czy Bowensa? Pewnie w jednej (chinczyk) sie cos przegrzalo, po 100 odpaleniach +/-. Sprawdz jeszcze raz. Zapewne lampa do przegladu bedzie. Co by sie nie naciac innym razem.
Kabel miałam podłączony do bowensa...zaczeły się pojawiać paski
przełączyłam kabel do bolinga i to samo...
wylaczylam aparat, lampy....poczekałam chwile i juz było ok. Tylko się przestraszyłam żeby mi się tak nie stało w sesji z jakimś lepszym klientem :)
albo że to początki padania migawki ....
ciekawe czy w serwisie mogą sprawdzić w jakim stanie jest migawka ...?
Sprawdzic moga - przebieg :) A reszte hmmm na ucho ? Rozkrecac nie beda, póki nie padnie :) Chyba, ze zaplacisz im za to :) Ale to bezcelowe. Czyli pewnie jakis uklad sie przegrzewa w lampie, jak po odstawieniu jest normalnie. W niektorych lampach dobry wentylator by sie przydal :)