PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Polska - opinie i wnioski użytkowników CB

MMM
02-02-2009, 22:52
Proponuję stworzyć osobny, przypięty ale koniecznie moderowany wątek. Inaczej to się tutaj zacznie festiwal życzeń i zażaleń bez żadnej kontroli i pytania w stylu "a kiedy będzie nowe xD / xL i dlaczego tak drogo?" :-)
Warto tez mieć na uwadze że polski oddział ma zerowy wpływ na globalną strategię Canona. Weźmy na tapetę np. serwis na ul. Żytniej i anegdotyczną już kalibrację FF/BF. Oni to robią według zaleceń Canona czyli punkt ostrości ma mieścić się w GO i tylko kwestią szczęścia jest że akurat wyjdzie im po środku czyli akurat to czego oczekuje 99% klientów. Więc na co tu się pożalić? :-)
Nie ma 5D2 w Polsce? A co ma do tego polski oddział? Na pewno puszki zamówili, a że nie dostali z centrali to ich nie wyczarują i nie ma co sprzedawać etc.
Myślę że jeśli już coś zrobić można to uprzytomnić ludzi w centrali Canona jaka jest faktyczna wielkość polskiego rynku przez oszacowanie ile do nas sprzętu jest importowane bez udziału CP. Może wtedy się okaże że nie jesteśmy na pozycji gdzieś koło Mozambiku i z naszym rynkiem też jakoś należy się liczyć.

Magda_Lokajczyk
03-02-2009, 13:55
Proponuję stworzyć osobny, przypięty ale koniecznie moderowany wątek.

Warto tez mieć na uwadze że polski oddział ma zerowy wpływ na globalną strategię Canona.

Nie ma 5D2 w Polsce? A co ma do tego polski oddział? Na pewno puszki zamówili, a że nie dostali z centrali to ich nie wyczarują i nie ma co sprzedawać etc.

Myślę że jeśli już coś zrobić można to uprzytomnić ludzi w centrali Canona jaka jest faktyczna wielkość polskiego rynku przez oszacowanie ile do nas sprzętu jest importowane bez udziału CP. Może wtedy się okaże że nie jesteśmy na pozycji gdzieś koło Mozambiku i z naszym rynkiem też jakoś należy się liczyć.

Witam serdecznie,

dziękuję bardzo za okazany w postach kredyt zaufania. Zrobię wszystko co w mojej mocy, żeby Państwa nie zawieść :-D
W pracy rzeczywiście oprócz działu Photo-Video zajmuję się działem OPP, czyli peryferiami komputerowymi tj. drukarki atramentowe, laserowe, skanery, kalkulatory, projektory itd., itd. Obiecuję natomiast wchodzić na forum tak często jak to będzie możliwe. A utworzenie oddzielnego działu "Canon Polska" ułatwiłoby mi monitorowanie postów skierowanych bezpośrednio do nas/mnie.

Jako pierszy postanowiłam zacytować ostatni z postów, gdyż zawiera on w sobie wiele prawdy. Nie chciałam poruszać tego tematu w moim pierszym poście tłumacząc dotychczasowe działania (bądź brak działań, jeśli tak będzie lepiej brzmiało) Canon Polska, gdyż jest to sprawa wewnętrznej struktury firmy i nie powinno to odbijać się na użytkowniku.

Jednak prawdą jest, że działania Canon Polska w dużej mierze zależą od strategii Canon Europa. Produkty firmy Canon zamawiane są przez polskich dystrybutorów (z którymi współpracujemy) bezpośrednio z Centrali, stąd rzeczywiście my jako Canon Polska nie mamy wpływu na dostępność bądź niedostępność sprzętu.

Sytuacja z 5D Mark II nie dotyczy jedynie Polski, sami Państwo pisali o absurdalnie wysokich cenach tego modelu w USA, które są skutkiem niedostępności produktu. Problem polega na zbyt dużym zapotrzebowaniu względem możliwości produkcji. Konsultowałam ten problem z kolegą i do kwietnia 2009 sytuacja powinna się unormować (tzn. do kwietnia zostaną zrealizowane wszystkie zamówienia - listy o których Państwo wspominali).

Jeśli chodzi o kwestię Serwisu, to jest to bardzo ważny punkt strategii Canon Polska na 2009 rok i dalsze lata. Nie mogę w tym momencie podzielić się z Państwem szczegółami, gdyż plany te wymagają jeszcze akceptacji Canon Europa. Jak tylko będę miała dobre wieści, na pewno podzielę się nimi z Państwem.

Zaraz po moim pierwszym poście padło pytanie czy Canon będzie obecny w tym roku na Targach w Łodzi. W dobie kryzysu, przed którym firmy bronią się ograniczając budżety (czyt. czyniąc oszczędności), raczej nie będziemy w tym roku obecni. Mając do wyboru inwestycję w Targi, albo usprawnienie działania Serwisu, wybiorę to drugie :-) Mam nadzieję, że spotka się to ze zrozumieniem z państwa strony.

Z pozdrowieniami
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

2. gwarancja w PL 12 m-cy vs 24 w UE?

Będę miała na uwadze tą kwestię porządkując sprawy z Serwisem.

Cichy
03-02-2009, 14:44
Zaraz po moim pierwszym poście padło pytanie czy Canon będzie obecny w tym roku na Targach w Łodzi. W dobie kryzysu, przed którym firmy bronią się ograniczając budżety (czyt. czyniąc oszczędności), raczej nie będziemy w tym roku obecni. Mając do wyboru inwestycję w Targi (...)

To są jakieś wolne żarty :) Inwestycja w stoisko ? Inwestycję w stoisko to mogę rozważać ja, jako fotograf czy przedstawiciel pojedynczego sklepu, ale nie taka instytucja, jak Canon Polska !

Marketing, sprzedaż i dystrybucja Canon Polska leży i kwiczy. Aż wstyd widzieć sklepowe witryny z oddzielnymi regałami dla Sony i Nikona, a produkty Canona pląsające się beztrosko gdzieś między całą resztą.

Zresztą, co ja tu będę pisał. Od dwóch miesięcy dostaję regularne negatywne odpowiedzi z hutrowni na temat dostępności różnych sprzętów Canona. Ceny szybują w górę, a sprzętu jak nie było, tak nie ma..

Canion
03-02-2009, 14:46
Pani Magdo.
Dziekujemy za odpowiedź i doceniamy chęć współpracy z forum Canona. prosimy jednak o konkrety bo piękne słowa już wielokrotnie padały na prezentacjach firmy canon i dobrnęliśmy do miejsca w którym niżej upaść już cieżko.

Pozwolę sobie zadac dodatkowe pytanie.
1. czy mamy rozumieć że zamówienia złożone na mkII w roku 2008 bedę zrealizowane do kwietnia 2009? czy to jednak nie lekka przesada?
pominę już podwyżki wprowadzone równolegle z wstrzymaniem dystrybucji bo to temat zapalny a awantury tu nie chcemy ale zwracam uwagęże problem z zaopatrzeniem nie dotyczy tylko 5d mkII. brakuje praktycznie wszystkiego a sprzedaż marki Canon w sklepach sprowadza sie do kilku pudełek na witrynie w kącie sklepu. naprawdę zachęcam PAnią do odwiedzenia kilku centrów handlowych aby przekonać sie że tak własnie to wyglada.

2. co do serwisu Canona. gdyby brakowało rąk do rozbiórki tego tworu to forumowicze chętnie sie stawią na Żytnią osobiście . conajmniej parę setek uzytkownikóe Canona którzy zostali potrktowani w tej instytucji w taki a nie inny sposób.. Jakby trzeba było to jakiś buldożer też sie znajdzie aby gruntownie :twisted: przeprowadzić usprawnienie działania "serwisu".
poprostu czasem usprawnić sie nie da. zbyt duży opór materii. trzeba zbudować od nowa. DLa Pani serwis to nowy temat. dla użytkowników Canona to nieustający problem od zawsze.

3. cięzko zrozumieć jaki związek ma niewystawianie sie na targach foto z reaktywacją serwisu. Czy aż takie problemy finansowe przeżywa Canon? tak jak napisał Cichy. takie dylematy może mieć mały sklepik osiedlowy . od Canon Polska wymaga sie więcej.:shock:

Pozdrawiam serdecznie

Magda_Lokajczyk
03-02-2009, 15:30
piękne słowa już wielokrotnie padały na prezentacjach firmy canon i dobrnęliśmy do miejsca w którym niżej upaść już cieżko.

3. cięzko zrozumieć jaki związek ma niewystawianie sie na targach foto z reaktywacją serwisu. Czy aż takie problemy finansowe przeżywa Canon? tak jak napisał Cichy. takie dylematy może mieć mały sklepik osiedlowy . od Canon Polska wymaga sie więcej.:shock:

Skoro dobrnęliśmy "do miejsca w którym już niżej upaść nie można", to proszę sobie wyobrazić ile rzeczy jest do zrobienia (z budżetem na pół roku, a do nadrobienia jest ostatnich kilka lat).

Tak jak pisałam kryzys jest sytuacją, w której budżety są ograniczane w celu posiadania rezerw. Nie są to budżety sklepiku osiedlowego, ale chcąc dać Państwu szybciej satysfakcję z szykowanych zmian wolę zaintestować te 100-150 tys zł (które przeznaczone by były na Targi) w np. backup'owy sprzęt na wypadek serwisowania Państwa narzędzia pracy (aparatu).

Nie chcę mówić o szczegółach, bo właśnie nie chcę, żeby były to "piękne słowa, które wielokrotnie padały" ze strony Canona. Poinformuję o efektach, ale proszę o cierpliwość, gdyż wszelkie zmianywymagają czasu i budżetu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Pozwolę sobie zadac dodatkowe pytanie.
1. czy mamy rozumieć że zamówienia złożone na mkII w roku 2008 bedę zrealizowane do kwietnia 2009? czy to jednak nie lekka przesada?
pominę już podwyżki wprowadzone równolegle z wstrzymaniem dystrybucji bo to temat zapalny a awantury tu nie chcemy ale zwracam uwagęże problem z zaopatrzeniem nie dotyczy tylko 5d mkII. brakuje praktycznie wszystkiego a sprzedaż marki Canon w sklepach sprowadza sie do kilku pudełek na witrynie w kącie sklepu. naprawdę zachęcam PAnią do odwiedzenia kilku centrów handlowych aby przekonać sie że tak własnie to wyglada.

Przepraszam, że cytuję zazwyczaj ostatnie posty, ale mam na myśli odpowiedź również tym, którzy poruszali ten sam temat wcześniej.

Rzeczywiście obecność produktów Canon w sklepach nie jest powalająca, i to jest również kwestia, która będzie usprawniana. Za każdym razem kiedy jestem w sklepach, szczególnie tych sieciowych, sprawdzam obecność produktów Canon na półkach. Wiem jak wygląda sytuacja.

Wracając do 5D Mark II to do konca lutego będzie zrealizowana połowa zamówień, a do kwietnia pozostała część.

Przepraszam obowiązki w tym momencie mnie wzywają, ale wrócę i dokończę poruszone w tym punkcie kwestie

Pozdrawiam

Cichy
03-02-2009, 16:02
wolę zaintestować te 100-150 tys zł (które przeznaczone by były na Targi) (...)

Wedle mojej wiedzy budżet kilkukrotnie niższy pozwoliłby na zorganizowanie całkiem przyzwoitego stoiska. Kto był na Targach w Łodzi ten wie, że naprawdę dużo do szczęścia nie trzeba. No chyba, że Canon Polska wychodzi z założenia, że albo stoisko największe, albo wcale.

pet1154
03-02-2009, 16:22
Bajki Pani Magdo.
Chcialem w ubieglym tygodniu kupic pare zabawek do mojego aparatu. Dwa (a moze i trzy) obiektywy (w tym dwie L'ki), lampe, off camera kabel, dekiel do obiektywu, muszle, akumulator do 1d mkII, wezyk RS-80N3 i jeszcze troche gratów pomniejszych. Gotówka w kieszeni. Jestem w centrum stolicy kraju w Unii Europejskiej i najblizszy sklep, gdzie moglbym to kupic na miejscu nowe, z gwarancja znajduje sie w sasiednim kraju. Strona Canon.pl dziala... albo nie. Jak juz dziala, to moge sie dowiedziec, gdzie kupic drukarke za 600 pln, ale obiektyw za 5000 to juz nie.
Zarty sobie wszyscy robicie z klientów. Gdyby nie allegro i prywatni importerzy zytnia serwisowala by aparaty turystów odwiedzajacych Polske. Jestem rozgoryczony. Dziadostwo mili Panstwo w Canon Polska, straszne dziadostwo. Jak sobie patrze na to, co chlopcy z nikona wyczyniaja, to mi sie glupio robi, ze inwestuje w wasze pensje jak jakis frajer. Moze faktycznie kopiarki i drukareczki sa wazniejsze i nalezy sie ich uzytkownikom pierwszenstwo w obsludze, ale na milosc boska... nikt w canon polska nie chce mi sprzedac sprzetu za kilogramy gotówki? Wolicie zebym jechal do Berlina?
Dziwne to wszystko.

PS. Mam zaklejone logo canona na moim 1d, przyznam, ze teraz jest ono zaklejone z zupelnie innego powodu, niz pierwotnie bylo.

Fotos
03-02-2009, 16:31
>>Wedle mojej wiedzy budżet kilkukrotnie niższy pozwoliłby >>na zorganizowanie całkiem przyzwoitego stoiska.

A co Ty chcesz na tym stoisku pokazywac ? 5DMKII ktorego nie mozna kupic. Wystawa zniklaby pierwszego dnia :-D.
A tak bardziej serio to pytanie, czy CP ma w ogole wplyw na dystrybucje sprzetu foto przez tzw. Centrale ?
Od kogo np. zalezy czy w Polsce jest autoryzowana siec sklepow czy nie ? Albo porzadny dystrybutor ? CP to najpierw powinno przekonac Centrale, ze jest taki kraj Polska, gdzie ludzie nie tylko drukuja, ale tez robia zdjecia.
Pytanie tylko czy w czasach kryzysu ktos wyda na to 1 EUR.

banan82
03-02-2009, 16:34
no cos w tym jest. nie kupisz nic w sklepie od reki. ale to przeciez nie jest do konca tylko z canonami. kiedys chcialem kupic T60 Lenovo (ex IBM) laptopa, i tez nigdzie nie mieli, nawet w najwiekszyc sklepach PCWORLD czy Comet.....Po prostu teraz jest troche inaczej jak bylo kiedys,. Znaczna czesc sprzedazy jest przez neta.

Canion
03-02-2009, 16:49
Pozwolę sobie zaapelować. Dajmy Pani MAgdzie szansę. Już sam fakt że jest tu na forum świadczy o tym że to osoba zdecydowana i gotowa na dzialania. napewno zdaje sobie sprawe jak nisko stoczyła sie dystrybucja działu foto canona i jak wielkie gromy posypią sie z naszej strony. i choć dziwi mnie fakt że bywając w centrach handlowych i jednocześnie pracując w PR Canon Polska Pani mAgda nie zauważyła jak canon oddaje rynek zółtym i pomarańczowym to jednak dajmy Pani Magdzie chwilę. Czy coś sie zmieni w serwisie i dystrybucji? Oby. ale nikt nie bedzie czekał na to kolejne miesiące. potrzebne są zdecydowane działania. Internet to potęzne narzędzie PR. sukcesy (wiem,wiem, brak) i porażki CP rozchodzą sie szybciej wśród userów niz dokumenty na biurku Prezesa CP.

mówiąc brutalnie. Kredyt zaufania jest ale ...teraz żadna ściema juz nie przejdzie. zbyt dużo złego sie stało. Czas na zmiany

MacGyver
03-02-2009, 16:58
Taka mała generalna dygresja odnośnie targów. Jest to forma promocji, która się przeżyła. Z końcem XX jej skuteczność zaczęła spadać, w tej chwili udział w targach ma charakter wyłącznie wizerunkowy. Z dużym klientem hurtowym i tak nie rozmawia się na targach, tylko się do niego jedzie, mały i tak wybierze to co mu najbardziej podpasuje, gdy produkt będzie już dostępny w handlu.
Większość targów to w tej chwili imprezy o charakterze towarzysko - alkoholowym z masą ludzi którzy przychodzą "turystycznie" i tylko sobie oglądają.
O polityce Canon Polska w zakresie dystrybucji i promocji sprzętu i akcesoriów foto mam swoje wyrobione zdanie, ale akurat wycofanie się z targów rozumiem bardzo dobrze.

pet1154
03-02-2009, 17:07
Pozwolę sobie zaapelować. Dajmy Pani MAgdzie szansę. Już sam fakt że jest tu na forum świadczy o tym że to osoba zdecydowana i gotowa na dzialania. napewno zdaje sobie sprawe jak nisko stoczyła sie dystrybucja działu foto canona i jak wielkie gromy posypią sie z naszej strony. i choć dziwi mnie fakt że bywając w centrach handlowych i jednocześnie pracując w PR Canon Polska Pani mAgda nie zauważyła jak canon oddaje rynek zółtym i pomarańczowym to jednak dajmy Pani Magdzie chwilę. Czy coś sie zmieni w serwisie i dystrybucji? Oby. ale nikt nie bedzie czekał na to kolejne miesiące. potrzebne są zdecydowane działania. Internet to potęzne narzędzie PR. sukcesy (wiem,wiem, brak) i porażki CP rozchodzą sie szybciej wśród userów niz dokumenty na biurku Prezesa CP.

mówiąc brutalnie. Kredyt zaufania jest ale ...teraz żadna ściema juz nie przejdzie. zbyt dużo złego sie stało. Czas na zmiany

Nic mnie to nie obchodzi, co ma na biurku prezes CP.

Mówisz, zeby dac spokój dziewczynie z canona?
I jeszcze zeby nosic na rekach za to, ze czyta forum uzytkowników sprzetu, który sprzedaje?
OK
W takim razie mam pytanie.
Kiedy Canon Polska w ramach dbania o klienta i robienia dobrego PiAru da prowadzącym to forum C O K O L W I E K do sprawdzenia, zbadania, przetestowania?
A moze, gdy ekipa sie skrzyknie na forumowa akcje strzelania fot na temat, jakies nowosci do przetestowania i opisania?
Ot tak, kurtuazyjnie, zebysmy jak te male pudelki mieli cien wrazenia, ze canon zyjacy z naszych pieniedzy, czesto odebranych sobie z wielkim trudem, pamieta o nas i rzuci czasem jakis ochlap.
Przypominam, ze jak na razie nawet instrukcji po polsku z netu nie mozna sciagnac (uprzejmie prosze o nie pisanie, ze WRESZCIE mozna znalesc do 5dmkII i 50d).
Maly budzet? Jaki Budzet! Kryzys?
Bajki

PS.: A propos targów MacGyver ma 100% racji.

Dr. Jekyll
03-02-2009, 17:15
Dajmy Pani Magdzie trochę czasu! Nie od razu Kraków zbudowano. Siedzi akurat na takim stanowisku, gdzie do jej uszu dochodzą (i chwała Jej za to, że zechciała słuchać) narzekania klientów, a z drugiej strony ma szefów, którzy ją rozliczają. Mam nadzieję, że szefowie także mają dobrze w głowach poukładane i zrozumieją, że rozwiązanie jednej kwesti nie poniesie za sobą od razu większej sprzedaży, ale stanowi krok do przodu. Wiadomo - Canon bardzo zaniedbał polski rynek, więc pierwsze, co trzeba zrobić to nie tracić już istniejących klientów, właśnie poprzez poukładanie wszystkiego. Wiem, że chciałoby się od razu i targi i serwis i pełną dostępność artykułów, ale o tym nie marzmy.
Narzekania już pomogły. Gdzieś nas słychać, ale Pani Magda musiałaby być szefem na Europę - dopiero wtedy byłały możliwa natychmiastowa zmiana.
Może akurat Pani Magdzie coś uda się zrobić i przedstawi raporty wyżej. I być może wtedy olśni Pana Fujio Mitarai, dlaczego sprzedaż jest na takim poziomie na jakim jest. A może szefowie będą mieli wszystko "dokładnie tam" jak śpiewał Janerka, i sami będą blokowali rozsądne rozwiązania, bojąc się, że ktoś wyżej wytknie im wcześniejszą krótkowzroczność i niekompetencje. Ale jedno jest wiadome - zawsze musi się komuś chcieć. A Pani Magdzie się chce, więc jeszcze raz - chwała Jej!

Łoli
03-02-2009, 17:16
Kiedy Canon Polska w ramach dbania o klienta i robienia dobrego PiAru da prowadzącym to forum C O K O L W I E K do sprawdzenia, zbadania, przetestowania?

To już jej absurd, jak sobei wyobrażasz, ze ktos da bandzie milosnikow marki sprzet do testowania tylko dlatego ze jest to zgromadzenie fanboyow? Forum samochodowe nie dostaje aut do testowania itp. Gdyby to byl portal/serwis to moze sprawa bylaby inna, teraz przesadzasz.

rodeoo
03-02-2009, 17:24
Po co tyle szumu i piany ci co chcą sprzęt to kupują na alle lub za granicą.
Polska była i jest zaściankiem.
Proponuje się przejechac do pierwszego lepszego miasteczka nie miasta miasteczka np w Niemczech,to nie jednemu ślina pocieknie z zazdrości.Tam nie tylko żółto pomarańczowo ale też czerwony Canon ma swoje pełne gabloty,do takiego stopnia że jak widziałem 1ds Mark III tak sobie leżącego w MM to bylem w niezłym szoku.
Dlatego proponuję zrobic sobie wycieczkę i zakupy w jednym z gwarancją na 24 mce.

Dr. Jekyll
03-02-2009, 17:25
Z Polakami to jest tak - jak nikt nic nie robi to jest źle, a jak już się taki znajdzie co mu się chce, to reszta zamiast zapytać czy może coś zrobić - wiesza na nim psy i wylewa żale. Dosyć!
Już pisałem - narzekania pomogły. Może teraz czas zapytać - w czym my możemy pomóc?
W kupie siła, więc może jest coś co Pani Magdzie pomoże. Będzie to z korzyścią i dla Niej i dla nas. Bo może w końcu przynajmniej serwis będzie z prawdziwego zdarzenia. A to już byłby wielki krok do przodu.

pet1154
03-02-2009, 17:28
Racja.
Sorry za nerwowa wypowiedz.
Faktycznie lepiej sie przejechac do Berlina.

Dr. Jekyll
03-02-2009, 17:50
Racja.

Faktycznie lepiej sie przejechac do Berlina.

No to o co ten "krzyk" tutaj? Bo jak nie ma problemu to może zamknąć wątek.
Pani Magdo - nie ma problemu. Już się rozwiązał. W końcu Berlin to nie Kamczatka. Blisko jest.

Napisałem to pet1154 wierz mi, bez złośliwości, tylko, że to takie polskie, że aż mnie szczypie "dokładnie tam". Najpierw narzekać a potem - eee, jakoś to będzie. W "głosowaniu" zawsze byliśmy, my Polacy, dobrzy.

Zobaczcie dokąd zmierza dyskusja. Byliście (bo to głównie zawiedzeni firmą założyli wątek) zgrani w nagłaśnianiu sprawy jak to z C jest źle. Bądźmy (nawet Ci, dla których Canon Polska i serwis mógłby nie istnieć, bo nie mają problemów) tak samo zgrani, żeby pomóc tym, którzy borykają się z problemami. Pani Magda jest jedna. Ma jakąś siłę przebicia, ale na pewno będzie potrzebować pomocy. Pani Magda nas zauważyła. Może czas, aby dostrzegli nas także inni? Wiem, że od chęci do wyników daleka droga, ale może warto? Pani Magdo - jakieś pomysły? I kto jeszcze tutaj na forum skłonny do pomocy?

Laminat
03-02-2009, 18:11
Zgadzam się z Panią Magdą od Canona i MacGyver. Też pracuje w dużej firmie i z targami daliśmy sobie dawno spokój. Po prostu szkoda kasy wydawać na wygórowane ceny powierzchni wystawienniczej. Powiedzmy sobie prawdę na targi przychodzą tylko łowcy sensacji i turyści rodzinni. Ja wolę jak te pieniądze zostaną wykorzystane np. na prawdziwy centralny sklep firmowy. Który będzie otwarty cały rok niż okazyjne targi.

Popieram targi to tylko towarzyskie spotkanie, aby zobaczyć sprzęt i go przetestować powinno się udać do jakiegokolwiek sklepu z foto a nie wyczekiwać na jarmark zwany targami.

Magda_Lokajczyk
03-02-2009, 18:13
Nic mnie to nie obchodzi, co ma na biurku prezes CP.

Mówisz, zeby dac spokój dziewczynie z canona?
I jeszcze zeby nosic na rekach za to, ze czyta forum uzytkowników sprzetu, który sprzedaje?
OK
W takim razie mam pytanie.
A moze, gdy ekipa sie skrzyknie na forumowa akcje strzelania fot na temat, jakies nowosci do przetestowania i opisania?
Ot tak, kurtuazyjnie, zebysmy jak te male pudelki mieli cien wrazenia, ze canon zyjacy z naszych pieniedzy, czesto odebranych sobie z wielkim trudem, pamieta o nas i rzuci czasem jakis ochlap.
Przypominam, ze jak na razie nawet instrukcji po polsku z netu nie mozna sciagnac (uprzejmie prosze o nie pisanie, ze WRESZCIE mozna znalesc do 5dmkII i 50d).
Maly budzet? Jaki Budzet! Kryzys?
Bajki

PS.: A propos targów MacGyver ma 100% racji.

Bardzo dziękuje za głosy proszące o danie mi czasu, gdyż w 1 dzień nie uda mi się nadrobić braków powstałych przez szereg lat. Wiem też, że nie każdemu będzie chciało się czekać, tym bardziej, że na razie są to tylko słowa, ale postaram sie, aby efekty były jak najszybciej widoczne.

Póki co podjęłam działania w celu usprawnienia strony Canon Polska, tak aby była ona przydatnym dla Państwa narzędziem zdobywania informacji o produktach, akcesoriach oraz punktach sprzedaży. Czekam na realizację zgłoszonych przeze mnie uwag.

Mówiąc o zmianach które mają nastąpić rozmumiem ulepszenia Serwisu (CPS), rozbudowanie siatki Pro-dealerów (tymczasem polecam internetowy sklep Pstryk.pl), ulepszenie strony internetowej oraz współpracę z Państwem. Zajmując się PRem posiadam sprzęt do wypożyczeń dla dziennikarzy, którzy testują sprzęt do publikacji (są to głównie tytuły fotograficzne: prasa i on-line). Nie widzę przeciwskazań, aby użyć tego sprzętu podczas spotkań z Państwem. Byłam już na spotkaniu z właścicielem forum Canon-Board i bardzo chętnie zaangażuję się zarówno w Państwa inicjatywy, jak i zaproszę do inicjatyw ze strony Canon Polska.

Targi rzeczywiście są lekkim przeżytkiem, stąd decyzja o rozwijaniu w zamian innych gałęzi działalności CP (ale skierowanych na Photo). Nie wiem czy Państwo zauważyli, że Nikon już od 2 lat nie jest obecny na targach - jedynie przez swojego Pro-dealera.

W kwestii instrukcji - na stronie Canon Polska istnieje link "Pobierz oprogamowanie", który kieruje do strony: http://software.canon-europe.com/
po wybraniu poszukiwanego produktu należy wybrać system operacyjny komputera oraz język w jakim instrukcja/oprogramowanie powinna być (już widziałam w postach, że strona ta nie jest Państwu obca).
Nadal niestety jest tak, że nie wszystkie produkty posiadają polską instrukcję, ale warto zajrzeć zanim zacznie się szukać na forum lub w internecie.
Oczywiście będę dążyła do tego, aby wszystkie produkty posiadały na tej stronie polskie instrukcje obsługi oraz żeby sama strona była w języku polskim.

Kwestię budżetu i kryzysu może rzeczywiście zachowam dla siebie, nie powinno to dotyczyć użytkownika sprzętu. Nie wiem kto puścił tę "bajkę" o światowym kryzysie, ale znacznie mi utrudnił tym pracę ;)

P.S. Nie jestem tutaj po to żeby "być noszona na rękach". Z marką Canon związałam się emocjonalnie na długo zanim zaczęłam pracować w Canon Polska. Przyszłam do tej firmy, z myślą zmiany jej wizerunku i działania na lepsze. Moja nadzieja w tym, że uda mi się to osiągnąć.

Tymczasem pozdrawiam

pet1154
03-02-2009, 18:19
Napisałem to pet1154 wierz mi, bez złośliwości, tylko, że to takie polskie, że aż mnie szczypie "dokładnie tam". Najpierw narzekać a potem - eee, jakoś to będzie. W "głosowaniu" zawsze byliśmy, my Polacy, dobrzy.

Wiem, wierze Ci.
Wiesz, ja w odpowiedzi na post "Łoli" wystukalem epistole, ale zdalem sobie sprawe, ze to nie ma sensu, wiec skasowalem to wszystko i mój post o wyjezdzie do Berlina byl jedynie oznaka bezradnosci.

Nie do konca masz racje.
Mamy prawo narzekac, bo jestesmy klientami. Placimy pieniadze i oczekiwalibysmy odrobiny szacunku.
Ja na prawde wolalbym pojechac na Jana Pawla i kupic wszystko jak cywilizowany czlowiek w sklepie. Doceniam tip'ów, ale kupowanie obiektywu to nie wymiana dojczmarek u cinkciarza.
Smutno mi, bo ze sprzetem np Nikona czy Sony jest o niebo lepiej. Zarówno jezeli chodzi o dostepnosc, jak i serwis.
Jezeli nie wiesz o co mi chodzi, wejdz najpierw na nikon.pl a potem na canon.pl. Zreszta w wypadku sony jest to samo. Sony nawet na naszej klasie jakies akcje ze szkola fotografi kombinuje.
I mysle, ze niepotrzebnie wyjezdzasz mi z tym, ze to takie "polskie".
Co jest polskie? Ze jak mnie traktuja jak patalacha to o tym mówie?
Nie zamierzam dziekowac Pani Magdzie, za to ze nas zauwazyla. Jestem pewien,ze to przesympatyczna dziewczyna w niewesolej sytuacji. Ale...
Pytasz kto na forum jest sklonny do pomocy Pani Magdzie, Przeciez cale to forum to jedna wielka pomoc "Pani Magdzie", a wczesniej "Panu Bronkowi", "Panu Markowi" i calemu Canon Polska.

Wiem, ze piszesz bez zlosliwosci, ja tez, ale nie chce pracowac na rzecz canona za frajer, bo za frajer utrzymuje to towarzystwo od jakiegos czasu (wlasciwie to od zawsze, bo pozegnalem sie z Minolta w 93 roku i od tamtej pory pstrykam canonami). Nie chce pomagac Pani Magdzie, bo na razie Pani Magda to przedstawiciel Canon Polska, a Canon Polska mnie olewa.

Ja chetnie i z calego serca pomoge Pani Magdzie (albo Magdzie, zauwazylem, ze wszyscy tu jestesmy per Ty oprócz "Pani Magdy") jako userowi forum, albo osobie, która potrzebuje pomocy. Albo zupelnie bezokazyjnie, albo calkiem prywatnie. Ale Canonowi to ja juz pomagam parenascie lat.
Moze czas na jakis rewanz ze strony canona?

Pozdrawiam

Magda_Lokajczyk
03-02-2009, 18:34
Ja chetnie i z calego serca pomoge Pani Magdzie (albo Magdzie, zauwazylem, ze wszyscy tu jestesmy per Ty oprócz "Pani Magdy")

Nie mam nic przeciwko żeby funkcjonować jako Magda, z jednym zastrzeżeniem - Magda, nie Magdalena ;)

Pozdrawiam

migawka
03-02-2009, 18:48
Pani Magda, jak tak dalej pójdzie nie załatwi nic, bo będzie odpisywac, tłumaczyc i spełnac żądania ''terrorystów z CB''.. teraz trzeba trochę czasu, inni mają na to 100 dni, Pani Magda niech sie zajmie tym co ważne, po kolei..

Dr. Jekyll
03-02-2009, 19:28
... Ale Canonowi to ja juz pomagam parenascie lat.
Moze czas na jakis rewanz ze strony canona?

Pozdrawiam

No to już Twoja swoista demagogia :-). Ty nie pomagasz, Ty po prostu kupujesz. Firma C nie upadnie z powodu tego, że nie dokonasz u nich zakupu. Używając Twojej retoryki mógłbym równie dobrze powiedzieć, że szkodzisz reszcie, ponieważ gdybyś zaniechał zakupu Canon dostrzegłby spadek sprzedaży dużo wcześniej i dużo wcześniej coś by się podziało w kierunku poprawy sytuacji :-)

Ale dla mnie to EOT. Powiedziałem swoje. Ja chętnie pomogę. Zobaczymy jak dużo chętnych się znajdzie i jak to wykorzysta Magda. Życzę powodzenia. Będę z uwagą śledził wątek i niezmiernie jestem ciekawy jak się skończy. Zobaczę czy potrafimy tylko mleć ozorami czy też gotowi jesteśmy zakasać rękawy i popchać sprawę dalej.

pawel-foto
03-02-2009, 19:47
...
Smutno mi, bo ze sprzetem np .... Sony jest o niebo lepiej. Zarówno jezeli chodzi o dostepnosc, jak i serwis.
....

Chyba naprawdę nie wiesz akurat co napisaleś. Właśnie np. dlatego zmieniłem po 16latach system. Poprostu mając pieniądze chciałem mieć możliwość zakupu tego co chciałem a nie łapania go gdzieś po świecie!

Jago
03-02-2009, 20:56
Jest tylko jeden warunek, aby było co w sklepie "macać" - a produktów jakich firm jest najwięcej, to było już wspomniane w tym wątku.

dominik777
03-02-2009, 21:20
Mówiąc o zmianach które mają nastąpić rozmumiem ulepszenia Serwisu (CPS), rozbudowanie siatki Pro-dealerów (tymczasem polecam internetowy sklep Pstryk.pl)

Pani Magdo - które jeszcze sklepy w Internecie mają dobry dostęp do Waszego asortymentu? Bo Pstryk jest strasznie drogi.

pet1154
03-02-2009, 22:23
No to już Twoja swoista demagogia :-). Ty nie pomagasz, Ty po prostu kupujesz. Firma C nie upadnie z powodu tego, że nie dokonasz u nich zakupu. Używając Twojej retoryki mógłbym równie dobrze powiedzieć, że szkodzisz reszcie, ponieważ gdybyś zaniechał zakupu Canon dostrzegłby spadek sprzedaży dużo wcześniej i dużo wcześniej coś by się podziało w kierunku poprawy sytuacji :-)

Masz 100% racji.
Sorry! :-D

vanish
03-02-2009, 22:24
Patrząc na tą całą sytuacje myślę że naprawdę warto zobaczyć jak to robi konkurencja zarówno jeśli chodzi o dostępność promocję strona www co do serwisu nie miałem styczności żadnym i mam nadzieję że tak pozostanie :)
dziś zajrzałem na ww nikona i kopara w dół naprawdę wszystko fajnie zorganizowane a co do promocji to chyba warto wspomnieć o sony kiedy nie wejdę do supermarketów to widzę stoiska tej firmy gdzie można się zapoznać ze sprzętem dotknąć pobawić się chyba tędy droga
na koniec życzę samych sukcesów

kicha
03-02-2009, 22:32
wejdę do supermarketów to widzę stoiska tej firmy gdzie można się zapoznać ze sprzętem dotknąć pobawić się chyba tędy droga

ale zdajesz sobie sprawe ze jesteś wspósponsorem tych stoisk z wodotryskami ?

mnie np osobiście wisi jak będzie wyglądało stoisko. towar moze nawet lezeć w kącie. ja o niego spytam. byle był dostępny. tyle mi styknie

bs300f
03-02-2009, 22:53
mnie np osobiście wisi jak będzie wyglądało stoisko. towar moze nawet lezeć w kącie. ja o niego spytam. byle był dostępny. tyle mi styknie

Ale zdajesz sobie sprawę że nie wszyscy wiedzą o co spytać ? Mówiąc o dostępności mówimy również o tym że towar kupuje się oczami. Ty idziesz po konkretny sprzęt a 90 % ludzi jednak nie wie dokładnie co kupić.

kicha
03-02-2009, 22:56
a 90 % ludzi jednak nie wie dokładnie co kupić.

wiem, fora o tematyce foto - jak i to - az sieuginają od pytań "co kupić do 400 D ? chce focić architekure ale poradzono mi że jak w Krakowie to 17-50 tamrona a jak we Wrocławiu to sie lepiej nada 18-50/2.8 sigmy" :lol:

bs300f
03-02-2009, 23:10
wiem, fora o tematyce foto - jak i to - az sieuginają od pytań "co kupić do 400 D ? chce focić architekure ale poradzono mi że jak w Krakowie to 17-50 tamrona a jak we Wrocławiu to sie lepiej nada 18-50/2.8 sigmy" :lol:

Zapytam inaczej czy chciałeś kiedyś kupić sprzęt X a w sklepie okazało się że kupiłeś Y ? Bo ja wielokrotnie byłem świadkiem takich właśnie zachowań i o tym mówię. Klient wie ze chce kupić canona ale nie wie konkretnie lub nie jest do końca przekonany. Dostępność asortymentu to spore wyzwanie ktore w sumie procentuje. Tylko Ci urzytkownicy najbardziej zaawansowani ida po ten jeden konkretny model ale takich jest naprawdę mało.

kicha
03-02-2009, 23:17
Zapytam inaczej czy chciałeś kiedyś kupić sprzęt X a w sklepie okazało się że kupiłeś Y ? Bo ja wielokrotnie byłem świadkiem takich właśnie zachowań i o tym mówię. .

nie, no dobra, spoko. wiem o czym mówisz. tylko tak sobie głośno myśle. jaka w tym nasza rola ? ktoś bierze sowitą wypłate za to zeby było ok. i to nie jesteśmy my.więć ze tak powiem niech zapracuje na te pieniążki

bs300f
03-02-2009, 23:32
A nasza rola jest prosta bo dopóki sprzęt broni się sam a ludzie na forum (np tu) dosyć mocno pomagają aby tak było (w ogóle to dobrodziejstwo netu jest) to CP ma w nosie dostępność i całą logistykę bo se może trochę cenami nadrobić i tu pojawia się konkurencja która zaczyna doganiać. Jeśli przyjdzie moment w którym canon poczuje oddech tejże konkurencji na swoich plecach będzie już pozamiatane bo to właśnie my czyli siła nabywcza bez sentymentów postawimy na sprzęt który będzie równie dobry tylko że dostępny ;). Ale dla CP będzie to już za późno ;). Wiele firm już tak się przejechało więc luzik wystarczy poczekać.
Pozdrawiam

gkmrtoip
03-02-2009, 23:51
bs300f, nie wiem gdzie ty żyjesz, ale konkurencja nie tylko dogoniła nasz system ale go PRZEGONIŁA. canon jako ostatni z producentów "równa do szeregu".

Canion
04-02-2009, 00:00
Napiszę tak bo może MAgda zapracowana i nie zwróciła uwagi. Idąc w wawie do CH arkadia można sie poobijać o stoiska pomarańczowych. są rozstawione dosłownie na środku pasaży. jeśłi jednak średniostatystycznemu nabywcy uda sie nie ulec pomarańczowemu atakowi :-? wchodzi do np: foto sklepu i wpada w ręce żółtych. i koniec. Canon nie istnieje w najwiekszym centrum hadlowym Wawy. w innych CH sytuacja jest podobna ale akurat w "arkadii" to aż rzuca sie w oczy.

To prawda. nie wymagamy aby co krok potykac sie o stoiska C. ale niechże choć w specjalistycznych sklepach foto bedzie dostępny.
i jeszcze jedno. Szanowana Magdo. Podając jako przykład sklep pstryk - hmmm. oj. bo sie chyba pogniewamy. To obecnie jeden z najdroższych sklepów w pl a wiekszość rzeczy mają jak inni " na zamówienie na za tydzień a może dwa albo niewiadomokiedy i czy wogóle". jeśli Magdo chcesz mieć w forum canona partnera i pomocnika w reanimacji Canona w PL uprzejmie prosze o realne spojrzenie na sytuację bo fałsz wyczuwamy na kilometr.ale że jesteśmy przyjażnie nastawieni i obiecaliśmy kredyt zaufania to nie bądzmy drobiazgowi. Wiec drugie podejście MAgda tzn. Uprzejmię proszę o adres sklepu gdzie mogę pojechać i kupić "od ręki" zestaw mkII + kilka szkieł L czyli jako klient zostawić w sklepie kwotę ok 20 tys. PLN i nie jestem odosobnionym przypadkiem.

cóz. mozesz nie pisać. wiemy że taki sklep w PL nie istnieje.:evil:

jeśli mogę coś radzić. zanim polecisz nam Magda jakiś kolejny super sklep sugeruje eksperyment:
prosze zadzwonić jako anonimowa klientka do kilku sklepów i spróbowac cokolwiek kupić. mkII, 35/1,4 L. 135/2, itd.itp lista jest bardzo długa,a koledzy z pewnością mogliby dopisać dziesiątki pozycji. . my wyniki takiego testu znamy .ale mam wrażenie że CP nie ma pojęcia co sie dzieje.
juz żeby całkiem dobić prosze spytac o produkty konkurencji. zaręczam ze są dostępne "od ręki". czyli jednak jak sie chce i umie to mozna.

i jeszcze jedno. prosze dać spokój sobie z kosmetyką www itp. są wązniejsze sprawy. tyle lat żyliśmy bez witryny firmowej w necie , przeżyjemy jeszcze chwilę. Proszę w pierwszej kolejności ratować dystrybucję i stworzyć nową jakość serwisu napraw. to są dwie priorytetowe sprawy. i nie czas teraz na kolorowe obrazki na www. my sie już mkII w necie naoglądaliśmy. teraz chcemy iśc do sklepu i normalnie kupić, a nie uprawiać jakąs zakupową partyzantkę.

Prosze MAgda nie traktowac mojej wypowiedzi jako ataku. poprostu mam wrażenie że wysiłki kierujesz kompletnie nie tu gdzie teraz jest żle lub bardzo żle.

ps. Szanowni userzy canon-Board. nie wiem jak Wy ale ja nabieram niestety smutnej pewności że CP kompletnie zatracił kontakt z rzeczywistością i nie ma pojęcia o aktualnym stanie rzeczy

kicha
04-02-2009, 00:15
Proszę w pierwszej kolejności ratować dystrybucję i stworzyć nową jakość serwisu napraw. to są dwie priorytetowe sprawy. a nie kolorowe strony www.

podpisuje sie obiema ręcami. jako uzytkownik ( a nie fanatyk ) mam gdzieś koloorowe bannerki i migające flashe na stronie ( choć wiem że są potrzebne )

Ja po prostu potrzebuje wejsć do sklepu i kupić towar w przyzwoitej cenie, realny i na juz a nie na z tydzień

niestety takiego marketingu uczą na studiach. znajomy zatrudnił od 1 stycznia w firmie marketoida i to co sie od tej pory dzieje w firmie to normalnie głowa mała. facet zajmuje sie takimu duperelami że szok, nie mówiąc o tym że 70 % czasu w pracy to pierdzi w stołek

taki wygląda dział marketingu.

bs300f
04-02-2009, 00:20
bs300f, nie wiem gdzie ty żyjesz, ale konkurencja nie tylko dogoniła nasz system ale go PRZEGONIŁA. canon jako ostatni z producentów "równa do szeregu".

Jeśli mówiąc "równa do szeregu" masz na myśli dostępność to dzięki Pani Magdzie może zacznie i wtedy zgodzę się że jako ostatni może to zrobić ( ale to niełatwe zadanie i nie stanie się z dnia na dzień a nawet w miesiąc ) . Jeśli zaś chodzi o elektronikę to pozwól że się nie zgodzę ale to nie jest wątek o tym więc nie będę kontynuował.

migawka
04-02-2009, 00:33
Wejsc do sklepu i kupic co sie chce, lub co ci sie podoba to całkiem nie taka prosta sprawa, nie ze wzgledu na dostepnosc. Z doswiadczenia wiem, ze ktos kto wchodzi do sklepu z zamiarem kupna C, wychodzi z N lub z S, dlaczego bo gosciowi zza lady bardziej sie to oplaca, a mianowicie ma z tego dodatkowy grosz, i tak im wiecej S lub N tym wiecej jemu skapnie(zalezy od miesiaca). Na takiej zasadzie działa jedna z sieci sklepow.., nie ma sie co dziwic gościowi zza lady(tak zarabia dodatkowa kase np. na chleb, obiektyw), miedzy innymi dlatego tam nie pracuje. Dobra do rzeczy, skoro S lub N moga to dlaczego C nie??? Nie wspominając o witrynie sklepu, po prawej N, po lewej S, a zwykłej gablocie tak żeby nie wpadło w oko C..to kontynacja myśli pt. "spacerkiem po Arkadii..." powodzenia w rozwieszaniu banerów i barwienia sklepów na czerwono (przydałoby sie)..

m_o_b_y
04-02-2009, 00:38
Droga Magdo,
Już sam fakt, że do nas zawitałaś napawa optymizmem i budzi nadzieje na zmianę stosunku naszej ulubionej firmy do nas - klientów i użytkowników.
Jak sama widzisz, nie jesteśmy jakąś grupką niewartą uwagi, ale reprezentujemy niemały potencjał rynkowy.
Byłoby lepiej, gdybyśmy mogli kupować sprzęt w Polsce, niż trudzić się sprowadzaniem go z zagranicy, co negatywnie wpływa na wyniki sprzedaży Canon Polska.
Wydaje się celowym, aby firma zechciała nasze forum na bieżąco informować o nowościach sprzętowych, ulepszeniach, modyfikacjach i aktualizacjach.
Można by rozważyć wydawanie jakiejś na początek skromnej broszurki na powyższe tematy, która z czasem mogła by przekształcić się w miesięcznik, czy kwartalnik Canona w Polsce. Pewno z góry większość z nas była by gotowa wykupić prenumeratę.
Od czasu do czasu można by organizować płatne plenery dla promocji nowego sprzętu i konkursy zdjęć wykonanych sprzętem Canona.
A na początek chyba najpilniejsze, to dopilnować aby serwis na Żytniej działał, jak należy.
Łączę serdeczne pozdrowienia

Canion
04-02-2009, 00:41
migawka ale to co piszesz o gościach zza lady to własnie efekt takiej a nie inne postawy CP. choćby przykład z ostatnich dni. dział zamówień z EUROrtvagd od kilku dni wyjasnia co sie dzieje z dostawami do tejże sieci i nikt w CP nie może udzielić im jakiejkolwiek sensownej odpowiedzi. to co my tu piszemy o CP to pikuś w stosunku do tego jak wrze w tej a pewnie i innych sieciówkach . epitety są nie do przytoczenia na publicznym forum.. jeśłi CP nie zależy na współpracy z taką siecią jak np: EUROrtvagd to wyobraż sobie jak są traktowane te mniejsze sklepy i sprzedawcy. Niech Towers, Cichy i jeszcze kilka osób z tego forum które w sumie działaja operatywniej niż cała dystrybucja CP powiedzą jak wyglądają ich rozmowy z CP. to ciekawa lektura bedzie choć niestety w znakomitej większości tekstu wykropkowana.

pet1154
04-02-2009, 00:54
To ja jednak sie wylamie, choc czesciowo sam wsadzilem kij w mrowisko.
Otóz takie cuda, jakie schodza w mediamrkt albo satrn czy Euro rtv to sa wysycone wlasciwie. Sprzet typu eos 1000d z kitem tam jest od reki podobnie jak wszystkie malpeczki canona (40d zreszta tez a 50d i owszem jak najbardziej, choc nie zawsze - mówie o rynku warszawskich hiper i tym podobnych marketów). Mysle jednak, ze nie w tym problem. Pisalem o braku miejsca (sklepu), gdzie moge przyjsc, zobaczyc lineUp obiektywów od ef-s do eLek, pomacac, przypiac i przestrzelic, pomarudzic, wybrac, kupic - wyjsc z usmiechem na ustach z lzejszym kontem, a przy wyjsciu dac sie namówic na drobne akcesoria. Takiego sklepu nie ma w stolicy. Wiem ze w DDR jest tego sporo. W Paryzu spacerowalem kiedys bocznymi uliczkami i trafilem przed witryne malego sklepu foto - na calym allegro nie ma takiego asortymentu jaki tam byl od reki.
A u nas ani jednego - a to juz dziwne. Co wiecej - CP nie powie mi, gdzie kupic 5dmk2 - ok, moge zrozumiec - problem swiatowy (armageddon?) - ale gdzie kupic akumulator do 1d tez CP nie wie. A gdzie kupic obiektyw? Canon nie sprzedaje obiektywów w Polsce. To nie zart. www.canon.pl informuje, ze produkuje, ale kupic sie oficjalnie nie da - brak jakiejkolwiek informacji na temat... gdzie kupic.

migawka
04-02-2009, 00:58
Canion - własnie dlatego to tu napisałem, bo skoro inni mają agresywną promocję, która przejawia się w marną sprzedażą CP, to dlaczego oni nie robią tego samego... Akurat nie o euro pisałem, ale kiedyś jak tam pracowałem to na pytania koleżanek, czemu canon nie robi jak inni, odpowiadałem, ze Canon sprzedaje się sam, a N jedzie na starej sprawdzonej historii pt. "nie chwalą nas, chwalmy sie sami.." i taki to efekt, oni sprzedają, a Wy nie- Pani Magdo...

Canion
04-02-2009, 01:00
pet1154 ale przecież my wszyscy o tym własnie piszemy. dystrybucja canona w PL obecnie nie istnieje. no chyba że powinniśmy sie wszyscy przerzucić na kompakty i np śluby czy eventy tymi kompaktami fotografowac do czego całkiem niedawno przekonywał przedstawiciel CP na prezentacji nowych modeli .

pet1154
04-02-2009, 01:10
Droga Magdo,
Już sam fakt, że do nas zawitałaś napawa optymizmem i budzi nadzieje na zmianę stosunku naszej ulubionej firmy do nas - klientów i użytkowników.
Jak sama widzisz, nie jesteśmy jakąś grupką niewartą uwagi, ale reprezentujemy niemały potencjał rynkowy.
Byłoby lepiej, gdybyśmy mogli kupować sprzęt w Polsce, niż trudzić się sprowadzaniem go z zagranicy, co negatywnie wpływa na wyniki sprzedaży Canon Polska.
Wydaje się celowym, aby firma zechciała nasze forum na bieżąco informować o nowościach sprzętowych, ulepszeniach, modyfikacjach i aktualizacjach.
Można by rozważyć wydawanie jakiejś na początek skromnej broszurki na powyższe tematy, która z czasem mogła by przekształcić się w miesięcznik, czy kwartalnik Canona w Polsce. Pewno z góry większość z nas była by gotowa wykupić prenumeratę.
Od czasu do czasu można by organizować płatne plenery dla promocji nowego sprzętu i konkursy zdjęć wykonanych sprzętem Canona.
A na początek chyba najpilniejsze, to dopilnować aby serwis na Żytniej działał, jak należy.
Łączę serdeczne pozdrowienia

Podpisuje sie obydwiema rekami,
m_o_b_y - jestes wielki

karczmarz
04-02-2009, 01:23
może Canon policzył i uznał, że Polska jest zbyt małym rynkiem aby inwestowac w dział foto dSLR. sprzedają się kalkulatory, drukarki, cartridge, idioten kamery.

many74
04-02-2009, 02:20
Szanowna Pani Magdo. Pojawiła się Pni jak światełko w tunelu, jak pierwsza gwiazdka na niebie ,lecz zastanawia mnie jedna sprawa. Na ile starczy Pani sił i wytrwałości aby w końcu zacząć walczyć z problemem traktowania nas jak intruzów w serwisie ,na ile obiecanki poprawy zaopatrzenia w sprzęt staną się jawą a nie snem. Sam nie wiem jak daleko już to wszystko zabrnęło wydaje mi się iż strasznie daleko. Uważam iż chce Pni zrobić dobrą robotę, niestety odnoszę nieodparte wrażenie że wszystko co dzieje się w C to "spiskowa teoria dziejów" i nagle okaże się iż wszystko co Pani robi zakończy się klapa a to dlatego że cała ta firma działa jakby w "zamkniętym kręgu" i nikomu tak naprawdę nie zależy na tym (z wyjątkiem Pani) aby cokolwiek się zmieniło .Ludzie mają swoje ciepłe posadki dostają za to pieniążki więc po co się wychylać skoro "czy się stoi czy się leży 500zł się należy".Ot tak to widzę .Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam ,ale takie to są spostrzeżenia człeka który wydal na sprzęt tyle co na dobry samochód. Amen.

arturs
04-02-2009, 02:24
może Canon policzył i uznał, że Polska jest zbyt małym rynkiem aby inwestowac w dział foto dSLR. sprzedają się kalkulatory, drukarki, cartridge, idioten kamery.

ale to dziwne podejście - bo przecież większość z nas ma w sprzęcie z podpisów tysiące i dziesiątki tysięcy złotych a Canon nas lekceważy - może dlatego że już tą kasę wydaliśmy a co prawie pewne wrócimy bez szemrania po kolejne szkło bo nie ma konkurencji/bo się nie opłaca zmieniać systemu.. na szczęście konkurencja jest a i zmienić system też łatwo - bo nikony są wszędzie.. nie wiem czemu lepiej traktowani są użytkownicy drukarek za parę stówek niż sprzętu za tysiące złotych.. kiedyś jak ktoś ze znajomych pytał co kupić to bez zastanowienia mówiłem Canon - a teraz już taki pewny nie jestem..

gietrzy
04-02-2009, 09:03
nie wiem czemu lepiej traktowani są użytkownicy drukarek za parę stówek

Bo każdy powiat sobie taką kupi bo... kosztuje parę stówek a szpan jest... tatusiów z eL-woreczkiem za 50k na komunii już jakby mniej ;)

kiedyś jak ktoś ze znajomych pytał co kupić to bez zastanowienia mówiłem Canon - a teraz już taki pewny nie jestem..

Nieprawda, pewnie polecałbyś Nikona gdyby nie sentyment do statycznych portretów z 5D/135L :mrgreen:

Obiektywnie to trzeba by było spojrzeć tak jak na procki: za ile pln masz gotowy zestaw, który cię interesuje, np. D700, 14-24, 24-70, 200/2, 200-400, 500.

darnok
04-02-2009, 19:00
Jak sie patrzy na sprzęt z najwyższej półki to kiedyś wiekszość osób robiło canonami a teraz wielu tych co od lat korzystali z tego sprzetu przesiadaja sie na Nikona, nie kwestia kasy a dostepnosci i nowej jakosci ich do tego przekonała.

Kilku znajomych fotografów ślubnych którzy nie sa fanatykami C przeszło na N ! powód ??

Otóż im zależało na jakość i jak chcieli zmieniać sprzęt na 5D MKII to nie mogli sobie pozwolić na kolejne półroczne oczekiwanie na sprzet i zmienili system.

Takich przypadków sądze że było bardzo wiele.
A to są poważne pieniądze każdy zestaw powyżej 10 tys. zł !! I czy dla CP to nie są klienci warci zachodu ?? lepiej wspierać drukarki ??!! szok !

chyba że się mylimy i rynek drukarek osobistych jest więcej wart niz dSLR, to by wyjaśniało sprawe.

zejleman
04-02-2009, 20:33
To są jakieś wolne żarty :) Inwestycja w stoisko ? Inwestycję w stoisko to mogę rozważać ja, jako fotograf czy przedstawiciel pojedynczego sklepu, ale nie taka instytucja, jak Canon Polska !

Marketing, sprzedaż i dystrybucja Canon Polska leży i kwiczy. Aż wstyd widzieć sklepowe witryny z oddzielnymi regałami dla Sony i Nikona, a produkty Canona pląsające się beztrosko gdzieś między całą resztą.

Zresztą, co ja tu będę pisał. Od dwóch miesięcy dostaję regularne negatywne odpowiedzi z hutrowni na temat dostępności różnych sprzętów Canona. Ceny szybują w górę, a sprzętu jak nie było, tak nie ma..

Podzielam zdanie.
Mieszkam obecnie w Cieszynie gdzie jest stoisko Fotojokera.
Przy wejściu są z jednej i drugiej strony dwie jednakowe witryny dosyć sporych rozmiarów
Czyli 50% i 50%.

Lewa witryna:

35% - Nikon ze sporych rozmiarów neonkiem nad witrynką
15% - Papiery, Drukarki, Filtry innych firm

Prawa witryna:

45% - Panasonic, Olympus, Sony etc.

5% - jedna półeczka z Canonem - 5 słoików (w tym ani jednej eLki), Lampa 430 EX (nie 430 EXII) w cenie 849 PLN, dwa body (450D i 40D).

Mam nadzieje że potraficie sobie to zobrazować.

Pozdrawiam

Canion
04-02-2009, 20:35
ależ nie musimy sobie tego obrazować bo fotojokery w wawie wyglądają dokładnie tak samo. no może z lekką przewagą koloru pomarańczowego na witrynach :evil:

szczerze mówiąc jakby mi ktoś parę miesiecy temu powiedział ża olympus zepchnie z pólek Canona to bym popatrzył jak na wariata. a tu prosze. stało sie.

oxydum
04-02-2009, 21:02
Canon Polska przez lata zlewał swoich klientów i mimo półrocznych starań Pani Magdy nadal się tak dzieje. Nie wierzę, ze jest to celowe działanie właścicieli firmy a raczej nieudolność polskich menedżerów. Jak Canon oddaje rynek widać nawet w mniejszych miastach, w byle centrum handlowym potykamy się o promocyjne stoiska pomarańczowych, fotojoker zamienił witrynę Canona na Sony i towar z niej aż wycieka. Canon wylądował na jednej półce w witrynie z głupawkami. Trzy aparaty, 2 obiektywy i jedna lampa, to cała oferta. Droga Pani Magdo, używam Canona od 13 lat, używam go w pracy i w domu ale jeśli Pani myśli, że jestem Państwa zakładnikiem to jesteście Państwo w wielkim błędzie. Sprzęt zawsze można sprzedać, jak Pani pewnie zauważyła popyt na Państwa produkty jest duży. Nikon czy Sony nie gryzą, nie są to statki kosmiczne, można się do nich przyzwyczaić i opanować w kilka dni. Mam już 4 albo 5 Canona, mogę powiedziedzieć, że przywiązałem się do tej marki ale bardzo nie lubię jak mnie kto dyma. Dyma serwisem, warunkami gwarancji i traktowaniem jako klienta. Nie zamierzam jeździć do Berlina mimo, że mam bliżej niż do Warszawy po to tylko, żeby kupić towar, który Wasza konkurencja ma w moim małym mieście na półce.
Mamy wolny rynek, Państwo możecie mnie źle traktować a ja nie muszę kupować Waszych towarów. Ciekawe kto na tym lepiej wyjdzie!?

marcelch
04-02-2009, 21:33
Bardzo mądre slowa napisal oxydum, z takim podejściem do klientów to za jakiś czas może sie canon obudzić z ręką w nocniku. Jestem mieszkańcem poznania i to jest jakieś nieporozumienie, żeby taka firma jak canon nie miala utworzonej swojej sieci sprzedażowej, w której można by zobaczyć i przetestować ich produkty !!!

gkmrtoip
04-02-2009, 21:51
ludzie, opanujcie się bo wrzodów się dorobicie. widać CP ma gdzieś rynek foto (głównie advanced amateur, semi-pro i pro) w polsce i nic na to nie poradzicie, ci co mieszkają na zachodzie mogą zaopatrywać/serwisować się w niemczech a ci ze wschodu to mogą zmienić system, jak im coś nie pasuje. dla garstki ludzi nikt nie będzie zamrażał gotówki w eLkach żeby ktoś przyszedł do sklepu i sobie pomacał a i tak kupił na allegro.

greglo
04-02-2009, 22:21
Cześć!
Jestem młodym stażem "forowcem", ale niech starsi powiedzą czy poprzednicy Madgy przedstawiali się z imienia i nazwiska tu, na forum? Doceńcie odwagę i determinację.
Pozdrawiam

Canion
04-02-2009, 22:25
odwagę doceniamy.

determinację? cóż. czas pokaże jak to z tą determinacją będzie.

poczekamy do przyszłego tygodnia i zadamy Magdzie kilka "niewygodnych" pytań. czasu było miało to prawda ale wystarczająco aby poznać sytuacją i mieć konstruktywne propozycje. Zobaczymy.

aha. MAgda . czekamy na Twoje refleksji z eksperymenu telefonicznego .Na to nie potrzeba długofalowych przygotowań. telefon, godzinka czasu i wiadomo co i jak. Więc pytamy: co "udało" sie kupić z asortymentu Canona. :twisted:

Sławek
05-02-2009, 00:45
Czy jest sens kierować skargę na Canon Polska do Canon Polska ?

pjakusz
05-02-2009, 01:10
odwagę doceniamy.

Canion, a ilu Was jest? :)
W liczbie mnogiej to mówili o sobie królowie, za komuny chyba też do obywatela mówiło się "Wy". Ale teraz już możesz mówić o sobie normalnie, w liczbie pojedynczej :)

konradl
05-02-2009, 02:42
...no dokladnie, zostaly wyznaczone podstawowe cele, ktore na teraz sa MOZLIWE do wykonania i poczekajmy na efekty zamiast gledzic o nie wiadomo czym. Jest to bardzo denerwujace i uciazliwe ze nie ma 5d mk2 w normlanej sprzedazy, ze ceny rosna (wiem bo sam chce kupic, a dodatkowo jestem w takiej sytuacji, ze 20d mi sie spsul i wogole nie mam czym focic :) ale przeciez Pani Magda czy chocby CP nie wyprodukuje sobie sam tych puszek, wiec po co bic piane i sie nakrecac...

Canon ogolnie zawalil i to jest sedno sprawy i nie ma co sie wyzywac na przedstawicielu CP... przykladowo gdyby teraz Nikon wykorzystal okazje i wypuscil takie okrojone na wzor 5d (tylko z AF-em ;) d3x to bez zalu zmienilbym system...

Kolekcjoner
05-02-2009, 02:49
i ty w to wierzysz...?

...ok...dobra...sam na chwilę uwierzę...
...wniosek: to tylko potwierdza że decydenci w canonie to debile. bo jakoś nie słyszałem żeby jakiejś innej marce/ modelowi się to wydarzyło..

Tak na marginesie Ci "debile" i "nieudacznicy" z firmy Canon doprowadzili do tego, że spośród największych japońskich firm elektronicznych Canon jest w stosunkowo najlepszej sytuacji finansowej w tym obecnym bałaganie.

odwagę doceniamy.

determinację? cóż. czas pokaże jak to z tą determinacją będzie.

poczekamy do przyszłego tygodnia i zadamy Magdzie kilka "niewygodnych" pytań. czasu było miało to prawda ale wystarczająco aby poznać sytuacją i mieć konstruktywne propozycje. Zobaczymy.

Pisz proszę za siebie :roll:.

W Polsce Canon się posypał na rynku foto w ostatnich latach bardzo mocno. To jest bezdyskusyjne (widać w sklepach jak na dłoni). Ja praktycznie wszystkie zakupy canonowe zrobiłem z dystrybucji z poza CP. Wielu moich znajomych podobnie. To na pewno mocno wpływa na ten stan rzeczy (nie sądzę żebyśmy byli wyjątkami) i podejrzewam, że mocno też podważa sens statystyk sprzedaży i udziałów rynkowych poszczególnych producentów foto na naszym rynku.

kicha
05-02-2009, 09:38
5% - jedna półeczka z Canonem - 5 słoików (w tym ani jednej eLki), Lampa

gwarantuje ci że w stoisku sony i nikona od reki są szkła tej samej klasy. spróbuj dostać od ręki nikkora 70-200/2.8 VR albo 85/1.4 lub sony 70-200/2.8 G

tobie wydaje sie że jest dużo - bo może i jest - ale to taki sam chłam jak nasze 17-85 IS, a pożądne szkła tez trzeba wydreptać

załóż sklep i zamroz 50 000 w szkła o które ktoś pyta 5 razy w roku. a o takie np 450 ktos pyta tez 5 rzy ale ... w ciągu godziny.

rozwiązaniem są powiedzmy 3 -4 sklepy firmowe z naprawde płynnymi dostawami i duzym wyborem ze sprzedazą wysyłkowa i ludzkimi cenami

Sławek
05-02-2009, 12:03
W częstochowie w mediach bez problemu kupisz :wymienione przez Ciebie szkła oraz 24-70 f2,8 i jeszcze 14-24 f2,8 D 700 też sobie ładnie leży na półeczce mimo że tydzień temu mieli mega wyprzedaż tylko canon ma jedną sztuke 450d.

bebesky
05-02-2009, 12:52
proponuję zrobić pikietę przed siedzibą canona
jak moderatorzy się zgodzą to można by zrobić zapisy i jak się zgłosi 100 chętnych z transparentami to można umawiać termin :)
najlepszy to jakaś niedziela żeby dnia w pracy nie zarywać :)

oczywiście na mnie nie liczcie - ja jestem ze swojego sprzętu zadowolony, dystrybutora mam ok, serwis mnie nie zawiódł, ceny mają porównywalne z innymi. :)

ddarc
05-02-2009, 15:03
W Szczecinie w media widać ładnie Sony + szkła białe oraz Nikony z 24-70 f2,8 , 14-24 f2,8 i jeszcze pod pare pod cropa...puszki D 700 i D3 są na bieżąco

A Canon kończy się na 50D +17-85 ...czyli lipa ....gdzie jest cokolwiek z E-lek np. 16-35..17-40..24-70..24-105...70-200 F4 ? to chyba podstawowe szkła nie wymagam do licha 85 1.2 L o jakiejś puszce 1-D nie wspominam

Może bym sobie coś kupił jak wielu, ale jak skoro nie mogę sprawdzić co mi leży..to lipa, za to macam sobie Nikony i może w końcu pożegnam Canona

Najlepsze jest to że w całym mieście nic nie ma ze szkieł Canona...zostaje jeszcze Euro AGD ...jeszcze większa lipa

Dobrze ze mogę czasami skoczyć do MM w Berlinie dla nas to jedyne rozwiązanie.

pozdrawiam Panią Magdę i jako były przedstawiciel zapraszam do odwiedzin naszych sieci

marcin_s18
05-02-2009, 16:53
spróbuj dostać od ręki nikkora 70-200/2.8 VR

W MM w Legnicy jest od reki.

W Dominikańskiej (Wrocław) była 5D + eLa (tylko nie pamiętam jaka). 5D widziałem też w Magnolii (Wrocław). Mówię w czasie przeszłym, bo już dawno nie odwiedzałem tych sklepów. Aczkolwiek wszedłem ostatnio do FJ w Dominikańskiej, i z Canona było może z 6 różnych obiektywów i lampa oraz 1000D 40D i 50D, a z nikona półki się uginały od sprzętu :-?

bs300f
05-02-2009, 17:03
Canion, a ilu Was jest? :)

Minimum dwóch :mrgreen:

Olszewski
05-02-2009, 17:41
Hm... Faktycznie brak jest miejsca, gdzie można pomacać sprzęt Canona. W MM w Warszawie, swojego czasu pojawił się 5D (wersja I), bez obiektywu, z asortymentu Canona były jeszcze 450D, 1000D, 430EX (nie EX II), 580EX, i kilka szkieł typu 50/1.8 i 17-85 IS. A gablota obok? Nikon D3 i kilka obiektywów bardzo drogich w tym 70-200/2.8 VR.

Szczerze? Jeśli CP nie zależy na sprzedaży to po co się prosić, skoro na allegro osoby które sprawdzają sprzęt z Niemiec mają go po pierwsze taniej, po drugie z dłuższą gwarancją? Przecież nie zmuszę ja, ani nikt z użytkowników Canon Polska do tego aby łaskawie zrobił coś z dostępnością swoich produktów!

Mnie w serwisie drażni fakt, taki iż oddaje obiektyw, ot luz w pierścieniu i na pytanie kiedy mógłbym go odebrać słyszę: "-No, gdzieś tak za 2 tygodnie.", i to wcale nie jest tylko z naprawami na gwarancji, ale nawet tymi za które się płaci !!
Ponadto pomijam fakt, że dokonałem zakupu 40D podpiąłem 17-40/4.0L i od razu rzucał się w oczy BF na tej puszcze (z resztą zawsze jak zmieniałem puszkę to oddawałem do kalibracji, dla świętego spokoju), no to od razu tego samego dnia po zakupie ruszam do serwisu na Żytnią. Daje Szanownemu Panu aparat mówię, że do kalibracji etc. i dostaje świstek do podpisania: "LCD - lekkie ryski, korpus zawiera ślady użytkowania" - Dbam o sprzęt i wkurzyło mnie to niemiłosiernie, bo sprzęt miał może 2 godziny! W chwili obecnej nie ma on na sobie ani jednej rysy a ma już rok. Oczywiście Pan lekko fuknął jak zobaczył dowód zakupu, że faktycznie kilka godzin wcześniej kupiony i co poprawił na: "Korpus Nowy - bez śladów użytkowania".
Takie cwane zabezpieczenia się jakby LCD się zarysował serwisantowi!!!!!!!

Sławek
05-02-2009, 19:00
Japończykom chyba nie zależy czy polacy kupują ich sprzęt w Polsce czy w Niemczech. Dopiero spadek sprzedaży na rzecz konkurencji może niepokoić. Ale canon jako jedyny producent sprzętu foto nie odnotował strat w ubiegłym roku, więc.....

kastel
05-02-2009, 20:03
Tak na marginesie Ci "debile" i "nieudacznicy" z firmy Canon doprowadzili do tego, że spośród największych japońskich firm elektronicznych Canon jest w stosunkowo najlepszej sytuacji finansowej w tym obecnym bałaganie.

być może "odcinają kupony" od zysków z czasów kiedy canon był królem. jest to możliwe. ...nie sądzisz chyba, że walczą z kryzysem poprzez blokowanie sprzedaży pożądanych towarów... takiej ekonomi nawet bolszewicy by nie wymyślili...

noeee
05-02-2009, 23:37
hehe (z przymrużeniem oka)
niedługo będziemy wysublimowaną elitą ....

bo wszyscy nowi kupią Soniaki i Nikony ....
a większość obecnych i tak ucieknie do ... no właśnie .... też do konkurencji ....

a poważniej to:
jesteśmy po prostu dla Canona czarną dziurą na mapie i tyle .....
a CP to taka karna jednostka .... generująca straty .....

a tak patrząc z innej strony to może i lepiej ...
jak konkurencja troszkę zamiesza to i Canonowi zmięknie rura ... i zaczną coś tam powoli zmieniać na lepsze (czytaj. przestaną doić swoich klientów .... naprawdę robić nowe/dobre puszki i inne).
Jak na razie przesłanie jest proste - zarobić jak najwięcej dając jak najmniej .... - i myślę że na tym się przejadą !

Kolekcjoner
05-02-2009, 23:47
...nie sądzisz chyba, że walczą z kryzysem poprzez blokowanie sprzedaży pożądanych towarów... takiej ekonomi nawet bolszewicy by nie wymyślili...

A kto tak twierdzi?
......Poza tym takimi uproszczeniami i generalizowaniem można zaprzeczyć i udowodnić niemal każdą tezę. W tych kwestiach liczą się szczegóły, a tych nie da się sprowadzić do jednego zdania.

Canon przez wiele lat był samotnym liderem rynku. Taka sytuacja na dłuższą metę nigdy nie jest dobra (osobiście nie znam przykładu firmy, która by się na tym nie wyłożyła). Taki brak stymulacji jest fatalny. To że obecnie jest wreszcie realna alternatywa jest bardzo korzystne i biorąc pod uwagę potencjał Canona wróży dobrze na przyszłość. Ten rok ma być bardzo "fotograficzny". Mimo kryzysu jest szansa na większe zaangażowanie firmy w tym dziale.

m_o_b_y
06-02-2009, 00:25
ale to dziwne podejście - bo przecież większość z nas ma w sprzęcie z podpisów tysiące i dziesiątki tysięcy złotych a Canon nas lekceważy - może dlatego że już tą kasę wydaliśmy a co prawie pewne wrócimy bez szemrania po kolejne szkło bo nie ma konkurencji/bo się nie opłaca zmieniać systemu.. na szczęście konkurencja jest a i zmienić system też łatwo - bo nikony są wszędzie.. nie wiem czemu lepiej traktowani są użytkownicy drukarek za parę stówek niż sprzętu za tysiące złotych.. kiedyś jak ktoś ze znajomych pytał co kupić to bez zastanowienia mówiłem Canon - a teraz już taki pewny nie jestem..

Dokładnie tak.
Przeciętny canonier ma sprzęt za ca. 20 000 PLN i co jakiś czas dokupuje to i owo i wciąż przybywają nowi - głodni sprzętu, więc lekceważenie takiego rynku jest bezsensowne.
Pozdrówka

0wc4
06-02-2009, 00:37
Ludzie, wystopujcie trochę, bo wam klawiatura w laptopie się rozleci od nieustannego klepania -_-.
Jak Magda ma nadążyć za tym co piszecie, skoro
a) w przeciągu 2 dni urodziły się 3 czy 4 strony postów?!
b) każdy się koniec końców mocno poirytuje, jak będzie czytać sprzeczne oskarżenia i oczekiwania.

Jeden narzeka, że Canon nic nie robi. Drugi, że jak już robi, to kolorki na stronie, a on nie chce oglądać, tylko dostać do łap. Chwilę później następca zgadza się z przedmówcą i narzeka, że Canona nigdzie nie widać.

I ciągle, w koło te same oskarżenia w 90% przypadków.

Przyrównywanie nas do naszych zachodnich sąsiadów chyba nie ma sensu, nie uważacie? Oni mają Euro od dawna, my nie mamy wcale. Oni mają drogi, my mamy dziury. Oni mają zarobki, my mamy strajki. A wy oczekujecie, że BACH i będą cuda na kiju, hasselblady i leici w realu koło kas leżeć :roll:

Jasne, zdefiniujmy sobie cele, ale popatrzmy realnie i zauważmy co z tego da się zrealizować od razu.

Zauważcie także, jak to jest z tymi wszystkimi winami Canona (nie usprawiedliwiam ich, o nie);
Jak kradnie polak, to nikt tego nie pamięta dłużej niż przez tydzień. Ale jak kradnie ze sklepu Arab, Rom lub inny obcokrajowiec, to już temat do dyskusjii przez następny rok.
Ciągle narzekania, na kompletny brak zysków Canona, zajęcia rynku przez konkurencję, ale ile osób kupi profesjonalne body? A ile osób kupi kilkakrotnie tańszego 450D lub 1000D? Kilkanaście razy więcej, jak wnioskuję z obserwacji otoczenia.

No i w takiej sytuacji, jak ktoś ma za przeproszeniem 2 posty i pisze bo canon gupi i ma wszy bo sony miało targi i żarcie a canon nie daje za darmo obiektywuf, to mnie cholera bierze.

Narzekać, owszem, ale Z SENSEM.

A teraz sobię parę spraw skomentować pozwolę (mimo, że w 2 dni, już w otchłanie tematu odpłynęły).

Targi. Na targi, to się jeździ, by stałym fanom przyjemność sprawić, jak się ma kasę.
Nie należy mówić, że S ma fajne stoiska, tylko należy spojrzeć na ogół, tendencję. Podam przykład, by gołosłownym nie byc: Przypuszczam, że większość tu obecnych kojarzy firmę Carl Zeiss, prawdopodobnie po jakości optyki którą oferuje. Otóż, właśnie ta firma rezygnuje z targów na większości płaszczyzn, a na reszcie nie przykłada do tego zbyt dużej wagi, gdyż jest to, przekładając to na życie, wydawanie kupy kasy na neony i transparenty dookoła sklepu, gdy kolega-sprzedawca ze sklepu obok właśnie uaktualnia stronę www i czeka na efekty pozycjonowania tejże w guglu.

Podobnie jest z amatorskimi lustrzankami (której sam jestem szczęśliwym posiadaczem). Z tego co widzę, to w sklepach dostępne są, ostatnio w Saturnie, w SCC na śląsku (największ pasaż tutaj) byłem świadkiem, jak właśnie 1000D pan kupował, a był na tyle obeznany z fotografiom, że się oburzał, czemu ten aparat nie ma 8gb wbudowanej pamięci i czemu karty nie są dołączone to "ustrojstwa". A prawdopodobnie to właśnie jemu podobni napędzają handel, bo przeciętnemu kowalskiemu, z losowymi zdolnościami i talentami zazwyczaj łatwiej rozstać się z tysiuncem i nie patrzy czy to jest tysiunc dziesięć czy 999 złoty, niż z sumą o wiele większą, gdzie oszczędności i rabaty już coś znaczą.

I może jak będzie taka potrzeba, wracając do forumowej rzeczywistości, to należałoby założyć temat "Ściana płaczu na żytniej" czy podobny, gdzie część pójdzie żółć, łzy, krew i pianę toczyć, zamiast tutaj usilnie Magdy odstraszać od nadążania za dyskusją i przegryzania się przez powtarzane protesty i krzyki ;)

Lub też wyznaczyć odpowiedzialnego forumowicza, któremu się będzie chciało (i który postów już sporo ma), na założenie tematu z listą skarg i zażaleń, do którego się będzie PMować z wyciągniętymi z dyskusji żądaniami, skargami i wnioskami, które to on będzie "wedytowywać" do pierwszego posta, aby można było łatwo przejżeć, co już jest, a czego nie ma.

No ale to wymaga wysiłku, a o wiele łatwiej jest, za przeproszeniem czytających, srać literkami na prawo i lewo, tak jak to było o wysyłaniu do Canona linków, petycji, aż w końcu jeden się znalazł, co mu się po 11 stronach chciało (lub też Magdę tutaj intuicja doprowadziła), zamiast COŚ zrobić.

pozdrawiam, może cokolwiek chaotycznie
zniesmaczony o.

Vitez
06-02-2009, 04:49
Ludzie, wystopujcie trochę, bo wam klawiatura w laptopie się rozleci od nieustannego klepania -_-.

Nie rozumiem skąd to założenie że wszyscy piszący w tym wątku używają tylko laptopów?

a) w przeciągu 2 dni urodziły się 3 czy 4 strony postów?!

Nie rozumiem skąd to założenie, że każdy ma ustawioną taką samą ilość postów na stronę. Np u mnie tylko jedna strona przybyła :roll: .

bebesky
06-02-2009, 08:41
vitez
czepiasz się szczegółów a facet ma dużo racji

co prawda mógłby poprawić ortografię ale to nie na to forum

Cień
06-02-2009, 10:13
Ja się zastanawiam, czy oni wszyscy się nie zmówili (wszystkie poważne firmy produkujące aparaty są japońskie). :P
Nikon też leje na swoich klientów, a o serwisie można poczytać na forum N.

Kolekcjoner
06-02-2009, 13:39
Ja się zastanawiam, czy oni wszyscy się nie zmówili (wszystkie poważne firmy produkujące aparaty są japońskie). :P
Nikon też leje na swoich klientów, a o serwisie można poczytać na forum N.

To raczej kwestia podobnej filozofii działania. Podobnego podejścia do spraw marketingu, konkurencji etc. Poza tym część akcjonariatu Canon i Nikon mają wspólną więc krzywdy sobie napewno nie zrobią ;):cool:.

pjakusz
06-02-2009, 14:19
To raczej kwestia podobnej filozofii działania. Podobnego podejścia do spraw marketingu, konkurencji etc. Poza tym część akcjonariatu Canon i Nikon mają wspólną więc krzywdy sobie napewno nie zrobią ;):cool:.

Widziałem gdzieś statystyki produkcji aparatów w Japonii. Canon i Nikon miały dokładnie ten sam wynik, i to chyba po 39%, ale pamięć może mnie mylić...

hekselman
06-02-2009, 17:25
Idzie nowe.
I dajcie mu ludzie szansę ponieważ jak samo "nowe" w postaci p.Magdy przyznało - czytają tu od dawna a dopiero teraz się odezwali! I nawet z właścicielem Forum rozmawiali!
Wydaje mi się że dobrze byłoby rozdzielić to co "było" od tego co "ma być".
I pogodzić się z tym że na pewno nie "już" skoro bagienko kształtowało się od lat.
Nie zmarnujcie propozycji dwustronnej komunikacji pomiędzy nami a CP jaką jest głos p.Magdy (a przyznała - też należy do fanów!). Nie zmarnujcie nękaniem o to co było. Ona zadeklarowała że wie i że jest od tego by to zmienić!
Liczyłbym na konstruktywne pomysły a nie krytykę. Duża w tym rola moderatorów by dialog miał i cywilizowaną formę i stosowne realia.
Może by wyodrębnić (obostrzony moderacją) wątek do komunikacji z p.Magdą? Nich kobieta czyta konkrety - zwarte w formie, w miarę realne pomysły a nie dywagacje czy marzenia. Bo ani my w "Erze" ani na cuda nie ma co liczyć.Nie namawiam by cenzurować - ale łatwo moderatorowi oczyścić wątek (przenosząc) z mało konstruktywnych/ nie w temacie postów przez które trudno się przedzierać.
No niech to jedno miejsce - miejsce upragnionej komunikacji z CP - będzie ta b u dla wszelkich "smieciarzy"...

JackC
07-02-2009, 19:30
W ramach życzeń do CANON Polska / Magda:

Dobry serwis przede wszystkim ! Oprócz podwyższenia jakości napraw i regulacji oraz zmiany mentalności serwisantów niezbędna jest moim zdaniem weryfikacja wycen i zakresu wykonywanych usług serwisowych. Jest dla mnie nie zrozumiałe, dlaczego w przypadku zarysowania filtra na matrycy powstałego w wyniku jego czyszczenia, polski serwis jako jedyne słuszne rozwiązanie proponuje wymianę całego zespołu matrycy za około 75% wartości aparatu !!! Przez przypadek kontaktowałem się z serwisem CANONA w innym europejskim kraju i tamtejszym serwisantom nie przyszło na myśl, aby naciągać Klienta na wymianę całego zespołu matrycy.
Pewnie też niejeden z nas ma również niemiłe wspomnienia z wizyty w serwisie ws. regulacji AF...

tomasek
09-02-2009, 00:28
Canon oficjalnie nie przyznaje się do istnienia Canon Polska... ;-)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img3.imageshack.us/my.php?image=canongj9.jpg)

Canion
09-02-2009, 00:39
Pewnie dystrybucje na PL przejmie Canon Deutschland. Może to te zapowiadane zmiany przez PAnią MAgdę. apropos. coś nam P.Magda zamilkła.
wiec apel. P.Magdo. wiemy że dystrybucja w PL to jeden wielki wstyd, ale prosże go przezwycieżyć i odezwać sie jak postępuje restrukturyzacja. Co udało sie zdziałać? Bo przy takim milczeniu to kredyt zaufania szybko stopnieje.

kicha
09-02-2009, 10:58
Co udało sie zdziałać? .

w tak duzej firmie jak przez okres tygodnia udaje sie podjąć decyzje oraz wprowadzić ja w czyn, o wymianie żarówki to juz jest sukces

a ty się pytasz co udało się zdziałać. prosze cie.

Canion
09-02-2009, 12:19
Jakiego tygodnia? P.Magda jest na forum już trzeci tydzień . przez trzy tygodnie można zrobić bardzo wiele a CP to wbrew pozorom nie jest jakiś moloch organizacyjny (kto był to wie jak to wygląda)
Przez 3 tyg można:

1. przeprowadzić konstruktywne spotkanie z osobami odpowiadającymi za jakość serwisu Canona
2. poświecić kilka godzin na obdzwonienie sklepów w PL aby przekonać sie jak jest z dostępnością produktów Canona i dlaczego jest tak żle
3. odwiedzić kilka sklepów choćby w Wwie aby przekonać sie jak Canon został zepchnięty z półek w kąt przez konkurencyjne firmy. Porozmawiać z obsługą/włascicielem sklepu dlaczego tak sie stało.
4. wyjaśnić przyczynę 12 m-cznej gwarancji PL vs 24 miesiecznej w euro i podjąć kroki w celu dostosowania sie do zasad panujących w unii.

5. podzielić sie z userami na forum wnioskami wynikającymi z pkt 1-4

Sądzisz ze 3 tygodnie to zbyt mało czasu na wykonanie powyższego? Ja nie twierdzę że wszyskie uwagi już powinny byćwprowadzone w czyn. Ale jestem ciekaw przynajmniej tego do jakich wniosków doszła P.Magda zapoznając sie z sytuacją.

C80
09-02-2009, 14:18
Tak dla Pani Magdy mała informacja dotycząca "serwisu" na Żytniej:
http://fotoreporterzy.net/niusy/2008/06/13/canon-barbarzynca/
oraz: http://fotoreporterzy.net/niusy/2008/06/20/247/

Jeżeli Canon chce poprawić sobie opinię powinien również zająć się serwisem. Może otworzenie drugiego autoryzowanego serwisu np. w Poznaniu poprawiło by sytuację z naprawami. Od dawna wiadomo, że monopol szkodzi i rozleniwia.

Rafał32
09-02-2009, 17:36
Magda nie dała rady.Zarzuciliście ją takimi trudnymi zadaniami że dziewczyna po 3 dniach wymiękła i pojechała na 2tyg urlop na Kanary.Teraz juz wie ze to wszystko a-wykonalne i woli się nie ujawniać:mrgreen:

Magda_Lokajczyk
09-02-2009, 18:01
Witam,

trochę mnie nie było i niestety nie miałam czasu wszystkiego przeczytać. Niestety nie mogę za dużo czasu spędzać na forum bo zalegam z codzienną pracą.

W międzyczasie rozmawiałam z moim przełożonym z Canon Europa i bardzo mocno podkreślałam problemy przez Państwa poruszane. Teraz muszę przetłumaczyć kilka najważniejszych postów i szczerze wierzę, że kwestie te zaistnieją w Centrali.

Przepraszam za polecenie sklepu pstryk.pl, po prostu z głowy pamiętałam, że sklep ten ma status Pro-Dealera, bynajmniej nie z intencją naciągania użytkowników (inne sklepy ze statusem Pro-dealera: Optima, Foto Plus, Aster, Fotoaparaciki, Foto Forma). Sprawdzałam również dostępność zestawu u naszych innych pro-dealerów i rzeczywiście dotanie go od ręki i w komplecie u jednego dystrybutora jest niemożliwe.
Mój wpływ na dystrybucję może być jedynie pośredni, gdyż pracuje w dziale marketingu, a dystrybucją i dbałością o obecność produktów Canona w sklepach zajmuje sie dział handlowy. Ale postaram się zrobić wszystko, aby ich działalność dawała wymierne efekty.
Do serwisu jest mi bliżej, bo jest w moim dziale :)

Zarzucana mi była również bezzasadność upgrade'u stony internetowej, ale czy interaktywna mapka z punktami sprzedaży produktów Canona (z uwzględnieniem Pro) nie byłaby przydatna? Jest wiele rzeczy do zrobienia, a niektóre można robić równolegle, więc wytrwale będę pracowała nad poprawieniem użyteczności strony www.canon.pl w międzyczasie koordynując również inne projekty.

JackC
09-02-2009, 19:05
Zarzucana mi była również bezzasadność upgrade'u stony internetowej, ale czy interaktywna mapka z punktami sprzedaży produktów Canona (z uwzględnieniem Pro) nie byłaby przydatna? Jest wiele rzeczy do zrobienia, a niektóre można robić równolegle, więc wytrwale będę pracowała nad poprawieniem użyteczności strony www.canon.pl w międzyczasie koordynując również inne projekty.

Nie obraź się, ale udostępnienie mapy ze wskazaniem lokalizacji firm pro-dealerskich nie rozwiązuje problemów z dostępnością sprzętu. Jeśli jest ktoś zainteresowany zakupem sprzętu w oficjalnym obiegu i ma dostęp do internetu – to w większości przypadków skorzysta z google czy też wyszukiwarek cenowych i ze znalezieniem sklepu sobie poradzi. Dla mnie rozwiązanie problemu z dostępnością produktów CANONa poprzez tego typu innowację na stronie internetowej sprawia wrażenie przerzucenie odpowiedzialności za dostęp sprzętu na sieci handlowe. Modernizacja strony to naprawdę działania połowiczne. Może być piękna, elegancka, funkcjonalna – ale tak naprawdę nic się nie zmieni w funkcjonowaniu CANON POLSKA.

Do serwisu jest mi bliżej, bo jest w moim dziale :)

O tak ! Bezwględnie

wojkij
09-02-2009, 19:42
Panowie miejcie litość, nie od razu Kraków zbudowano - widać że coś się mocno zmienia na plus - przecież przez ostatnie kilka lat CP nawet na listy nie odpisywał a to forum delikatnie mówiąc ignorowano. A nagle w ciągu dwóch tygodni wymagacie gruszek na wierzbie, miejcie litość.

Więcej spokoju, dystansu, mniej emocji - ten wątek i tak jest już wyjątkowo frustrujący.

KrzysK
09-02-2009, 21:57
Witam Pani Magdo!

Życzę wytrwałości. Wielu tutaj ma naprawdę przykre doznania z CP i całą otoczką i stąd ta popędliwość i chęć natychmiastowych zmian. Cóż, tak sobie CP zapracowało dostępnością, serwisem, gwarancją... Ale ja jestem jak najbardziej z Panią. Wiem, jak to działa w dużych firmach, gdzie hierarchia jest znacznie rozbudowana. Dziękuję za zainteresowanie. To bardzo miły gest z Pani strony i myślę, że z czasem będzie Pani łatwiej. Serdecznie pozdrawiam.

bebesky
10-02-2009, 09:05
nie rozwiązuje problemów z dostępnością sprzętu.

ale mówimy o dostępności sprzętu w sklepach czy w magazynach canona?

Tomasz Golinski
10-02-2009, 14:22
Z Macgyverem trochę poprzestawialiśmy wątki dotyczące CP.

Konkretne sprawy przeniosłem tu http://canon-board.info/showthread.php?t=43777 żeby były bardziej widoczne.

My Nick
13-02-2009, 09:50
Cos jakos temat umarł a myślałem, że będzie tasiemiec. Ja napiszę tak: generalnie zgadzam się z przedmówcami. Widziałem sklepy i małe sklepiki w UE i nie wierzyłem,że to wszystko może być w jednym miejscu. Ktoś wcześniej zaproponował jeden lub parę punktów w kraju gdzie był by pełen asortyment, a jeszcze jak by była możliwość w nich umówienia się wcześniej że przyjadę przywiozę aparat do czyszczenia czy kalibracji "w jeden dzień" no to bajka. Każdy gdzieś tam jeździ i bywa to dotarł by do takiego punktu bo rozumiem że nie powstaną w każdym mieście wojewódzkim. Co do serwisu to nic nie mam bo nie musiałem nic załatwiać ale byłem w Czechach i zostałem obsłużony w powiedzmy w punkcie patronackim Canona. Szybko miło i tanio.

Jago
13-02-2009, 10:57
.......Widziałem sklepy i małe sklepiki w UE i nie wierzyłem,że to wszystko może być w jednym miejscu........

Skoro może być tak gdzieś indziej, to czemu nie może być tak u nas :?: Rzeczywiście CP ma wiele do zrobienia w naszym kraju :!:

bebesky
13-02-2009, 12:28
Widziałem sklepy i małe sklepiki w UE i nie wierzyłem,że to wszystko może być w jednym miejscu.

Hmmm tylko jak zmusić prywatnych przedsiębiorców - właścicieli sklepów, żeby trzymali w sklepie - na półkach?
jak ich zmusić żeby udostępniali go każdemu kto chce go "pomacać", wiedząc że większość osób w tym wielu uczestników tegoż forum nie będzie chciała kupić takiego "wystawowego" egzemplarza.
Znam kilka sklepów gdzie bardzo drogi sprzęt jest dostępny, ale nie widać go na półkach bo jak tłumaczą sprzedawcy każdy będzie chciał pomacać, wypróbować ale już kupić takiego "macanego" to nie chcą, chcą kupić tylko taki który nigdy z pudełka nie był wyciągany.
Jest tu pewne rozchwianie również wśród użytkowników tego forum, co często widać w postach. Z jednej strony chcielibyście kupować sprzęt którego nikt nigdy nie dotykał, po raz pierwszy wyciągnięty z pudełka a z drugiej chcielibyście mieć możliwość wypróbowania wszystkiego. Chcielibyście kupić sprzęt nie wyciągany z pudełka i takiego z wystawy nie chcecie ale psioczycie na to że na wystawie nie ma sprzętu.
Wielu też chciałoby wypróbować taki obiektyw/aparat w sklepie nawet nie mając zamiaru kupować go w tym sklepie. Wielu idzie do sklepu nie z zamiarem zakupu tylko po to żeby wypróbować a potem kupić np. na allegro lub od TIPa.
Powołanie na UE jest bardzo fajne tyle tylko że moim zdaniem tam jakieś 80% osób idzie do sklepu po to żeby kupić a u nas 80% idzie po to żeby "pomacać" a potem kupić na allegro lub ściągnąć z USA. (oczywiście przesadzam i nie jest to poparte żadnymi badaniami - tylko tym co słyszę od niektórych osób mających sklepy foto)
Moim zdaniem gdyby canon zrobił kilka sklepów firmowych gdzie byłoby wszystko to w krótkim czasie musiałby je zamknąć bo mimo setek tysięcy odwiedzających i zapoznających się ze sprzętem, sprzedaż byłaby minimalna, a większość wychodzących z tych sklepów (w tym również użytkownicy tego forum) po wyjściu ze sklepu złożyłaby zamówienie u TIPa lub rozpoczęła poszukiwania na allegro byle tylko zapłacić o 0,1% taniej.

Jago
13-02-2009, 12:45
............Moim zdaniem gdyby canon zrobił kilka sklepów firmowych gdzie byłoby wszystko to w krótkim czasie musiałby je zamknąć bo mimo setek tysięcy odwiedzających i zapoznających się ze sprzętem, sprzedaż byłaby minimalna, a większość wychodzących z tych sklepów (w tym również użytkownicy tego forum) po wyjściu ze sklepu złożyłaby zamówienie u TIPa lub rozpoczęła poszukiwania na allegro byle tylko zapłacić o 0,1% taniej.........

Z reguły w sklepach firmowych jest taniej niż u konkurencji. Niech zrobią chociaż jeden taki sklep firmowy, a sprzedaż w nim będą mieć gwarantowaną. Zmusi to też innych sprzedawców do zastanowienia się nad własnymi marżami :!:
A jeśli chodzi o ekspozycję sklepu, to wcale nie musi być ona na sprzedaż - zresztą takiego "półkownika" można sprzedać nawet po kilkuletnim leżakowaniu za odpowiednio niższą cenę. Najlepiej brać dobry przykład z innych i skoro gdzieś tam w świecie można coś takiego dobrego dla klienta i promowania własnej marki zrobić, to dlaczego nie wprowadzić tego czegoś na nasz rynek krajowy. :!:

wojkij
13-02-2009, 15:29
Nie ma co wymagać rzeczy niewykonalnych. Trzeba się cieszyć że pierwszy raz od lat ktoś się nami interesuje - a nie co chwile zniechęcać kobietę dziwnymi komentarzami(via połowa wątku), ja już dawno bym trzasnął drzwiami i więcej tu nie wracał ;).

Btw - Pani Magda pracuje w marketingu to raz. Nawet gdyby pracowała w dziale handlowym to co oni miała by zrobić z ograniczona mocą produkcyjna canona? Fabrykę wybudować?;)

Z canonem sx1 tez przez długi czas był problem, fabryka od cmosow przeciążona podobno jest i nic nie poradzimy. Czas jest jedynym lekarstwem bo budowa nowego centrum produkcyjnego została przecież wstrzymana z powodu kryzysu;)

wojkij
13-02-2009, 15:53
Generalnie na forum ton wypowiedzi wobec Pani Magdy jest bardzo roszczeniowy. Po latach stagnacji przychodzi kobieta która chce coś zmienić a nagle zalewa ją fala komentarzy(tu i w wątku o serwisie) które trudno uznać za przychylne(mniej więcej - "JA CHCĘ! MA BYĆ ZROBIONE! JUŻ, TU I TERAZ!!") - można się zniechęcić.

Cierpliwości ludzie, spokoju też więcej - powtarzam się ale nie od razu Kraków zbudowano...

MM-architekci
13-02-2009, 16:22
Czy komus sie udalo dodzwonic w ogole do Canon Polska ? Nigdzie praktycznie nie mozna kupic 35/1.4 i 135/2L , chce sie dowiedziec czy jest na to szansa w ogole , to jest jakas parodia jedna wielka...

gietrzy
13-02-2009, 17:51
Czy komus sie udalo dodzwonic w ogole do Canon Polska ?
Tak, trzeba wybrac for English press ...

mamut9
13-02-2009, 18:52
Czy komus sie udalo dodzwonic w ogole do Canon Polska ? Nigdzie praktycznie nie mozna kupic 35/1.4 i 135/2L , chce sie dowiedziec czy jest na to szansa w ogole , to jest jakas parodia jedna wielka...
mnie się udalo nawet 2 razy - tyle tylko, że za pierwszym razem zadałem bardzo precyzyjnie pytanie - na ktore miła pani poprosiła o czas na zebranie informacji i przeslala mi e-mailem nr sprawy na który mam się powoływać przy kolejnych kontaktach zamiast przeslac odpowiedźż - pytanie dotyczyło jaka wersja i jaki typ licencji oprogramowania PS Elements jest dołączany do aktualnie sprzedawanego skanera Canona 8800F
(była to promocja tego modelu)
Niestety informacje uzyskałem przy drugiej rozmowie: PSE 5.0
(piatka-to nie pomyłka - styczeń 2009:shock:)
, rodzaj licencji pani dalej nie wiedziała czy trial czy pełna.
Tak, że jak się nie dodzwoniłeś to zaoszczędziłeś kasę i czas - bo odpowiedzi i tak byś nie uzyskał.

MM-architekci
13-02-2009, 21:30
Tak, trzeba wybrac for English press ...

dobre ;]

Max78
14-02-2009, 00:43
ekhm... nie chwale, ale zwonilem do CP 2-razy... nie pamietam za ktorym sie dobilem, ale moze szczescie sie wtedy usmiechalo - dotarlem, przekierowali gdzie trzeba, na pytania nawet dostalem rzeczowa odpowiedz :D
Niemniej - pracuje w nieco wiekszej firmie bedacej czescia koncernu - wiem jak to z budzetami wyglada, targami, cieciem kosztow, oczekiwaniem po X miesiecy na produkcje... Ech... Cudow sie po CP nie spodziewam - przynajmniej nie w najblizszym czasie :]
Przepraszam, ale BOD jest zainteresowane wynikami - nie ma marzy, nie ma zysku, koszty sa/rosna - nie ma zmiluj...

4kwiatek
14-02-2009, 02:18
Witam...

Jedna rzecz mnie w tym wszystkim zastanawia. Padają propozycje żeby powstał sklep firmowy Canona. Z drugiej strony padają informacje ze N i S - nawet drogie szkła bywają dostępne w Polsce od ręki. Przecież to są te same sklepy które sprzedają (wystawiają) C ! Coś tu jednak szwankuje ewidentnie.

A swoją drogą - towar wystawowy dla sklepów - tam gdzie miałem z tym kontakt - był w dużo lepszej cenie niż "normalnie". Dodatkowo sklepy z autoryzacją miały obowiązek posiadania określonego asortymentu (często był to taki starter kit za małe pieniądze - który trzeba było uzupełniać).

Myślę że p. Magda jako fachowiec od marketingu zna znacznie lepiej te wszystkie mechanizmy od środka. Dziwi mnie jednak takie działanie "pod prąd" wiedzy.

Pozdrawiam

Jago
14-02-2009, 12:48
Tyle tylko że chętnych do zamrożenia kilkudziesięciu tysięcy złotych w obiektywy które głównie będą służyły po to żeby ktoś sobie mógł pomacać. Sklepy tego raczej nie zrobią - Firma canon w firmowych sklepach zapewne tak.

Miałem właśnie na myśli firmę Canon. W ramach promowania swojej marki dla takiego potentata stworzenie firmowego sklepu z bogatą "wystawką" nie stanowi żadnego problemu.

crazy
14-02-2009, 14:55
To ja się dołącze, cieszy mnie fakt, iż Magda do Nas wpadła i jest gotowa do współpracy i chęci zmian dla naszego dobra i lepszego "jutra". Jestem szczęśliwym posiadaczem canona i wszystko było by spoko gdyby nie ostatnie doświadczenie opisywane na forum http://canon-board.info/showthread.php?t=42839. Napisałem @ do serwisu i otrzymałem taką o to odpowiedź :

"Witam,

Odpisuje Panu8 dopiero teraz gdyż Pana e-miał trafił do skrzynki ze spamami. Proszę dostarczyć obiektyw Dos zwisu zrobimy bezpłatna wycenę, Jak wyrazi pan zgodę na naprawę posramy się go naprawić jak najszybciej.

Pozdrawiam,

Joanna Górniak

CSI. Foto i Video

ul. Żytnia 15

01-014 Warszawa

tel.022 379 20 90

fax. 022 379 20 91

joanna.gorniak@e-csi.pl

Zadaję teraz pytanie, jak ma być dobrze, skoro Nasze @ trafiają do spamu(może tylko ja tak miałem), gdzie za ekspresową naprawę pobiera się 122 zł ekstra, długi czas naprawy, za każdym razem jak dzwonię na Żytnią i rozmawiam z serwisem, za każdym razem otrzymuję inne informacje. Chciałbym aby zaisntaniał sytuacja się zmieniła, gdybym wiedział że tak będzie wysłałbym obiektyw do Berlina, podejrzewam że już bym z niego z zadowoleniem korzystał.

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na lepsze czasy :)

dr11
14-02-2009, 15:08
...Proszę dostarczyć obiektyw Dos zwisu zrobimy bezpłatna wycenę, Jak wyrazi pan zgodę na naprawę posramy się go naprawić jak najszybciej...
Naprawde w taki sposob firma odpisuje klientowi? :-D :shock: :?

crazy
14-02-2009, 15:12
Też doznałem szoku, tym bardziej, że obiektyw już dawno leżał w Fotomarze, gdzie i tak mi go nie naprawili :(

vietcargo
14-02-2009, 15:35
Osobiście nie miałem "okazji" korzystać z serwisu Canona jak na razie, może to i lepiej. Jednak dziwi mnie tak jak paru innych użytkowników sytuacja z gablotami w sklepach.

Gdy kupowałem swoją 450D w Fotojokerze, to oprócz mojej puszki była 40D, lampa Speedlite 430EX II oraz dwa obiektywy - EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS i EF 50mm f/1.8. Zaiste znakomity wybór. Pomijam "fachową" obsługę polecającą lustrzanki Sony, a na pytanie na temat funkcjonowania aparatu odsyłającą mnie do serwisu Canona. Czy Fotojoker ma status Pro-Dealera?

jar14
14-02-2009, 16:21
w ostatnim tygodniu mój kumpel chciał kupić lustrzanke doradziłem mu canona oczywiście i on też myślał o tym. wybór padł na 1000d lecz we wrocławiu był nie do kupienia w mm w fotojokerze i innych sklepach co dają na raty. i sorry kupił alfe bo przyszedł do sklepu wybrał model pomacał szkła i lampe dobrał sobie co chciał i wyszedł. o canona trzeba było dzwonić szukać i tak ciężko i tak odpadł następny klient.

Jago
14-02-2009, 16:38
Mnie w Fotojokerze spotkała taka sytuacja: poprosiłem o możliwość podłączenia na próbę do mojego body jednego z obiektywów Canona. Poinformowano mnie, że jest to niemożliwe motywując to faktem, że mogą zostać jakieś ślady na mocowaniu body-szkło, a następny potencjalny klient chcący kupić to szkło nie może zauważyć jakichkolwiek śladów jego użytkowania. Z kolei zaproponowano mi przymierzenie do dowolnego korpusu Sony dowolnego szkła - wytłumaczono mi, że są to egzemplarze testowe i mogę się nimi bawić do woli. Pomijam już fakty:
1. sprzedawca był ubrany w koszulkę z logo Sony
2. sprzedawczyni nie wiem jaką miała koszulkę, gdyż stała do mnie odwrócona tyłem. Na plecach miała jednak założoną chustę koloru pomarańczowego z czarnym napisem Sony
Sprzedawca w namiętny sposób wciskał mi sprzęt Sony - dodaję do tego, że regał z produktami tej firmy był bardzo bogato wyposażony. Obok był Nikon - w sumie też nawet nawet. A obok stał trzeci (w sumie nie rzucający się w oczy) regał z ekspozycją Canona. Na tle tych dwóch obok wyglądał gorzej niż mizernie. Reasumując producent jak chce, to może wprowadzić do danej sieci sklepów promocję swoich wyrobów - co było promowane to było już widać chwilę po zerknięciu na sprzedawcę. Przykład ten podaję dla CP jako godny do naśladowania :!: Trochę :evil: poszedłem do MM chcąc obejrzeć interesujący mnie obiektyw. A tam sprzedawca mnie poinformował, że oprócz paru aparatów Canona nie mają w sprzedaży "luzem" żadnych obiektywów m-ki Canon, gdyż firma ta nie współpracuje z nimi w tym zakresie - dodaję, że szkła innych firm mieli w swojej ofercie. Wtedy już naprawdę :evil: wróciłem do domu. Sądzę, że w w/w opisanym temacie CP ma "coś" do zrobienia :!:

canis_lupus
14-02-2009, 16:52
Własnie przeczytałem cały wątek i jedyne co mogę sądzić co Pani Magda teraz zrobi to po prostu nas oleje. Ja bym tak przynajmniej zrobił. Pani Magda wykazała się zainteresowaniem i chęcią współpracy której tutaj nikt w zasadzie nie podjął. Dostała za to całą masę postów z przepychankami dzieci w piaskownicy. Szkoda że tak wyszło bo mogło się w końcu coś zmienić, niestety niektórzy nie potrafia tego docenić. Z mojej strony EOT.

Jago
14-02-2009, 17:05
Własnie przeczytałem cały wątek i jedyne co mogę sądzić co Pani Magda teraz zrobi to po prostu nas oleje. Ja bym tak przynajmniej zrobił. Pani Magda wykazała się zainteresowaniem i chęcią współpracy której tutaj nikt w zasadzie nie podjął. Dostała za to całą masę postów z przepychankami dzieci w piaskownicy. Szkoda że tak wyszło bo mogło się w końcu coś zmienić, niestety niektórzy nie potrafia tego docenić. Z mojej strony EOT.

Masz trochę racji co do przepychanek słownych niektórych osób :sad: Jednak fakt, że wątek ten zrobił się "ścianą płaczu" nie wynika z pesymistyczno-melancholijnych nastrojów i humorów forumowiczów a z sytuacji, jaka na naszym podwórku panuje z powodu antycanonowskiej polityki CP :!: Biorąc pod uwagę sytuację na innych (bliskich) europejskich rynkach, to nie można mieć żalu do Canon Europa o taką sytuację w naszym kraju :!:

Bronekc1
14-02-2009, 17:26

Z całym szacunkiem dla Ciebie i Pani Magdy muszę stwierdzić że powyższe opinie wyrażają konsumenci których zadaniem nie jest praca nad poprawą wizerunku lub funkcjonowaniem CP.
Ja też należę do grona ludzi którzy zostali zawiedzeni przez CP ale zamiast wylewać swoje żale w pampersa który ma nieograniczoną pojemność wolę robić zdjęcia tym co mam, a w perspektywie braku poprawy przymierzyć się do zmiany systemu.

pjakusz
14-02-2009, 18:14
Z kolei zaproponowano mi przymierzenie do dowolnego korpusu Sony dowolnego szkła - wytłumaczono mi, że są to egzemplarze testowe i mogę się nimi bawić do woli. Pomijam już fakty:
1. sprzedawca był ubrany w koszulkę z logo Sony
2. sprzedawczyni nie wiem jaką miała koszulkę, gdyż stała do mnie odwrócona tyłem. Na plecach miała jednak założoną chustę koloru pomarańczowego z czarnym napisem Sony
Sprzedawca w namiętny sposób wciskał mi sprzęt Sony - dodaję do tego, że regał z produktami tej firmy był bardzo bogato wyposażony.

Całkiem możliwe, że im się to opłaca. Nie znam ich wyników finansowych tak że mogę sobie tylko gdybać. Ale była kiedyś w Polsce taka firma Daewoo. Wprowadzili promocję, o której mogli tylko marzyć klienci innych firm. Przez 3 lata darmowy serwis - bezpłatna wymiana wszystkich elementów, za które każdy inny płaci (oleje, świece, paski itp). Promocja piękna, ale jakoś nie sprawiła, że wszyscy przesiedli się na lanosy. A jak firma skończyła finansowo to każdy wie.
Taka dość agresywna polityka Sony może wynikać z tego, że firma dobrze wie, że ma bardzo słabą opinię wśród użytkowników sprzętu foto i próbują jakoś zaistnieć, być może przynosi im to nawet stratę finansową. Niby wszędzie pełno Sony, ale żaden z moich znajomych nie ma sprzętu foto tej firmy. Za to Canonów i Nikonów dostatek :).

kicha
14-02-2009, 18:44
być może przynosi im to nawet stratę finansową. Niby wszędzie pełno Sony, ale żaden z moich znajomych nie ma sprzętu foto tej firmy. Za to Canonów i Nikonów dostatek :).

produkcja sprzętu foto to jeszcze mniejszy % u sony niż u canona.

nawet jak do foto dokładaja to globalnie wychodzą na plus.

wcale nie zdziwiłbym się jakby połowe firm elektronicznych należała do sony ( tylko zachowała nazwe ) a kolejne 25 % zostanie wchłonięte w najbliższym czasie

Sony w elektronice to takie GM w motoryzacji

mc_iek
15-02-2009, 01:19
A ja rok temu w EuroAGD, kupując Canonierkę 350d, mogłem sobie ją chwilę pomacać, pstryknąć kilka testowych fotek i zajrzeć do instrukcji... Podobnie jesienią, gdy rozglądałem się za zoomem do niej, w trzech różnych sklepach na terenie Warszawy mogłem zapiąć szkła do aparatu i pstryknąć kilka fotek. W sumie kupiłem to co kupiłem w jednym ze sklepów wymienionych przez MAgdę jako współpracujących i nikt nigdzie, poza Fotojokerem, nie robił mi problemów. Ale może mój wygląd przypominający świętego Mikołaja spowodował, ze sprzedawcy nie chcieli ze mną zadzierać, a obsługa Fotojokera ma tyle na sumieniu, że i tak nie liczyła na nic lepszego niż rózgę pod choinką?
Acha! Naprawa gwarancyjna lampki błyskowej trwała na Żytniej tyle ile powinna i aparat nie utracił przez nią swoich funkcji użytkowych.

Canion
15-02-2009, 01:28
Ale może mój wygląd przypominający świętego Mikołaja spowodował, ze sprzedawcy nie chcieli ze mną zadzierać,...

:-D. dobre...

Masz rację. ja również do tej pory robiłem zakupy w jednym z wymienionych sklepów. zresztą nie tylko canony, aparaty innych marek również. niestety mniej wiecej od listopada sytuacja stanęła na głowie i zakupy przypominają "polowanie". Efekt taki, że łatwiej przy okazji wyjazdów do USA kupić sobie tam potrzebny sprzęt a nie pojść normalnie do sklepu w pl i kupić to co potrzebne. my musimy kombinować a i sklepy w dłuższej perspektywie tracą na takiej sytuacji. to nie jest normalna sytuacja. Pytanie tylko czy CP stara sie z tym coś zrobić.

Slider
15-02-2009, 02:17
A tam.. Porównujecie udziaj poszczególnych firm na naszym runku, po rozkładach procentowych przydziału półki w sklepie.. Ja np mogę powiedzieć, że w Gdansku w FJ Canon ma swoja stała gablotę, 450D, 40D, i 50D, kilka szkieł (co prawda słabych, ale jest), dwie lampy, gripy i rózne duperele, i co? Mam powiediec, że CP w Gdansku pracuje lepiej niż u Was?:lol: Co prawda można tez sie nad tym zastanowić, bo Canon nie wychodzi poza 50D, a Nikon pokazywał już D300, D700 i raz był nawet D3 z podpiętym 70-200 f/2.8VR:roll: Ale to i tak nie jest źle. Widział kto kiedy Pentaxy na półkach?:p
Również się cieszę, z deklarowanej pomocy p. Magdy, Póki co z serwisem nie miałem do czynienia, więc na jego temat sie nie wypowiem, niemniej deklaruję swoja pomoc, jesli zajdzie taka potrzba:wink:

Pozdrawiam

trampek
15-02-2009, 04:21
Nie dalem rady caleg watku przeczytac...
Mam nadzieje ze nie bylo. konkret o serwisie.
-120PLN na CITO !!!!!! jesli nie to 2 tygodnie. zyje z foto wiec mnie skubia, bo czekac nie moge...... Moze na poczatke to sie da zalatwic MAGDO !!!!!
- moze priorytety w obsludze w serwisie dla pro - to nic nie kosztuje nikogo...

Kolekcjoner
16-02-2009, 02:50
To ja się dołącze, cieszy mnie fakt, iż Magda do Nas wpadła i jest gotowa do współpracy i chęci zmian dla naszego dobra i lepszego "jutra". Jestem szczęśliwym posiadaczem canona i wszystko było by spoko gdyby nie ostatnie doświadczenie opisywane na forum http://canon-board.info/showthread.php?t=42839. Napisałem @ do serwisu i otrzymałem taką o to odpowiedź :

"Witam,

Odpisuje Panu8 dopiero teraz gdyż Pana e-miał trafił do skrzynki ze spamami. Proszę dostarczyć obiektyw Dos zwisu zrobimy bezpłatna wycenę, Jak wyrazi pan zgodę na naprawę posramy się go naprawić jak najszybciej.

Pozdrawiam,

Joanna Górniak

CSI. Foto i Video

ul. Żytnia 15

01-014 Warszawa

tel.022 379 20 90

fax. 022 379 20 91

joanna.gorniak@e-csi.pl

Zadaję teraz pytanie, jak ma być dobrze, skoro Nasze @ trafiają do spamu(może tylko ja tak miałem), gdzie za ekspresową naprawę pobiera się 122 zł ekstra, długi czas naprawy, za każdym razem jak dzwonię na Żytnią i rozmawiam z serwisem, za każdym razem otrzymuję inne informacje. Chciałbym aby zaisntaniał sytuacja się zmieniła, gdybym wiedział że tak będzie wysłałbym obiektyw do Berlina, podejrzewam że już bym z niego z zadowoleniem korzystał.

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na lepsze czasy :)
To w oczekiwaniu na te lepsze czasy może wyślij Pani Magdzie tę korespondencję zgodnie z jej sugestią w tym wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?p=604791 8).

Tak BTW nie dałoby się rzeczonego wątku przemienić w taką listę życzeń - dotyczącą nie tylko serwisu?

Niby wszędzie pełno Sony, ale żaden z moich znajomych nie ma sprzętu foto tej firmy. Za to Canonów i Nikonów dostatek :).

Hmmm.. a ja znam sporo osób co zanabyło Sony ;).

nawet jak do foto dokładaja to globalnie wychodzą na plus.
Oj nie bardzo - mają straty idące w miliardy. Kryzys ich dopadł jak mało którą firmę z branży.

wcale nie zdziwiłbym się jakby połowe firm elektronicznych należała do sony ( tylko zachowała nazwe ) a kolejne 25 % zostanie wchłonięte w najbliższym czasie

Sony w elektronice to takie GM w motoryzacji
Też nie bardzo 8). Są większe i potężniejsze firmy elektroniczne od Sony (a przede wszystkim w lepszej kondycji finansowej).

BTW: GM też już zdetronizowane ;)8).

crazy
16-02-2009, 03:45
kolekcjoner - wysłałem jej równiez taką wiadomość, czekam cierpliwie na odpowiedź

darnok
16-02-2009, 16:56

Dlaczewgo od razu definicja ze P. Magda nas oleje?? raczej ten watek staje sie kopalnia wiedzy na temat obecnego stanu rzeczy dla zwyklego konsumenta ktory choc odrobine orientuje sie w swiecie foto.
Wystarczy wyciagnac wnioski i sprobowac wprowadzic jakies zmiany, wiadomo ze wszystkim sie nie dogodzi ale pewnie jakilkolwiek ruch ze storny CP odbije sie duzym echem wsrod uzytkownikow, bo zostanie natychmiast zauwazana.

guest1
17-02-2009, 03:12
Pytanie do Magdy Jakie piastujesz stanowisko jesli nie tajemnica ??
mialem okazje dzwonic do canon polska okolo 200 razy przepychano mnie z pokoju do pokoju i tylko slyszalem w sluchawce wspolczucie i nic wiecej to sie dzialo po wizycie na zytniej oczywiscie poznalem osobiscie probem uzytkownikow tego serwisu ale łudziłem sie ze mnie to niedopadnie jednak mylilem sie
wkoncu trafilem na kogos w canonie nazwisko do wiadomosci na pm gdzie mial problem rozwiazac jednak nic z tych zeczy sie nie stalo
wydalem za serwis 4200 zl i oddano mi obiektyw z paprochami w srodku i plamami na szklach powiedziano mi ze jest uszkodzona wieszchnia warstwa szkla
to samo oczekujac na oddanie mi powtornie szkla bo pan serwisant zapomnial podlaczyc stabilizatora klijent odbierajac obiektyw 16-35 mial podobny problem
miedzy czasie slyszalem o wyostrzaniu fotek w PS o dopuszczalnych tolerancjach i innych bzdetach
co do rozbiórki tego serwisu stawiam wszystkim piwo a ja osobiscie rozbiore go wlasnymi rękoma bo to co widzialem przez te 6 godzin to prosi o pomste
a w canonie od pana x uslyszalem ze te problemy ktore my tu opisujemy sa dlaniego niewiarygodne i bzurami wysane z palca
a co najzabawniejsze wydajac na sprzet canona 80 tys jest sie nikim przy uzytkowniku plujki za 140zl
do dzisiaj czekam na telefon z serwisu bo taki mial byc aby wyczyscic dokladnie szkla bo za to serwis miedzy innymi skasowal mnie i to nie malo chyba

MMM
17-02-2009, 11:39
Typowy problem z serwisem na ul. Żytniej to opisywanie przez nich przyjmowanego sprzętu jako "używany, widoczne ślady i rysy na LCD" bez względu na to czego by nie przyjmowali, nawet nowy aparat wyjęty z pudełka. Wygląda na to że serwis się w ten sposób zabezpiecza przed odpowiedzialnością za przypadkowe zniszczenie klientowi sprzętu bo zawsze przy oddaniu można wtedy powiedzieć "no przecież przy przyjęciu opisany że już był z rysami" :-)

KMV10
17-02-2009, 14:39
Guest1 poruszył ważną sprawę, która mi chodziła, od momentu ujawnienia się Magdy na CB, po głowie. Oczywiście aktualnie nie znam organizacji Canon.PL (kiedyś znałem, z uwagi na pewną znajomość), ale czy aby stanowisko specjalisty ds. PR (takie jest +- stanowisko Magdy jak mówi net) jest decyzyjnym? Raczej nie, zwykle ludzie od PR (pracuję w dużej firmie, gdzie tacy specjaliści również występują) zajmują się kontaktami zewnętrznymi firmy, jej dobrym odbiorem wśród kontrahentów/klientów, etc. Rzadko z tych działań wynika coś konkretnego, zmieniającego w szczególności filozofię (nie wiem czy to nie za poważne słowo) działania firmy. Dlatego mimo, mam nadzieję szczerych a nie wyuczonych na szkoleniach PR, chęci Magdy nie liczyłbym na poważne zmiany dotyczące foto Canona w PL - po prostu PR nie jest od tego, od tego są ludzie, który podejmują decyzje i decydują o pieniądzach. Wpływ PR na te osoby jest ograniczony. Oczywiście to tylko moja skromna opinia, i jeśli się mylę to aby to było z korzyścią dla nas, fotografów korzystających z Canona. :)

MM-architekci
17-02-2009, 15:09
Czy ktos wie jak mozna do Canon-a sie dodzwonic ? To jest jakas parodia , moze olac i kontaktowac sie z centrala jakas , przelozonymi odrazu ? Po co te telefony jak nikt nie odbiera i jeden wielki pic na wode... gratuluje podejscie do klienta.

Kolekcjoner
17-02-2009, 17:29
To tak samo jak z mailami. Zero jakiejkolwiek reakcji. Pisałem do nich wielokrotnie. Skutek zawsze ten sam :roll:.

paweleverest
21-02-2009, 01:20
To tak samo jak z mailami. Zero jakiejkolwiek reakcji. Pisałem do nich wielokrotnie. Skutek zawsze ten sam :roll:.

Niestety i ja musze to potwierdzić. Canon nie odbiera telefonów, nie odpisuje na e-maile !!. Nawet nasza Pani Magda ze swojego osobistego e-maila odpisała mi tylko za pierwszym razem (w ramach powiedzmy bardziej towarzysko-forumowego tematu) - natomiast gdy sprawa zeszła na konkrety to nabrała wody w usta . Przykro mi bo tak sie nie robi, a klientowi który chce wydac u was kilkadziesiąt tysięcy złotych nalezy sie choćby informacja że aktualnie Canon-Polska nie ma mozliwości sprowadzenia zamówionego towaru - tego wymaga kultura handlowa o osobistej juz nie wspominając.

Dla "pocieszenia" powiem wam że problemy z dostepnością obiektywów i aparatów nekaja równiez Canon UK - no ale oni chociaz odpisują na e-maile.

aptur
02-03-2009, 15:17
Wsparcie serwisowe na stronie canona praktycznie nie istnieje.
Często nie działają linki to pomocy technicznej (formularz internetowy).

meian
02-03-2009, 15:22
A ja dla równowagi nie miałem nigdy problemów z Canon Polska, mam na myśli serwis w Warszawie przy ul. Żytniej.

paweleverest
02-03-2009, 15:41
A ja dla równowagi nie miałem nigdy problemów z Canon Polska, mam na myśli serwis w Warszawie przy ul. Żytniej.

O serwisie to jest inny watek:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=43777 ( założony swoja drogą przez jednego z pracowników Canon Polska o rybim głosie ;) )

Ja swoja droga z nimi problemów równiez nigdy nie miałem ( no może za wyjątkiem problemów związanych z dodzwonieniem sie do nich )

Tu jest wątek o Canon Polska firmie która ma w D..IE swoich klientów.

HurricanE
02-03-2009, 15:54
To może trochę poplotkuje.
W sobotę odwiedziłem we Wrocławiu Media Markt na Bielanach i Saturna Pasażu Grunwaldzkim. W obu sklepach - a jak wiadomo to jedna sieć - była tylko jedna puszka Canona - 40 i jedna lampa 430 ex i chyba dwa szkła 55-200 i 70-300. W MM nawet nie było jednej gabloty - a poszukującemu klientowi pan z obsługi tłumaczył, że canon polska tak długo zwlekał z dostawami że sieć MM zawiesiła współprace i tymczasowo nie będzie sprzedawać sprzętu foto tej firmy. Natomiast Stoiska Nikona/Sony/Pentaxa są bardzo fajnie zaopatrzone.

Ja swój sprzęt kupuje najczęściej w necie. Miałem to szczęście że na puszkę długo nie czekałem. Ale jest coś nie tak z traktowaniem polskich klientów. Cen się nie czepiam natomiast brak sprzetu w sklepach jest dziwny. A już nienormalne jest, że nie mogę kupić baterii do nowej piątki - nie ma ich i już. Oryginalnych - nie tych z E-bay.

Pozdrawiam
Łukasz

MM-architekci
02-03-2009, 18:22
Ja powiem tak , za miesiac targi foto w lodzi , jak canon bedzie ,a pewnie tak , to mam zamiar pogadac i sie spytac czy to normalne ze maja klienta mowiac krotko w dupie , baaardzo jestem ciekaw ich argumentow...

JaBlam
02-03-2009, 18:31
Przeciez byla podobno informacja (przy okazji watku p. Magdy?) ze Canona nie bedzie na targach... chyba , ze sie myle.

Rafał32
02-03-2009, 18:39
Przeciez byla podobno informacja (przy okazji watku p. Magdy?) ze Canona nie bedzie na targach... chyba , ze sie myle.

Tak było takie info.
Mnie natomiast ciekawi co Magdzie udało się już w temacie poprawienia wizerunku CP osiągnąć...bo założenia były ładne ale nadal cisza.a to już zaraz miesiąc minie.Dlaczego wciąż kiepsko z dostępnoscia sprzetu,promocją marki itp itd...Jak na razie to canon znika zamiast się promować.

Kolekcjoner
02-03-2009, 22:54
Tak było takie info.
Mnie natomiast ciekawi co Magdzie udało się już w temacie poprawienia wizerunku CP osiągnąć...bo założenia były ładne ale nadal cisza.a to już zaraz miesiąc minie.Dlaczego wciąż kiepsko z dostępnoscia sprzetu,promocją marki itp itd...Jak na razie to canon znika zamiast się promować.

Wiesz miesiąc na zmiany rzeczy zabagnionych przez lata to jest IMO nic. W takiej firmie jak po roku będą widoczne pierwsze efekty to będzie można mówi o sukcesie.

aptur
02-03-2009, 23:00
Wsparcie serwisowe na stronie canona praktycznie nie istnieje.
Często nie działają linki to pomocy technicznej (formularz internetowy).

Mały update.
Za mniej więcej 20 razem zadziałał link do formularza pomocy internetowej.
Zadałem pytanie techniczne ma które po 4 godzinach otrzymalem odpowiedź :shock:

Jestem pozytywnie zaskoczony.

Jeszcze jedno. Podczas moich starań uruchomienia strony z formularzem interentowym wyskakiwala mi ankieta z prośbą o ocenę strony canona. Oczywiście chciałem rzetelnie i obiektywnie ocenić funkcjonowanie strony canon polska :twisted: ale... ankieta również nie dzialała :mrgreen:

0wc4
03-03-2009, 04:14
Ja powiem tak , za miesiac targi foto w lodzi , jak canon bedzie ,a pewnie tak , to mam zamiar pogadac i sie spytac czy to normalne ze maja klienta mowiac krotko w dupie , baaardzo jestem ciekaw ich argumentow...

a ja jestem bardzo ciekaw, czy ty oczekujesz poprawy, czy tylko odreagowania po męczącym dniu, bez płacenia za wstęp na siłkę/basen? :?

Przychodzenie na targi i wyżywanie się na ludziach, których się na wyżej wspomniane jest bez sensu. Być może dlatego tak ciężko się do Canona dodzwonić, bo 80% telefonujących to frustraci wylewający swoje żale na konsultantkach?

Firmy tego typu (w tym sieci telefoniczne) są zbudowane w ten sposób, że do zarządu, który podejmuje decyzje nie dochodzi wrzask i przekleństwa "klienta pana naszego" tylko kartka z informacją ilu ludzi czego chciało, jeżeli już coś dochodzi.

No, ale zastanawiam się, czy to do kogokolwiek dotrze, jeśli są tacy, co piszą " Niec Hciało mi si e czytć al e: blablabla " :evil: takich to bym elektroniczną linijką nie tylko po łapach lał.

Co do Fotojokera, to na śląsku, a konkretniej w SCC na obsługę narzekać dotychczas nie miałem okazji (nie licząc tej deczko natarczywej osoby z sony, która zdawała się nie rozumieć, że ktoś kupujący gripa do 400D nie jest zainteresowany superaparatemzlajfwjukamerąciastkiemiładnąulotk ą), więc jeśliby się już ktoś uparł kupować w tym sklepie, to polecam. Co prawda sprzętu oszałamiającej ilości to nie ma, ale powiem szczerze, patrząc na kwiat młodzieży polskiej, który zagląda do tych witryn, to ja bym tam cacek nie kładł - co z tego, że nie ukradnie bo go złapią, jeśli w amoku szkła lub aparaty poniszczy?
Ot, takie proste rozumowanie.

Nie jestem zrzędliwy, więc stęczeć nie będę, ale powiem szczerze, że po lekturze tej tony postów odeszła mi ochota oddawania czegokolwiek do serwisu na kalibrację, czyszczenie czy co innego, nie pali się, poczekam.

poozdrawiam

paweleverest
03-03-2009, 08:35
Wiesz miesiąc na zmiany rzeczy zabagnionych przez lata to jest IMO nic. W takiej firmie jak po roku będą widoczne pierwsze efekty to będzie można mówi o sukcesie.

Po roku, po dwóch - napewno nie za sprawą takich ludzi jak Pani Magda Lokajczyk, która pracując w dziale Public Relations nie odpowiada nawet na e-mila ( potwierdzenie odczytania dostałem ) od klienta który chce u nich wydac 30000 zł .

Taka firma nie ma racji bytu w dzisieszych czasach!! Spróbujcie napisać do jakiegokolwiek salonu samochodowego, ze chcecie kupic ich topowy model samochodu - zobaczycie jak powinna wyglądac odpowiedż z firmy której zalezy na kliencie ;)

MM-architekci
03-03-2009, 08:55
Na targi nie ide tylko w tym celu , prosze Cie nie oslabiaj mnie ;] , jesli nie bedzie Canona to szkoda , moze mi ktos to potwierdzic ze tez tak slyszal/czytal ? Bo to dosc wazna dla mnie informacja ;]

C80
03-03-2009, 08:57
Spróbujcie napisać do jakiegokolwiek salonu samochodowego, ze chcecie kupic ich topowy model samochodu - zobaczycie jak powinna wyglądac odpowiedż z firmy której zalezy na kliencie ;)

Fakt, wejdą w tyłek żeby opchnąc auto. W końcu to ich zarobek. Widać Canon to już samodzielny byt który nie potrzebuje klientów żeby istnieć.

Mam dobry sprzęt, pofotografuję kilka lat. A jak sytuacja się nie zmieni i Canon nadal będzie miał klienta w doopie to po prostu w przyszłości zmieni się barwy.

paweleverest
03-03-2009, 10:23
Na targi nie ide tylko w tym celu , prosze Cie nie oslabiaj mnie ;] , jesli nie bedzie Canona to szkoda , moze mi ktos to potwierdzic ze tez tak slyszal/czytal ? Bo to dosc wazna dla mnie informacja ;]

Prosze prosto z Canon Polska Public Relations:

.....Targi rzeczywiście są lekkim przeżytkiem, stąd decyzja o rozwijaniu w zamian innych gałęzi działalności CP (ale skierowanych na Photo). Nie wiem czy Państwo zauważyli, że Nikon już od 2 lat nie jest obecny na targach - jedynie przez swojego Pro-dealera...

MM-architekci
03-03-2009, 10:43
Dzieki , dziwne podejscie Canona wedlug mnie , biorac pod uwage problemy z kontaktem , to co mam zrobic , jechac do warszawy :D , mam wrazenie ze mamy sredniowiecze...

Kolekcjoner
03-03-2009, 13:53
No ale może nie mieszajmy sprawy kontaktu z kwetią targów, bo to dwa zupełnie różne byty.
A targi (szczególnie w tego typu branżach) rzeczywiście są już pewnym przeżytkiem i myśli tak nie tylko "Canon" ale wiele innych firm. Sam mam znajomego który pracuje w dużej firmie będącej dystrybutorem sprzętu proaudio i ich "góra" doszła po kilku targach dokładnie do takich samych wniosków jak ludzie w Canonie.

januszP.
13-03-2009, 10:03
Chciałbym przekazać uzyskane informacje canon Pl. na spotkaniu -warsztatach (wg. mnie bardzo udanych) organizowanych w Gdańsku przez "cyfrowe.pl i canon pl.
1. serwis. innych autoryzowanych canon nie przewiduje. Zbyt duze koszty w niezbędna aparaturę żeby serwis mógł dostać autoryzację. W chwili obecnej i tak bardziej skomplikowane naprawy (usuwanie usterek) następuje via Żytnia w centralnym serwisie w Niemczech. Tylko ten ma full wypas w sprzęt niezbędny to serwisowania.
2. Na zadane pytanie dlaczego gwarancja "europejska" to 2 lata a Polska 1 rok otrzymano odpowiedź, że nie ma czegoś takiego jak gwarancja europejska 2 lata.
Jest jedna gwarancja w całej europie i tak jak w Polsce jest to okres 12 m-cy.
3. Na stronie canon pl. można już ściągnąć prawie wszystkie instrukcje do sprzętu (aparaty, lampy..) w języku polskim za darmo!

ArekLodzPl
13-03-2009, 11:15

Canon na targach na pewno będzie. Nie będzie jednak reprezentowany przez Canon Polska, a przez firmę FotoNowa. Tak było w ubiegłym roku i zapewne tak będzie w tym.

ghash
13-03-2009, 11:21
2. Na zadane pytanie dlaczego gwarancja "europejska" to 2 lata a Polska 1 rok otrzymano odpowiedź, że nie ma czegoś takiego jak gwarancja europejska 2 lata.
Jest jedna gwarancja w całej europie i tak jak w Polsce jest to okres 12 m-cy.

no właśnie... a ostatnio się słyszy, że "w tym roku wreszcie Canon wprowadził 24 mc gwarancji"
więc jednak oficjalnie powiedziane, że "nie" ? :)

Tomasz Golinski
13-03-2009, 17:33
no właśnie... a ostatnio się słyszy, że "w tym roku wreszcie Canon wprowadził 24 mc gwarancji"
więc jednak oficjalnie powiedziane, że "nie" ? :)

A po co wam to? Przecież i tak sprzedawca odpowiada przez 2 lata. Chyba wygodniej odnieść do sklepu niż słać do Warszawy...

axk
13-03-2009, 17:37
Przecież i tak sprzedawca odpowiada przez 2 lata.

Niestety tylko w teorii...

Tomasz Golinski
13-03-2009, 17:39
Niestety tylko w teorii...

W teorii to byłaby realizacja gwarancji na Żytniej. Ze sprzedawcami nie miałem problemów przy gwarancji. Z serwisami - owszem.

axk
13-03-2009, 17:50
Jeżeli ktoś ma czas i cierpliwość, aby na drodze prawnej egzekwować 2-letnią odpowiedzialność sklepu czy też sprzedawcy to oczywiście nie widzę problemu, jednakże zdarzają się przypadki (które to wcale do rzadkości nie należą) iż bez "straszenia" niczego się nie załatwi. Po prostu dla sprzedawcy termin jego odpowiedzialności za bezproblemowe działanie sprzętu mija po dwunastu miesiącach i koniec.

Tomasz Golinski
13-03-2009, 17:53
Bardzo szybko zmieniają zdanie, jak prosisz o odpowiedź na piśmie.

paweleverest
13-03-2009, 20:08
Z drugiej strony nie za bardzo rozumiem dlaczego sprzedawca mialby odpowiadać dłużej od producenta za poprawne dziłanie sprzetu - po pierwsze to troche nie logiczne a po drugie naprawa wykracza chyba poza możliwości i umiejętności przecietnego sprzedawcy aparatów.

Magda_Lokajczyk
02-04-2009, 09:29
Canon na targach na pewno będzie. Nie będzie jednak reprezentowany przez Canon Polska, a przez firmę FotoNowa. Tak było w ubiegłym roku i zapewne tak będzie w tym.

Witam,

zgadza się. Firma Canon będzie obecna na targach w Łodzi za pośrednictwem naszego partnera - firmy Foto Nowa.
Będzie to jedyne miejsce w Polsce gdzie będzię można zobaczyć najnowszą lustrzankę firmy Canon - EOS 500D (premiera 25 marca) oraz pierwszy podwodny (odporny na upadek i kurz) aparat kompaktowy firmy Canon - PowerShot D10 (premiera 18 lutego).
Również będą prezentowane dwie najnowsze drukarki do profesjonalnego wydruku fotografii - Pixma Pro9500 Mark II oraz Pixma Pro9000 Mark II (premiera 25 marca).

Dodatkowo każdego dnia targów odbędzie się prezentacja "Dwie twarze aparatu 5D mark II" w ramach warsztatów Cyfrowa Kreacja Obrazu.
Według planu prezentacja firmy Canon będzie odbywałą sie w następujących godzinach:
02.04.2009 – 14:30-16:30
03.04.2009 – 14:30-16:30
04.04.2009 – 12:30-14:30

Serdecznie zapraszam,

Magda Lokajczyk

Kolekcjoner
02-04-2009, 14:06
Pani Magdo, a jak tam przebiegają "reformy" w Canonie :D. Myślę że wiele osób tutaj i nie tylko czeka na jakieś dobre wieści. Szczególnie jeśli chodzi o serwis. Także dostępność Canona na półkach w sklepach jest nadal marna.

KMV10
02-04-2009, 14:33
Kolekcjoner, pytasz o zbyt trudne tematy ;)

Merde
02-04-2009, 14:45
Serwis działa tak: wysłałem małpkę A60 z uwaloną matrycą, a dostałem mocno używane A85. Matryca wprawdzie działa, ale silnik w obiektywie niesamowicie rzęzi. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić, w sumie aparat niewiele dziś już wart.

konradl
02-04-2009, 14:53
hehe... moze ktorys z pracownikow serwisu dostal od sonego jakis nowy model za Ciebie, a w zamian "oddal" Ci swoje wysluzone A85 :)

gietrzy
02-04-2009, 15:10
Serwis działa tak: wysłałem małpkę A60 z uwaloną matrycą, a dostałem mocno używane A85. Matryca wprawdzie działa, ale silnik w obiektywie niesamowicie rzęzi. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić, w sumie aparat niewiele dziś już wart.

O cholera. Kumplowi wczoraj na San Marino padł S1 IS (zawsze miejście ze sobą backup ;) ), mam nadzieję, że wspaniały autoryzowany serwis nie wyśle mu przechodzonego S2 IS (brak SDHC).

dzik
02-04-2009, 15:17

Pewnie sie matryce 2mpix skonczyly, ja w przyszlym tygodniu oddaje trzecie A75 do bezplatnej wymiany matrycy.

Co zrobic? Trudno powiedziec, firma chyba obowiazku naprawiac tych aparatow i tak nie ma a naprawia z dobrej woli.

robgr85
25-05-2009, 00:34
witam!

Przeglądając ostatnio zagraniczne forum trafiłem na wypowiedź:

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=655127&highlight=poland

Folks,
I was hunting for EF 70-200 F/4 IS in Poland and I realized that stores in Warsaw are not selling Canon anymore. All the Canon stores that I knew are now Nikon stores.

I called Media Markt (big retailer) and asked why this is happening and they said that do not have contracts with Canon anymore and Canon is giving up on Central and Eastern Europe.

Do you know what the reason is?

Ile w tym prawdy? Czy faktycznie Canon rezygnuje z naszego rynku?

Kolekcjoner
25-05-2009, 01:39
Ile w tym prawdy? Czy faktycznie Canon rezygnuje z naszego rynku?

Tak - niedługo kupowanie sprzętu Canona u nas będzie karalne :lol:.

Vitez
25-05-2009, 13:32

No... i jeszcze forum nam zamkną ;) .

Merde
25-05-2009, 13:48
Pewnie sie matryce 2mpix skonczyly, ja w przyszlym tygodniu oddaje trzecie A75 do bezplatnej wymiany matrycy.

Co zrobic? Trudno powiedziec, firma chyba obowiazku naprawiac tych aparatow i tak nie ma a naprawia z dobrej woli.

Parę słów się należy, bo historia miała happy end. Okazało się, że A85 miała zostać wysłana do innego klienta. Po jej odesłaniu faktycznie dostałem moje stare A60 z wymienioną matrycą.

PS: Niczego nie naprawiają z dobrej woli, nie bądźmy naiwni. Za tą akcję płaci Sony.

tantal
25-05-2009, 13:49
Krociowe zyski dla przemytników sprzętu :mrgreen:

Kolekcjoner
25-05-2009, 15:14
No to by była największa tragedia, bo w końcu zawsze można kupić Nikona :mrgreen:.

darnok
18-06-2009, 09:15
witam!

said that do not have contracts with Canon anymore and Canon is giving up on Central and Eastern Europe.

nie wiem ile w tym prawdy ale u mnie na wiosce w markecie fotojoker wreszcie zrobil wystawke Canona ...

https://canon-board.info/imgimported/2009/06/canon-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_3yLS10feY1k/SjnoKILji2I/AAAAAAAAALw/9ZjiHYW8cy8/s400/canon.jpg)

czy to jest odawanie rynku ?
bo rynku drukarek pewnie nie oddadza ;)) bo to im sie bardziej oplaca niz aparaty :evil:

Jago
18-06-2009, 09:20

W końcu oderwę się od komputera ;)

nie wiem ile w tym prawdy ale u mnie na wiosce w markecie fotojoker wreszcie zrobil wystawke Canona ...

https://canon-board.info/imgimported/2009/06/canon-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_3yLS10feY1k/SjnoKILji2I/AAAAAAAAALw/9ZjiHYW8cy8/s400/canon.jpg)

czy to jest odawanie rynku ?
bo rynku drukarek pewnie nie oddadza ;)) bo to im sie bardziej oplaca niz aparaty :evil:

Wystawkę zrobili - tylko Nikon "góruje" :(

MMM
18-06-2009, 10:53
Fotojoker to nie Canon i robienie wystawki to inicjatywa FJ a nie Canona.
Nie rozumiem tej troski o marketing Canona. Niech się Canon martwi o to jak sprzedać swoje produkty i na tym zarabiać a nie użytkownicy.
Chyba dla niektórych ludzi prestiż posiadanej marki jest czymś strasznie ważnym i chcieliby oglądać logo producenta swojego aparatu na każdym rogu ulicy bo się wtedy lepiej czują. Znajomym mogą się pochwalić "mam canona" będąc pewnym że wszyscy będą wiedzieć że to nie chodzi o drukarkę :-)

Jago
18-06-2009, 12:01
Fotojoker to nie Canon i robienie wystawki to inicjatywa FJ a nie Canona.
Nie rozumiem tej troski o marketing Canona. Niech się Canon martwi o to jak sprzedać swoje produkty i na tym zarabiać a nie użytkownicy.
Chyba dla niektórych ludzi prestiż posiadanej marki jest czymś strasznie ważnym i chcieliby oglądać logo producenta swojego aparatu na każdym rogu ulicy bo się wtedy lepiej czują. Znajomym mogą się pochwalić "mam canona" będąc pewnym że wszyscy będą wiedzieć że to nie chodzi o drukarkę :-)

Na tej wystawce w FT widać (jak napisałem) kto nad kim "góruje". Zgadzam się z Tobą, że dana firma musi się martwić o sprzedaż swoich produktów. Z kolei jak użytkownicy nie mają czego obejrzeć i "pomacać" w swojej ulubionej marce (tzn wybór jest o wiele mniejszy niż u konkurencji), to jest już powód troski o to, co bardzo lubią. I właśnie chyba z tego powodu jest ta "troska".

MacGyver
18-06-2009, 12:10
Eee, we wrocławskich fotopajacach Canona jest całkiem sporo i to już od wielu miesięcy. Tyle że ostatnio generalnie zrobił im się tłok w gablotkach, bo poza C i N jest też sporo Sony, chyba nawet najwięcej.

darnok
18-06-2009, 14:38
Wiadomo że fotojoker to nie sigma-procenter (wrocław) gdzie przychodzę i mogę "pomacać" praktycznie wszystkie topowe szkłai inne zabawki każdego producenta i jakoś nie przeszkadza mi tam, że nie ma żadnego loga C.

Fotojoker to sklep dla mas ze sprzętem mniej zaawansowanym (chociaż ostatnio D700 sie w nim pojawiło).

A Canona żeby kupić to trzeba się postarać, poszukąc, odstać w kolejce jak za czasów komuny, miesiące w kolejce by kupić wymarzonego trabanta ...

dazz
18-06-2009, 16:35
Akurat kilka dni temu musiałem kupić lustrzankę Canona dla ojca w prezencie. Obdzownilem wszystkie lokalne specjalistyczne foto sklepy, nigdzie nie było. Podjechałem do FJ i dostałem od ręki, cena w zasadzie taka sama jak w necie.

giltoniel
18-06-2009, 18:34
Fotojoker to sklep dla mas ze sprzętem mniej zaawansowanym (chociaż ostatnio D700 sie w nim pojawiło).

mój znajomy kupił d700 w Fotojokerze w sierpniu zeszłego roku, więc nie wiem skąd informacja, że ten model pojawił się tam ostatnio. Zresztą dostępny był niedługo po premierze również Sony A900, więc nie jest tak źle. Fakt 1d MKIII tam jednak nie widziałem ;)

Jago
18-06-2009, 19:01
.......Fotojoker to sklep dla mas ze sprzętem mniej zaawansowanym .......

Nie wiem jak jest w sklepie Sigmy w Wrocławiu, ale jeśli chodzi o FJ w Toruniu, to mają w nim trochę zaawansowanego sprzętu (wyłączając oczywiście markę zaczynającą się na C).

modo
27-06-2009, 21:14
dziś zajrzałem na ww nikona i kopara w dół naprawdę wszystko fajnie zorganizowane

Przed chwilą trafiłem na to forum szukając opinii o serwisie canona. Trafiłem na ten wątek, doszedłem do 3 strony i już któryś raz czytam pochwalne opinie o nikonie. No i nie wytrzymałem.
Ludzie, nie macie pojęcia o czym piszecie. Nikon Polska to dno, serwis nikona to szczyt chamstwa i bezczelności. Niekompetencja (godzinę temu przeczytałem na forum nikona, jak ktoś zgłosił się do serwisu, bo wygaszanie LCD nie bardzo działa w nowiutkim aparacie; powiedzieli mu, że nie wiedzą, jak to naprawić, a w ogóle to to nie podlega gwarancji; nowy sprzęt nie działa i to nie podlega gwarancji!!!!!!!). Poza tym naprawiając jedno spierdzielą coś innego! I mówię to nie tylko opierając się na opiniach innych, ale właśnie jest to opinia poparta moim osobistym doświadczeniem.
W analogu od nastu używam canona. Na skutek różnych sytuacji w cyfrę wszedłem w nikona. I żałuję. Sprzęt nikona jest sporo awaryjny, co przy kompletnie tandetnym serwisie staje się mocno kłopotliwe.
Straciłem kupę kasy, żeby się dodzwonić do nikona (tam się łączycie z jakąś centralą, przy czym czas rozmowy leci, a do rozmowy rzadko dochodzi). Wreszcie mi się udało mi się dodzwonić. Jakaś pinda nie potrafiła odpowiedzieć na żadne pytanie. Kompletne dno.

A tu macie Magdę (nie wiem kim jest), która, jak się domyślam związana z canonem, przynajmniej próbuje z Wami rozmawiać.
A teraz dalej sobie wątek poczytam.

Kolekcjoner
27-06-2009, 23:47
No cóż potwierdza się stara opinia "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma".

guest1
28-06-2009, 01:40
A tu macie Magdę (nie wiem kim jest), która, jak się domyślam związana z canonem, przynajmniej próbuje z Wami rozmawiać.

ja tez nie wiem kim jest pani Magda
napewno robi zamieszanie i daje nadzieje bo jej placa za to bo uzytkownicy placa za to

to co piszesz modo nie jest nam obce ale tez nie pocieszajace a przykre ze pracownicy nikona canona maja nas gleboko

AdamMaxx
23-08-2009, 11:28
Byłem wczoraj na warsztatach Sony Alfa. Za bardzo symboliczne 20 złotych mieliśmy zapewniony cały dzień wrażeń. Grupie fotografów w 95% amatorów Sony Alfa Team przygotował do macania 3 wielkie kufry sprzętu. Można było wypożyczyć wszystko co jest w ofercie sony na cały dzień a do tego w każdej chwili wymienić sobie obiektyw na inny. Bardzo przywiązałem się do zeisa 24-70 2.8 T* i moja nieodwzajemniona miłość do Canona bardzo ucierpiała. Motacie się z tymi kabelkami, przedłużkami i rozgałęziaczami a w Sony każda lampa pracuj bezprzewodowo z każdym lustrem. Powiem więcej jedną lustrzanka można wyzwalać bezprzewodowo całkiem dowolną ilość lamp. Mieliśmy kilka wykładów, sesję z trzema modelkami w skansenie (kilka godzin), udział w widowisku plenerowym "Powrót Szwoleżerów" Wspaniałe jedzonko a na koniec konkurs na najlepsze zjecie dnia i ognisko.
Pani Magdo kiedy Canon zrobi takie warsztaty w moim czterdziestotysięcznym mieście? Jeśli Pani chce mogę zorganizować zaproszenie na następne warsztaty będzie można podejrzeć jak sony miażdży Canona. Nie dziwie się, ze po takich warsztatach na ceneo i innych portalach z opiniami czyta się, że Alfa 900 jest dużo lepsza od 5dmkII a zeisy o 2 klasy lepsze od eLek. Na warsztaty nie wolno wchodzić z aparatami innymi niż Sony i Minolta ale po co wozić drzewo do lasu? :D.

Vitez
24-08-2009, 14:12
Na warsztaty nie wolno wchodzić z aparatami innymi niż Sony i Minolta ale po co wozić drzewo do lasu? :D.

Po co? Dla porównania... i właśnie dlatego nie wolno :twisted: .

AdamMaxx
24-08-2009, 20:23
Znalazłem to co mnie interesowało w końcu. Miałem pytać na forum ale i tak ocena była by subiektywna ;D.
http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-5d-mark-ii-vs-sony-a900-test-porownawczy-33.html
Mimo świadomości przewagi Canona nadal podoba mi się system promocja Sony i nadal na podobne będę namawiał Panią Magdę ale pewno ich nie doczekam (mam już 40 lat) wiec będę jeździł na te z alfami.
Pokazali wydruki takie ponad metr z A900 i średnioformatowego analoga. Jedyna różnica to to, że A900 zarejestrowała więcej szczegółów w światłach :). Co miło mnie zaskoczyło jest promocja gdzie za równowartość VATu można sobie wybrać akcesoria.

ferrari_alex
17-11-2009, 10:05
Słyszłem o problemach Canona w Polsce. Zresztą, sam doświadczyłem szukając sprzętu i obiektywów "L" w rozsądnej cenie. Skończyło się na tym, że wszystko sprowadzam z USA. Jest sporo taniej i nawet łatwiej mi sprowadzić z USA niż walczyć z tym, żeby jakoś załatwić sobie sprzęt w Polsce.

Nie wiem czy zauważyliście, w każdym byle kiosku w Warszawie można kupić Nikon D700, można potestować z obiektywami i wszystko można mieć od ręki. Ten model teraz jest w klepach za 7950 PLN i jest to cena 150 USD większa niż w USA. Brzmi sensownie i jest Polska gwarancja.

Dlaczego to mówię? Mimo śmiesznej sytuacji z Canonem w Polsce ludzie nie przerzucą się na Nikona czy Sony. Mówię o ludziach z poważnymi aspiracjami. Jedynie trzeba znaleźć sobie sposób jak mieć ten dobry sprzęt w normalnej cenie.....no i nie zwracać uwagę na renomę Canona w Polsce....bardziej patrzeć na świat.

4ever
19-11-2009, 10:42
Zacząłem czytać ten wątek, jako obecny i przyszły klient. No ale szybko przestałem jak zobaczyłem że Pani Magda jest:

Ostatnio Aktywny: 04-05-2009 12:12

A polecany przez nią sklep pstryk.pl:

Przepraszamy, Sklep Fotograficzny PSTRYK.PL jest chwilowo nieczynny.
Prosimy spróbować za kilka minut.

Czyli typowo polski słomiany zapał (nie krytykuję Pani Magdy, bo pewnie zderzyła się z betonem w kwestiach konkretnych decyzji) - takie są już polskie przedstawicielstwa.

KMV10
19-11-2009, 11:17
Czyli typowo polski słomiany zapał (nie krytykuję Pani Magdy, bo pewnie zderzyła się z betonem w kwestiach konkretnych decyzji) - takie są już polskie przedstawicielstwa.
A dlaczego nie krytykujesz? Od tego jako klienci jesteśmy - od konstruktywnej krytyki. Nie wiadomo czy przykładowo na konto tego wątku PR-owcy nie otrzymali super nagrody w C.PL za utrzymywanie "pozytywnych relacji z klientami Canona na forach internetowych"? Teraz jest mnóstwo takich pracowników, którzy robią dookoła siebie wiele szumu, z którego praktycznie później nic nie wynika, poza wymiernymi korzyściami dla samych zainteresowanych. Są to zwłaszcza ludzie zajmujący się PR. Nie wiadomo jak było w przypadku wzmiankowanej, ale czy użytkownicy Canona odczuli pozytywnie działania? Ankieta na temat serwisu to jeszcze bardzo daleko od polepszenia działania serwisu. Bo gadać czy pisać każdy potrafi. W szczególności PR i marketing. :twisted:

4ever
19-11-2009, 12:53
Nie krytykuję jej, bo nie wiem w jakim stopniu jest odpowiedzialna za stan rzeczy. Ty też nie wiesz.

Po prostu odpowiedzialność ponosi przedstawicielstwo i mnie, jako klienta, serdecznie wali czy winna jest pani Magda czy jej dyrektor czy pani Krystyna z gazowni.

Dla mnie ważne jest że w Raichu działa prężnie a u nas nie. Że po angielsku można ściągnąć instrukcję przez net do 350D a po polsku nie. a koszty wydrukowanej jest większy niż nie jednej technicznej książki. Że serwis polski ma klienta w dupie, a niemiecki trochę mniej. i tak dalej i tak dalej. Stąd moje ostrożne że "nie obwiniam jej".

A cała konstruktywna krytyka, moim zdaniem, powinna opierać się na wskazaniu obszarów gdzie jest ŹLE i to robimy, na umożliwieniu Canon Polska komunikacji z użytkownikami - to robimy choć to interes i obowiązek CP a nie nasz, ale - wątek jest - swoją szansę mieli/mają. Co więcej konstruktywnego można zrobić? Donieść do Canon Europe?? Canon.jp ?? nie wiem :) ale nie nasza rola wyszukiwanie w strukturach firmy Canon złodziei, nierobów i krętaczy...

paatryk77
03-02-2010, 14:52
Drodzy koledzy forumowicze, przejrzalem wátek powyzej pelen zalu do firmy canon w pl. i niestety marne to pocieszenie ale na zachodzie nie jest lepiej (nie zebym bronil canona - daleki jestem od tego). otoz, mieszkam w brukseli, chcialem kiedys oddac mojego 40d do autoryzowanego serwisu (gwarancja) i co znalazlem? canon belgia ma dwa serwisy - jeden we... francji dla francuskojezycznej czesci belgii, a jeden w... holandii, dla niderlandzko-jezycznych belgów. tak wiec nalezy sie cieszyc ze canon ma chociaz jeden serwis w polsce... ja nie mam tutaj takiego luksusu ;-). moj problem zalatwilem oczywiscie w polsce....eh...
moze jednak przeskoczyc na nikona?
pozdrawiam

MichalZ
23-05-2010, 12:10
Witam szanownych forumowiczów.
Jestem tu nowy, wiec proszę o wyrozumiałość.
Jak sądzicie, czy Canon powinien mieć w PL ambasadora / ów marki produktów PRO?
Jeśli tak to kogo typujecie?

Parteq
23-05-2010, 12:36
Witam szanownych forumowiczów.
Jestem tu nowy, wiec proszę o wyrozumiałość.
Jak sądzicie, czy Canon powinien mieć w PL ambasadora / ów marki produktów PRO?
Jeśli tak to kogo typujecie?

Miclesa :D

MM-architekci
23-05-2010, 13:23
Gdyby canon miał w zarządzie polskim myślących ludzi to tak mógłby mieć. Ale mają gdzieś rynek pół-amatorski / pro w polsce. Ja to tak odczuwam. Bądź jesteśmy w tyle za resztą świata po prostu.

neat84
17-08-2010, 18:11
Czytam sobie ten watek i troche mnie dziwi, ze CP nie bierze
nas "na serio". Mysle, ze mozna smialo powiedziec, ze na tym
forum skupiaja sie najwierniejsi uzytkownicy i fani marki CANON.
Logicznie rzecz biorac informacje tutaj pisane sa dla firmy
na wage zlota! firmy za podobne opinie i badania płaca krocie,
tutaj informacja jest za darmo ;)

Nic tylko sluchac, notowac, probowac wysuwac wnioski, formulowac
nowe cele strategiczne firmy w PL.

Forumowicze napisali wiele ciekawych zdan nt CP chocby:

m_o_b_y: "Byłoby lepiej, gdybyśmy mogli kupować sprzęt w Polsce,
niż trudzić się sprowadzaniem go z zagranicy"

arturs: "większość z nas ma w sprzęcie z podpisów tysiące
i dziesiątki tysięcy złotych a Canon nas lekceważy"

Sam tez zrobilem zakupy sprzetu na kilkadziesiat tys zl i jakos
zaden sprzet nie pochodzil z dystrybucji polskiej...
Chodzilo o dostepnosc przede wszystkim, na drugim miejscu cene
(choc tutaj powinien byc to priorytet, tak czy siak wielu z nas
zaplaciloby wiecej aby miec gwarancje i serwis w PL).

Tak czy inaczej wiekszosc z nas zostawia pieniadze za granica
osobiscie lub przez forumowych TIPow. A gdyby tak jakis handlowiec
z centrali firmy pofatygowal sie i zebral zamowienia
chocby tutaj z CANON BOARD? nie oplacaloby sie Wam?

sklep pstryk.pl moze i fajny, ale drogi i nie jest az tak swietnie
z dostepnoscia nie oszukujmy sie ;)

Pare przedsiebiorczych Polakow dziala za granica, zbiera zamowienia
zbiorowe i mimo ze czeka sie dlugo na sprzet (ale tylko z uwagi na
grupowy charakter, koordynacje i przelewy...) jest on tanszy i
przede wszystkim JEST :).
Czy nie da sie zrobic w kraju w porozumieniu z CP?

Za granica nie wazne ile chcesz kupic, wazne ze jestes klientem
i jestes traktowany jak PAn, to nie tylko moja opinia...
Kiedys pytalem centrale firmy Canon o mozliwosc dystrybucji
w Polsce i obsluzono mnie jak niewygodnego goscia ;)
Troche smutno, ale miejmy nadzieje ze to sie zmieni!

POPYT na aparaty i L-ki jest u nas ogromny wystarczy przejrzec GIEŁDE
Ludzie chca, a nie moga :):)

Pozdrawiam

micles
18-08-2010, 18:57
Miclesa :DMicles na ambasadora!

Lol. :D