Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fachowcy, pomóżcie proszę - CANON IXUS 870 IS

Markuss1
10-02-2009, 11:54
Witam serdecznie.
Szukałem fachowego forum użytkowników canona i mam nadzieję, że dobrze trafiłem. Nie tracąc czasu przejdę od razu do sedna sprawy.
Mam bardzo stary kompakt OLYMPUS CAMEDIA C-500 ZOOM. Postanowiłem go zmienić, bo był bardzo wolny, parę razy mi upadł itp.
Najpierw kupiłem Panasonica TZ5 - jak porównałem zdjęcia robione w pomieszczeniach z tymi ze starego OLYMPUSA to byłem w szoku, ale w sensie negatywnym - OLYMPUS robi DUŻO, DUŻO lepsze zdjęcia w środku od PANASONICA.
Oczywiście próbowałem ustawień manualnych, ale efekt był mizerny - zdjęcia z tych aparatów nadal dzieliła przepaść.
PANASONICA oddałem do Media Markt, a właściwie wymieniłem na CANONA IXUS 870 IS.
W nadziei, że będzie lepiej zacząłem testy. No i znowu niestety porażka. Zdjęcia z Canona nieco lepsze od tych z Panasonica, ale tylko NIECO.
Chodzi mi o zdjęcia w środku, z użyciem lampy lub bez lampy, ustawienia auto czy manualne - nie ma to znaczenia. OLYMPUS jest lepszy.
Na dowód załączam linki do kilku fotek wewnątrz i na zewnątrz - porównajcie sobie odzwierciedlenie detali, szumy, kontrast, DOŚWIETLENIE zdjęć.Czy to możliwe, czy ja robię coś źle? Zaznaczam, że napradę dużo kombinowałem z ustawieniami manualnymi, ale niewiele to daje. Zresztą nie po to kupiłem "małpkę", żeby coś wiecznie ustawiać w manualu.

Może jest jakiś inny kompakt w podobnej cenie (1000 - 1500 zł), który zrobi mi zdjęcia w pomieszczeniach przynajmniej zbliżone do tych ze starego OLYMPUSA w trybie auto, dobrze doświetlone???
Myślałem o Panasonicu LX2, albo LX3. Zresztą sam już nie wiem i tracę nadzieję, że istnieje jakiś porządny kompakt w tych czasach...
Pomóżcie, please! :(

Link do zdjęć:
http://rapidshare.com/files/196296303/Zdj__281_cia.rar.html

Markuss1
10-02-2009, 14:09
Nowy link do zdjęć:
http://odsiebie.com/pokaz/1519686---760f.html

michal1984
10-02-2009, 14:15
Postaraj się dać ustawienia iso podobne, bo na zdjęciach w canonie dałeś przynajmniej 2 razy większe.

Markuss1
10-02-2009, 14:48
Postaraj się dać ustawienia iso podobne, bo na zdjęciach w canonie dałeś przynajmniej 2 razy większe.

To nie "ja" dałem, tylko aparat, bo wszystko robione w ustawieniach auto. Jak daję podobne iso ręcznie (takie jak ustawił OLYMPUS w trybie auto), to zdjęcia są już totalnie ciemne...

michal1984
10-02-2009, 15:53
A nie ma w tym canonie ustawień 100% manualnych , by wszystko dokładnie ustawić.
Albo spróbować na programie wnętrza w auto.

Markuss1
10-02-2009, 21:51
A nie ma w tym canonie ustawień 100% manualnych , by wszystko dokładnie ustawić.
Albo spróbować na programie wnętrza w auto.

Są takowe, ale z ich użyciem jest jeszcze gorzej.
Włączyłem jednak funkcję "i-kontrast" no i jest lepiej - ciemne partie zdjęcia są doświetlane. Jednak dalej pod wzgledem ostrości, doświetlenia wygrywa olympus...

Markuss1
14-02-2009, 19:48
Canona też w końcu oddałem do MM.
Zostaję przy starym, poczciwym Olympusie c 500 ZOOM...
Aż trudno uwierzyć, że aparat z przed tylu lat robi po prostu dużo lepsze zdjęcia!

Stanislaw
14-02-2009, 21:42
Pewnie dlatego że przez parę ostatnich lat nic się nie zmieniło na rynku oprócz tego że jest więcej upakowanych pikseli na matrycach.

Spróbuj jakiegoś Canona z serii G.

zonk
18-02-2009, 19:39
Spróbuj jakiegoś Canona z serii G.
Dokładnie

Piszesz
kompakt w podobnej cenie (1000 - 1500 zł)
Więc G9 powinieneś znaleźć w tej cenie! Ja jestem pod wrażeniem jakości zdjęć z tej maszynki.
Pozdrawiam

ansic
10-03-2009, 22:55
Roznica jest, z tym ze mozna to zniwelowac ustawiajac kolory na vivid i kompensacje ekspozycji w trybie P troche na + i powinno byc ok lub lepiej.
Problem moze byc ze zdjecia mi z flashem gdzie systemy pomiaru swiatla, bardziej zawansowane algorytmy, moga sie czesciej mylic w zwyklych przypadkach jak zbyt rownolegle ustawienie wzlgedem sciany itp.
Olympusy byly dobre, teraz dopiero zaczeli robic taka tandete.
A teraz jak canon wypuscil odpowiednik ich podwodnego mju8000 kupowanie ich aparatow stracilo sens. Aparaty powinny byc prostsze w obsludze a sa coraz to mniejsze i coraz to bardziej napakowane gadzetami ktore jakos tych zdjec nie do konca polepszaja...