PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wykonać takie zdjęcie

Paenka
09-02-2009, 22:39
Jak zapytam w innym dziale to dostane masę informacji na temat cyfrowej obróbki a nie o to mi chodzi. Ja sie chce dowiedzieć jak i czym zostało wykonane takie zdjęcie

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.shorpy.com/files/images/04104a.preview.jpg)

źródło www.shorpy.com

Mam nadzieję, że nikt mi się tu nie będzie zżymał się, że muszę mieć aparat sprzed 150 lat itp. Wiem, że ogromna częśc tej fotografii to zastosowane materiały. Proszę o poradę jak wykonać podobne zdjęcie (plastyka, kontrast (!!), GO) obecnymi metodami analogowymi.

temol
09-02-2009, 23:01
Hej

Ale ktore konkretnie? Podalas adres do glownej strony, a tam zdjecia sie co jakis czas zmieniaja, w miare dodawania kolejnych.
Pod zdjeciem, w opisie czesto masz podany material, no moze nie super konkretnie, ale w stylu "glass negative", "nitrate negative", "Dry-plate glass negative".

Tomek.

mancat
09-02-2009, 23:04
Myślę, że należaloby sięgnąć po, przynajmniej, średnioformatowy aparat z dobrym obiektywem i kliszą (Ilford FP4 lub HP5??). Do tego jakiś sensowny wywoływacz (nie trząść koreksem, nie mieszać za mocno, to nie martini...). Rodinal Agfy fajny był, nie wiem czy można jeszcze dostać gdzieś.

Jesli chodzi o kolor odbitki to można tonować, nawet Saga rodzinna od bidy może się przyadać :-).

Plastyka to przedewszystkim światło. Tu ładnie rozproszone przez korony drzew... Trzeba też poskładać wóz rodem z dzikiego zachodu...

Pozatym to trudno wyczuć co moznaby tu jeszcze zrobić. Z opisu (http://www.shorpy.com/node/5471?size=_original)wynika, że było zrobione na płycie szklanej z wylewaną emulsją, tzw. mokry proces kolodionowy. Więc to już masakra jest :-).

Paenka
09-02-2009, 23:19
www.shorpy.com/files/images/04104a.preview.jpg

O to zdjęcie chodzi, nie wiem dlczego czasem je widac w pierwszym poście a czasem nie.

http://www.shorpy.com/node/5471 tutaj z opisem

To ja juz nie wiem, czasem pisza że kręcić, czasem że trząść....to jak to w koncu robić? Skracać/wydłużać czas wołania?

wojkij
09-02-2009, 23:27
Kodachromy z tej strony wybijają zęby - dlaczego już się nie produkuje takich materiałów? ;(

mancat
09-02-2009, 23:27
To ja juz nie wiem, czasem pisza że kręcić, czasem że trząść....to jak to w koncu robić? Skracać/wydłużać czas wołania?

Ogólnie rzecz ujmując im wiecej krecisz tym bardziej kontrastowo wywołujesz i oczywiście trochę szybciej. Ale dużo też zależy od materiału i wywoływacza. Zasada jest taka, że co minute przez dziesieć sekund mieszasz koreksem. I przy ręcznym wywoływaniu tego należy się trzymać.

Np. W maszynach obrotowych, z płaszczem wodnym odpowiednio skraca się czas wywoływania, bo one ciągle kręcą.

Paenka
10-02-2009, 00:24
Ojjj....jeszcze długa droga przede mną...strasznie boję się tknąć tej chemii całej...co by się nie sparzyć.

mancat
10-02-2009, 00:25
Tak mi się jeszcze przypomniało w gwoli sprecyzowania wypowiedzi :-)... mieszać tzn obrócić koreks o 180 st i spowrotem, w celu równomiernego wymieszania roztworu.

Nie masz się czego bać. Możesz zacząc od kilku na szybko naświetlonych, tańszych, negatywów. Najtrudniejsze jest chyba założenie materiału na szpulę. Potem to już tylko satysfakcja! :-)

Życze powodzenia! :-)

rbit9n
10-02-2009, 01:21
Ojjj....jeszcze długa droga przede mną...strasznie boję się tknąć tej chemii całej...co by się nie sparzyć.

jeśli się boisz poczytaj forum KOREX'u, tam wszystko jest opisane jak na dłoni (i to niejednej).

a co do zdjęcia żołnierzy, to niestety taka plastyka tylko w wielkim formacie, nawet na średnim pewnie by było trudno coś takiego uzyskać. a do tego mokre kolodium i zdjęcie gotowe. ale to już któryś Kolega od LF powinien się wypowiedzieć.

Flowenol
10-02-2009, 07:48
Dokładnie jak napisał rbit9n. Spróbuj się skontaktować z iczkiem, on robi w średnim formacie i pewnie pomoże.

Krzychu
10-02-2009, 10:18
Kodachromy z tej strony wybijają zęby - dlaczego już się nie produkuje takich materiałów? ;(

Bo był problem z procesem wywołania, a konkretnie z chemią do niego...