PDA

Zobacz pełną wersję : [Wyposażenie studia] Raz a dobrze...

ToSemJa
08-02-2009, 17:17
Witam,

przekopałem troszkę forum w poszukiwaniu informacji jednak tematy które znalazłem są:
a) dość wiekowe (z czego połowa odpowiedzi to linki do allegro z usuniętymi aukcjami)
b) nie bardzo trafiające w moje pytanie
Jeśli coś przeoczyłem to oczywiście poproszę o link :)

Do rzeczy... trafiło mi się miejsce i chciałbym zrobic tam studio, jaki sprzęt byście polecili? Chodzi o (w miarę) pełne wyposażenie czyli:
- Lampy (myślę o 2-3 błyskowych + softboxy, parasolki itd) - jakie?
- statywy do oświetlenia + bom
- system zawieszania teł (może warto zwrócić uwagę na jakiś konkretny model?)
- system radiowego wyzwalania (warto inwestować w canonowski? chcę tym wyzwalać też 580 i 430kę w zestawie plenerowym)
- foto bezcieniowa (stół czy namiot, może jakiś magic hand?), tutaj mam już światło ciągłe więc błyskiem będę się tylko wspomagał.

więcej grzechów nie pamiętam, jednak może coś przeoczyłem co warto dodać do listy?

Budżet - powiedzmy plus/minus 10 000zł (wiadomo, im taniej tym lepiej ale jeśli coś jest warte swojej ceny to można dołożyć )

Dziękuję za uwagi i pomoc,
Piotr

Vitez
08-02-2009, 17:32
a) dość wiekowe (z czego połowa odpowiedzi to linki do allegro z usuniętymi aukcjami)
b) nie bardzo trafiające w moje pytanie

I to ma być wymówka?

http://canon-board.info/announcement.php?f=33&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi). "

Więc dopisz się do któregoś z wątku, który znalazłeś - odświeżysz go i już nie będzie wiekowy.
A lampy studyjne to dość proste konstrukcje, nie pojawiające się w nowej wersji jak puszki cyfrowe, więc komplet sprzed 5 lat nadal może być "nowością" .