Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do HDR i zoom
Posiadam Canona 450D i podstawowy Kit. i chcę coś kupić dodatkowego do max 800 zł
Od jakiegoś czasu zainteresowałem się techniką HDR i pod tym kątem chcę robić zdjęcia: czyli architektura, krajobrazy, i dodatkowo zdjęcia dla mojej 2 letniej córeczki np w plenerze czyli musi być jakiś zoom.
Tu są moje pierwsze próbki HDR, jednak wykonane jeszcze pożyczonym Canonem 40D z podstawowym Kitem..
http://www.iceweb.pl/hdr/
Co byście doradzili w cenie do 800 zł aby kupić czy jest sens zastąpić kit Canona 450D i kupić np 18-125 , lub 18-200mm czy może zostawić Kitowy i dokupić coś z tego
Tamron AF 55-200 f/4-5.6 Di II LD Macro Canon
Około 400 zł
Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO DG Macro Canon
699ł
Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC Canon ( metalowy bagnet )
888zł
Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM
Sprobuj poszukac uzywanego 28-135 ? Raz ze to Canona i z USM i do tego dostaniesz stabilizacje. oczywiscie ze 28 na 450D to nie bedzie szeroko ale mozesz zawsze podeprzec sie kitem.
Sam wyrwalem uzywke w bardzo dobrym stanie do 40D za 820 zl.
nie wiem ... mnie uczono ze im wiekszy zakres ogniskowych.. tym gorzej ;)
poszukaj gdzies uzywanego tamrona 17-50 2,8 czasami da sie wyrwac za 900zl
Zoom to już masz (kit) :). Proponuję go zostawić. Potrzebujesz jak rozumiem teleobiektyw. W tej cenie (800zł) Canon proponuje C 55-250 IS. Poszperaj w necie czy Ci pasuje, podotykaj w sklepie i kupuj.
Co byście doradzili w cenie do 800 zł aby kupić czy jest sens zastąpić kit Canona 450D i kupić np 18-125 , lub 18-200mm czy może zostawić Kitowy i dokupić coś z tego
Helou,
Mój kolega specjalisuje się w HDR, z tego co wiem na poziomie mistrzowskim, tu jest stronka, polecam:
http://www.flickr.com/photos/bartku/
i z tego co z nim gadałem to przy HDR ach potrzebne jest szkło maksymalnie:
1) ostre - bo przy obróbce HDR ostrość się trochę gubi
2) szerokie - bo najczęściej są to widoczki, najlepiej zróżnicowane pod względem światła i mające dużo szczegółów
Ostre i szerokie na cropa to chyba mamy tylko jedno słuszne: C10-22 :)
ale najtanej można wyjąć używkę powyżej 1500PLN... ja bym na Twoim miejscu pooszczędzał i na razie skupił sie na kitcie i szlifowaniu warszatu obróbkowego, bo z tego co wiem to postprocessing jest kolejnym kluczem do sukcesu w HDR....
Mam szkło 28-135 na 40D - uważam, że w tej cenie jest to świetne szkło (nie wiem, czy to przez to, że dobry egzemplarz trafiłem), ale na cropie niestety jest za wąskie do widoczków.
A co to za szkło 18-125 o któym piszesz????
Pisałem o Sigma 18-125 f/3.8-5.6 DC OS HSM różne mocowania
Z lektury forum zorientowalem się że Kit nie jest wcale taki zły, więc kwestia drugiego, albo jeszcze szerszy, albo większy zoom
Problem z tym że w moim mieście nie ma sklepów z obiektywami, a zaklady fotograficzne maja jakis podstawowy zestaw Kit na stanie i to nikona najczęściej, więc kiepsko z pomacaniem. Wczoraj poszedlem kupić filtr UV i nie kupiłem bo na zamówienie....
Pisałem o Sigma 18-125 f/3.8-5.6 DC OS HSM różne mocowania
...
Ja bym stawiał na szeroki i ostry. Nie brałbym tej sigmy: nie dość że ciemno to jeszcze sigma.... (tylko żeby mnie sigmiarze nia zabili :) :mrgreen:
Dobra rada - do HDR zbieraj na 10-22, a jak będziesz chciał to se kupisz 17-40L
Może ciemny, ale w miarę szeroki na cropie, ostry i ma czerwony pasek na końcu, czyli pełen lans!!! ;)
Dziękuję wszystkim za rozjaśnienie umysłu. Wiem już czego mi trzeba oprócz Kita drugi z szerszym kątem: 10-22 do HDR ( musze dozbierać kasy ) + tele jakiś 55-200.
A może jeszcze wskazówka co do używanego sprzętu. Gdzie najlepiej szukać, na giełdzie gdzieś ( gdzie ) czy allegro?
http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=17
alledrogo napewno też
http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=17
alledrogo napewno też
Ostanie pytanko: czy z tele to lepiej wziać
70-300mm f/4-5.6 czy 55-200f/4-5.6
sumie jak mam Kita do 55 to by było rozsądnie od 55 w góre brać tak ?
Możesz jeszcze poszukać
http://www.allegro.pl/item549296469_canon_usm_ultrasonic_70_210_70_210mm _f3_5_4_5.html
ale koniecznie f/3.5-4.5. ze stałym światłem f4 są kiepskie
poczytaj tu:
http://www.optyczne.pl/9.1-Test_obiektywu-Canon_EF_55-200_mm_f_4.5-5.6_II_USM-Wst%C4%99p.html
http://www.optyczne.pl/52.1-Test_obiektywu-Canon_EF_70-300_mm_f_4-5.6_IS_USM-Wst%C4%99p.html
i może pomoże w wyborze :mrgreen:
Helou,
Mój kolega specjalisuje się w HDR, z tego co wiem na poziomie mistrzowskim, tu jest stronka, polecam:
http://www.flickr.com/photos/bartku/
Cytując fragment a parafrazując całość wątku:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A co ma szkło do HDR ??? NIC - tak uważam. Hdr jest wtedy fajny jak go nie widać - wszyscy ostatnio mylą HDR z jakąś papką kolorów zmieszaną gdzie bądź i byle jak im bardziej wali po gałach tym lepiej...:cry:
Nie ma obiektywu do HDR-techniki - są obiektywy do makro dobre, do portretu dobre, do "kraj-obrazów:rolleyes:" do sportu - tele dobre - także czasem do "zwierzęctwa" i te kategorie zwykle się zazębiają wzajemnie...
piompo -pozdrów kolegę z "poziomem miszczoskim"
Buziaki.
Cytując fragment a parafrazując całość wątku:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A co ma szkło do HDR ??? NIC - tak uważam. Hdr jest wtedy fajny jak go nie widać - wszyscy ostatnio mylą HDR z jakąś papką kolorów zmieszaną gdzie bądź i byle jak im bardziej wali po gałach tym lepiej...:cry:
Nie ma obiektywu do HDR-techniki - są obiektywy do makro dobre, do portretu dobre, do "kraj-obrazów:rolleyes:" do sportu - tele dobre - także czasem do "zwierzęctwa" i te kategorie zwykle się zazębiają wzajemnie...
piompo -pozdrów kolegę z "poziomem miszczoskim"
Są ludzie, którzy mają dobrze zdefiniowane oczekiwania co do estetyki, czy sztuki, ja jestem amatorem, i przy takiej wiedzy ja Twoja jestem maluczki.
Natomiast jestem otwarty na eksperymenty i cenię to w sobie.
Mam wrażenie, ze gdyby nie taka otwartość, dalej tkwilibyśmy w ciemnych wiekach, a za granie na przesterowanej gitarze elektrycznej - głowy obcinaliby ludzie, którzy uważają, że odpowiednie dźwięki gitary to takie kiedy przypomina ona szum strumyka i śpiewy anielskie - czyli "większość wiedząca że wie lepiej"(nawiasem J.S.Bach miał wiele odwagi używając diabelski interwał będąc organistą w kościele).
Oczywiście że nie ma czego takiego jak obiektyw do HDR i rzeczywiście - jeśli chcesz adamo_ tworzyć techniką HDR zdjęcia z meczu koszykówki :mrgreen: , to faktycznie zrezygnuj z tego ciemnego szerokiego kąta. :mrgreen:
Jeśli chodzi o "miszcza", to nie będę pisał o jego dorobku zarówno w reklamie tej najwyższego lotu, jak i w obróbce graficznej, zapewniam Cię, że warto przyjrzeć się tym pracom i komentarzom ludzi czasami wiedzących o czym mówią. Marzę o dniu, kiedy wejdę na Twoją stronę i kapcie mi spadną po obejrzeniu Twoich HDRów.
:)
Pioterrr
Dajcie spokój, nie ma o co się spierać czy lepiej jak widać HDR czy nie. Ja uważam że jest to bardzo fajna sprawa i nie zawsze jest potrzeba aby była "papka" ale i nie do każdego kadru pasuje jak nie widać nic.
Ja uważam że to indywidualna sprawa jak ktoś podejdzie do tematu.
Powiem tak: zrobiłem kilka takich fotek i dopiero się tego uczę ale jestem naprawdę tym zachwycony, dlaczego? dlatego że zdjęcia nabierają innego życia a nawet duszy. Usłyszałem to stwierdzenie już od 3 osób, w tym jednego księdza który nie mógł poznać swojego kościoła tak był zachwycony. Więc coś w tym jest.
Ktoś też ocenił: to nie fotografia a fotoszopia, a ja odpowiadam a własnie to ma być fotoszopia ! i potem widziałem nie udane próby tej osoby zrobienia czegoś podobnego...
Odnośnie obiektywów, wiem co mam kupić i bardzo dziękuję za pomoc.
Zdjęcia w HDR są fantastyczne, nawet te wykonane 50mm. Ważne by zachować ostrość. Do zakupów dopisz statyw, jeśli jeszcze nie posiadasz.
Jeżeli szkła są porównywalne jakościowo to zdecydowanie bierz 55-200f/4-5.6. Do HDR nie jest Ci potrzebna aż taka ogniskowa.
Max 200mm w zupełności wystarczy, chodź wątpie żebyś kręcił ją na ponad połowe ;-)
Dokładnie, do HDR bedę urzywal mniejszej ogniskowej <55 ten 55-200 do pleneru i dziecka oraz jako bardziej uniwersalny.
Dokładnie, do HDR bedę urzywal mniejszej ogniskowej <55 ten 55-200 do pleneru i dziecka oraz jako bardziej uniwersalny.
Urzywaj czego chcesz.... byle było strawne dla zmysłów - w szczególności wzroku używaj i słownika ortograficznego.
Dokładnie, do HDR bedę używal:-D mniejszej ogniskowej <55 ten 55-200 do pleneru i dziecka oraz jako bardziej uniwersalny.
używał :)