PDA

Zobacz pełną wersję : 450D i lampa studyjna

DAWIDSON
05-02-2009, 17:18
Witam, jakie należy wybrać ustawienia lampy wbudowanej aby współpracowała z fotocelą w lampie studyjnej? czy jest taka możliwość (czy można wyłączyć przedbłysk).
Kabel synchronizacyjny który otrzymałem z lampą nie pasuje do tego canona.
:(

michal.s
05-02-2009, 20:18
Kabel nie pasuje bo 450D nie ma gniazdka PC w body.

Jak chcesz podpiąć ten kabel to musisz kupić sobie taką kostkę
http://fotoellite.pl/?140,kostka-z-gniazdkiem-pc-pss01

Do niej odpinasz kabel, a ją zakładasz na sanki body od lampy błyskowej.

krzysztofr
05-02-2009, 20:19
Lampa wbudowana nie ma trybu manualnego, więc z przedbłyskiem nie wygrasz. Przydała by Ci się zewnętrzna.

Vitez
06-02-2009, 02:53
Lampa wbudowana nie ma trybu manualnego, więc z przedbłyskiem nie wygrasz. Przydała by Ci się zewnętrzna.

Wygrasz, klawiszem * , ale strasznie upierdliwe by do każdego ujęcia w studio lampy po dwa razy błyskały :roll: .

i3ill
06-02-2009, 17:17
Wejdz do MENU-->FUNKCJE INDYWIDUALNE(C.Fn)--> Oświetlenie wspomagające AF(pozycja nr 7 ! ) i ją wyłącz! i już nie masz przebłysku !! :)

Aha!
Lampa wewnętrzna ma sterowanie manualne i jak dobrze poszukasz to możesz to sobie skonfugurować pod przyciskiem SET :)

Pzdr...

Krzychu
06-02-2009, 17:21
Wejdz do MENU-->FUNKCJE INDYWIDUALNE(C.Fn)--> Oświetlenie wspomagające AF(pozycja nr 7 ! ) i ją wyłącz! i już nie masz przebłysku !! :)

Aha!
Lampa wewnętrzna ma sterowanie manualne i jak dobrze poszukasz to możesz to sobie skonfugurować pod przyciskiem SET :)

Pzdr...

Bzdury wypisujesz. Przedbłysk o który chodzi jest od E-TTL'a a nie wspomagania AF.

i3ill
06-02-2009, 17:25
Może i bzdury! ale jak wyłącze tą funkcje to lampa błyska tylko w momencie robienia zdjęcia a jak się domyślam koledze o to chodzi! skoro mu to potrzebne do fotoceli żeby mu 2ga lampa za szybko nie wypalała...

michal.s
06-02-2009, 17:27
Przyglądnij się dokładnie ile razy błyska...

Ja jak się na czymś nie znam to się nie wypowiadam...

i3ill
06-02-2009, 17:34
chyba nie posądzasz mnie o to, że nie umiem liczyć do jednego ? ;)

Krzychu
06-02-2009, 17:46

Chodzi o to że błysku od E-TTLa nie widzisz bo wtedy aparat podnosi lustro...

krzysztofr
06-02-2009, 23:36
Aha!
Lampa wewnętrzna ma sterowanie manualne i jak dobrze poszukasz to możesz to sobie skonfugurować pod przyciskiem SET
To jest tylko korekta ekspozycji a nie tryb manualny ;)

ustaw lampę wbudowaną na drugą kurtynę, migawkę na 1s, naciśnij spust i policz błyski...