Zobacz pełną wersję : jak uzyskać takie efekty w PS
bawię się w PS już dłuuugo ale za ch.............e
nie mogę uyskać takich efektów.
jak na załączonej stronce
www.fotograf24.pl
pomóżcie chociaż troszkie :)
pozdrawiam
paczk
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
głównie chodzi mi o tonalność zdjęć i kontrasty ( ostre krawędzie ale bez przepaleń)
)
a próbowałeś aparatem ? :mrgreen:
Moim zdaniem zamiast za uzbierane pieniądze kupować Photoshopa, lepiej kupić sobie jakieś fajne szkło. :D
A moim zdaniem, to należy się najpierw nauczyć pracować światłem/ze światłem, bo bez tego, to nawet najfajniejszy obiektyw i photoshop nie pomoże..
dzięki za posty ale nadal nie mam odpowiedzi na moje pytanie.
kicha - gwarantuję Ci, że to nie są efekty uzyskane sprzętowo - gwarantuję Ci bo widziałem te zdjęcia przed i po obróbce.
w kwestii panowania nad sprzętem i światłem - to już raczej mam za sobą -
zapraszam na moją stronę testową
www.paczkowscy.pl
sprzętu też już mam co nieco, bo fotografuję od ponad 10 lat.
interesuje mnie konkretnie ten rodzaj efektu który napisałem.
ciekaw jestem czy to praca na krzywych itp + filtr high pass??
pozdrawiam
może ktoś ma ciekawe linki do różnych metod obróbki obrazu ?
planuję co nieco poeksperymentować...
...
głównie chodzi mi o tonalność zdjęć i kontrasty ( ostre krawędzie ale bez przepaleń)
interesuje mnie konkretnie ten rodzaj efektu który napisałem.
Sorry, ale nie widzę jakiś specjalnych efektów na tej stronce. Zdjęcia jak zdjęcia, jedne lepsze inne gorsze. Masz jakieś konkretne zdjęcie na myśli?
planuję co nieco poeksperymentować...
I fajnie! Im więcej poeksperymentujesz, tym będziesz miał większą orientację w postprocessingu. Ale tu mała uwaga: lepiej nie koryguj jpeg, bo to mówiąc oględnie, nie stanowi dobrego materiału. Skoncentruj się na ustawieniach konwersji z RAWa, a potem dopieść tiffa.
Obawiam się że nie uzyskasz odpowiedzi na swoje pytanie.
Ja też nie wiem jak uzyskać taki efekt, ale nie będę Ci ściemniał że musisz się czegoś uczyć
itp. Kiedyś widziałem już takie zdjęcia i nawet zadałem autorowi pytanie o sposób obróbki i zlewka. Jeśli ktoś ma jakiś wypracowany warsztat to go strzeże .
zdaję sobie sprawę że każdy wypracowuje swój własny warsztat ale akurat podoba mi się kolorystyka większości ich zdjęć.
no nic pozostaje metoda prób i błędów :)
pozdrowionka
...
Na tej stronce widze akurat wiele przepalen w swiatlach :), do tego proponuje podkrecic gamme, wyostrzyc i odszumic. Powinno wyjsc porownywalnie.
sprobuj dotrzec do Color Efex Pro (Nik Software) kiedys widzialem rozne fotki w fajnej obrobce i sililem sie bardzo nad tym jak oni robili postprocess.. do dnia kiedy kolega zaprezentowal mi mozliwosci kilku dodatkow w tym i ten i wyjasnilo sie duzo jak programy tego typu ulatwiaja osiaganie pewnych efektow.
www.fotograf24.pl
pomóżcie chociaż troszkie :)
pozdrawiam
paczk
Cześć,
Jestem amatorem więc może się nie znam do końca. Dużo widać jak się wejdzie na tej stronie w zakładkę galeria, a potem backstages. Widać że pracują ze światłem trochę. Obróbka ma na pewno duże znaczenie, ale oświetlanie, dobry aparat i obiektyw i praca nad ujęciami... tam to widać.
hehe piszą w dossier, że robią "pełnoklatkowymi aparatami" a ja tam wśród tych fotek widzę co najmniej raz 30D ;)
Przemek Białek
06-02-2009, 23:58
juz ci mowie
akcje i Presety:
moge wnioskowac ze moga to byc akcje Magdy Potoczek, Kuboty i inne
co do presetow WP2 i inne
poczytaj w necie nikt ci tego na talezu nie poda, ale napewno duzo pracuja nad jedna fotka
oszczepnik
07-02-2009, 00:06
tu zgadzam się z Przemkiem, widziałem akcje M.Potoczek w "akcji" :D Kubota również, one są bardzo charakterystyczne, mocne kontrastu podbicia kolorów. Ale z tego co popatrzyłem to jest również HDR i kilkukrotne wołanie RAW.
pozdro
crislasek
07-02-2009, 12:50
Witam załatw sobie onOne – Photo Tools i po sprawie.
Zaoszczędzisz kupę czasu a fotki bajka.
pozdro
juz ci mowie
akcje i Presety:
moge wnioskowac ze moga to byc akcje Magdy Potoczek, Kuboty
O jakich akcjach mówisz ? , nic nie znalazłem.!
jmoge wnioskowac ze moga to byc akcje Magdy Potoczek, Kuboty i inne
... Marty Potoczek
crislasek
08-02-2009, 01:29
Zgadza się Marty Potoczek ;) Jak widzę korzystamy z jej akcji ;)
Do ps-a pluginów jest pełno wystarczy poszukać.
pozdro
Przemek Białek
08-02-2009, 01:35
... Marty Potoczek
uppps skucha, mysle ze Marta sie nie obrazi:p
....gwarantuję Ci, że to nie są efekty uzyskane sprzętowo - gwarantuję Ci bo widziałem te zdjęcia przed i po obróbce.... To ciekawe! Może więc zapytasz u źródła?
VanMurder
08-02-2009, 03:22
a ja mam propozycje dla autora wątku, bo po przejrzeniu jego strony widzę że obróbka leży...
Photoshop jest trudnym narzędziem i bez biegłości w posługiwaniu się warstwami i maskami jest bardzo trudno powiększyć zakres tonalny, podbić kolory kontrast bez szkody dla jakości zdjęcia...
czy próbowałeś pracować w Lightroom 2? jak nie to ściągnij darmowego traila ze strony adobe.com (http://www.adobe.com/products/),
Ja długo zastanawiałem się nad zakupem LR2, gdyż workflow BR+CR+PS miałem opanowany do perfekcji.
Niestety konieczność obróbki setek a nawet tysięcy zdjęć w czasie kilkunastu, kilkudziesięciu godzin zmusiła mnie do poszerzenia swojego workflow właśnie o LR2...
Dlaczego ten program? Bardzo łatwo jest tam dokonywać lokalnej obróbki zdjęcia np: przyciemnić tylko niebo o -1EV podbić kontrast tam gdzie to potrzebne i zmniejszyć gdzie go za dużo, auto-mask działa rewelacyjnie
generalnie jak poszukasz tutoriale na necie jest nawet taka fajna stronka o Lightroom:
www.lightroomkillertips.com -polecam biblia dosłownie!
Oczywiście PS daje dużo większe możliwości, ale LR2 umożliwia pracę na kilkudziesięciu kilkuset zdjęć naraz, ma auto save i wszystko mozna poprawiać w nieskończoność... bez znacznego pogorszenia jakości bo pracujemy na pliku RAW.
interface jest bardzo intuicyjny wszystko, to bardzo przyspiesza prace nad setkami zdjęć co jest niesamowicie ważne w fotografii ślubnej itd. itp.
Bardzo ważne jest praca w RAW i w 16 bitach, możliwie najdokładniejsze trafienie z ekspozycja podczas robienia zdjęcia, analiza histogramu:
Tu bardzo ważna uwaga : większość*fotografów nie zdaje sobie sprawy że patrząc na histogram na LCD puszki widzi histogram jpg'a a nie aktualnego RAW !!! co za tym idzie dużo fotek ma zapas w higlights (czasami 1 f stop) , zdecydowana większość fotografów produkuje zdjęcia niedoświetlone i podczas post-procesu podbijanie ekspozycji pieprzy nam kolory.
Kolego paczk, masz bardzo porządny sprzęt (masz nawet lepszą puszkę od mojej;) ) więc nie widzę powodu żebyś nie był w stanie wyprodukować takich zdjęć jak te prosto z aparatu:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=452155&postcount=130
http://nforum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63486
Zauważyłem tez że podczas konwersji do BW tracisz masę detali zarówno w cieniach jak i bardzo oświetlonych częściach zdjęcia. Może spróbujesz techniki opisanej w wykładzie nr 11 (http://canon-board.info/showthread.php?t=25175). - albo przestudiuj ja u źródła z książki Scotta Kelby (http://books.google.com/books?id=9ddD-ln0_JEC&printsec=frontcover&dq=scott+kelby&ei=gjSOSbHANoagyATtp5W6BQ&hl=En#PPP1,M1) str. 190 - której zakup bardzo polecam.
Wielu CB userów po zakupie tej rekomendowanej przeze mnie pozycji naprawdę podniosło poziom swoich prac.
pozdrawiam i jak masz jakieś konkretne zdjęci prześlij mi RAW a postaram się wyciągnąć go do poziomu takiego jakiego oczekujesz zrobię to za darmo i jeszcze wyśle ci dokładny opis jak to zrobiłem ...
pomagam w edycji zdjęć kilku poważnym, fotografom przygotowuje dla nich zdjęcia do druku i do sieci, a ponadto lubię dzielić się wiedzą, lubię dzielić się wiedzą....:)
VanMurder - milo cie znow widziec na forum :)
Mam nadzieje ze znow nie znikniesz no i dodasz jakies nowe fotki do swojego watku w galerii.
szopalek
08-02-2009, 14:10
O jakich akcjach mówisz ? , nic nie znalazłem.!
http://www.fotografuj.pl/News/Production_Assistants_trzy_zestawy_akcji_do_Photos hopa/id/613
http://digul.net/content/craigs-actions-the-production-assistant-actions-pa-creative-suite
http://www.presetsheaven.com/
Kolego paczk, masz bardzo porządny sprzęt (masz nawet lepszą puszkę od mojej;) ) więc nie widzę powodu żebyś nie był w stanie wyprodukować takich zdjęć jak te prosto z aparatu:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=452155&postcount=130
http://nforum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63486
Zauważyłem tez że podczas konwersji do BW tracisz masę detali zarówno w cieniach jak i bardzo oświetlonych częściach zdjęcia. Może spróbujesz techniki opisanej w wykładzie nr 11 (http://canon-board.info/showthread.php?t=25175). - albo przestudiuj ja u źródła z książki Scotta Kelby (http://books.google.com/books?id=9ddD-ln0_JEC&printsec=frontcover&dq=scott+kelby&ei=gjSOSbHANoagyATtp5W6BQ&hl=En#PPP1,M1) str. 190 - której zakup bardzo polecam.
Wielu CB userów po zakupie tej rekomendowanej przeze mnie pozycji naprawdę podniosło poziom swoich prac.
pozdrawiam i jak masz jakieś konkretne zdjęci prześlij mi RAW a postaram się wyciągnąć go do poziomu takiego jakiego oczekujesz zrobię to za darmo i jeszcze wyśle ci dokładny opis jak to zrobiłem ...
pomagam w edycji zdjęć kilku poważnym, fotografom przygotowuje dla nich zdjęcia do druku i do sieci, a ponadto lubię dzielić się wiedzą, lubię dzielić się wiedzą....:)
wielkie dzięki za opinię i słowa krytyki - postaram się aby była konstruktywna :))
pomimo że PS-a znam naprawdę nieźle to w kwestii obróbki zdjęć do efektów, które mnie zadowalają jeszcze co nieco mi pozostało.
lekturę Twojego posta poświęconego obróbce już zacząłem i przyznam że to kawał dobrej roboty.
na książkę o której piszesz poluję ale jest z nią kłopot.
mają mi sprowadzić pod koniec lutego :)
chętnie podeślę ci fotkę i skorzystam z rad doświadczonego kolegi.
trial Ligthrooma właśnie się wkręca w pecetka :)
pozdrawiam
Przemek
i widzę że książka jest dostępna on-line
superancko !!
pozdro
tak na marginesie
chylę czoła świetnym pracom VanMurder
VanMurder
chylę czoła ciekawym pracom
a zdjęcia Oktavia - mniodzio :)
coś mi się po.......psuła odpowiedź..
wielkie dzięki za opinię i słowa krytyki - postaram się aby była konstruktywna :))
pomimo że PS-a znam naprawdę nieźle to w kwestii obróbki zdjęć do efektów, które mnie zadowalają jeszcze co nieco mi pozostało.
lekturę Twojego posta poświęconego obróbce już zacząłem i przyznam że to kawał dobrej roboty.
na książkę o której piszesz poluję ale jest z nią kłopot.
mają mi sprowadzić pod koniec lutego :)
chętnie podeślę ci fotkę i skorzystam z rad doświadczonego kolegi.
trial Ligthrooma właśnie się wkręca w pecetka :)
pozdrawiam
Przemek
i widzę że książka jest dostępna on-line
superancko !!
pozdro
tak na marginesie
chylę czoła świetnym pracom VanMurder
VanMurder
chylę czoła ciekawym pracom
a zdjęcia Oktavia - mniodzio :)
coś mi się po.......psuła odpowiedź..
Ale wazelina !!! :lol:
Atak poważnie VanMurder też chętnie bym się czegoś dowiedział o stosowanej przez Ciebie obróbce .
VanMurder
09-02-2009, 20:09
Ale wazelina !!! :lol:
Atak poważnie VanMurder też chętnie bym się czegoś dowiedział o stosowanej przez Ciebie obróbce .
no to musisz powazelinić jak kolega ;)
a tak poważnie, to dużo z moich tricków jest już na CB, a nowe będę na bieżąco publikował :)
Popytałem trochę i jeden znajomy ma te akcje onOne. Z jednej strony fajne ale z drugiej lipa bo co to za sztuka wrzucić akcje... Ja bym chciał się sam czegoś nauczyć. Zwodzę się, że bym poanalizował akcje i wyciągnął wnioski ale zapewne ostatecznie i tak by się skończyło na używaniu akcji... Ma pożyczonego Kelby'ego ale przez wredne studia nie ma czasu. W dodatku jak teraz będę miał czas to kumpel chce zwrot :-P Chyba sobię i tak go kupię skoro Van polecasz go tak bardzo. Ja generalnie stoję w PSie chyba gdzieś w erze kamienia łupanego :-P Ogarniam krzywe na poziomie jednego, dwóch punktów, lokalne poprawki na warstwach itp.
Z książek mam Freemana - kolor, już w połowie przerobiłem trochę mi się poukładało w głowie ogólnie fajna książka :-D
Ciekawe Van jest to co piszesz o LR. Ja go raczej do tej pory traktowałem jako narzędzie do globalnej obróbki a lokalną przeprowadzałem w PSie i tak.
A ta stronka - to osobiście nie lubię takich blogów - nie ma żadnego skatalogowania zagadnień, trudno trafić do konkretnego tematu... Jak śledzisz na bieżąco to ok ale jak wchodzisz tak nagle to nie idzie się odnaleźć...
Ciekawe Van jest to co piszesz o LR. Ja go raczej do tej pory traktowałem jako narzędzie do globalnej obróbki a lokalną przeprowadzałem w PSie i tak.Bo do lokalnej, to trzeba mieć Hamerykański komputer, a nie taki jak nasze :P
http://www.fotografuj.pl/News/Production_Assistants_trzy_zestawy_akcji_do_Photos hopa/id/613
http://digul.net/content/craigs-actions-the-production-assistant-actions-pa-creative-suite
http://www.presetsheaven.com/
Wie może ktoś jak kupic te akcje??
900 usd za kilka skryptów? To już nie lepiej w jakiś kurs zainwestować i samemu dojść do takich efektów?
900 usd za kilka skryptów? To już nie lepiej w jakiś kurs zainwestować i samemu dojść do takich efektów?
Pewnie i lepiej z tym, że ja kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać:???:. Zamierzam zająć sie fotografia ślubną, niestety obróbka nie jest moją mocną stroną a z tego co tu widze to właśnie ona powoduje, że zdjęcie nabiera ,,mocy":-). Ja zdaje sobie sprawę z tego, że każdy strzeże swojego warsztatu bo to zrozumiałe. Ale może gdyby ktoś udzielił chć kilka wskazówek od czego zacząć to ja i z pewnościa wielu z forumowiczów CB, byli byśmy bardzo wdzięczni.
Pzdr.
Wszystkim niezby pewnie czującym się w obróbce zdjęć polecam książkę: Scotta Kelbego: http://helion.pl/ksiazki/obrcy4.htm. Jest trochę droga, ale poprzednie wydanie ostatnio poszło na allegro za niecałe 30zł. Myśle, że zanim kupi się jakiekolwiek gotowe akcje warto przyjżeć się tej właśnie pozycji. Jestem przekonany, że każdy jest w stanie przygotować własne wcale nie gorsze od tych kupowanych po przeczytaniu tej książki. Książka ta wg. mnie jest też najlepszym punktem wyjścia do dalszych poszukiwań innych technik obróbki. Powinni ją dodawać do każdej nowej lustrzanki;)POLECAM!
Soft softem ale wydaje mi sie, ze mitem jest zrobienie super soczystego i pelnego szczegolow zdjecia (wiekszosc takowych jest na stronie z poczatku watku) bez dobrego szkla - aby PS mogl wymodelowac bajecznie wlosy (ich strukture, konstrasty) musi miec z czego to zrobic ;) A. Dragan mimo umiejetnosci ktore kazdy zna, uzywal do wielu fotek 5d plus najzacniejsze elki, a nie 300D z kitem ;)
sprobuj dotrzec do Color Efex Pro (Nik Software)
No więc jeśli ktoś ma taki programchętnie odkupie.
http://www.niksoftware.com/colorefexpro/usa/entry.php
Ściągnij sobie triala na początek i sprawdź czy Ci to pasuje;)
Dzięki za link, juz się wgrywa.
Czołem,
tak trochę ku przestrodze: zachęcony presetami Marty Potoczek wyłożyłem niedawno kolejnych trochę $$ na Presety Kubota. I... żałuje. Żenada nie z tej ziemi. Facet stworzył np. super presety: WB Auto, WB As Shot, WD Daylight i tym podobne. Kicha jedna wielka. Jak bym mógł, to bym zareklamował i zażądał zwrotu kasy. Przy presetach Marty to, co oferuje Kubot wygląda jak ....
Jeśli ktoś szuka ciekawych presetów - Kubota omijajcie z daleka. Zaś co do Marty Potoczek - te 89$ były jednymi z lepiej ostatnio wydanych pieniędzy.
Pozdrawiam
Soft softem ale wydaje mi sie, ze mitem jest zrobienie super soczystego i pelnego szczegolow zdjecia (wiekszosc takowych jest na stronie z poczatku watku) bez dobrego szkla - aby PS mogl wymodelowac bajecznie wlosy (ich strukture, konstrasty) musi miec z czego to zrobic ;) A. Dragan mimo umiejetnosci ktore kazdy zna, uzywal do wielu fotek 5d plus najzacniejsze elki, a nie 300D z kitem ;)
Dragan używał przez długi czas 24-70, nie wiem czy to najzacniejsza eLka. Dla mnie jedna z najbadziewniejszych z zestawu eLek Canona.
Efekt strukturyzacji można z powodzeniem uzyskać bez dobrych szkieł - co innego bokeh, plastykę.
24-70, nie wiem czy to najzacniejsza eLka. Dla mnie jedna z najbadziewniejszych z zestawu eLek Canona.
dlaczego?
stosunek ceny do jakości? sama jakość?
dlaczego?
stosunek ceny do jakości? sama jakość?
To chyba pytanie nie na ten wątek. Proszę nie kontynuować w tym kierunku.