PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór głowicy do statywu - która będzie odpowiednia

koperchemik
04-02-2009, 23:08
Witam Wszystkich
Od tygodnia siedzę na naszym forum i przeglądam różnego rodzaju tematy dotyczące statywów a także proponowanych do nich głowic. Oczywiście odwieczny dylemat czy kupić głowicę kulową czy też głowicę 3D.
Nie dawno stałem się posiadaczem nowego Manfrotto 055 XPROB (zresztą również po prześledzeniu sporej ilości tematów na naszym forum) no i obecnie stoję przed dylematem jaką wybrać głowicę do tego statywu. Chciałbym zająć się poważnie fotografowaniem ślubów i dlatego wybór odpowiedniej głowicy jest dla mnie istotny. Do tej pory głównie była to fotografia architektury, plenery oraz portrety. Obiektywy które posiadam to Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM, Canon EF 24-105 f/4 IS USM w niedługim czasie planuję zakup Canon EF 70-200 f/2.8 IS USM oraz Canon EF 100-400 (fotografia przyrodnicza)

Moje pytanie co wybrać głowica kulowa czy też 3D. Bardzo ciekawy był wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=1543&highlight=g%B3owica. Janusz Body pisał że kulowe wynalazki nie sprawdzają się w przypadku cięższego sprzętu a do szybkich zdjęć lepiej jest użyć monopodu (w sumie sensowna uwaga). Z obiektywów które wymieniłem to sprzęt ciężki nie jest (oprócz Canon EF100-400). Mam już kilka typów głowica kulowa Gitzo G1278M, głowica kulowa boczna Gitzo G1376M, głowica kulowa Arca Swiss B1 Monoball lub Z1 Monoball. Jeśli głowica 3D to Manfrotto 808 RC4 lub Gitzo G2271M a może coś z Wimberley. Która z głowic będzie w tym wypadku najlepsza (fotografia ślubów, w przyszłości przyrodnicza).
Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.

m_o_b_y
04-02-2009, 23:47
Witam Wszystkich
Od tygodnia siedzę na naszym forum i przeglądam różnego rodzaju tematy dotyczące statywów a także proponowanych do nich głowic. Oczywiście odwieczny dylemat czy kupić głowicę kulową czy też głowicę 3D.
Nie dawno stałem się posiadaczem nowego Manfrotto 055 XPROB (zresztą również po prześledzeniu sporej ilości tematów na naszym forum) no i obecnie stoję przed dylematem jaką wybrać głowicę do tego statywu. Chciałbym zająć się poważnie fotografowaniem ślubów i dlatego wybór odpowiedniej głowicy jest dla mnie istotny. Do tej pory głównie była to fotografia architektury, plenery oraz portrety. Obiektywy które posiadam to Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM, Canon EF 24-105 f/4 IS USM w niedługim czasie planuję zakup Canon EF 70-200 f/2.8 IS USM oraz Canon EF 100-400 (fotografia przyrodnicza)

Moje pytanie co wybrać głowica kulowa czy też 3D. Bardzo ciekawy był wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=1543&highlight=g%B3owica. Janusz Body pisał że kulowe wynalazki nie sprawdzają się w przypadku cięższego sprzętu a do szybkich zdjęć lepiej jest użyć monopodu (w sumie sensowna uwaga). Z obiektywów które wymieniłem to sprzęt ciężki nie jest (oprócz Canon EF100-400). Mam już kilka typów głowica kulowa Gitzo G1278M, głowica kulowa boczna Gitzo G1376M, głowica kulowa Arca Swiss B1 Monoball lub Z1 Monoball. Jeśli głowica 3D to Manfrotto 808 RC4 lub Gitzo G2271M a może coś z Wimberley. Która z głowic będzie w tym wypadku najlepsza (fotografia ślubów, w przyszłości przyrodnicza).
Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.

Chyba rozróżnienie typów głowic jest dość proste: dla szybkiej fotografii, typu sport, czy reportaż - kula, a dla krajobrazu, czy pracy w studio - 3D.
Pozdrówka

koperchemik
04-02-2009, 23:56
m_o_b_y no przecież po tygodniu siedzenia i czytania o głowicach pewne podstawy mam. Wiem czym różni się 3D od kulowej ale chodzi o to czy nie można mieć 2 w jednym - precyzji 3D i szybkości kuli:mrgreen: Wydaj mi się że głowice kulowe które wymieniłem na to pozwalają ale moja wiedza pochodzi jedynie z czasopism i internetu a ja pytam osób które tego używają o konkretną odpowiedź. Wiem że czasem kulowe po prostu po zablokowaniu dalej nie utrzymują całego sprzętu w pozycji ustawionej. Ale nie wiem czy ten problem dotyczy Arca Swiss, Gitzo lub Wimberley

Pozdrawiam również

Krzychu
05-02-2009, 07:53
m_o_b_y no przecież po tygodniu siedzenia i czytania o głowicach pewne podstawy mam. Wiem czym różni się 3D od kulowej ale chodzi o to czy nie można mieć 2 w jednym - precyzji 3D i szybkości kuli:mrgreen: Wydaj mi się że głowice kulowe które wymieniłem na to pozwalają ale moja wiedza pochodzi jedynie z czasopism i internetu a ja pytam osób które tego używają o konkretną odpowiedź. Wiem że czasem kulowe po prostu po zablokowaniu dalej nie utrzymują całego sprzętu w pozycji ustawionej. Ale nie wiem czy ten problem dotyczy Arca Swiss, Gitzo lub Wimberley

Pozdrawiam również

Dobra kula (np. Arca Swiss) generalnie sprawdza się absolutnie wszędzie i jedynym miejscem gdzie może się sprawdzić 3D to jest architektura, ewentualnie makro ale wtedy 3D musi mieć przekładnie żeby miała jakąkolwiek przewagę nad dobrą kulą. Osobiście używam Markinsa (http://canon-board.info/showthread.php?t=25677&highlight=Markins) i Wimberleyowego Sidekicka (http://canon-board.info/showthread.php?t=24331&highlight=Sidekick). Jeżeli Cie stać na Arcę, to ją bierz - zobacz Markinsa bo nie jest gorszy a powinien być tańszy. Z Gitzo nie miałem do czynienia, ale mam wrażenie że ich głowic nikt nie używa i coś w tym musi być - dużo ludzi ma ich statyw i do tego Arcę, Kirka, ReallyRightStuff czy Markinsa. Dobra kula rządzi niepodzielnie a w dodatku jest lekka.

Co do Wimberleya - to nie jest 3D tylko tzw. gimbal - do dość specyficznych zastosowań.

koperchemik
05-02-2009, 21:03
Dzięki Krzychu za konkretną odpowiedź tego właśnie chciałem. Rozumiem że swego Markinsa masz podpiętego pod Manfrotto 055 PROB czy też zmieniłeś statyw

Krzychu
05-02-2009, 21:13
Dzięki Krzychu za konkretną odpowiedź tego właśnie chciałem. Rozumiem że swego Markinsa masz podpiętego pod Manfrotto 055 PROB czy też zmieniłeś statyw

Niestety jeszcze nie zmieniłem (i w najbliższym czasie raczej nie zmienię) - cały czas 0550 ProB

koperchemik
05-02-2009, 21:22
Dlaczego niestety czy do szkła które posiadasz jest za słaby w sensie zbyt małe maksymalne obciążenie? Oglądałem tego Markinsa o którym wspomniałeś - obciążenie ok. 40kg czyli bardzo duże z kolei ten staw ma dużo skromniejsze bo ok. 7kg.
Jednocześnie oglądałem zdjęcia na twojej stronie - jeśli robiłeś je z wykorzystaniem tego statywu i tej głowicy to ja absolutnie niei mam zarzutu. Zdjęcia są rewelacyjne. Szczególnie te z pokazów lotniczych.

Ale konkretnie, czy chcesz wymienić ten statyw ze względu na planowane jeszcze cięższe szkło czy może inny powód

Dzięki

piotrr
05-02-2009, 21:26
Gdzie można kupić tego markinsa ? ( pytam bo też jestem na tym etapie).Pzdr

koperchemik
05-02-2009, 21:31
piotrr z tego co wiem ani Markinsa ani Arca Swiss nie można kupić w Polsce bo nie ma swego przedstawicielstwa. Jedynie na E-bay nowy Markins ok. 1200 zł plus oczywiście płytki o których wspomniał Krzychu

piotrr
05-02-2009, 21:46
już myślałem że mi google odmówiło posłuszeństwa..nic nie znalazłem. Myślę dalej, Benro, Mfrotto, hmmm chyba się skończy na kuli i 3d :)

koperchemik
05-02-2009, 22:25
Ja na pewno zdecyduję się na propozycję Krzycha. Markins wygląda porządnie możne potem zdecyduję się na przystawkę do niego

Krzychu
05-02-2009, 22:31
Dlaczego niestety czy do szkła które posiadasz jest za słaby w sensie zbyt małe maksymalne obciążenie?

Dla zestawu na Markinsie jest OK (chociaż raz mi się przewalił na wietrze). Z Sidekickiem już środek ciężkości jest dość wysoko i mam wrażenie że stoi nie tak pewnie jak powinien (oczywiście można rozłożyć szerzej nogi, ale nie zawsze i wszędzie się da).

Ale konkretnie, czy chcesz wymienić ten statyw ze względu na planowane jeszcze cięższe szkło czy może inny powód
Dzięki

Planowałem cięższe szkło - to raz. Dwa że chciałem troszeczkę (bo wiele się nie da) zjechać z wagą.

Kolaj
05-02-2009, 22:32
Gdzie można kupić tego markinsa ? ( pytam bo też jestem na tym etapie).Pzdrhttps://www.photoproshop.com/index.php/cPath/21?osCsid=28f8526dcea64cd50b6069d2e7dc49e3
Przesyłka do Polski coś koło 20 EUR.

Krzychu
05-02-2009, 22:33
Gdzie można kupić tego markinsa ? ( pytam bo też jestem na tym etapie).Pzdr

W Polsce chyba się nie da, ja kupiłem za dobrych (tani dolar) czasów w US, w Niemczech jest sklep Nikoniansów bodajże...