Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : l-ka pytanie

ksytek
04-02-2009, 22:59
listonosz przyniósł mi dziś obiektyw canon 70-200 L mam takie pytanie dotyczące tego obiektywu ponieważ instrukcja jest w obcych językach
na obiektywie jest taki przełącznik 1.2m- nieskończonności i 3m do nieskończonności czy ktoś mi wytłumaczy zasadę jego działania
może jakieś wskazówki jak go używać
pozdrawiam

zabol
04-02-2009, 23:05
1,2 do nieskończoności = af działa w cały zakresie ostrzenia tego obiektywu
3m do nieskończoności = af działa dopiero od 3 m do nieskończoności, przydaje się to jak focisz dalsze plany. af nie zastanawia się nad tym co jest bliżej niż 3m.

fahrenheit
04-02-2009, 23:05
jak ustawisz 3m to obiektyw będzie szukał ostrości od 3m do nieskończoności co (znacznie) skraca czas od wciśnięcia przycisku do ustawienia ostrości

Krzychu
04-02-2009, 23:06
listonosz przyniósł mi dziś obiektyw canon 70-200 L mam takie pytanie dotyczące tego obiektywu ponieważ instrukcja jest w obcych językach
na obiektywie jest taki przełącznik 1.2m- nieskończonności i 3m do nieskończonności czy ktoś mi wytłumaczy zasadę jego działania
może jakieś wskazówki jak go używać
pozdrawiam

Ogranicznik minimalnej odległości ostrzenia - jeżeli nie przewidujesz ostrzyć na przedmioty bliżej niż 3 metry to przełączasz na 3m i dzięki temu AF nie przeszukuje całego zakresu w związku z czym działa ciut szybciej...

ksytek
04-02-2009, 23:06
wszystko rozumie jutro pierwsze testy w plenerze
serdeczne dzięki