Zobacz pełną wersję : wymiana matówki a działanie AF
Robert_Ploch
04-02-2009, 16:58
Witam
Ostatnio wymieniłem sobie matówke, na taką z siatką i mam wrażenie, że AF stracił swoją celność... Czy to jest możliwe? Czt ktoś miał podobny przypadek?
O ile nie walnąłeś w lustro przy manipulacjach to jest to niemożliwe. AF nie ma nic wspólnego z matówką.
Jakiś czas temu też wymieniłem u siebie matówkę na taką z siatką (w 1Ds Mk2) i AF działa bez zmian bardzo dobrze.
a po co sie ustawia w opcjach aparatu rodzaj matowki?
a po co sie ustawia w opcjach aparatu rodzaj matowki?
Po to, żeby aparat poprawnie mierzył światło.
a czy pomiar swiatla ma wplyw na AF?
(bo przy uzywaniu Extendera x2 mowi sie zeby zaklejac styki jakies, zeby AF dzialal..)
a czy pomiar swiatla ma wplyw na AF?
Nie ma. Czujnik AF jest pod lustrem.
Robert_Ploch
04-02-2009, 20:17
juz chyba wiem, gdzie pies pogrzebany - przestawilem sobie AF z trybu One Shot w AI Focus... moze sie zasugerowalem, ale po ponownym przelaczeniu fotki sa ostrzejsze...
juz chyba wiem, gdzie pies pogrzebany - przestawilem sobie AF z trybu One Shot w AI Focus... moze sie zasugerowalem, ale po ponownym przelaczeniu fotki sa ostrzejsze...
... to również nie powinno mieć wpływu, tryb AF nie wpływa na jego celność
Na celność może nie ale na to, czy AF zadziała prawidłowo, to już ma wpływ.
Na celność może nie ale na to, czy AF zadziała prawidłowo, to już ma wpływ.
Kupując puszkę zawsze mam nadzieję że w każdym z trzech trybów AF działa prawidłowo :)
Kupując puszkę zawsze mam nadzieję że w każdym z trzech trybów AF działa prawidłowo :)
No i może działać prawidłowo ale w każdym trybie działa inaczej. Inaczej nie byłoby sensu dawać różnych trybów, prawda?
No i może działać prawidłowo ale w każdym trybie działa inaczej. Inaczej nie byłoby sensu dawać różnych trybów, prawda?
Każdy z trybów dąży przecież do jednego celu (bez względu na metodę) - ustawić ostrość w wybrany punkt nie wdając się już w szczegóły co do GO.
Dlatego uważam że metody ostrzenia zawarte w trybach AF nie maja wpływu na jakość ostrzenia, a o to chodziło w tym wątku.
Każdy z trybów dąży przecież do jednego celu (bez względu na metodę) - ustawić ostrość w wybrany punkt nie wdając się już w szczegóły co do GO.
Nie masz racji. Np. z AF ustawionym w AI-Focus czy servo zdjęcia robione metodą wyostrz-przekadruj wyjdą nieprawidłowo.
Urządzenie niestety nie zastąpi człowieka i nie może zgadywać jaką wizje zdjęcia ma fotograf dlatego zdjęcie zdecydowanie z punktu widzenia czysto techniczno serwisowego wyjdzie prawidłowe tyle że wyostrzone w inny punkt :)
Niestety tak jak w niektórych modelach puszek trzeba pamiętać o ISO bo go brak na wyświetlaczu tak i trybów trzeba używać rozmyślnie.
[...] przestawilem sobie AF z trybu One Shot w AI Focus... moze sie zasugerowalem, ale po ponownym przelaczeniu fotki sa ostrzejsze... [...]
Pewnie w teorii nie, ale slyszalem od uzytkownikow 5D, ze jak w trybie SERVO wyceluja w statyczny obiekt, to AF i tak chodzi, to w lewo, to w prawo. Ci co przesiedli sie na 5D II - mowia, ze jest lepiej, i jak AF wychwyci, ze obiekt sie nie rusza, to zatrzymuje sie.