PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana matówki a działanie AF

Robert_Ploch
04-02-2009, 16:58
Witam
Ostatnio wymieniłem sobie matówke, na taką z siatką i mam wrażenie, że AF stracił swoją celność... Czy to jest możliwe? Czt ktoś miał podobny przypadek?

piast9
04-02-2009, 18:35
O ile nie walnąłeś w lustro przy manipulacjach to jest to niemożliwe. AF nie ma nic wspólnego z matówką.

quail
04-02-2009, 19:03
Jakiś czas temu też wymieniłem u siebie matówkę na taką z siatką (w 1Ds Mk2) i AF działa bez zmian bardzo dobrze.

Loome
04-02-2009, 19:04
a po co sie ustawia w opcjach aparatu rodzaj matowki?

David
04-02-2009, 19:12
a po co sie ustawia w opcjach aparatu rodzaj matowki?

Po to, żeby aparat poprawnie mierzył światło.

Loome
04-02-2009, 19:15
a czy pomiar swiatla ma wplyw na AF?
(bo przy uzywaniu Extendera x2 mowi sie zeby zaklejac styki jakies, zeby AF dzialal..)

quail
04-02-2009, 19:34
a czy pomiar swiatla ma wplyw na AF?

Nie ma. Czujnik AF jest pod lustrem.

Robert_Ploch
04-02-2009, 20:17
juz chyba wiem, gdzie pies pogrzebany - przestawilem sobie AF z trybu One Shot w AI Focus... moze sie zasugerowalem, ale po ponownym przelaczeniu fotki sa ostrzejsze...

stratus
04-02-2009, 20:46
juz chyba wiem, gdzie pies pogrzebany - przestawilem sobie AF z trybu One Shot w AI Focus... moze sie zasugerowalem, ale po ponownym przelaczeniu fotki sa ostrzejsze...

... to również nie powinno mieć wpływu, tryb AF nie wpływa na jego celność

piast9
05-02-2009, 00:42
Na celność może nie ale na to, czy AF zadziała prawidłowo, to już ma wpływ.

stratus
05-02-2009, 20:25
Na celność może nie ale na to, czy AF zadziała prawidłowo, to już ma wpływ.

Kupując puszkę zawsze mam nadzieję że w każdym z trzech trybów AF działa prawidłowo :)

piast9
05-02-2009, 21:28
Kupując puszkę zawsze mam nadzieję że w każdym z trzech trybów AF działa prawidłowo :)
No i może działać prawidłowo ale w każdym trybie działa inaczej. Inaczej nie byłoby sensu dawać różnych trybów, prawda?

stratus
06-02-2009, 13:00
No i może działać prawidłowo ale w każdym trybie działa inaczej. Inaczej nie byłoby sensu dawać różnych trybów, prawda?

Każdy z trybów dąży przecież do jednego celu (bez względu na metodę) - ustawić ostrość w wybrany punkt nie wdając się już w szczegóły co do GO.
Dlatego uważam że metody ostrzenia zawarte w trybach AF nie maja wpływu na jakość ostrzenia, a o to chodziło w tym wątku.

piast9
06-02-2009, 14:29
Każdy z trybów dąży przecież do jednego celu (bez względu na metodę) - ustawić ostrość w wybrany punkt nie wdając się już w szczegóły co do GO.
Nie masz racji. Np. z AF ustawionym w AI-Focus czy servo zdjęcia robione metodą wyostrz-przekadruj wyjdą nieprawidłowo.

stratus
06-02-2009, 17:46
Urządzenie niestety nie zastąpi człowieka i nie może zgadywać jaką wizje zdjęcia ma fotograf dlatego zdjęcie zdecydowanie z punktu widzenia czysto techniczno serwisowego wyjdzie prawidłowe tyle że wyostrzone w inny punkt :)
Niestety tak jak w niektórych modelach puszek trzeba pamiętać o ISO bo go brak na wyświetlaczu tak i trybów trzeba używać rozmyślnie.

Jerry_R
17-02-2009, 16:03
[...] przestawilem sobie AF z trybu One Shot w AI Focus... moze sie zasugerowalem, ale po ponownym przelaczeniu fotki sa ostrzejsze... [...]

Pewnie w teorii nie, ale slyszalem od uzytkownikow 5D, ze jak w trybie SERVO wyceluja w statyczny obiekt, to AF i tak chodzi, to w lewo, to w prawo. Ci co przesiedli sie na 5D II - mowia, ze jest lepiej, i jak AF wychwyci, ze obiekt sie nie rusza, to zatrzymuje sie.