Zobacz pełną wersję : 70-200 f/4 L IS USM instrukcja
piotrthx
04-02-2009, 15:15
kupilem obiektyw w canon polska i nie dostalem instrukcji w jezyku polskim ,mam juz dosc dyskutowania z kolejnymi konsultantami w tej dziwnej firmie .Czy moze mi ktos pomoc z instrukcja :(
Też kupiłem i nie było instrukcji w języku polskim, nie mniej jednak nie bardzo rozumiem do czego ona może być potrzebna... Trzy przełączniki na krzyż...
Może kolega nie wie z której strony się aparat podłącza :) i potrzebuje instrukcji
jk_cyfrowe_pl
04-02-2009, 15:51
Witam.
Nie wiem w jakim sklepie kupowałeś ale Canon Polska nie daje instrukcji do obiektywów. Tłumaczy się tym, że nie są potrzebne (bo niby czego tu nie wiedzieć) oraz tym, że instrukcja w języku polskim musiała by być gdyby nie było instrukcji obrazkowej. A w oryginalnej obrazki pokazują wszystko.
Jeśli chodzi o aparaty to już inna sprawa. Instrukcja musi być.
piotrthx
04-02-2009, 16:17
coz moze sie czepiam.....ale do kazdego produktu zakupionego powinna byc instrukcja ,to po co wkladaja instrukcjie do wezyka spustowego i to ta sama firma.Wiec idac tokiem rozumowania Kolegi chyba w obiektywie jest bardziej zaawansowana technologia.A firma Canon powinna chyba powazniej podchodzic do klijenta,przez 40 min rozmowy telefonicznej rozmawialem chyba z 5 osobami i slyszalem rozne wersje.
preinwher
04-02-2009, 16:33
Podpinaj do puszki i ciesz się ze wspaniałego szkiełka :-D
Polską instrukcję o...j i raduj się fotografowaniem.
Pzdr.
adi760303
04-02-2009, 18:22
Z tego co wiem to na moim 70-200 2.8 IS sa 4 przełączniki.
- ostrzenie od .. do
- AF lub MF
- stabliizacja On/off
- mode 1 lub 2 wybór poziom pion
Polecam
http://www.optyczne.pl/106.1-Test_obiektywu-Canon_EF_70-200_mm_f_2.8L_IS_USM_Wstęp.html
Może kolega nie wie z której strony się aparat podłącza :) i potrzebuje instrukcji
Wie czy nie wie, to już jego sprawa a nie Twoja :!::!::!: W każdym razie wg polskiego prawa instrukcja powinna być dodana do każdego towaru zakupionego w RP i słusznie się o nią dopomina :!:
piotrthx
04-02-2009, 20:14
dziekuje za zrozumienie,mialem kiedys przygode z TECHNICS ,ktorego nie kupilem w polsce a TECHNICS polska wyslal mi bezplatnie instrukcjie obslugi sprzetu na adres domowy i co bylo jeszcze wiekszym zaskoczeniem zrobil to na swoj koszt.
Wiec mozna
piotrthx Jak się chce, to wszystko można. Napisz PW do Magda_Lokajczyk - jest to Specjalistka ds. PR i Marketingu w firmie Canon Polska. Sądzę, że ta pani powinna Tobie odpowiedzieć na pytania w kwestii instrukcji :!:
piotrthx
04-02-2009, 21:06
rozmawialem z
dzialem technicznym
dzialem handlowym
dzialem marketingu
i nic...wiec dalem sobie spokoj ,napisalem do centrali na europe zobaczymy czy mi cos odpisza
Nic Ci nie odpiszą. Olewają klientów jak i nas - firmy handlujące tym sprzętem. Mówią, że przecież możemy kupować tam gdzie taką instrukcję dają. A gdzie kupimy obiektywy Canona jak nie z Canon Polska?
Co robimy jak klient chce w naszym sklepie taką instrukcję? Godzinka pracy i instrukcja jest przetłumaczona, wielkiej filozofii w tym nie ma. Najważniejsze są zasady bezpieczeństwa, które standardowo wklejamy do każdego tłumaczenia, potem sprawa jest już prosta. Taka instrukcja ma 2 strony A4, razem ze zdjęciami, gdybyś tylko trafił do naszego sklepu :)
piotrthx
04-02-2009, 22:04
czy jest mozliwosc zebym takie dwie strony dostal w wersji elektronicznej...bylbym bardzo wdzieczny
brak polskiej instrukcji - faktycznie jest to olbrzymi problem
myślę że należałoby sprawę zgłosić do UOKiK :)
Oni są od tego.
Ponieważ osobiście nie wiem co można by było napisać w instrukcji obsługi obiektywu podziwiam autora za moim zdaniem bezsensowną stratę energii i pieniędzy. Zamiast dzwonić po serwisach i wysyłać maile do centrali łatwiej by było wpisać tekst instrukcji angielskiej (bo podobno taka jest) do jakiegokolwiek translatora internetowego.
Ewentualnie można przecież oddać obiektyw ponieważ nie ma polskiej instrukcji - o ile oczywiście taki brak jest sprzeczny z polskim prawem, i kupić taki do którego polska instrukcja jest.
A jeżeli jest to sprzeczne z polskim prawem to przecież można tym zainteresować policję lub prokuraturę.
Dochodzimy chyba do absurdu i poziomu inteligencji amerykanów, którzy robią instrukcje do wszystkiego, oczywiście w głównej mierze są to instrukcje obrazkowe. Największą ciekawostką była dla mnie instrukcja zakładania czapki wojskowej, co prawda obiektyw jest bardziej skomplikowany od czapki ale mimo to uważam instrukcję do 70-200 za użyteczną w takim samym stopniu.
a co do wężyka to znam osobę, która odkryła po kilku miesiącach używania wężyka (tego prostego - bo są też takie z wyświetlaczem do którego raczej instrukcja jest bardziej konieczna) dowiedział się że przy długich czasach nie musi trzymać przycisku tylko może użyć blokadki :)
A żeby nie było że nie chcę pomóc - zeskanuj tą angielską instrukcję - przyślij mi a jak znajdę czas to odeślę ci przetłumaczoną.
piotrthx
05-02-2009, 15:33
w domu mam zawodowego tlumacza...ale dziekuje. Mysle ze temat zostal wyczerpany,chyba jednak wymysalm sobie problem ide robic zdjecia...
preinwher
05-02-2009, 15:36
chyba jednak wymyślam sobie problem idę robić zdjęcia...
Nareszcie :-D
Cieszmy się z fotografowania.
ide robic zdjecia...
ale czy bez polskiej instrukcji będziesz w stanie te zdjęcia robić
:)
taki żarcik :) :rolleyes:
piotrthx
05-02-2009, 15:41
hm....zawsze moge zlapac nie z ten strony ,ale autroportret z reki tym obiektywem to spore wyzwanie
preinwher
05-02-2009, 15:41
Przecież napisał że " w domu mam zawodowego tlumacza..." :-D
Sorki za OT.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
autroportret z reki tym obiektywem to spore wyzwanie
Fakt, ręce długie jak Gibon by trza mieć :-D
Wbrew pozorom problem jednak mały bo mały, ale jest. DO 24-105/4 nie dostałem instrukcji i musiałem pytać tutaj na forum czy obiektyw jest full-time manual. Przy 85/1.8 instrukcję takową otrzymałem i nie było problemu.
Osoby przychodzące z innych systemów nie muszą koniecznie znać wszytskich obiektywów Canona :wink:. A przecież nie wszyscy siedzą na CB i mogą zapytać.
Instrukcja i informacje z niej potrzebne są na tyle zwięzłe, że wystarczyłoby nawet poświęcić jedną stronę pudełka (i do testów BF/FF by się przydało od razu ;) ).
preinwher
05-02-2009, 16:26
Osoby przychodzące z innych systemów nie muszą koniecznie znać wszytskich obiektywów Canona :wink:. A przecież nie wszyscy siedzą na CB i mogą zapytać.
Przecież zasada działania FTM jest taka sama u wszystkich producentów.
moje 20-35 i 50 też nie miały... a 28-135 miał całą książeczkę
nieobliczalny ten Canon ;]
Bardziej wydaje mi się on dziwny niż nieobliczalny :!::?:
heheh
kolejne wiadro pomyj ;) ...
chyba w dobrym tonie teraz jest psioczyć na C ;)
a poważnie ...
też mam ten obiektyw ... instrukcję po angielsku ... (którą chyba 2 raz właśnie czytam ;))
nie ma w niej nic istotnego ....
może poza tym ....
że współpracuje z extenderem 2x ..... -ciekawe czy AF też wtedy działa ...
może poza tym ....
że współpracuje z extenderem 2x ..... -ciekawe czy AF też wtedy działa ...
Z odpowiednim korpusem - działa... I chyba nawet w tejże instrukcji jest napisane jaki to jest ten odpowiedni...
DAWIDSON
01-06-2011, 00:34
pozwolę sobie odkopać post żeby nadgorliwi moderatorzy nie odsyłali nie wiadomo gdzie.
mam pytanie odnośnie używania poziomów suwaka stabilizacji - mode 1 i mode 2, w instrukcji nie jest to jasno opisane. Czy dobrze rozumiem że:
mode 1, jest do stabilnych sytuacji - obiektów nie poruszających się, oraz dla zdjęć poziomych.
mode 2 do obiektów w ruchu i zdjęć pionowych.
pozycje odległości ostrości 1.2 -3 - czy jest tylko zależne od odległości fotografowanego obiektu?
chciałbym także prosić o jakieś rady, przykłady sytuacji i jakich używacie wtedy ustawień obiektywu.
pozwolę sobie odkopać post żeby nadgorliwi moderatorzy nie odsyłali nie wiadomo gdzie.
mam pytanie odnośnie używania poziomów suwaka stabilizacji - mode 1 i mode 2, w instrukcji nie jest to jasno opisane. Czy dobrze rozumiem że:
mode 1, jest do stabilnych sytuacji - obiektów nie poruszających się, oraz dla zdjęć poziomych.
mode 2 do obiektów w ruchu i zdjęć pionowych.
pozycje odległości ostrości 1.2 -3 - czy jest tylko zależne od odległości fotografowanego obiektu?
chciałbym także prosić o jakieś rady, przykłady sytuacji i jakich używacie wtedy ustawień obiektywu.
mode 1 to stabilizacja w osi Y, Z
mode 2 to stabilizacja tylko w osi Z - przydatne przy panningu, czyli obiektow poruszajacych sie wzdluz osi Y
albo odwrotnie bo nie mam instrukcji :razz:
przelacznik ostrosci sluzy tylko do ograniczeniu zakresu AF, dzieki temu jest szybszy, AF nie musi szukac ostrosci ponizej 3m jezeli obiektu tam nie ma, co wie z przelacznika. W drugim polozeniu bedzie jezdzil po calym zakresie.
Najlepiej ustawic przelacznik na gorna granice, bo dlugim obiektywem czesto robimy zdjecia dlaszych obiektow, przelaczac tylko gdy obiekt jest blizej.
DAWIDSON
01-06-2011, 09:45
[QUOTE=Usjwo;974051]mode 1 to stabilizacja w osi Y, Z
mode 2 to stabilizacja tylko w osi Z - przydatne przy panningu, czyli obiektow poruszajacych sie wzdluz osi Y
no tak, a jaśniej? dla mode 2 to napisałeś jakieś sprzeczności
"stabilizacja w osi Z - dla obiektów poruszających się w osi Y"
czasem lepiej napisać wprost, niż na siłę wyszukiwać "profesjonalnych" określeń.
Mode 2 stabilizuje tylko w pionie - wystarczająco jasno ? Google zamknięty ? Mody w każdym ISie (który je ma) działają tak samo...
mode 1 to stabilizacja w osi Y, Z
no tak, a jaśniej? dla mode 2 to napisałeś jakieś sprzeczności
"stabilizacja w osi Z - dla obiektów poruszających się w osi Y"
czasem lepiej napisać wprost, niż na siłę wyszukiwać "profesjonalnych" określeń.
Mode 2 - jak obiekt porusza sie od lewa w prawo to nie ma sensu tego stabilizowac, dlatego stabilizacja dziala tylko gora-dol. Tak jak Krzychu napisal dziala tylko w pionie. Zastap "os Z" pionem, a "os Y" poziomem i wszystko bedzie jasne. Sorry za "profesionalne" okreslenia, ale to "skrzywienie zawodowe" w pracy na codzien opisujemy ruch obiektu za pomoca wspolzednych X,Y,Z,A,B,C, wiec wydawalo mi sie to naturalne
chyba polityka C jest taką że do obiektywów "amatorskich" dodają instrukcję, a do tych za większą kasę nie, bo uważają że to dla zaawansowanych lub profesjonalnych użytkowników którzy już wiedzą co i jak. Moim zdaniem to logiczne myślenie - tzn zbędny dodatek i sposób na oszczędność
chyba polityka C jest taką że do obiektywów "amatorskich" dodają instrukcję, a do tych za większą kasę nie, bo uważają że to dla zaawansowanych lub profesjonalnych użytkowników którzy już wiedzą co i jak. Moim zdaniem to logiczne myślenie - tzn zbędny dodatek i sposób na oszczędność
Do wszystkich dodają.
Witam
Szybkie pytanko.
Czy w obiektywie 70-200L f/4 w położeniu przełącznika na AF można manualnie wyostrzyć ?
Wiem że były takie szkła..
Wystarczy odpowiedz "tak" lub"nie" bez wysyłania mnie do googli czy instrukcji
Tak, FTM jest w tym obiektywie
Niestety odpowiedz "tak" jest za krotka i nie mozna jej zamiescic na forum :mrgreen:
Chyba każdy obiektyw z silnikiem USM ma FTM.
Bardzo dziękuje kolegom za szybka i rzeczowa odpowiedż
tzn zbędny dodatek i sposób na oszczędność
IMHO niezbędny dodatek.
Oszczędność żadna bo użytkownik płaci więc zysk raczej.
Obowiązek załączania instrukcji ma każdy producent ,nie tylko w fotografii.
Tak,wiem w wielu wypadkach a raczej wpadkach :smile: sięgamy do instrukcji gdy pojawiają się kłopoty..
IMHO warto przeczytać przed uruchomieniem sprzętu.
Zdarzało mi się żałować szybkiego działania "na intuicję" ....
I całkowicie nieodpowiedzialny!
Informacja o tym, że worek foliowy w który zapakowany jest skórzany woreczek, stanowi zagrożenie dla życia dzieci podana jest jedynie w 7 językach. Polskiego oczywiście nie ma.
Takiej informacji brak na pozostałych workach foliowych, w które zapakowany jest obiektyw i osłona przeciwsłoneczna.
W instrukcji do mojego C70-200/4L brak jest również jakiejkolwiek informacji do czego można wykorzystać dołączony woreczek skórzany. Profilaktycznie nigdy z niego nie korzystałem.
happytommy
12-12-2012, 21:51
Ja do mojego 70-200 F4 IS też nie dostałem instrukcji po polsku, na szczęście znam inne języki więc nie było problemu :)
Ja do mojego 70-200 F4 IS też nie dostałem instrukcji po polsku, na szczęście znam inne języki więc nie było problemu :)
Cholercia
A mnie się uczyć nie chciało...
Ale tak na zasadzie zadań z poziomu najniższego IQ czerwona kropeczka do czerwonej kropeczki...i działa. .Słowo!
Panom z Canona historia zakończyła się na 89 roku i myślą że Europa kończy się na Odrze,a dalej to Syberia
Gdyby jakaś większa grupa konsumentów się zebrała to Canon miałby kupę problemów prawnych z Urzędem Ochrony Konsumentów czy jakoś tak.Wszak potęgą gospodarczą nie jesteśmy ale największym krajem Europy już tak.
Serio jesteśmy większym krajem niż Rosja,Turcja, Niemcy, Francja, Hiszpania? ;)
Serio jesteśmy większym krajem niż Rosja,Turcja, Niemcy, Francja, Hiszpania? ;)
Rozpędziłem się i dziękuje za zwrócenie mi uwagi.
Każdy może się pomylić -powiedział jeż schodząc ze szczotki ryżowej
Powinno być że jesteśmy jednym z największych krajów.
Mamy 5 miejsce.
Przepraszam.
I dziś proszę bardzo
EF 17-40L f4 zakupiony bez instrukcji.
Czuję sie mocno zlekcewazony przez fime Canon
I dziś proszę bardzo
EF 17-40L f4 zakupiony bez instrukcji.
Czuję sie mocno zlekcewazony przez fime Canon
Znaczy ze ktos go juz otwieral i zgubil. Dla zasady powiniens sie upomniec.
Z drugiej strony instrukcja do obiektywu to dosc malo przydatna rzecz. Moze byc jakims potwierdzeniem, przy pozniejszej odsprzedazy, ze obiektyw nie jumany :)
Znaczy ze ktos go juz otwieral i zgubil. Dla zasady powiniens sie upomniec.
Z moim C17-40L, z polskiej dystrybucji była tylko instrukcja w 10 językach - bez polskiego. Może nie dodają żeby nie wszczynać afery.