Zobacz pełną wersję : Lapma błyskowa - podstawy
mastercheat
04-02-2009, 10:16
mam takie oto pytanka
1. jak sterowac mocą lampy błyskowej (tak żeby np. tylko doświetlała,a nie waliła pełną mocą) czy robi się to poprzez zmianę EV ?
2. Co daje zmiana ISO przy zastosowaniu lampy. Czy lepiej ustawić na 100 i się tym nie przejmować, czy może czasem warto podbić, tylko w jakich sytuacjach?
Wystarczy? :arrow: http://foto.jasiu.pl/
preinwher
04-02-2009, 10:50
Tutaj znajdziesz odpowiedzi na Swoje pytania.
http://foto.jasiu.pl/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Vitez był szybszy :-D
mastercheat
04-02-2009, 11:53
dzięki :) faktycznie zapomniałem ze gdzieć w ulubionych odłożyłem ten link :)
ps. czy np. lampa 430EX II ma możliwośc sterownania bez przewodowego 580EX II.
czy są jakies zamienniki tańsze do bezprzewodowego modułu sterującego lampami canona (takiego wkładanego w gorącą stopkę?
ps. czy np. lampa 430EX II ma możliwośc sterownania bez przewodowego 580EX II.
Nie ma i przy minimum wysiłku byś tą informację na forum odnalazł...
czy są jakies zamienniki tańsze do bezprzewodowego modułu sterującego lampami canona (takiego wkładanego w gorącą stopkę?
Nie.
a chinczyki za 100zł (1 odbiornik i jeden nadajnik?)
wydaje mi sie ze są zamienniki.
btw, czy moglby autor pokazac mi na priv fotki (nie obrobione) z tokiny 50-135 ?:p
Chińczyki wyzwolą i nic więcej . ST-E2 steruje lampami z pomiarem E-TTL i całą reszta featurów.
mastercheat
05-02-2009, 10:27
Chińczyki wyzwolą i nic więcej . ST-E2 steruje lampami z pomiarem E-TTL i całą reszta featurów.
ale cena tej pierdółki powala.
to już chyba lepiej zainwestować w drugą 580.
btw, czy moglby autor pokazac mi na priv fotki (nie obrobione) z tokiny 50-135 ?:p
poszukam czegoś.
JPG wystrszy, czy lepiej RAW
ale cena tej pierdółki powala.
to już chyba lepiej zainwestować w drugą 580.
Z jednej strony, z drugiej nie - ja już zaczniesz z off-camera flashem to zobaczysz że lampa na aparacie nie ma sensu za bardzo... Ale z drugiej strony masz pełnosprawną lampę...
Chyba za 200 pare zlotych masz taki nadajnik 3 w jednym, czyli 3 odbiorniki i 1 nadajnik... wersja 1 odbiornik i 1 nadajnik kosztuje cos kolo 160 zl (mowie oczywiscie o zamienniku) . Podobno dziala dobrze. W fotopanoramie w Krakowie maja cos takiego na sprzedaz.
z 40d chyba byly jakeis problemy ze trzeba cos spilowac, ale moge sie mylic - na forum bylo pisane:)
Tylko, że z 580exII nie każdy chinczyk chce współpracować, poczytaj cały wątek na canon board o wyzwalaniu radiowym tej lampy. Ja zainwestowałam w polecanego mi przez Aseptycznego Cactusa sprzedawanego na ebayu, przyleciał prosto z Hong Kongu i bez żadnego gmerania w ustrojstwie działa jak na razie bez zarzutów. Zobaczymy jak będzie w terenie. Jedyny tylko problem to chybotliwość tego ustrojstwa. Bo jak się to zapnie do statywu, parasolki, uchwytu na lampę i cactus przypięty od dołu to baaardzo niestabilne jest.
mam takie oto pytanka
1. jak sterowac mocą lampy błyskowej (tak żeby np. tylko doświetlała,a nie waliła pełną mocą) czy robi się to poprzez zmianę EV ?
2. Co daje zmiana ISO przy zastosowaniu lampy. Czy lepiej ustawić na 100 i się tym nie przejmować, czy może czasem warto podbić, tylko w jakich sytuacjach?
Stawiasz takie pytania a oferujesz ludziom zdjęcia na ślubach?
Jak masz lampę w trybie e-ttl to dopasowuje ona swoją moc do zastanych warunków, jak ustawiasz -1 czy +1 EV to oznacza, że świecisz lampą 1EV mniej lub więcej niż powinno być w/g E-TTL. Przeczytać to można w instrukcji obsługi..
Zmiana iso np. +1EV w trybie ETTL nic nie daje z punktu ilości światła. Lampa błyśnie odpowiedno o 1EV słabiej, dzięki czemu w naprawdę słabych warunkach może błysnąć odpowiednio mocno (np. użyć te dodatkowe EV światła).
Tylko, że z 580exII nie każdy chinczyk chce współpracować, poczytaj cały wątek na canon board o wyzwalaniu radiowym tej lampy. Ja zainwestowałam w polecanego mi przez Aseptycznego Cactusa sprzedawanego na ebayu, przyleciał prosto z Hong Kongu i bez żadnego gmerania w ustrojstwie działa jak na razie bez zarzutów. Zobaczymy jak będzie w terenie. Jedyny tylko problem to chybotliwość tego ustrojstwa. Bo jak się to zapnie do statywu, parasolki, uchwytu na lampę i cactus przypięty od dołu to baaardzo niestabilne jest.
Ja Cactusa nie polecę, bo jest zasilany na nietypowe baterie. Polecam Phottixy zasilane 2x AAA
Chyba za 200 pare zlotych masz taki nadajnik 3 w jednym, czyli 3 odbiorniki i 1 nadajnik... wersja 1 odbiornik i 1 nadajnik kosztuje cos kolo 160 zl (mowie oczywiscie o zamienniku) . Podobno dziala dobrze. W fotopanoramie w Krakowie maja cos takiego na sprzedaz.
Na ebay'u zestaw phottix - nadajnik z trzema odbiornikami - 44 usd, ja kupowałem w czasach gdy dolar był nieco tańszy więc bardziej mi się opłacało niż teraz - zestaw kosztował ok. 110zł ;-)