PDA

Zobacz pełną wersję : odcztam tym raw+L?

waka
04-02-2009, 01:08
http://allegro.pl/item547189974_czytnik_sd_mmc_usb2_0_super_cena_sla sk_hurt.html

pawelsz
04-02-2009, 01:45
ważne jest to, czy ten czytnik "zobaczy" Twoją kartę i dane na niej, a czy to RAW, JPG czy inne plikiitd, to nie ma juz znaczenia.
ps
miałem podobny wizualnie czytnik- karty SD (pewnie o takie Ci chodzi) czytał, nawet nieźle, ale wolno :(

MaciekH
04-02-2009, 04:57
Nie odczytasz. To czytnik kart, do otwierania plików potrzebne jest oprogramowanie do nich przystosowane.

Vitez
04-02-2009, 06:02
Nie odczytasz. To czytnik kart, do otwierania plików potrzebne jest oprogramowanie do nich przystosowane.

Zależy co rozumiemy pod słowem "odczytasz" :roll: .

Juriko
04-02-2009, 11:32
Ten czytnik z podanej aukcji czyta karty SD, czyli karty do 2GB, można czasami spotkać karty SD 4GB, trzeba się więc liczyć z tym , że kart SDHC nie obsłuży.
Faktycznie prędkością to on nie grzeszy. Na USB2.0 osiąga zawrotny transfer 3,6MB/s.
Widziałem na aukcjach tak samo wyglądające czytniki, które ponoć radzą sobie z kartami SDHC. Jednak kopiowanie danych z kart 4/8/16GB w tak żółwim tempem, może być ciężką próbą. ;)

Tezet-gdynia
04-02-2009, 11:43
Ja uzywalem podobnego z wygladu - praktycznie identycznego. I zrzucenie 4gb trwalo krotka chwilke, i sdhc czytal swietnie. Ale fakt ze niektore z nich nie czytaj sdhc i sa wolne. Ja swoj kupowalem w sklepie za magiczne 8,99zl bo z przesylka wyszlo by drozej z allegro :P

waka
04-02-2009, 12:16
tak, mam karte sd 2gb, chodzi o to że winda nie widzi przez kabel raw, tylko jpg i jpg(1). potrzebny mi jest po to żeby widział komputer też rawy a nie 2 jpg

Zbycholek
04-02-2009, 17:42
Proponuję użyć programu dołączonego do aparatu i nim pobrać zdjęcia na komputer.

pawelsz
04-02-2009, 17:47
A czy masz ustawione w aparacie zapisywanie też RAWów ?
Czytnik widzi to , co jest zapisane na karcie, niezależnie od tego, jakie to dane są- jesli widzi JPGi a RAWów nie, to jest bardzo dziwne (wręcz niemożliwe) -patrz moje pytanie :)
jeśli aparat podepniesz do kompa przez USB, to podobnie widzisz pliki, ale z tym rożnie bywa, zależnie od systemu operacyjnego itd

waka
04-02-2009, 22:12
no tak jak pisze mam raw+L i widzi tylko 2 takie same jpg, jak mam same raw to widzi je ok. czytalem ze musze miec czytnik zeby widzial rawy przy raw+L. mam windowsa xp

barman_pl
04-02-2009, 22:17
Zainstaluj obojętnie jaką aplikację tak jak koledzy mówią. np. File Viewer Utility i na pewno zobaczysz wszystko. Taki czytnik też mam, ale nie odpowiem jak on działa bo używam CF, których nie da się do niego upchnąć... Tzn. może by się dało jakoś na siłę ale nie próbowałem :mrgreen:, a po dobroci zmieścić sie nie chce :twisted:. W każdym razie z karty SDHC od starej minolty czyta wszystko...

Pozdr.

Zbycholek
04-02-2009, 22:35
Mam podobny czytnik tylko bez jakichkolwiek napisów, przed chwilą przetestowałem i:

1. Zdziwiło mnie że czyta kartę SanDisk Extreme III
2. Widzi go jako EOS_Digital
3. Są dwa katalogi MISC i DCIM, w nim katalog 100CANON
4. W nim są dwa testowe pliki o jednakowej nazwie, jeden .jpg drugi cr2

wniosek "czyta",

Sprzęt: Canon EOS 450, czytnik "chiński badziew".

aha, oba pliki można otwierać bez kopiowania.