PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma drożeje

foto-net
01-02-2009, 13:22
Od 4 lutego sigma drożeje. Jeżeli ktoś planował zakupy proponuję pośpiech bo potem może być ciężko. Oto cześć planowanych cen:

8/3.5 EX DG fisheye circular 3*399
15/2.8 EX DG fisheye diagonal 2*699
20/1.8 EX DG aspherical RF 2*299
24/1.8 EX DG aspherical macro 1*999
28/1.8 EX DG aspherical macro 1*599
50/1.4 EX DG HSM Nowość 1*899
50/2.8 macro EX DG 1*399
70/2.8 macro EX DG 1*999
105/2.8 macro EX DG 1*999
150/2.8 macro EX DG HSM 2*999
180/3.5 macro EX DG HSM 3*899
300/2.8 APO EX DG HSM 9*999
500/4.5 APO EX DG HSM 17*999
800/5.6 APO EX DG HSM 23*999
12-24/4.5-5.6 EX DG HSM 3*199
24-70/2.8 EX DG Macro 2*199
24-70/2.8 EX DG HSM 3*599
28-300/3.5-6.3 macro DG 1*299
70-200/2.8 APO EX DG Macro II HSM 3*199
70-300/4-5.6 APO macro DG 949
70-300/4-5.6 macro DG 599
100-300/4.0 APO EX DG HSM 5*399
120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM 3*199
150-500/5.0-6.3 APO DG OS HSM 3*999
30/1.4 EX DC HSM 1*899
10-20/4-5.6 EX DC HSM 2*199
17-70/2.8-4.5 DC HSM * 1*299
18-50/2.8 EX DC Macro HSM * 1*799
18-200/3.5-6.3 DC 999
18-200/3.5-6.3 DC OS HSM * 1*699
50-150/2.8 EX DC II HSM 2*899
55-200/4-5.6 DC HSM * 699

Ponieważ zasadniczo nie zakładamy okresu karencji (w zasadzie niewiele jest towaru niestety) informacja ta może być cenna dla planujących zakupy.

trampek
01-02-2009, 13:53
przyznam ze podwyzki dosc duze.... na niektorych 30%. szkoda ze jak dolar szedl w dol to tak nie tanialo.....

Canion
01-02-2009, 14:00
Bardzo odważny ruch firmy Sigma. Podziwiam wiarę managementu/dystrybutora sigmy w zasobbość portfela średniostatystycznego amatora foto w PL.
w zasadzie tym ruchem producent pozbawia sie jedynego argumentu jaki przemiawiał za S czyli niższej ceny:shock:

producenci wydaje sie że całkiem zapomnieli że poki co my otrzymujemy wynagrodzenie w złotówkach które to wynagrodzenie od jakiegoś już czasu stoi w miejscu. Patrząc na ruchy cenwe mam wrażenie że handel branży foto zostanie w PL mocno zablokowany. Userzy jakoś tam sobie poradzą bo w sumie można fotografowac tym co sie ma lub kupowac używany sprzet, natomiast dla sprzedawców nadchodzą bardzo ciezkie czasy.

comatus
01-02-2009, 14:33
trampek święte słowa.
Mnie zaskoczyla cena nowej 24-70, wiedziałem, że ma być droga, ale że aż tak?
Ale zabiła mnie podwyżka 100-300. Teraz w foto-necie 3499.00, po podwyżce 5*399. To już chyba gruba przesada!

robgr85
01-02-2009, 14:54
Heh, nie dość że na ich słoiki słychać tyle narzekań od użytkowników korpusów Canona, to jeszcze ceny podwyższają. Tą podwyżką sigma strzeliła sobie w kolano. Kolejny argument za Tamronem (choć pewnie też podwyższą, ale pewnie nie aż tak mocno... ostatnio widać jakiś taki trend :p)

KMV10
01-02-2009, 18:05
W zasadzie zastanawiałem się kiedy nastąpi podwyżka Sigmy.
Całkiem prawdopodobne jest to, że i Tamron za jakiś czas może podwyższyć ceny - to w sumie jest jeden rynek, wszyscy patrzą na wszystkich.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Heh, nie dość że na ich słoiki słychać tyle narzekań od użytkowników korpusów Canona, to jeszcze ceny podwyższają. Tą podwyżką sigma strzeliła sobie w kolano. Kolejny argument za Tamronem (choć pewnie też podwyższą, ale pewnie nie aż tak mocno... ostatnio widać jakiś taki trend :p)
Znam całe mnóstwo osób narzekających - z porządnym uzasadnieniem - na Tamrona. Tamron nie jest w niczym lepszy od Sigmy, a nawet bym powiedział, niejednokrotnie gorszy, bo plastikowy, zawodny, z niegdyś kiepskim serwisem. Tak więc widzisz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :lol:

remol71
01-02-2009, 18:37
... z niegdyś kiepskim serwisem.....

Coś się poprawiło z serwisem Tamrona, a raczej z jego brakiem?? Coś umknęło mojej uwadze??

vasco5
01-02-2009, 19:09
przyznam ze podwyzki dosc duze.... na niektorych 30%. szkoda ze jak dolar szedl w dol to tak nie tanialo.....

zgadzam się w 100% !!

ehh spekulanci cenowi...

Dilbercik
01-02-2009, 20:02
no i dobrze ze drozeje :) przynajmniej kasy na glupoty wydawac nie bedziemy.... rodziny zyskaja. bo po tych cenach co sie robia to jakies nieporozumienie kupowac fotosprzet...

foto-net
02-02-2009, 09:39
Witam, na wzrost cen wpływ ma nie tylko wartość dolara ale i podniesienie cen w samej fabryce, niestety. Niestety też tendencja dotyczy wszystkich krajów. Tamron też lada dzień podnosi ceny. Co ciekawe cena Sigma 70-200 w grudniu spadła o 200 zł aby teraz poszybować o 500, rynek jest nieprzewidywalny. Sprawdziłem też ceny na 100-300, w DE po przeliczeniu i dodaniu VAT wychodzi około 4950 + fracht. Tak na prawdę producent nie dużo zmienił cene na ten obiektyw 940 EURO netto powiedzmy, różnica jest czy mnożymy to x3,2 czy x4,3.

jeklaskaMM
02-02-2009, 09:48
Coś się poprawiło z serwisem Tamrona, a raczej z jego brakiem?? Coś umknęło mojej uwadze??

http://canon-board.info/showthread.php?t=18670&page=17&highlight=tamron

Canion
02-02-2009, 09:48
nie zapominajmy że my ciągle w PL zarabiamy w złotówkach. ja wiem że producenta to mało obchodzi ale jednak nasze portfele od grudnia o 30 % nie upasły się.

no chyba zę przejdziemy na rozliczenie w euro z klientami. to jak? od dziś ślubniacy biorą 1500 euro za śub/event. kto przeciw? nie widzę. kto za?

Grisha
02-02-2009, 10:44

Jak ceny u producenta maleją (ze względu na niską cene dolara), to sprzedawcy zakasają rękawy bo jest okazja sobie o 30% więcej przyciąć. Bo klient i tak i tak zapłaci tyle ile jest, najwyżej zrobią "promocję" 50zl więc się teoretycznie "podzielili" tą obniżką. Jak jest odwrotna sytuacja to sprzedawca sobie od gęby nie odejmie bo przecież minimalna marża i zarobek musi być.Cena w góre, klient w biedzie - jak nie płaci to nie jedzie! Niestety rozumiem takie ruchy, gdyż to powszechne prawa polskiego rynku i marketingu. Niestety jest jedno ale. Podwyżki cen to jest bardzo ryzykowny ruch, gdyż tak jak mówią poprzednicy - my zarabiamy tyle samo. Nawet jeżeli każdy by nadal miał kupić to co ma zamiar kupić to mając mus dozbierania do każdego szkła 30% więcej to i 30% więcej będzie trwało zbieranie kasy na to szkło, co spowoduje spadek obrotów miesięcznych i w efekcie każdy wie co dalej... Strzał w kolano i branie na litość.

Canion
02-02-2009, 11:11
dlatego za kilka miesiecy jak podsumują wyniki pierwszego kwartału i producenci i sprzedawcy to przyjdzie czas na refleksje i opamiętanie. my (userzy) damy radę. przeczekamy. ale sklepy musża z czegoś żyć bo i za lokale i za prace i ZUS i US trzeba zapłacić. bez ruchu w interesie sie nie da. Styczeń już stracony bo handlu praktycznie nie było (brak towaru) a w lutym ceny pojechały w kosmos wiec też kupią nieliczni "na głodzie sprzetowym":shock:.

efekt: pewnie za moment nowy cash back bedzie żeby ratować obroty:)

foto-net
02-02-2009, 11:16
Jak ceny u producenta maleją (ze względu na niską cene dolara), to sprzedawcy zakasają rękawy bo jest okazja sobie o 30% więcej przyciąć. Bo klient i tak i tak zapłaci tyle ile jest, najwyżej zrobią "promocję" 50zl więc się teoretycznie "podzielili" tą obniżką. Jak jest odwrotna sytuacja to sprzedawca sobie od gęby nie odejmie bo przecież minimalna marża i zarobek musi być.Cena w góre, klient w biedzie - jak nie płaci to nie jedzie! Niestety rozumiem takie ruchy, gdyż to powszechne prawa polskiego rynku i marketingu. Niestety jest jedno ale ....

Mylisz się, sprzedawcy nie decydują o cenie tylko rynek i wolna konkurencja w zakresie danym przez dystrybutora. Ceny podnosi dystrybutor lub producent, zależne są też od kursu walty. Zauważ, że ceny sukcesywnie malały do grudnia, gdzie euro drożało sukcesywanie od września. Dali więc czas na zaopatrzenie się po kompletnie niezmienionych cenach, mało tego wszyscy uprzedzali, że tak będzie. Nierozsądnym było myśleć, że skoro dolar kosztował 1 zł mniej to ceny pozostaną na starym poziomie. Jeśli chodzi o rynek to faktycznie zapowiada się na to, że zostanie kilka marketów, fotojoker + fotobasia :) i kilka specjalistycznych sklepów, do łask powrócą też pewnie TIPy. Będzie drożej, ale co my możemy...

Canion
02-02-2009, 11:18
dajcie już spokoj z tymi kursami walut. foto-net. może Wy zarabiacie już w euro ;-). niestety cała reszta poki co w złotówkach i tego przeskoczyć sie nie da bo nikt nikomu w tym kraju nie podniósł pensji od grudnia o 30 % .
zawodowi fotografowie (lub poprostu osoby zarabiające na fotografowaniu) też odczuwają mniejszą liczbę zleceń na rynku wiec wyjątkowo dokładnie oglądają teraz każdą złotóweczkę która ma zostać wydana.

nierozsądnie to jest planować że rynek przełknie podwyżke w wysokości 30 %. nie ma szans. in iestety foto-net ma rację. w bardzo trudnej sytuacji znajdą sie te mniejsze sklepy foto które nie są w stanie przetrwać kilkumiesięcznego braku handlu.

kicha
02-02-2009, 11:24
Nawet jeżeli każdy by nadal miał kupić to co ma zamiar kupić to mając mus dozbierania do każdego szkła 30% więcej to i 30% więcej będzie trwało zbieranie kasy na to szkło, co spowoduje spadek obrotów miesięcznych i w efekcie każdy wie co dalej... Strzał w kolano i branie na litość.

mylisz się i chyba nie wiesz co to obrót

dwa szkła po 1 000 zł dają taki sam obrót jak jedno za 2 000 zł i zarobek też taki sam. więc wychodzi na to samo

więc przestańcie biadolić bo od tego ceny sprzetu nie spadną a i cena euro też nie

foto-net
02-02-2009, 11:25
dajcie już spokoj z tymi kursami walut. foto-net. może Wy zarabiacie już w euro ;-).
nierozsądnie to jest planować że rynek przełknie podwyżke w wysokości 30 %. nie ma szans.
Zarabiamy jak wszyscy, to nie my podnosimy ceny. Też uważam, że to absurd ale co zrobić, macie jednak informację zanim ceny się zmienią więc ew. można jeszcze zadziałać i się zaopatrzyć.

Canion
02-02-2009, 11:30
w co sie zaopatrzyć? canona praktycznie na rynku nie ma. to co jest to czysta spekulacja. ale oki. sorki za OT w wątku o sigmie

Piotr_0602
02-02-2009, 11:49
Przy takich cenach definitywnie rezygnuję z Sigmy, choć rozważałem 50mm f/1.4, 150 mm f/2.8 macro oraz ciekawił mnie, co może nowy 24-70 f/2.8. Niepewność AF u Canona z Sigmą jest przysłowiowa. A teraz te ceny...

Ogólnie redukuję zakupy foto bardzo w czasach kryzysu.
Trzeba raczej odkładać na czarną godzinę niż wydawać na przyjemności. A wzrost cen i kursów bardzo pomaga podjąć taką decyzję. Na 100% w ciągu najbliższego roku, może dwóch, Sigmy nie kupię. Chyba że spuści z cen.

Oj, spadnie sprzedaż Sigmie, bardzo spadnie...
Nie nadrobią tego wyższą marżą.

Canion
02-02-2009, 12:02
Przy takich cenach definitywnie rezygnuję z Sigmy, choć rozważałem 50mm f/1.4,

Oj, spadnie sprzedaż Sigmie, bardzo spadnie...
Nie nadrobią tego wyższą marżą.

też rozważałem zakup tej Sigmy zamiast C . w sumie to rozwój sytuacji (ceny) pomógł mi w podjęciu decyzji o rezygnacji z tego zakupu. może i dobrze sie stało

KMV10
02-02-2009, 12:03
Osobiście nic nie wiem o poprawie.
Na forum wszakże znalazłem zapis jednego z kolegów, że wysłał T17-50/2,8 do kalibracji do tego serwisu i podobno T to zniósł dobrze. Więc potencjalnie jest poprawa.

kicha
02-02-2009, 12:05
też rozważałem zakup tej Sigmy zamiast C . w sumie to rozwój sytuacji (ceny) pomógł mi w podjęciu decyzji o rezygnacji z tego zakupu. może i dobrze sie stało

no i tak trzeba na to spojrzec. tak to byscie kupili i muielibyście sie meczyć z tą sigmą. a tak to cena dogoniła canona i dzięki temu kupicie lepszy towar

czyli wyszło na PLUS

trzeba sie cieszyć :razz:

ygd
02-02-2009, 13:21
A coś wiadomo o oficjalnych cenach Canona? Mówiło się o kolejnych podwyżkach od 1 lutego.

kol
02-02-2009, 13:39
http://www.fotoit.pl/index.php?site=wyswietlanie&what=kat&id_kat=126

5d mark II
z 8999 na 9499

Grisha
02-02-2009, 13:55
mylisz się i chyba nie wiesz co to obrót

dwa szkła po 1 000 zł dają taki sam obrót jak jedno za 2 000 zł i zarobek też taki sam. więc wychodzi na to samo

więc przestańcie biadolić bo od tego ceny sprzetu nie spadną a i cena euro też nie

Przy bardzo wielkim uproszczeniu jedno szkło za 2000 rzeczywiście robi to samo co dwa po tysiąc.

Miałbyś teoretycznie racje, gdyby nie fakt, że zwiększając cenę o 30%, maleje popyt, a zatem i ilość zakupionego sprzętu i tutaj już przychodzi do łask taka dziedzina jak wróżenie z fusów czyli statystyka i inne mądre działy matematyki. Niestety, to co się obliczy, nie zawsze ma pokrycie w rzeczywistości. Nie da się przewidzieć co się stanie po podwyżce, można sobie tylko gdybać. Historia jednak uczy, że podniesienie cen to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę.

Masz rację - przestańmy biadolić i lepiej kupujmy to co kosztowało kiedyś 2zł teraz po 5zł. Od biadolenia i marudzenia, może się bardzo wiele zmienić. Gdyby to nic nie dawało to nadal żylibyśmy "pod skrzydełkiem" komunistycznym. Jak by się wszyscy zmówili i nikt by tego nie kupił to jak myślisz? Co by zrobiła taka sigma? 70-300 APO za 5000zł?

Canion
02-02-2009, 14:07
http://www.fotoit.pl/index.php?site=wyswietlanie&what=kat&id_kat=126

5d mark II
z 8999 na 9499

:shock: Myśłałem że szaleństwo ma swoje granice. jednak nie ma. czekamy kto pierwszy sie pochwali mkII kupioną za 9499 :-D:-D:-D

kicha
02-02-2009, 14:14
Co by zrobiła taka sigma? 70-300 APO za 5000zł?

nie mozna tego wykluczyć. w zasadzie tak się powinno stać. spada popyt - rosną ceny

a co do biadolenia to chodziło mi o to że tak sie marticie co sie z tą sigmą stanie w Polsce jakbyście mieli w tej spółce udziały. A niech zbankrutuje w cholere !!

Przecierz zawsze mozecie ściągnąc szkiełko przez TIPa z UE. nie żyjemy w zaścianku i nie jesteśmy skazani na dystrybutora dozywotnio. podnieśli ceny - a niech sobie podnosza. w każdym razie wasze utyskiwania i popłakiwanie na 100 % nie spowoduje że nagle dystrybutor do kazdego egzemplarza niczym Robin Hood zacznie dopłacać po 500 zł, wiec nie mają one sensu. no chyba ze Polak uwielbia narzekać. no to se ponarzekajta

foto-net
02-02-2009, 14:16
:shock: Myśłałem że szaleństwo ma swoje granice. jednak nie ma. czekamy kto pierwszy sie pochwali mkII kupioną za 9499 :-D:-D:-D

Niemcy średnio 1900 euro + 22% VAT (sklepy mające towar)
USA w BH 2700 USD + tax (7-14%)

tanio 9500 jeszcze... to nie szaleństwo to niestety realia rynku. A u nas kumulacja - ceny podnosi producent oraz waluta. Myślę, że jeszcze nieco podrożeje.

Przecierz zawsze mozecie ściągnąc szkiełko przez TIPa z UE. nie żyjemy w zaścianku i nie jesteśmy skazani na dystrybutora dozywotnio.

hehe racja ale okazuje sie, ze mimo wszystko polski dystrybutor ma tanio :) taniej niz cała reszta UE. Wszystkiemu winne euro.

Canion
02-02-2009, 14:20
foto-net.Sprzedajecie sprzęt to doskonale wiecie że ta cena na mkII jest zaporowa. Ile puszek po tej cenie znajdzie klienta?

Memoriz
02-02-2009, 14:22
czy ratunkem na rosnące ceny będzie wprowadzenie euro w Naszym kraju ?
jak sądzicie? ciekawe jak wszystko zostanie przewalutowane i jakimi cenami wtedy uderzą dystrybutorzy sprzętu ( czyt. Canon ;)

kicha
02-02-2009, 14:24
. Ile puszek po tej cenie znajdzie klienta?

ale co was o to głowa boli ?

żadna. i zlikwiduja CP, zburzą siedzibe, zaorają ziemie a my będziemy kupować puszki w zimbabwe po 100 huwgwonów ( miejscowa waluta :mrgreen: ) i będziemy krajem mlekiem i miodem płynącym.

czy ratunkem na rosnące ceny będzie wprowadzenie euro w Naszym kraju ?
jak sądzicie? ciekawe jak wszystko zostanie przewalutowane i jakimi cenami wtedy uderzą dystrybutorzy sprzętu ( czyt. Canon ;)

ludzie. nie moge was czytac

jak do przewalutowania doszłoby dziś to siała nabywcza Twojego pięniądza byłaby taka sama jak dzis bo dostałbyś 4.5 raz mniej pieniędzy niż masz a puszka kosztowałaby 4.5 raza mniej

Canion
02-02-2009, 14:31
ale co was o to głowa boli ?

.... i zlikwiduja CP,

obiecaj że tak będzie.

kashpir_pl
02-02-2009, 14:50
jak do przewalutowania doszłoby dziś to siała nabywcza Twojego pięniądza byłaby taka sama jak dzis bo dostałbyś 4.5 raz mniej pieniędzy niż masz a puszka kosztowałaby 4.5 raza mniej

Sęk w tym, że przejście na euro nie oznacza przejścia po kursie aktualnym - dokładnego mechanizmu nie znam, ale myślę, że kurs ok. 4 pln za euro byłby jak najbardziej możliwy. Pytanie jest więc jak najbardziej na miejscu tzn. czy po wejściu do strefy euro sprzedawcy stosują przeliczenie starych cen złotówkowych na euro po kursie konwersji czy też wstawiają w naszych sklepach ceny zachodnioeuropejskie nie odnosząc się już zupełnie do starego cennika złotówkowego.
Swoją drogą ciekawe, która opcja byłaby dla nas korzystniejsza :-)

kicha
02-02-2009, 14:59
jeśli przeliczą nam wypłaty jak piszesz po 4 zeta to ceny "urzędowe" ( sa wogóle takie ?? ) tez zostaną przeliczone po 4 zeta

natomiast podmiot gospodarczy jest podmiotem przywatnym i nikt cen sprzedaży mu nie narzuca. teoretycznie powinny być równierz przeliczone po 4 zł, ale z drugiej strony nikt nie broni ci oferować 5 D za 100 000 zł.

po prostu jak będzie za drogo powędrujemy na zakupy na zachód, jak będzie za tanio zachód przywedruje na zakupy do nas

irekaro
02-02-2009, 15:03
mnie tam się podwyżka podoba, kto to widział by taki np; 70-200f4L używany kosztowal nieco ponad 1300zl. jeszcze półtora roku temu były za 1900zl. byle amator - taki jak ja - może sobie używke kupić za grosze. po co z ojro gdybać - wystarczy sprawdzić jak się u sąsiadów przyjęła.

Canion
02-02-2009, 15:07
dokładnie. wogóle do czego to podobne żeby normalnie pracujący człowiek mógł sobie pozwolić kupić cokolwiek poza ziemniakami do gara.. ma zapłacić czynsz, prąd, wodę i inne rachunki i zęby w ścianę i siedzieć cicho. zachciało nam sie dostępu do dóbr luksusowych.

foto-net
02-02-2009, 15:10
po prostu jak będzie za drogo powędrujemy na zakupy na zachód, jak będzie za tanio zachód przywedruje na zakupy do nas
A jak myślisz, gdzie jest sprzet którego brakuje w naszych sklepach?
Np. niemcy wykupywali hurtem Canona po 20-30 szkieł np. 17-55.

Kolaj
02-02-2009, 15:10
Sęk w tym, że przejście na euro nie oznacza przejścia po kursie aktualnym - dokładnego mechanizmu nie znam, ale myślę, że kurs ok. 4 pln za euro byłby jak najbardziej możliwy.Panie Boże, wejdźmy już wreszcie do strefy Euro, choćby tylko po to, żeby nie trzeba było takich bredni wysłuchiwać.
http://pl.wikipedia.org/wiki/ERM_II

Memoriz
02-02-2009, 15:11
ludzie. nie moge was czytac

1) nie czytaj nikt Cie nie zmusza, a swoją arogancje zostaw przed monitorem.
2) Ekonomistom nie jestem, lecz logiczne jest że na sposób przewalutowania przekładaja się masa innych czynników, a nie proporcje jakie opisałeś.
Z pewnością przejście na euro będzie korzystne, pytanie tylko jak bardzo.

Canion
02-02-2009, 15:11
co teraz. sprzedadzą te 17-55 u siebie z roczną gwarancją? Bo z ichniejszej dystrybucji jest chyba dwuletnia a z PL rok..

kashpir_pl
02-02-2009, 15:25
jeśli przeliczą nam wypłaty jak piszesz po 4 zeta to ceny "urzędowe" ( sa wogóle takie ?? ) tez zostaną przeliczone po 4 zeta

natomiast podmiot gospodarczy jest podmiotem przywatnym i nikt cen sprzedaży mu nie narzuca. teoretycznie powinny być równierz przeliczone po 4 zł, ale z drugiej strony nikt nie broni ci oferować 5 D za 100 000 zł.

Oczywiście masz rację, ale sam przyznasz, że ze względów praktycznych lepiej jest towar obmacać i kupić na miejscu, a w razie czego mieć respektowaną w Polsce gwarancję. Prawa rynkowe są jednak inne - sam w zeszłym roku skorzystałem z mocnej złotówki i nie bacząc na brak gwarancji sprowadziłem sobie jeden obiektyw ze Stanów, jeden z Hong Kongu, jeden z Wielkiej Brytanii, poza tym kilka gadżetów typu telekonwerter, pilot bezprzewodowy czy nawet filtry, zapasowe akumulatorki i dekielki. Klient idzie tam gdzie jest taniej. I myślę, że w zeszłym roku polskie sklepy fotograficzne mocno to odczuły.

foto-net
02-02-2009, 15:28
Klient idzie tam gdzie jest taniej. I myślę, że w zeszłym roku polskie sklepy fotograficzne mocno to odczuły.
Szczególnie, że większość zanotowała 100% wzrost sprzedaży, wystarczy poczytać raporty. A najtaniej było w japanfoto ;)
Sklepy odczują to teraz, szczególnie te które wydawały pieniądze na podstawie prognoz nie rozsądnej oceny sytuacji na rynku.

kashpir_pl
02-02-2009, 15:35
Panie Boże, wejdźmy już wreszcie do strefy Euro, choćby tylko po to, żeby nie trzeba było takich bredni wysłuchiwać.
http://pl.wikipedia.org/wiki/ERM_II

Dzięki za link. A w mojej wypowiedzi chodziło mi o to, że nikt na dzisiaj nie powie na 100%, że kurs konwersji wyniesie 4,50 czy 3,50. A ja tak sobie pi razy oko wyśrodkowałem kursy z ostatniego roku :-)

Szczególnie, że większość zanotowała 100% wzrost sprzedaży, wystarczy poczytać raporty. A najtaniej było w japanfoto ;)
Sklepy odczują to teraz, szczególnie te które wydawały pieniądze na podstawie prognoz nie rozsądnej oceny sytuacji na rynku.

Boję się myśleć jakby dobrze się sklepom wiodło gdyby Polacy nie kupowali nic za granicą :-)

kicha
02-02-2009, 15:43
A jak myślisz, gdzie jest sprzet którego brakuje w naszych sklepach?
.

www.ebay.de ?? :mrgreen::lol:

mamy szanse stać siedrugimi chinami. prz przeliczeniu ojro w okolicy czwórki średnia wypłata wyniesie szesc stów ( przy zachodniej 1700 - 2 000 ) to kapitał europejski będzie walił dzrzwiami i oknami a my będziemy zapitalać na 3 zmiany za pińcet na miesiąc

Canion
02-02-2009, 16:02
no dokładnie. jakoś zapominamy że mówimy o kraju w który średnia krajowa wynosi 500-600 stówek euro.tyle zarabia średniostatystyczny polak.
drugimi chinami ? hmmm..... tam nikt juz nie "zapitala" za 100 euro . Może parę lat temu tak ale nie dziś. nie powielajmy stereotypów.

pjakusz
02-02-2009, 16:10
foto-net.Sprzedajecie sprzęt to doskonale wiecie że ta cena na mkII jest zaporowa. Ile puszek po tej cenie znajdzie klienta?

Strasznie biadolisz :) Zaporowa to była cena 5D 3 lata temu, a jakoś Canon nie upadł. Zrób jeszcze wątek na temat wysokich cen mercedesów. Niemcy też chyba na głowę upadli, sprzedają tak drogie auta, statystycznego Polaka na nie nie stać.
Cały czas biadolisz, jak to cena mkII jest zabójcza, a jednocześnie czekasz na dostawę aparatu... No chyba że tylko piszesz że czekasz, bo jednak wszyscy inni którzy chcieli to już kupili.

Canion
02-02-2009, 16:13
ale zauważ że czekam na dostawę po rozsądnej cenie (eurortvagd). za proponowaną obecnie cenę nie kupię. i mam wrażenie że nie tylko ja czekam bo przedemną jeszcze jakas tak ok 100 innych kolejkowiczów czeka równiez. co do mercedesów. nie wiem czy sie orientowałeś ale samochody akurat tanieją. może nie mercedesy ale te bardziej popularne jak najbardziej.Silna konkurencja na rynku robi swoje.

Cichy
02-02-2009, 16:24
Całkiem prawdopodobne jest to, że i Tamron za jakiś czas może podwyższyć ceny - to w sumie jest jeden rynek, wszyscy patrzą na wszystkich.

To już się stało faktem - od 1 lutego nowy cennik. Przykładowo - 130 zł więcej za 17-50, 400 zł więcej za 70-200 ...

Sober
02-02-2009, 16:26

To wcale nie jest takie oczywiste...

mamy szanse stać siedrugimi chinami.

Nie miałbym w gruncie rzeczy nic przeciwko temu, żeby stać się drugimi Chinami.

Lepszy kapitalizm pod przykrywką komunizmu niż socjalizm pełną gębą.

Lepiej mieć wzrost gospodarczy = 13% niż stać w miejscu (lub wręcz się cofać w rozwoju) jak kraje WE...

PS: A wracając do tematu to chyba spróbuję dorwać Sigmę 30mm jeszcze przed podwyżką...

foto-net
02-02-2009, 16:30
Mała korekta, zadecydowano, że ceny polecą od połowy miesiąca w górę a ponieważ spodziewamy się dostawy w międzyczasie jest szansa się zaopatrzyć. Planowa data 16 luty więc sądzę, ze spokojnie do końca miesiąca będzie można się zaopatrzyć.

ale zauważ że czekam na dostawę po rozsądnej cenie (eurortvagd). za proponowaną obecnie cenę nie kupię. i mam wrażenie że nie tylko ja czekam bo przedemną jeszcze jakas tak ok 100 innych kolejkowiczów czeka równiez. co do mercedesów. nie wiem czy sie orientowałeś ale samochody akurat tanieją. może nie mercedesy ale te bardziej popularne jak najbardziej.Silna konkurencja na rynku robi swoje.

Życzę Ci powodzenia. Oto co ja od nich dostałem:

-----------------
Zamówienie nr 132414/2008

Zamówienie zostało anulowane z powodu braku możliwości sprowadzenia produktu.
Brak produktu. Towar wycofany z oferty. (oczywiście w ofercie był nadal ale drożej)
------------------
To ma być żart? Zawarliśmy umowę K/S i oczekuję, że się z niej wywiążecie. Aparaty są ogólnodostępne na rynku.
Proszę mi nie pisać bzdur, tylko zrealizować zamówienie. Zgodnie z prawem nie możecie tak po prostu anulować zamówienia.
Zawarliśmy umowę i nie odpuszczę, musicie się z niej wywiązać. Moi klienci oczekują na ten sprzęt i jeżeli poniosę jakiekolwiek koszta lub straty z tego tytułu będę dochodził swoich praw.
Wasza oferta nie była oznaczona jako promocyjna - uprzedzam, więc powoływanie się na koniec promocji nic nie da. Zabezpieczyłem wszelką dokumentację.
Podaliście w ofercie jasno termin - do 14 dni dostarczenia towaru!
------------------
Witam,

Nie zawarliśmy umowy kupna/sprzedaży. (akurat gucio prawda)

Nasza strona internetowa nie jest ofertą handlową o czym uprzedzamy w regulaminie, który Pan zaakceptował.
------------------
Szanowny Panie Jakubie, zwarliśmy taka umowę. To nie musi być oferta handlowa.

"Nasza strona internetowa nie jest ofertą handlową o czym uprzedzamy w regulaminie, który Pan zaakceptował."
http://www.euro.com.pl/regulamin.xml

prosze wskazac miejsce takiego zapisu i bzdur mi tu nie pisać.

Przypominam, że jednym ze sposobów zawierania umów jest tryb ofertowy. W skrócie polega on na
złożeniu oferty przez jedną ze stron (zwaną oferentem) oraz zaakceptowaniu jej
przez drugą stronę (zwaną oblatem). Zgodnie z art. 66. § kc. oświadczenie
drugiej stronie woli zawarcia umowy stanowi ofertę, jeżeli określa istotne
elementy tej umowy np. cenę i przedmiot sprzedaży - a tak właśnie było. W związku z tym, zapis w waszym regulaminie jest niezgodny
z aktualnym stanem prawnym i nie może być wiążący to po pierwsze a zastrzeżenie

Zgodnie z art. 66. § 1 Kodeksu cywilnego oferta złożona w postaci
elektronicznej wiąże składającego, jeżeli druga strona niezwłocznie potwierdzi
jej otrzymanie.

Zgodnie z tym zapisem w dniu 2008-08-07 09:50 otrzymałem mail od Pana o tytule:
Potwierdzenie zamówienia RTV EURO AGD.
Za potwierdzenie więc bardzo dziękuje, bo właśnie w tym momencie zawarliśmy umowę kupna/sprzedaży
i jak wyżej:

Zgodnie z art. 70. § 1. w razie wątpliwości umowę poczytuje się za zawartą w
chwili otrzymania przez składającego ofertę oświadczenia o jej przyjęciu, a
jeżeli dojście do składającego ofertę oświadczenia o jej przyjęciu nie jest
wymagane - w chwili przystąpienia przez drugą stronę do wykonania umowy.

Zgodnie z waszym regulaminem:
"Wszelkie informacje o produktach umieszczone na stronie www.euro.com.pl, w szczególności opisy, parametry techniczne i użytkowe, ceny stanowią zaproszenie do zawarcia umowy w rozumieniu art. 71 k.c., zgodnie z warunkami Regulaminu."

Odpowiedziałem na zaproszenie a wy potwierdziliście przyjęcie zaproszenia. Jest więc umowa.

Uprzejmie proszę o ustosunkowanie się do tych zapisów.
Proszę wskazać w waszym regulaminie zapis w którym określacie moment zawarcia umowy i zapis dający Wam prawo zerwania tej umowy lub wycofania się z niej.

" Zamówienie zostało anulowane z powodu braku możliwości sprowadzenia produktu."

To jest kłamstwo, te aparaty są na rynku.
------------------
Witam,
Jeśli ma Pan zastrzeżenia do naszego stanowiska może Pan złożyć oficjalną reklamację.
Poniżej link do formularza.
http://www.euro.com.pl/reklamacje.xml
Pozdrawiam
Jakub Jedrzejczyk

Nadmienię, że chodziło o nikona D80 w okresie zmiany cen.
Tyle na ten temat.

Canion
02-02-2009, 16:43
Dokładnie to korzystają z tego ze w PL konsument nie dochodzi swoich praw. rzeczywiście mogą anulować zamówienie jeśłi dany model zdjęto z produkcji. natomiast jeśli towar jest dostępny, ba, nawet dostępny jest w ich sieci to sprawę masz wygraną w każdym sądzie. pytanie czy im odpuścisz czy nie. oczywiście należy mieć historię korespondencji oraz mailowe potwierdzenie dotrzymania ceny z dnia złożenia zamówienia. Jeśłi masz powyższe, to dalej sprawa zależy tylko od konsumenta czy bedzie chciał dochodzić realizacji zlecenia na drodzę sądowej. wbrew pozorom sporo może też pomóc federacja konsumentów. wymusić sprzedazy oczywiście nie wymuszą, ale kontrole jakie są w stanie "sprowokować" są dla danego sklepu bardzo, bardzo "niewygodne".

swoją drogą że foto-net zaopatruje sie w euroagdrtv. dziwne trochę

foto-net
02-02-2009, 17:02
Dokładnie to korzystają z tego ze w PL konsument nie dochodzi swoich praw...
swoją drogą że foto-net zaopatruje sie w euroagdrtv. dziwne trochę

Raczej trudno było by ich dochodzić niestety ponieważ nie jesteśmy konsumentem, tak czy inaczej więcej z tym zachodu niż korzyści a i tak się nic nie ugra. Ci w federacji konsumenta tylko bzdury potrafią opowiadać, sam przerabiałem moje przygody jako konsumenta.
Nie zaopatrujemy się ponieważ nie realizują zleceń :) Nie chodziło o to aby się tam zaopatrzyć. Chodziło o coś zupełnie innego. Przychodzi klient i mówi - "Panie bo w euro jest tak tanio", a ja mówię no jest ale sprzedają kurz z półki. On na to - bzdury - no to zamówiłem.

MMM
02-02-2009, 17:10
Mała korekta, zadecydowano, że ceny polecą od połowy miesiąca w górę a ponieważ spodziewamy się dostawy w międzyczasie jest szansa się zaopatrzyć. Planowa data 16 luty więc sądzę, ze spokojnie do końca miesiąca będzie można się zaopatrzyć.
Hi hi, nie ma to jak postraszyć wcześniej klientów podwyżką a teraz łaskawie zrobić "promocję" do końca miesiąca :lol:

cypherdid
02-02-2009, 17:13
Hi hi, nie ma to jak postraszyć wcześniej klientów podwyżką a teraz łaskawie zrobić "promocję" do końca miesiąca :lol:

Ty jak coś napiszesz to ręce opadają :-|

robgr85
02-02-2009, 17:24
mnie tam się podwyżka podoba, kto to widział by taki np; 70-200f4L używany kosztowal nieco ponad 1300zl. jeszcze półtora roku temu były za 1900zl. byle amator - taki jak ja - może sobie używke kupić za grosze. po co z ojro gdybać - wystarczy sprawdzić jak się u sąsiadów przyjęła.

widzisz, tylko że jak cena w sklepach rośnie, to sprzedający używkę, może zaśpiewać więcej - czasem nawet tyle, ile dał za swój słoik półtora roku temu.

foto-net
02-02-2009, 17:44
Mam już pełny cennik:

Obiektyw pełnoklatkowy - rybie oko kołowe 8/3.5 EX DG fisheye circular Sigma 3 399,00
Obiektyw pełnoklatkowy - rybie oko diagonalne 15/2.8 EX DG fisheye diagonal Sigma 2 699,00
Obiektyw pełnoklatkowy, szerokokątny 20/1.8 EX DG aspherical RF Sigma 2 299,00
Obiektyw pełnoklatkowy, szerokokątny 24/1.8 EX DG aspherical macro Sigma 1 999,00
Obiektyw pełnoklatkowy, szerokokątny 28/1.8 EX DG aspherical macro Sigma 1 599,00
Obiektyw pełnoklatkowy 50/1.4 EX DG HSM Sigma 1 899,00
Obiektyw pełnoklatkowy, makro 1:1 50/2.8 macro EX DG Sigma 1 399,00
Obiektyw pełnoklatkowy, makro 1:1 70/2.8 macro EX DG Sigma 1 999,00
Obiektyw pełnoklatkowy, makro 1:1 105/2.8 macro EX DG Sigma 1 999,00
Obiektyw pełnoklatkowy, makro 1:1 150/2.8 macro EX DG Sigma 2 999,00
Obiektyw pełnoklatkowy, makro 1:1 180/3.5 macro EX DG Sigma 3 899,00
Obiektyw pełnoklatkowy, teleobiektyw 300/2.8 APO EX DG Sigma 9 999,00
Obiektyw pełnoklatkowy, teleobiektyw 500/4.5 APO EX DG Sigma 17 999,00
Obiektyw pełnoklatkowy, teleobiektyw 800/5.6 APO EX DG Sigma 23 999,00
Obiektyw pełnoklatkowy, ultra-szerokokątny zoom 12-24/4.5-5.6 EX DG Sigma 3 199,00
Obiektyw pełnoklatkowy, zoom standardowy 24-60/2.8 EX DG Sigma 999,00
Obiektyw pełnoklatkowy, zoom standardowy 24-70/2.8 EX DG Macro Sigma 2 199,00
Obiektyw pełnoklatkowy, zoom standardowy 28-70/2.8 EX DG Sigma 1 499,00
Obiektyw pełnoklatkowy, zoom uniwersalny 28-300/3.5-6.3 macro DG Sigma 1 399,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom uniwersalny 50-500/4-6.3 APO EX DG Sigma 5 499,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom 70-200/2.8 APO EX DG Macro II Sigma 3 199,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom, makro 1:2 70-300/4-5.6 APO macro DG Sigma 949,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom, makro 1:2 70-300/4-5.6 macro DG Sigma 599,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom 100-300/4.0 APO EX DG Sigma 5 499,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom 120-300/2.8 APO EX DG Sigma 11 999,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom 120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM Sigma 1 599,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom 135-400/4.5-5.6 APO DG Sigma 3 199,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom 150-500/5.0-6.3 APO DG OS HSM Sigma 3 999,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom 170-500/5-6.3 APO DG Sigma 3 550,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom 200-500/2.8 APO EX DG Sigma 84 999,00
Obiektyw pełnoklatkowy, telezoom 300-800/5.6 APO EX DG Sigma 31 999,00
Obiektyw cyfrowy APSC, rybie oko 4.5/2.8 EX DC Circular HSM Sigma 3 699,00
Obiektyw cyfrowy APSC, rybie oko kołowe 10/2.8 EX DC Fisheye HSM Sigma 2 899,00
Obiektyw cyfrowy APSC, super-jasny obiektyw standardowy 30/1.4 EX DC Sigma 1 899,00
Obiektyw cyfrowy APSC, ultra-szerokokątny zoom 10-20/4-5.6 EX DC Sigma 2 199,00
Obiektyw cyfrowy APSC, zoom standardowy 17-70/2.8-4.5 DC HSM* Sigma 1 299,00
Obiektyw cyfrowy APSC, zoom standardowy 18-50/2.8 EX DC Macro HSM* Sigma 1 799,00
Obiektyw cyfrowy APSC, zoom standardowy 18-50/3.5-5.6 DC HSM* Sigma 499,00
Obiektyw cyfrowy APSC, zoom uniwersalny ze stabilizacją optyczną 18-125/3.8-5.6 DC OS HSM Sigma 1 399,00
Obiektyw cyfrowy APSC, zoom uniwersalny 18-200/3.5-6.3 DC Sigma 999,00
Obiektyw cyfrowy APSC, zoom uniwersalny ze stabilizacją optyczną 18-200/3.5-6.3 DC OS HSM* Sigma 1 699,00
Obiektyw cyfrowy APSC, telezoom 50-150/2.8 EX DC HSM II Sigma 2 899,00
Obiektyw cyfrowy APSC, telezoom 55-200/4-5.6 DC HSM* Sigma 699,00
Lampa błyskowa Flash EF-530 DG SUPER Sigma 1 199,00
Lampa błyskowa Flash EF-530 DG ST Sigma 699,00
Pierścieniowa lampa błyskowa makro Macro Ring Flash EM-140 Sigma 1 699,00
Telekonwerter do obiektywów APO EX APO tele-converter 1.4X EX DG Sigma 999,00
Telekonwerter do obiektywów APO EX APO tele-converter 2.0X EX DG Sigma 1 199,00

EZOGHUL
02-02-2009, 20:30
Mam już pełny cennik:

Tak na szybko widze jedną niejasność - chyba ceny miejsce podmienione

konradl
02-02-2009, 20:42

tez odnosze takie wrazenie... :)

oooo oo chyba juz widze na horyzoncie te tlumy ludzi biegnace i tratujace sie po jeszcze tania sigme ;)

KMV10
02-02-2009, 21:53
To już się stało faktem - od 1 lutego nowy cennik. Przykładowo - 130 zł więcej za 17-50, 400 zł więcej za 70-200 ...
No proszę i Tamron dołączył do ogólnej tendencji zwyżkowej.

Mam już pełny cennik:

(ciach)
Objaśnij proszę znaczenie gwiadek * w cenniku - domyślam się, że chodzi o model dla Nikona?

andrzej3k
03-02-2009, 03:16
@ foto-net Padło już tu pytanie o modele oznaczone gwiazdką. Dopytam jeszcze: czy to modele do Nikona czy też najnowsze wersje, również do Canona tyle, że z HSM ?

can-on
03-02-2009, 09:17
Nie zaopatrujemy się ponieważ nie realizują zleceń :) Nie chodziło o to aby się tam zaopatrzyć. Chodziło o coś zupełnie innego. Przychodzi klient i mówi - "Panie bo w euro jest tak tanio", a ja mówię no jest ale sprzedają kurz z półki. On na to - bzdury - no to zamówiłem.

Ja na początku stycznia zamówiłem w euro EF-S 10-22 w cenie 2349, potem ceny wszędzie podskoczyły do ok. 2,5kPLN, w euro do ponad 2,9kPLN, a na każde pytanie dostawałem odpowiedź że nie wiadomo kiedy będzie dostawa... Po ostatniej rozmowie (w piątek) praktycznie straciłem nadzieję że go u nich kupię, a tymbardziej po starej cenie, a tu niespodzianka - wczoraj dostałem maila że dziś mam odebrać szkło. Szok:)
Wieczorem napiszę czy się udało ;)

caveman
03-02-2009, 09:33

Dokładnie!!! Na forum Nikona też założyłeś taki wątek, czy tylko nas tak lubisz? A może to taki "chłyt martetindowy"... (joking) :):):)
A jeśli o mnie chodzi to już od jakiegoś czasu dojrzewam do Sigmy 30 f/1.4 (na 35L kaski mi szkoda) ale jeśli dojdzie do sugerowanych podwyżek to po prostu nie kupie tego szkła. Bez niego też przeżyje i założę się, że nie jestem sam w takim toku myślenia.

foto-net
03-02-2009, 10:30
Dokładnie!!! Na forum Nikona też założyłeś taki wątek, czy tylko nas tak lubisz? A może to taki "chłyt martetindowy"... (joking) :):):)
Sluchaj, o co ci chodzi? Osoby wypowiadające sie w ten sposób (niekonstruktywny i zawistny) sprawiają, że osoby mi podobne traca ochotę do pisania tego typu informacji, które jak mniemam dla wielu sa pomocne. Boli cie to? W Twojej wypowiedzi czuć sarkazm i złośliwość. Rozumiem, że jako sprzedawca,jak każdy sprzedawca, jestem Twoim wrogiem ale niektórzy inaczej do tego podchodzą, zmień myślenie na lateralne.
Nie rozumiem takich ludzi i proszę nie tłumacz mi tego bo obawiam się, że i tak nie zrozumiem. Macie informacje z pierwszej reki to źle, nie macie narzekacie.

Tak, jest pomyłka, przepraszam

Objaśnij proszę znaczenie gwiadek * w cenniku - domyślam się, że chodzi o model dla Nikona?

Tak, to nasze oznaczenie odnosi się do mocowania Nikon w opcji.

foto-net Padło już tu pytanie o modele oznaczone gwiazdką. Dopytam jeszcze: czy to modele do Nikona czy też najnowsze wersje, również do Canona tyle, że z HSM ?

Niestety tego w tej chwili nie sprawdzę, dopiero po dostwie mogę sprawdzi co przysłali.

Po ostatniej rozmowie (w piątek) praktycznie straciłem nadzieję że go u nich kupię, a tymbardziej po starej cenie, a tu niespodzianka - wczoraj dostałem maila że dziś mam odebrać szkło. Szok
Wieczorem napiszę czy się udało

Daj koniecznie znać czy kupiłeś w tej cenie, ciekawy jestem. Czy ktoś jeszcze zna podobne przypadk czy tylko moich klientów jakoś tak olewają?

YaneC
03-02-2009, 11:17
Mylisz się, sprzedawcy nie decydują o cenie tylko rynek i wolna konkurencja

[ciach]
A możesz mi powiedzieć jak to się ma do rzeczywistości ?
Jak paliwo kosztowało już prawie 5pln/1l to wszyscy ceny windowali bo paliwo poszło w górę.. ale jak paliwo staniało na 3,30pln/1l to ceny ABSOLUTNIE NIE, a niby dlaczego ? Kto o tym zadecydował ?
Podwyżki ? Czemu nieee...
Szybciuuuutko zejdą na ziemię bo klientów nie będzie a żyć trzeba, lokal zapłacić, ZUS, KRUS, ABW, ABS, ABR... :razz:

foto-net
03-02-2009, 11:23
[ciach]
A możesz mi powiedzieć jak to się ma do rzeczywistości ?

Nie sprzedaję paliwa (ale poczytaj ew. o akcyzie).
Ceny? skapiec.pl

Szybciuuuutko zejdą na ziemię bo klientów nie będzie a żyć trzeba, lokal zapłacić, ZUS, KRUS, ABW, ABS, ABR... :razz:

No pierwsi już zeszli, nawet nieco niżej ;)

YaneC
03-02-2009, 12:03
Nie sprzedaję paliwa (ale poczytaj ew. o akcyzie).
Ceny? skapiec.pl

No comments...

Ty chyba sprzątasz w sklepie, prawda ?
Za ladą z takim poziomem to chyba nie miałbyś odwagi stanąć ?

Co za argumentacja... :roll:

caveman
03-02-2009, 12:15
Nie przesadzajcie Panowie z tym wzajemnym obrażaniem się.
@Foto-net jesli uraziłem Cie moją wypowiedzią to jest mi przykro. Nie miałem intencji Cie obrażać. Komentuje tylko jak to wszystko wygląda z mojego punktu widzenia.
@YaneC lubisz walkę z wiatrakami? I tak nic nie zdziałasz w tej sprawie. To Foto-net jest tutaj sprzedawcą i to on ustala ceny w swoim sklepie. Nie podobają się, to nikt Cie nie zmusza do kupowania. Wkurzają Cie podwyżki Sigmy - nie kupuj Sigmy. Jako użytkownik Canona nic nie tracisz bo na szczęście Sigma nie jest monopolistą na tym rynku. Jedynym stratnym tu może być Foto-net, ponieważ może stracić klientów.
Wyjdźmy szybko z tej piaskownicy bo takie obrażanie i tak nic nie zmieni...
Pozdrawiam

foto-net
03-02-2009, 12:17
Ty chyba sprzątasz w sklepie, prawda ?
Za ladą z takim poziomem to chyba nie miałbyś odwagi stanąć ?

Czy możesz mi Januszu napisać dlaczego mnie obrażasz?

HenrykG
03-02-2009, 12:22
Czy możesz mi Januszu napisać dlaczego mnie obrażasz?
Bo to nic nie kosztuje...

Wielu z nas tkwi "korzeniami" w poprzednim ustroju. Niestety. Cena ma być przyjazna, niezależnie od tego, czy to ma sens i oparcie w rzeczywistości...

foto-net
03-02-2009, 12:25
Nie przesadzajcie Panowie z tym wzajemnym obrażaniem się.
@Foto-net jesli uraziłem Cie moją wypowiedzią to jest mi przykro. Nie miałem intencji Cie obrażać. Komentuje tylko jak to wszystko wygląda z mojego punktu widzenia.Wkurzają Cie podwyżki Sigmy - nie kupuj Sigmy. Jako użytkownik Canona nic nie tracisz bo na szczęście Sigma nie jest monopolistą na tym rynku. Jedynym stratnym tu może być Foto-net, ponieważ może stracić klientów.

Nie obraziłeś mnie, rozumiem Twój punkt widzenia dlatego tłumaczę, na paliwie się nie znam ale w telewizji mówili, że o akcyzę z cenami chodzi. Ceny kształtuje rynek i dostępność towaru obecnie na rynku foto. Sklepy chca sprzedawać więc przescigają się na skąpcu w pozycjonowaniu cen, każdy chce kupić tanio (dlatego też japanfoto miało taki ruch niestety). Poz atym wchodzą czynniki dostawcy. Jeżeli nie chcecie nie będę zamieszczał informacji o nowych cenach na sigme, zrobiłem to po to abyście mogli ew. zrewidować swoje plany zakupowe, sam nie lubię być zaskakiwany. Nikogo nie namawiam do kupowania czegokolwiek.

Cena ma być przyjazna, niezależnie od tego, czy to ma sens i oparcie w rzeczywistości...
Też jestem zwolennikiem przyjaznych cen. Liczby nie kłamią, skoro euro podrożało o 1,2 zł liczmy więc o więcej niż 20%. USD o 1 zł więc liczmy 30%. Większość cen nie wzrosła tak bardzo (pomijam wyjątkowe przypadki), uwzględniając również podniesienie cen przez producentów. Patrząc na liczby każda cena rosnąca poniżej 20% na produkty importowane, będzie przyjazna z punktu widzenia realiów rynkowych. Z punktu widzenia kupującego cena przyjazna to zwykle pierwsze 5 pozycji na ceneo lub cena taka jak przed podwyżką. Mamy tu duża względność w postrzeganiu ceny. Niestety nic ona nie zmienia, bo liczby jej nie podlegają.

Canion
03-02-2009, 12:43
myśle foto-net że informacja jest zawsze bardzo cenna.. Szczególnie jeśli bedziesz zamieszał info o promocjach bo wtedy z pewnością sporo osób z takiej oferty skorzysta. natomiast informacja kontekstowa "kupujcie bo zaraz bedzie drożej" już na nikogo nie działa. Wiekszość z userów ma całkiem sporo sprzętu i ma czym fotografować. spokojnie przetrwają kilka miesiecy bez zakupów ;-).

reasumując. jak najbardziej czekamy na Twoje informacje i nie ma co sie wzajemnie obrażać. , ale niech bedą to informacje o promocjach /obniżkach/ bo tylko te zachęcą do wydania pieniążka w obecnej sytuacji a i zapewniam że takie info bedzie ciepło przyjęte przez userów któzy są najzwyczajnie rozdraznieni kolejnymi zapowiedziami podwyżek w połączeniu z zapowiedzią cięcia płac :shock:
Osobiście czekam na realną promocję na sigme 50/1,4. bedzie to kupię. nie bedzie , cóż obejde sie bez tej sigmy. tak to działa.

mam nadzieję że nikogo swoim postem nie uraziłem bo jakośtak nerwowo dziś tutaj

aptur
03-02-2009, 12:47
Osobiście czekam na realną promocję na sigme 50/1,4.

Obawiam się, że poczekasz jeszcze baaardzo długo. Szczególnie w kontekście jej nowej ceny.

Canion
03-02-2009, 12:50
obecnie nowe "zabawki" foto to jest dalece nie towar pierwszej potrzeby. Poczekam. Po wynikach sprzedazy za pierwszy kwartał 2009 producenci/sklepy zmiękną. i mysłe że nie dalej jak w połowie roku zaczną promocje czyli tak naprawdę sprzedaż po cenach z 2008 roku. żadna firma nie przełknie aż tak drastycznych spadków sprzedazy. Zresztą, zostawiajać już rynek PL. w euro ale też stanach popyt maleje w tempie kilka % miesiecznie co widać po korektach planowanych zysków przez firmy branży foto. Canon o ile pamiętam zredukował planowany zysk na 2009 o ponad 70 % . czyli zostało niewiele tego zysku a realnie pewnie ocierają sie o straty

MMM
03-02-2009, 12:52
Mnie to akurat rozbawiło :-)

Osobiście czekam na realną promocję na sigme 50/1,4. bedzie to kupię. nie bedzie , cóż obejde sie bez tej sigmy.
A ja na wersję z działającym AF :-)

smocza_jama
03-02-2009, 19:54
Mam mieć w tym tygodniu 50mm 1.4 po starej cenie. Zobaczymy jak to wypadnie w praktyce. A może 50mm za prawie 2tyś będzie miał lepszy AF? ;)

sirgerwazy
03-02-2009, 20:16
ja również dzisiaj kupiłem sigme jeszcze po starej cenie :) 30 1.4 :)
Mam nadzieje ze nie będę żałować tego zakupu bo zrezygnowałem z c28/1.8.
Pierwsze wrażenia - na plus sigmy... no ale pożyjemy...zobaczymy:)

axk
04-02-2009, 01:23

Odnoszę podobne wrażenie. Z jednej strony udział w rozmowach na temat cen oraz dostępności sprzętu, z drugiej zaś dyskretne próby pozyskania klientów. Nie piszę tego z zawiści, żalu czy też złośliwości, po prostu czytając ten (i nie tylko ten) wątek, odnoszę takie a nie inne wrażenie.

pjakusz
04-02-2009, 21:56
Zgodnie z waszym regulaminem:
"Wszelkie informacje o produktach umieszczone na stronie www.euro.com.pl, w szczególności opisy, parametry techniczne i użytkowe, ceny stanowią zaproszenie do zawarcia umowy w rozumieniu art. 71 k.c., zgodnie z warunkami Regulaminu."

Odpowiedziałem na zaproszenie a wy potwierdziliście przyjęcie zaproszenia. Jest więc umowa.

A ja mam takie pytanie: jak to wygląda u Was? Bo cały czas macie stare ceny na obiektywy, których nie macie na stanie. Na przykład Canon EF 15 mm f/2.8 Fisheye za 2089, Canon EF 28 mm f/1.8 USM za 1399. Po złożeniu zamówienia odrzucacie takie oferty czy realizujecie je tak długo, aż ceny spadną do poziomu, w którym opłaci się Wam go zamówić po cenie jak na stronie www?

foto-net
05-02-2009, 10:49
A ja mam takie pytanie: jak to wygląda u Was? Bo cały czas macie stare ceny na obiektywy, których nie macie na stanie. Na przykład Canon EF 15 mm f/2.8 Fisheye za 2089, Canon EF 28 mm f/1.8 USM za 1399. Po złożeniu zamówienia odrzucacie takie oferty czy realizujecie je tak długo, aż ceny spadną do poziomu, w którym opłaci się Wam go zamówić po cenie jak na stronie www?
Istotnie mamy stare ceny bo na rynku nie ma towaru i nie wiadomo kiedy i w jakich cenach się pojawi. Dlatego na głównej stronie mamy ku temu stosowny zapis. Wszystkie praktycznie sklepy maja jeszcze stare ceny i nie mają towaru.

adi760303
05-02-2009, 18:49
Istotnie mamy stare ceny bo na rynku nie ma towaru i nie wiadomo kiedy i w jakich cenach się pojawi. Dlatego na głównej stronie mamy ku temu stosowny zapis. Wszystkie praktycznie sklepy maja jeszcze stare ceny i nie mają towaru.

Sklep bez towaru to nie sklep.

YaneC
06-02-2009, 00:10
Wszystkie praktycznie sklepy maja jeszcze stare ceny i nie mają towaru.

To już nie mamy "wirtualnych" sklepów tylko "NORMALNE" (internetowe) ale z wirtualnym towarem :?: :roll:

TomekGda
19-02-2009, 16:00
Wczoraj odebrałem sigmę 30/1.4 ze sklepu foto-net. Dostałem ją po starej cenie zgodnie ze złożonym zamówieniem pomimo, że obowiązuje już nowy cennik. Sklep zachował się bardzo uczciwie. To mój kolejny udany zakup w tym sklepie. Polecam!