PDA

Zobacz pełną wersję : Regulacja FF i BF w eos 50d. Czy tylko z firmowymi obiektywami canon?

dominikb
31-01-2009, 18:13
W nowych canonie 50d jest możliwość regulowania ostrości (w przypadku stwierdzenia FF lub BF. Czy czynność ta możliwa jest tylko z obiektywami firmowymi Canon? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam

kicha
31-01-2009, 18:25
myśle że moze byc nawet dokonywana z obiektywami m42 bo funkcja ta nie rusza "flakami" w szkle, tylko w puszcze ( ale czym rusza w puszcze to nie wiem i szczerze powiem mam to gdzieś :p )

elvis_biker
31-01-2009, 19:58
u mnie z sigma 70-200 nie działa

delaa
31-01-2009, 21:13
myśle że moze byc nawet dokonywana z obiektywami m42 bo funkcja ta nie rusza "flakami" w szkle, tylko w puszcze ( ale czym rusza w puszcze to nie wiem i szczerze powiem mam to gdzieś :p )

Myslisz czy sprawdzałeś? - tzn. gdybasz - czyli opowiadasz bzdury? Jakimi flakami rusza w puszce ? Jak body rozpoznaje jaki obiektyw m42 został podpięty ? Jeśli jest dandelion to i tak zawsze jest coś blisko 50 f1.cośtam bez względu na to co jest wkręcone z drugiej strony. Jeśli masz to gdzieś to po co piszesz ?
Jeśli wiesz jak to jest u Ciebie to napisz - "u mnie tak jest" jeśli wiesz na 100% napisz "wiem to na pewno wiele osób to potwierdziło" ... Jeśli nie wiesz nie piernicz głupot.

Urban legend jakiś się znowu narodzi...

sebcio80
01-02-2009, 06:02
u mnie (1dmk3) dziala z wszystkimi obiektywami, ktore mam, czyli Sigme 70-200, Sigma 120-300 i oczywiscie z Canonami.

stawka13
02-02-2009, 01:14
działa z wszystkimi obiektywami.

Cichy
02-02-2009, 14:47

Jak sobie wyobrażasz regulację AF w szkle z M42 ? :D

irekaro
02-02-2009, 15:08
też po przeczytaniu postu KICHY pomyślałem bzdury pisze. ale nie, ma rację. jak podpiąć M42 przez dendalion, który ma FF/BF to można go weregulować.

delaa
02-02-2009, 17:27
też po przeczytaniu postu KICHY pomyślałem bzdury pisze. ale nie, ma rację. jak podpiąć M42 przez dendalion, który ma FF/BF to można go weregulować.

W sumie tak - ale trzeba pamiętać że ta regulacja nie reguluje obiektywu tylko ustawia korekcję dla danego modelu w tablicy w aparacie - tu pies jest - aparat "musi" wiedziec co ma podpięte i wybrać sobie z tabelki.

To "dendalion" może mieć FF/BF ? Mi się wydawało że tylko informuje aparat o podłączeniu obiektywu ? Myślę że zestaw d-elion + puszka może wykazywać symptomy WW - sam dandelion nie bardzo.
Jak regulować ? - jak masz dwa obiektywy pod m42 to i tak widzi je jako jeden - chyba że dwie redukcje i dwie wersje dandeliona - jakaś stara i inna gdzie widać je z punktu widzenia aparatu jako różne obiektywy ale po co ?

irekaro
02-02-2009, 18:20
używałem dendalina i nic złego na jego temat powiedzieć nie mogłem. ale ten co go odemnie odkupill mówił, że spotkał się z wersją która źle informowała - czyli pokazywała ostrość kiedy jej jeszcze nie było. oczywiście napisałem to jako ciekawostke, samemu nie pszyszło by mi do głowy regulować dla niej FF/BF.

jagular
02-02-2009, 19:59
Jako użytkownik 1Dm3 napiszę:
- działa z każdym szkłem
- szkła Canona są rozpoznawane z "imienia i nazwiska"
- szkła innych producentów tylko po ogniskowych
- nie jest rozpoznawane kilka egzemplarzy tego samego szkła, tj. jak mamy np. dwie 70-200 Canona, to nie jesteśmy w stanie korygować ich osobno
- wszystko powinno być opisane w instrukcji obsługi
- kolega kicha zostaje moim liderem w dziedzinie "Znafca miesiąca"

CyprianD
02-02-2009, 21:57
Kolega Delaa chyba nie ma 50D i sie tu przechwala ze wie wszystko :) W 50D jest opcja "reguluj wszystko" czyli aparat wcale nie musi wiedziec co jest podpiete...i teoretycznie nawet jak nie bedzie widzial wcale obiektywu to kalibracja powinna zadzialac... pozdrawiam :)

delaa
02-02-2009, 22:07
Kolega Delaa chyba nie ma 50D i sie tu przechwala ze wie wszystko :) W 50D jest opcja "reguluj wszystko" czyli aparat wcale nie musi wiedziec co jest podpiete...i teoretycznie nawet jak nie bedzie widzial wcale obiektywu to kalibracja powinna zadzialac... pozdrawiam :)

Kolega Cyprian myśli że każdy ma jeden obiektyw... :mrgreen: po co wtedy taka regulacja ? Jaka jej idea - jak kupisz " jedno zepsute szkło" to sobie pdciągniesz ? Prosze Cie to nie o to tutaj chodzi a kolega DeLaa nie ma 50D masz racje :) ale regulacje ma...

PS. W m-adj. naprawdę nie chodzi o to żeby jedyną w torbie Sigmę czy Tamrona doprowadzić do stanu używalności ... proszę zrozum to. Poz tym dyskusja niebezpiecznie wkracza na teren typu co kto ma a nie trzyma się tematu i pytania z początku wątku - chcesz dać mi prztyczka w nos Cypranie50D :mrgreen: - zapraszam na PW.

delaa
03-02-2009, 10:12
i teoretycznie nawet jak nie bedzie widzial wcale obiektywu to kalibracja powinna zadzialac... pozdrawiam :)

Nie mogę już edytować niestety - ale takie pytanie jak nie będzie widział obiektywu to jak da sygnał silnikowi od autofocusa ? do startu/stopu a jak ma to zrobic przez dandelion np. ? w przypadku manualnego m42 ...:mrgreen::mrgreen::mrgreen: nie dośc że nie ma czym przekazać sygnału to jeszcze nie ma czym sterowac - oj sie pomieszało kolegom...

kicha
03-02-2009, 12:32
-bez przypiętego obiektywu nie mozemy wejść w tą funkcje, wiec i nic nie poprzestawiamy

- regulujemy dla konkretnej sesji. zreszta jakbyś zgłębił wątki o microadjustingu to wiedziałbyś ze nawet szkła canona w zasadzie trzeba regulować dla każdej sesji bo parametry adjustingu "rozłazą" siei nie trzymają tego samego przesuniecia - przynajmniej zgłaszało takie problemy kilku urzytkowników - w tym także dzieje sieto u mnie

- nie było pytania PO CO ? tylko CZY SIE DA ? to czy warto rozstrzygnie sobie każdy indywidualnie

dfq
03-02-2009, 14:17
... To "dendalion" może mieć FF/BF ? Mi się wydawało że tylko informuje aparat o podłączeniu obiektywu ? Myślę że zestaw d-elion + puszka może wykazywać symptomy WW - sam dandelion nie bardzo.
Jak regulować ? - jak masz dwa obiektywy pod m42 to i tak widzi je jako jeden - chyba że dwie redukcje i dwie wersje dandeliona - jakaś stara i inna gdzie widać je z punktu widzenia aparatu jako różne obiektywy ale po co ?

Są juz na rynku dandeliony m42 z możliwością miedzy innymi programowania ogniskowej obiektywu (jaką ma symulowac), jasnosci jak i regulacji FF/BF (17 krokow). Np firmy Tago-Tech.

Kubaman
03-02-2009, 15:02
w 5d2 reguluje bez problemu obiektywy Sigmy i Tamrona.

RomanS
03-02-2009, 19:55
W 50D Sigme 30mm f/1.4 wyregulowalem bez problemu i chyba ktos dawal z niej zdjecia tu na forum. ps. Przypomina mi sie teraz uwaga dawniej kogos na forum, ze jak wejdzie ta regulacja, w badrziej dostepnych modelach, to i problemow zaraz bedzie z tym wiecej.
Regulacja jest troche uciazliwa to i przy okazji rozlegulowac mozna.

CyprianD
04-02-2009, 23:42
:) ja nie mowie czy to ma sens czy nie, tylko czy jak ktos sie uprze czy sie da lub nie :)
sam zakladalem watek o tym ze ta kalibracja plywa i nie mozna jej traktowac powaznie (moze tylko do tego czy mozna z obiektywu wydusic cos wiecej, a potem isc do serwisu na "fachowa" kalibracje co tez mam zamiar uczynic. W 50D kalibracja dziala z sigma i tamronem, przy czym widac roznice jak sie da +20 i -20 przy mniejszych zmianach nic sie nie dzieje, przynajmniej u mnie - ale czy to znaczy, ze obiektywy sa swietne i swietnie ostrza?- nie mam pojecia, ale obawiam sie ze nie.
pozdrawiam

jagular
05-02-2009, 02:24
1. Można zadać pytanie: czy ta kalibracja "pływa", czy też po prostu dokładność ustawienia AF nie jest idealna?
2. W 1Dm3 jestem w stanie zauważyć różnice nawet +/-3...czyli jednak "coś się dzieje"...
Choć dalej tutaj podstawową rolę gra powtarzalność "strzałów" AF.

sebcio80
05-02-2009, 05:34
z ta plywalnoscia jest cos na rzeczy, pamietam jak pierwszy raz podpielem sigme 120-300 i bawilem sie ustawieniami, najlepiej wyszlo na -10, robilem tak zdjecia w powodzeniem do jakiegos meczu, kiedy stwierdzilem ze cos jest nie tak, w domu okazalo sie ze teraz najlepiej jest na +10, ale szczescie tak od pol roku jest i nic sie nie zmienia - inna sprawa ze prawie przed kazdym wyjsciem na zdjecia upewniam sie czy jest ok...

polaro
23-04-2009, 12:54
Są juz na rynku dandeliony m42 z możliwością miedzy innymi programowania ogniskowej obiektywu (jaką ma symulowac), jasnosci jak i regulacji FF/BF (17 krokow). Np firmy Tago-Tech.

Czy jeśli wyreguluję dandelion z obiektywem 135mm, a później podepnę do niego np 50 mm to wszystko szlag trafi i będę musiał znowu przeprogramować? Pytam poważnie, bo nie do końca łapię sens w moim sposobie myślenia :P