Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy :-(((

Strony : 1 [2]

iza73
23-09-2012, 23:33
Mikrofalówki nie mam ale mam elektryczny piekarnik z termoobiegem i rożnem, pewnie będzie OK tylko jaką temperaturę ustawić :)

pawelo1
23-09-2012, 23:45
Mikrofalówki nie mam ale mam elektryczny piekarnik z termoobiegem i rożnem, pewnie będzie OK tylko jaką temperaturę ustawić :)

jak najwyższą najlepiej 300 stopni grzanie górne i dolne, żeby dobrze wygrzać matryce:grin:

mxw
24-09-2012, 01:06
Rany boskie! Siudym, kogo, jak kogo, ale Ciebie bym nie podejrzewał :D
niom. myślę, że niejaki darwin, czy ktoś, mógłby o jakiejś nagrodzie pomyśleć, czy coś. :roll:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

OMG! odkurzaczem matrycę! OMG! :shock: :mrgreen:

no ale najważniejsze: czy matryca jest teraz czysta? :lol:

Mcarto
24-09-2012, 08:06
niom. myślę, że niejaki darwin, czy ktoś, mógłby o jakiejś nagrodzie pomyśleć, czy coś. :roll:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No przeciez ja odkurzyl z wszelkich pylkow, co w tym dziwnego?:p

Mobi

siudym
24-09-2012, 21:11

Oczywiscie. Roznica kolosalna. Zdjecie przed i po to byla przepasc. Niestety poziom na MAX mocy odkurzacza zostal niedoceniony ;)

Bangi
27-09-2012, 13:53
Koledzy - podpowiedzcie. Jako, że ostanio jak czyściłem matrycę w Krakowie nie byłem zadowolony (chociaż nie z powodu samej matrycy) stwierdziłem, że spróbuje sił samodzilenie. Zakupiłem zestaw Rotin + patyczki i teraz pytanie ile tego płynu dać na patyczek. Wszędzie przewija się, że tzreba dać mało, ale co to znaczy. Może ktoś wyrazi w kroplach.
Przepraszam za infantylne pytanie, ale nie chcę przedobrzyć.

janmar
27-09-2012, 14:51
Przepraszam za infantylne pytanie, ale nie chcę przedobrzyć

Kto pyta nie błądzi.....no ,może rzadziej błądzi.:lol:
Podobno można spowodować przy b.mokrej końcówce że płyn dostanie się pomiędzy filtr a matrycę i jest kłopot.
Tak więc sugerowałbym wykonac próbę zachowania mokrego narzędzia na np.filtrze UV i zaobserwowanie czy przy dotknięciu, na powierzchnię nie spływa zbyt dużo płynu.Należy zwilżyć ,a nie zalać.
Ostrożnie z dociskiem i kilkakrotnym przesuwaniem.Muskać i tylko raz przesuwać IMHO.Potem zmieniać końcówkę.
Cierpliwość i spokój podstawą sukcesu.Jak nie idzie zostawić do jutra.Nie na siłę.Wymiana matrycy jest kosztowna.Spokój i cierpliwość jest za darmo :-)

Usjwo
27-09-2012, 15:16
Muskać i tylko raz przesuwać IMHO.Potem zmieniać końcówkę.
Cierpliwość i spokój podstawą sukcesu.Jak nie idzie zostawić do jutra.
A jak nie idzie to nie ma sie co ..., tylko uzyc odkurzacza ;)

Bangi
27-09-2012, 15:21
Z moją matrycą jest taki problem, że w sumie punktowych zanieczyszeń nie ma, ale są plamy, które mi wyszły jak fociłem ostanio na pokazach przy dużych wartościach przysłony. Jako, że ostanio czesto bawię się w focenie samolotów to na niebie niesty to bardzo "ładnie" widać. W sumie trochę to dziwne, bo to retywnie młode body i mocno mnie to zaskoczyło, w starej 550 czyściełem raz w okresie ok. 2 lat, a tu taki zonk :( Wiem oczywście, że takie plamy moga być nawet w nowych body, ale w sumie już to przeszkadza :(

janmar
27-09-2012, 15:42
" Plamy "na fotce ,to niekoniecznie plamy na matrycy.To mogą byc nieostre pyłki.Obeirzyj matrycę lupą.
Nie ma zdefiniowanych okresów czystości matrycy.Przy odrobinie pecha można mieć"brudka" po jednej godzinie.

dinderi
27-09-2012, 15:57
Użyj pół kropli płynu. Jak nie wystarczy dodaj drugie pół.
Zakładam, że po wstępnym czyszczeniu z płynem i tak na końcu będziesz czyścił na chuch, i jeszcze dmuchał gruchą, żeby kłaczki wydmuchac.

siudym
27-09-2012, 18:37
A tak wogole, to jesli bym mial teraz sobie tak perfect wyczyscic matryce, to zdecydowanie bym ja zwyczajnie wymontowal do czyszczenia :] Zabieg prosty i szybki jak juz sie wczesniej rozkrecalo body (oczywiscie mowa o jakiejs starej puszce, nowej bym raczej nie kombinowal)

Dzida
22-10-2012, 10:27
Cześć.
Otóż od pewnego czasu robiąc foty mam na każdym zdjęciu plamy...i wydaje mi się że po prostu pobrudziło się lustro...
czy wiecie gdzie w Krakowie ktoś mi się tym zajmie ?

Dziękuje z góry za pomoc !!:)

janmar
22-10-2012, 10:51
To nie lustro,które przecież możesz obejrzec po zdjęciu obiektywu.To równiez nie chodzi o brudki na matówce.
Te elementy gdy są zabrudzone powoduja jedynie to,że widzisz brudy w wizjerze.Na zdjęciach ich nie ma.To brudna matryca aparatu.
Poczytaj na forum wątki "Czyszczenie matrycy.".
[Watek przenoszę we właściwe dla niego miejsce.]

Selena
22-10-2012, 19:15
czy wiecie gdzie w Krakowie ktoś mi się tym zajmie ?

Po wakacjach czyściłam matrycę na Czapskich:
Czyszczenie matrycy w aparacie fotograficznym Krakw, Czapskich 1 (http://www.czyszczeniematryc.pl/kontakt.html)
i z czystym sumieniem mogę ich polecić:smile:

Bangi
25-01-2013, 11:59
Może pytanie banalne, wybaczcie moją ignorancję w tym temacie, ale to normalne, że przy dłuższej ogniskowej bardziej widać plamy i syfy na matrycy???
Jak robię foty przy f8 i ogniskowej w graniach 70-100mm generalnie da się znaleźć pojedyncze syfki, ale jak już powyżej 200mm to niestety palma na plamie  i jak porównuję różne fotki to w tych samych miejscach :(

swallow77
25-01-2013, 14:35
Może pytanie banalne, wybaczcie moją ignorancję w tym temacie, ale to normalne, że przy dłuższej ogniskowej bardziej widać plamy i syfy na matrycy??? Jak robię foty przy f8 i ogniskowej w graniach 70-100mm generalnie da się znaleźć pojedyncze syfki, ale jak już powyżej 200mm to niestety palma na plamie  i jak porównuję różne fotki to w tych samych miejscach :(
Paprochy na filtrze matrycy stają się widoczne jak się przymknie przesłonę. Dzieje się tak dlatego, że światło ogniskujące się na matrycy pada na nią w wiązkach prawie równoległych do siebie, więc paprochy zacieniają co prawda mniejszy obszar na matrycy, ale za to silniej. W obiektywach z dłuższą ogniskową ostatnia soczewka jest zwykle dalej od matrycy, więc światło na matrycę pada na nią prawie prostopadle (i jego wiązki są również do siebie prawie równoległe) - wydaje się, że musi wystąpić podobny efekt.

Bangi
28-01-2013, 09:06
Jestem już po samodzielnym czyszczeniu. Wrażenia różne. Na początku strach i przerażanie, ale po paru chwilach i doświadczeniu, że to nie jajko ;) udało się. Matryca (filitr) czysta jak łza :) Jedyne co ponad "standard" to zużyłem dwa patyczki do czyszczenia (pierwszy patyczek zbyt słabo przycisnąłem i zostały smugi - przerywane plamki, po drugim czyśćiutko).
Czyściłem gruchą, potem patyczki (te z systembanku) + płyn Rotin.

kwscore
10-05-2013, 16:16
Coś mnie ostatnio pokusiło na czyszczenie matrycy w swoim 5dmk2 miałem kilka paprochów,kupiłem zestaw Green Clean Wet and Dry FFS,polecony przez kolegę który ostatnio czyścił swojego D800E zestaw sprawdził się idealnie i śladu po oleju brak idealnie czysta,zabrałem się za czyszczenie swojego,1wsza próba nic nie dała z kilku paprochów które miałem,zamieniło się w coś takiego http://www.imgjoe.com/x/syf.jpg
ponowiłem więc próbę czyszczenia,kilka paprochów znikło ale większość pozostała,zestaw można użyć 4 krotnie dwa już zużyłem,teraz nie wiem czy próbować dalej czy jednak dać sobie spokój i wysłać na żytnią,dmuchanie gruchą nic nie daje :roll:

bajker83
10-05-2013, 16:55
wyglądają jak ptaszki :D
osobiście czyścił bym dalej.
Kup sobie za 6zł w elektronicznym alkochol izopropylowy, polej na patyczek z zestawu "Green Clean Wet and Dry FFS" i delikatnie czyść.
Osobiście szlifowałem swoją matryce w 50D kilka razy tym samym badylem i efekt idealny :D

salas
10-05-2013, 16:59
Coś mnie ostatnio pokusiło na czyszczenie matrycy w swoim 5dmk2 miałem kilka paprochów,kupiłem zestaw Green Clean Wet and Dry FFS,polecony przez kolegę który ostatnio czyścił swojego D800E zestaw sprawdził się idealnie i śladu po oleju brak idealnie czysta,zabrałem się za czyszczenie swojego,1wsza próba nic nie dała z kilku paprochów które miałem,zamieniło się w coś takiego http://www.imgjoe.com/x/syf.jpg
ponowiłem więc próbę czyszczenia,kilka paprochów znikło ale większość pozostała,zestaw można użyć 4 krotnie dwa już zużyłem,teraz nie wiem czy próbować dalej czy jednak dać sobie spokój i wysłać na żytnią,dmuchanie gruchą nic nie daje :roll:
zrób fote białej ściany :o ja mam poplamiony monitor chyba i mało widzę oprócz plam, które zmywam paluchem :D

kwscore
10-05-2013, 17:04
nie no monitor mam czysty,IPA mam w 1L butelce,spróbuje jeszcze raz bo wierzyć mi się coś nie chce że 2gi raz czyszczę i lipa

RHJG
10-05-2013, 17:38
Pewnie te mokre szpatułki wyschły ,a na sucho nie wyczyścisz.Lepiej kupić np.płyn Eclips samemu dozować 2-3 krople na szpatułke...

kwscore
10-05-2013, 18:24
płyn nie wysechł przy czyszczeniu ewidentnie widać jak zostaje na matrycy,próba nr 3

kwscore
10-05-2013, 19:09
teraz jest ok widocznie za słabo dociskałem,na f22 prawy dolny róg dwie malutkie kropki ale że powyżej f10 nie foce zostawiam jak jest

f10 (http://www.imgjoe.com/x/ok1.jpg)

LuMak
10-05-2013, 22:47
Ech, to po co ja naprodukowalem taki dlugasny esej skoro z tego nie korzystacie?

http://www.canon-board.info/showpost.php?p=52316&postcount=3

Bardzo ciekawy artykuł. Zapewne wkrótce sam skorzystam z tej instrukcji.

sent from my wireless handheld

zdebik
09-06-2013, 16:32
Witam

Sam ostatnio mialem problem wiec kupilem kilka rzeczy:

Photo Solutions Eclipse Lens/CCD Cleaning Fluid Bottle 59ml
PEC-PAD Photowipes for Photographic Emulsion, 100 Sheets 4x4"
Photo Solutions Sensor Cleaning Swabs Type 2 Pack 12
Opteka SSC-85 10x CCD/CMOS Dust Illuminating LED Sensor Loupe
Matin Dust Brush
Giottos GTAA1900 Rocket Air Blower - tez mile widziane.

Troche to kosztowalo ale nie chce smiecic w moim body, albo ryzykowac uszkodzenia wkładajac tam scierke :).

Odpowiednia technike zobaczylem (a widzialem kilka) w tym filmiku:

Cleaning your DSLR Sensor - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=hhjo-G82pZ8)

Jesli ktos chce wyczyscic obiektyw, cos podobnego jest tu:

Cleaning your DSLR Lens - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=vxbogOIsMWI&feature=share&list=UUr7ap24G4jER2SDf_UtMD5A)

Pozdrawiam Zdebu.

iza73
18-10-2013, 20:32
Zależy jaki aparat ;) Mi ostatnio podczas zdjęć pomieszczeń wyszedł taki "paproch" jak źrenica na portrecie. Na szczęście był w tych miejscach gdzie dało się go występlować. Ale co pomogło ... kilkakrotne systemowe czyszczenie matrycy - z poziomu body.
Miałam wysłać body do CSI ale po ilości niezbyt korzystnych postów na temat tego serwisu zrezygnowałam.

Boguslaw Konończuk
13-11-2013, 17:04
Witam

Chciałbym się was zapytać jaki zastosować płyn do czyszczenia matrycy w 5D żeby nie uszkodzić filtru. Żytnia z przesyłką jest mi trochę za droga.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

MacGyver
13-11-2013, 18:48
Chciałbym się was zapytać jaki zastosować płyn do czyszczenia matrycy w 5D żeby nie uszkodzić filtru.
Eclipse. Dobry i sprawdzony. Warto też zainwestować w SensorWand-y i Pec*Pad-y. Samymi pałeczkami kosmetycznymi matrycę wyczyścić się da, ale jest to dość czasochłonne i frustrujące. No i pamiętaj że czyszczenie, w domowych warunkach, potrafi zająć i dwie godziny. Trzeba być cierpliwym :)

tomphoto
13-11-2013, 19:12
jak dla mnie szkoda czasu, czasem nerw. Raz na pół roku ląduje w punkcie i zawsze jest coś do zrobienia..Jako stały klient 70zł. Zawsze do czysta, od ręki. Na Żytniej się na czekasz a czasem efekt nie koniecznie taki jakbyśmy oczekiwali

RAQ73
13-11-2013, 19:26
polecam ten zestaw: ROTIN Zestaw do czyszczenia matrycy PEŁNA KLATKA (3606714334) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3606714334) Pomijam treść ogłoszenia, poza tym czyści wyśmienicie.

Bangi
14-11-2013, 00:15
Używałem kiedyś ROTIN, ale po zakupie Eclipse, tylko przy Eclipse pozostanę.
Znacząco i widocznie schnie szybciej, nawet jak się użyje za dużo.
Tylko uwaga bo to silna trucizna, buteleczka może zabić.

Boguslaw Konończuk
14-11-2013, 21:04
Witam

Dziękuję za poradę. Na rynku jest trochę rozpuszczalników, dlatego chciałem was o to zapytać. Na pewno macie doświadczenie w tym temacie. Szkoda aparatu, bo drugiego takiego nie ma. Jeszcze dziś rozejrzę się na allegro.

Pozdrawiam

Bangi
15-11-2013, 13:19
Eclipse i Sensor Swab-y i PEC PAD-y na alle.. sprzedaje chyba właściwie tylko jeden gość.
Jakie było moje zdziwienie jak do przesyłki dołączony był list z podziękowaniami i podpisem sprzedawcy, dotychczas podpis sprzedawców pojawiał się ewentualnie na fakturze ;)

RAQ73
15-11-2013, 19:52
a możesz podać nick tego gościa z allegro

iza73
15-11-2013, 20:16
a możesz podać nick tego gościa z allegro
Powyżej masz link ! No ale jak nie widać to masz - Sprzedający systembank
Najbardzie rozbawiły mnie te zdjęcia z czyszczeniem w zimę na dworze, dobry środek !

Bangi
15-11-2013, 23:52
Systembank handluje Rotinem, a Eclipse i pozostałymi AdamITS_com, ale obecnie widzę, że nie ma ofert...

iza73
16-11-2013, 00:11
Nie ważne kto handluje, jak sobie uszkodzisz matrycę to koszty sa duże ! A jak to mówią "wypadki chodzą po ludziach" i jakoś nie wierzę w te "cudowne" czyszczenie matrycy wg. reklam tych "wacików". Czyszczenie 100zł - nowa matryca ... majatek. No ale potem chodzą tanie piątki, prawie nie dotykane ... (w studio na statywie :) ) W polsce z przebiegim aparatów i ich serwisowaniem jest jak z autami z komisu :mrgreen:

MacGyver
16-11-2013, 00:31
Bez przesady, czyszczenie matrycy to nie operacja neurologiczna na otwartej czaszce. Stosując polecane tu środki i narzędzia i zachowując minimum rozwagi naprawdę ciężko coś popsuć.
Oczywiście osoby o mniejszych zdolnościach manualnych lub też nadto nerwowe nie powinny się za to brać samodzielnie, podobnie jak za modelarstwo i parę innych rzeczy :)

downunder
16-11-2013, 01:19
Nie wiem czy było w tym wątku, ale jakby ktoś jeszcze nie wiedzial to w sklepach Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe i akcesoria - Fotograficzny sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl) można wyczyścić matrycę w Canonach za darmo. :)

RAQ73
16-11-2013, 10:06
... a Eclipse i pozostałymi AdamITS_com, ale obecnie widzę, że nie ma ofert...

dzięki

--- Kolejny post ---

Powyżej masz link ! No ale jak nie widać to masz - Sprzedający systembank
Najbardzie rozbawiły mnie te zdjęcia z czyszczeniem w zimę na dworze, dobry środek !

co to za odpowiedź? Jak nie wiesz to nie pisz...

tomphoto
16-11-2013, 11:05
Nie wiem czy było w tym wątku, ale jakby ktoś jeszcze nie wiedzial to w sklepach Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe i akcesoria - Fotograficzny sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl) można wyczyścić matrycę w Canonach za darmo. :)

Gdzie tak jest napisane ?

krzykik
16-11-2013, 14:32
A czy alkohol izopropylowy nadaje się do czyszczenia matrycy ??

sprocket73
16-11-2013, 15:21
W swoim aparacie czyszczę matrycę sam za pomocą zwykłych patyczków kosmetycznych i alkoholu izopropylowego w sprayu kupionego w sklepie z elektroniką. Staram się to robić ostrożnie. Najpierw psiknięcie na patyczek, pojeżdżenie po matrycy, potem drugim patyczkiem na sucho, kontrola poprzez robienie zdjęcia i w razie potrzeby czynność powtórzyć. Robiłem to już z 5 razy, z efektów jestem zadowolony.

a_ws
16-11-2013, 15:54
Ja używam lenspena do matryc i bardzo sobie chwalę. Bez zabawy w płyny i patyczki :)

koczis
29-11-2013, 13:38
Dzwoniłem dziś do sklepu w Katowicach, potwierdzają czyszczenie matrycy za darmo. Czas tydzień do 1,5 tygodnia, wysyłają sprzęt do Gdańska.

cobalt
29-11-2013, 14:09
Dzisiaj zawożę do Wa-wy na Żytnią 650D. Telefonicznie (na gwarancji) mam obiecane czyszczenie matrycy, lustra i matówki oraz odkurzanie komory za free. Oczywiście po przedstawieniu dowodu zakupu i gwarancji sprzedawcy.
Gdybym musiał za to zapłacić, to koszt wynosi 61zł. Odpłatnie (dla nowicjusza) chyba do przyjęcia.
Podzielę się wrażeniami za jakieś 5 dni roboczych, bo tyle podobno aparacik poleży w serwisie.

jellyeater
29-11-2013, 15:02
Jakbyś zawiózł na Armii Ludowej to by Ci to zrobili za 30 PLN od ręki.

cobalt
29-11-2013, 19:15
Jakbyś zawiózł na Armii Ludowej to by Ci to zrobili za 30 PLN od ręki.
Mam za free i nie płacę, ale jak od ręki to dawaj adres. W Poniedziałek zabieram i zawożę na AL.
Czy mogą mi sprawdzić AF w Canonie 650D?

jellyeater
30-11-2013, 09:05
To jest BT Foto. Armii ludowej 12. Nie wiem czy sprawdza AF. Tylko u nich czyszczę matrycę.

cobalt
30-11-2013, 09:22
To jest BT Foto. Armii ludowej 12. Nie wiem czy sprawdza AF. Tylko u nich czyszczę matrycę.
Po 10.00 zadzwonię na 22 825 35 08, bo bardziej zależy mi na usunięciu 2 paprochów z matówki niż czyszczeniu matrycy. Jak będzie od ręki to w poniedziałek zawiozę sprzęt.
Dzięki za adres.

darkon
10-12-2013, 16:19
Eclipse czy Eclipse E2, który wybrać do czyszczenia matrycy w 40D, wg rozpiski zalecany jest E2, ale jest dużo głosów, że powoduje uszkodzenia powłok na filtrze. Który wybrać? W ostateczności zostaje Rotin, on jest do wszystkiego:D

darkon
11-12-2013, 10:56
Eclipse czy Eclipse E2, który wybrać do czyszczenia matrycy w 40D, wg rozpiski zalecany jest E2, ale jest dużo głosów, że powoduje uszkodzenia powłok na filtrze. Który wybrać? W ostateczności zostaje Rotin, on jest do wszystkiego:D
Znalazłem oto taką informację na stronie producenta Eclipse E2 Photographic Solutions :
"After repeated testing, we were not happy with the way E2 evaporated, so we decided to discontinue it.
Although E2 is perfectly safe and effective for use on your camera, we believe that the performance of Eclipse to be superior. Either way, our Guarantee will still apply."
Czyli pozostaje zwykły Eclipse, Eclipse E2 to pozostałości magazynowe, które trzeba jakoś wyprzedać.

LukasS
28-08-2014, 01:28
Odgrzewam temat, prosiłbym o namiary na dobry serwis do czyszczenia matrycy (10D i 5D classic): Śląsk (Bielsko-Biała, Katowice) lub Małopolska (najdalej Kraków).

Bangi
28-08-2014, 07:59
Fotopanorama, ul. Westerplatte, Kraków.
Czyściłem kilka razy, czyścili znajomi, również Nikonowi i nikt nie narzekał nigdy.