Zobacz pełną wersję : Kalibracja LCD przed wyslaniem do labfoto.pl
Witam!
Jestem Nikoniarzem, ale przegladam to forum od dluzszego czasu, to moim skromnym zdaniem najlepiej zorganizowane forum, z najlepsza atmosfera sposrod for tego typu.
Szukalem na forum i nie moglem znalezc nic konkretnego. Otoz chce zamowic kilka odbitek, mam laptopa od Toshiby i chcialbym skalibrowac wyswietlacz, tak zeby moje odbitki wygladaly dokladnie tak jak ja chce. Nie wiem tylko jak to zrobic, wiem ze w CRT krecilo sie pokretlami, a jak to odbywa sie w laptopach?
Drugie pytanie dotyczy fotolab.pl - nie moge tam znalezc zdjecia kalibracyjnego, ani profilu ICC. To znaczy, ze wysylajac do nich nic nie musze kalibrowac?
Z gory dizekuje za pomoc :)
Kalibracja to temat rzeka... Zacznij tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=33511
Drugie pytanie dotyczy fotolab.pl - nie moge tam znalezc zdjecia kalibracyjnego, ani profilu ICC. To znaczy, ze wysylajac do nich nic nie musze kalibrowac?
Z gory dizekuje za pomoc :)
To niestety znaczy że lab ma gdzieś profilowanie urządzenia (jak większość), natomiast skalibrować monitor zawsze warto.
To niestety znaczy że lab ma gdzieś profilowanie urządzenia (jak większość), Niekoniecznie. To może oznaczać także, że zdjęcia należy przysyłać w sRGB a lab przed wysłaniem na maszynę konwertuje do właściwego profilu. Tak na przykład jest w FotoBajce.
przejrzalem troche tych postow i tak sie zastanawiam: ile kosztuje specjalistyczna kalibracja przy uzyciu tych profesjonalnych kalibratorow? :)
przejrzalem troche tych postow i tak sie zastanawiam: ile kosztuje specjalistyczna kalibracja przy uzyciu tych profesjonalnych kalibratorow? :)To bez znaczenia. Kalibrację trzeba od czasu do czasu powtarzać, więc najtańszą opcją jest zakup własnego urządzenia. A co i za ile to już w tym wątku znajdziesz.
ile kosztuje specjalistyczna kalibracja przy uzyciu tych profesjonalnych kalibratorow? :)
Przy laptopie nie warto. Niech Pan sobie kupi X-Rite I1 Display LT. Tyle co można go skorygować, to urządzenie zrobi. Uprzedzam, że cudów nie będzie.
Hey
Pozwolę się przyłączyć do wątku.
Posiadam monitor z matryca PVA EIZO który podłączony jest do laptopa.
Jednak mimo tego że jestem z niego zadowolony to wydaje mi się że nie jest
dostatecznie skalibrowany. W związku z tym mam pytanie do osób zaznajomionych z tematem - jaki najlepiej kupić kalibrator. Dobrzy by był prosty w użyciu i spełniał swoją funkcje prawidłowo.
Dzięki i pozdrawiam
Posiadam monitor z matryca PVA EIZO który podłączony jest do laptopa. (...) jaki najlepiej kupić kalibrator.
Pytanie zasadnicze: Jaki to jest konkretnie model monitora? Matryca nie ma wielkiego znaczenia.
Panie Tom dziekuje za konkretna odpowiedz!
Znalazlem kilka urzadzen o tej samej nazwie i nie za bardzo wiem czym sie te zestawy roznia:
http://www.shopwiki.com/search/X-Rite+i1+Display+LT
Czy chodzi tylko o oprogramowanie i roznice w marzy?
Panie Tom dziekuje za konkretna odpowiedz!
Znalazlem kilka urzadzen o tej samej nazwie i nie za bardzo wiem czym sie te zestawy roznia:
http://www.shopwiki.com/search/X-Rite+i1+Display+LT
Czy chodzi tylko o oprogramowanie i roznice w marzy?
Spotykane nazwy:
X-Rite I1 Display LT
X-Rite Eye One Display LT
Dodatkowo można spotkać czasem wersje selekcjonowane do monitorów o szerszym zakresie dynamiki, lub dystrybuowane dla producentów monitorów. Mogą mieć w nazwie dopiski konkretnych producentów.
Wersja 2 różni się od LT oprogramowaniem. Umożliwia regulację normalnych monitorów i może się ew Panu przydać po przesiadce z laptopa na zwykły ekran.
A ja się chciałem zapytać o coś co mnie od jakiegoś czasu nurtuje. Myślę o zakupie SPYDER'a , ale nie wiem, czy jego obsługa nie przerasta zwykłego amatora. Stąd moje pytanie, czy warto w to ładować pieniądze nie będąc specjalistą.
Aha - mam monitor EIZO F931 (kineskop).
WereWolf
01-02-2009, 12:51
A ja się chciałem zapytać o coś co mnie od jakiegoś czasu nurtuje. Myślę o zakupie SPYDER'a , ale nie wiem, czy jego obsługa nie przerasta zwykłego amatora. Stąd moje pytanie, czy warto w to ładować pieniądze nie będąc specjalistą.
ja mam zwykły, stary, poczciwy monitor CRT, który jakością może nie grzeszy, ale i tak kupiłem jakiś czas temu Spydera - i tak się przydał...
a co do jego obsługi, to jest bajecznie prosta, program do obsługi urządzenia prowadzi Cię za rączkę, więc nie trzeba być specjalistą w tej dziedzinie
A jak SPYDER się "zachowuje" w sytuacji, gdy monitor jest już trochę wypalony i nie da się go i tak poprawnie skalibrować? Wyświetla informację że coś jest nie tak czy zrobi co może i użytkownik jest nieświadomy? Mój Eizo jest wiekowy i może się okazać że już przecież nie da się z niego pewnych rzeczy wycisnąć.
Spyder to generalnie zabawka. Nie polecam do niczego.
A jak SPYDER się "zachowuje" w sytuacji, gdy monitor jest już trochę wypalony i nie da się go i tak poprawnie skalibrować?
Żaden kalibrator nie czyni cudów. To dziedzina zastrzeżona dla silniejszych od śmiertelników.
Spyder to generalnie zabawka. Nie polecam do niczego.
Nawet dla amatora? To dla mnie ważne co z nim jest nie tak. Jakbyś trochę szerzej napisał o wadach to będę zobowiązany. A co w zamian ewentualnie?
Żaden kalibrator nie czyni cudów. To dziedzina zastrzeżona dla silniejszych od śmiertelników.
Wiem, że nie uczyni z niego nagle niewypalonego :-D, ale chodzi o to czy jestem się w stanie tego dowiedzieć podczas kalibracji? Teraz mi się wydaje, że mój monitor jest ok, ale może taki program informuje, że ..."zmień już ten sprzęt bo nic mu nie pomoże".
Nawet dla amatora? To dla mnie ważne co z nim jest nie tak. Jakbyś trochę szerzej napisał o wadach to będę zobowiązany. A co w zamian ewentualnie?
W zamian X-Ride I1 Display. Spyder szczególnie w tanich wersjach robi straszne głupstwa. Nie umożliwia regulacji monitora, ściąga tylko profil z tego co jest, a i to mocno nieprzewidywalnie.
Wiem, że nie uczyni z niego nagle niewypalonego :-D, ale chodzi o to czy jestem się w stanie tego dowiedzieć podczas kalibracji?
Ocena jakości kalibracji to wyższa szkoła jazdy.
gdzie w polsce kupić taki kalibrator, i ile taka przyjemność kosztuje? będę miał do zrobienia 3 sztuki to może warto byłoby cos kupić, 1 dla lapka, 1 dla TV LCD FULLHD i jeden dla LCDka FULLHD
czym się różnią oba urządzenia:
http://cgi.ebay.com/X-Rite-Eye-One-Display-LT-Monitor-Calibration-NEW-i1_W0QQitemZ230322582657QQcmdZViewItemQQptZUK_Comp uting_Software_Software_SR?hash=item230322582657&_trksid=p3286.m63.l1177
http://cgi.ebay.com/X-Rite-GretagMacbeth-Eye-One-Display-LT_W0QQitemZ260324543753QQcmdZViewItemQQptZUK_Comp uting_ComputerComponents_Monitors?hash=item2603245 43753&_trksid=p3286.m63.l1177
oczywiście poza ceną, można znaleźć coś tanszego?
Spotykane nazwy:
Wersja 2 różni się od LT oprogramowaniem. Umożliwia regulację normalnych monitorów i może się ew Panu przydać po przesiadce z laptopa na zwykły ekran.
CO to znaczy normalnych monitorów? ( monitory kineskopowe, LCD) czy to znaczy, ze za pomocą LT mogę oprofilować laptopa i LCD a za pomocą wersji 2 dodatkowo jeszcze monitory kineskopowe?
gdzie w polsce kupić taki kalibrator
Np tu: http://monitory.mastiff.pl/kalibratory.php
CO to znaczy normalnych monitorów? (
Takich, które mają więcej regulacji niż jaskrawość.
1 dla TV LCD FULLHD i jeden dla LCDka FULLHD
Oj, do FULLHD to trzeba SUPERWIDERANGECOLORIMETER. Inny nie da rady. :wink: