Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Matówka

Fotograf1995
31-01-2009, 11:18
Dotknąłem matówkę palcem :cry: Przypadkiem i teraz widzę, kiedy się spojrzy pod światło, taki jakby ślad kilku kolorowy (wiecie coś jak bańka mydlana) Czy coś poważnego się stało ?

I jeszcze używałem do czyszczenia optyki takiego płynu Alkohol Izopropyl. Czy to dobry środek? Przecierałem też nim styki.

firley
31-01-2009, 11:31
jedyną wadą będzie bańka w wizjerze :P nie przejmuj się, rób zdjęcia.

edit. aha, i matówki nie dotyka się niczym, zupełnie! 1000ce razy wałkowane na forum.
Pozdrawiam

nagor
31-01-2009, 12:05
zawwssze mozesz ją wyciągnąć i spróbować wyczyścic.

gareth
31-01-2009, 12:38
I jeszcze używałem do czyszczenia optyki takiego płynu Alkohol Izopropyl. Czy to dobry środek? Przecierałem też nim styki.

Co do tego pytania, to tak nie masz się czym przejmować - to dobry środek do czyszczenia optyki.

airhead
31-01-2009, 13:54
optyki, ale nie matówki - inaczej będziesz widział same bańki w wizjerze ;]

c3po
31-01-2009, 14:54
optyki, ale nie matówki - inaczej będziesz widział same bańki w wizjerze ;]

A czyściłeś kiedyś czy tak sobie piszesz? Czyściłem wiele razy matówki izopropylem i świetnie się mają. :-)

Fotograf1995
31-01-2009, 15:00
A do matówki zwykła grucha z apteki. Czy lepiej taką z allegro z wentylkiem czy coś?

RafalTK
31-01-2009, 17:45
No ale gruszka to jak masz syf w postaci kurzy, włosów itd. Jak dotknąłeś to pewnie to jest to jakaś tłusta plama czy coś...

Tezet-gdynia
31-01-2009, 18:07
Jak sie przejedzie palcem po matowce to czuc mikrowglebienia, i wlasnie to jest najgotsze jak w nie wejdzie brud. Dlatego nie zaleca sie dotykania matowki. Ja swoja wyciagalem pare razy, trzymalem w palcach, czyscilem nawet na mokro patyczkiem do uszu ale zawsze uwazajac zeby poruszac sie po tych zalebieniach zdaje sie ze w kolko a nie w poprzek. I nie ma plam, nie ma syfu, nie ma kolorowych wizji zadnych ;) Jest czysta. Trzeba poprostu wiedziec jak do tego podejsc i tyle. Acha - woda jest brudna, nawet zdemineralizowana/destylowana. Jesli chcemy otrzymac czysta wode to gotujemy ja w naczyniu a pare skraplamy na czystym szkle ;) To taka podpowiedz, bo brud z wody moze wejsc wlasnie w te mikro zaglebienia ;)

ps. Matowka to nie wafelek ze sie rozpusci od wody, ale wlasnie poruszanie sie w poprzek tych krazkow moze je zdeformowac ;)

c3po
31-01-2009, 18:22
Jesli chcemy otrzymac czysta wode to gotujemy ja w naczyniu a pare skraplamy na czystym szkle ;) To taka podpowiedz, bo brud z wody moze wejsc wlasnie w te mikro zaglebienia ;)

Tylko po co sobie fundować taki hardcore z wodą? Właśnie do takich rzeczy jest alkohol izopropylowy. O razu czystszy i wygodniejszy w użyciu.

Tezet-gdynia
31-01-2009, 18:27
Czasami jest niedziela, alkohol sie skonczyl, kupic nie ma gdzie, jest noc, swieta itp. i akurat mamy ochote wyczyscic bo nas denerwuje syf ;) Pozatym ktos napisal ze pewnie od tego sa te kolorowe slady ;)

gareth
01-02-2009, 12:05
Tylko sie widać mylił albo kupił jakiś zaolejony izo. Wielokrotnie czyscilem nim matówke, paruje w 100 %, szybko i sprawnie.