Zobacz pełną wersję : Tokina AF19-35 vs Canon 18-55is
witam w najbliższym czasie chciałbym kupić jakiś niedrogi obiektyw z szerokim kontem obecnie posiadam c50/1,8 ale często chciałbym zrobić zdjęcia z innej perspektywy z przerysowaniami szerokiego konta zastanawiam się nad tokiną i najnowszym kitem, wiem że tokina przebija canona jakością wykonania jednak głównie zależy mi na jak najlepszych właściwościach optycznych a według testów na optyczne.pl tokina delikatnie przegrywa i niestety nowej nigdzie już raczej nie kupie. proszę o pomoc ludzi którzy mieli do czynienia z tymi szkłami
witam w najbliższym czasie chciałbym kupić jakiś niedrogi obiektyw z szerokim kontem ...
Dobra rada: nie kupuj taniego szkła. Jakość niestety MUSI kosztować.
Pozdro.
jak na razie kupiłem tanie szkło czyli 50/1,8 i moim zdaniem jest to bardzo dobra portretówka chociaż mogła by mieć lepszy autofocus, chce coś taniego bo obecnie nie stać mnie na nic lepszego a chce rozwijać swoje umiejętności
Na analogu porównywałem tą Tokinę z C20-35/3,5-4,5 i była wyraźnie gorsza. Z kolei C20-35 na cropie 30D okazał się dla mnie mało przydatny a optycznie zaledwie poprawny. W efekcie go sprzedałem. Ten zakres ogniskowych zupełnie mi nie leżał - proponuję dobrze ocenić swoje nawyki i ulubione ogniskowe.
wiesz ja głównie używam 50/1,8 wiec nie mam za bardzo jak ocenić swoich ulubionych ogniskowych, kiedyś miałem przez jeden dzień 18-55II kumpla i pomimo tego że się przyzwyczaiłem do jaśniejszego szkła to spisywał się nawet dobrze chociaż wolałbym chyba aby zaczynał się od 16mm jednak w takiej cenie nic tak szerokiego nie znajdziemy, chciałbym aby ktoś pomógł w moim dylemacie i podpowiedział które z tych dwuch szkieł będzie lepsze, dotychczas byłem przekonany do 18-55is jednak niedawno usłyszałem o pochlebne opinie o tej tokinie i zacząłem się zastanawiać, dziś wziąłem ją w komisie do ręki i to naprawdę solidny kawałek obiektywu. W wakacje może kupie tamrona 17-50/2,8 ale jak na ten czas mam dużo pomysłów umówionych sesji do których przydał by się szeroki kont ale niestety kieszenie puste i nie wystarczy na coś droższego
canon 18-55is jest znacznie lepszy optycznie od 18-55 II. obczaj testy na photozone. dla mnie spore jego minusy to wykonanie(jak zabawka) i to że rusza pyskiem przy ostrzeniu. optycznie jak na razie bdb
często chciałbym zrobić zdjęcia z innej perspektywy z przerysowaniami szerokiego konta zastanawiam się nad tokiną i najnowszym kitem,
Bierz kita.
18mm na cropie da Tobie stosunkowo niewielkie przerysowania. Dla bardziej dramatycznego efektu potrzebowałbyś coś ze szkieł ultraszerokokątnych ale tutaj już cena jest sporo wyższa. Najtaniej chyba wychodzi tokina 12-24.
wiesz aptur dla innych to stosunkowo nieduże przerysowania dla mnie jednak to duża różnica ponieważ na co dzień użytkuje 50mm i 135 więc o jakichś przerysowaniach w tych ogniskowych raczej niema mowy, również chodzi mi o wykorzystanie tego obiektywu w pomieszczeniach przy sztucznym oświetleniu gdzie często przy 50mm po prostu się nie mieszczę