Zobacz pełną wersję : Problem z zamiennikiem OC-E3 Delta.
michal_b
29-01-2009, 13:29
Witam,
od paru tygodni toczę bój z jednym ze sklepów internetowych. Walka toczy się o zamiennik kabla do lampy błyskowej firmy "delta". Właśnie trzymam w ręku drugi przysłany mi egzemplarz, który nie różni się niczym od poprzedniego, zareklamowanego. Pierwszy, który dostałem kompletnie nie spełniał wymagań. Co chwilę trzeba było poprawiać stopki na stykach, żeby cokolwiek zadziałało. Czasem nie działało w ogóle. Odesławszy pierwszy egzemplarz, po tygodniu dostałem paczkę z powrotem( z tym samym kablem !!!), w której serwis reklamacyjny poinformował mnie, że u nich wszystko działa w porządku. Zadzwoniłem i jak na nasze polskie warunki przystoi, zrobiłem awanturę. Odesłałem kabel z powrotem wczoraj, gdy firma wysyłała mi nowy egzemplarz. Pół godziny temu dostałem paczkę, wyjąłem nowy kabel, który jak już mówiłem na początku- działa tak samo. Raz błyska, raz nie. Tu moje pytanie: czy możliwe jest, że to wina mojego sprzętu? Lampa to 430 EX II (metalowa stopka), a aparat Canon 40d. Na opakowaniu od kabla pisze "TTL compatible", co sugeruje, że o ETTL można zapomnieć. Co dziwne, podczas robienia fot, gdy lampa działa, na jej lcd-ku wyświetla się tryb ETTL. Jak nie działa to też świeci :]. Po podłączeniu lampy bezpośrednio do aparatu wszystko działa jak należy. Macie jakieś pomysły, co może powodować ten problem, przy założeniu, że przy reklamacji (sprawdzane chyba na canonie 400/450) wszystko było ok? Jeśli nie, to pozostaje mi teraz walka o zwrot pieniędzy.
Nie masz przypadkiem poluzowanych sanek w aparacie? Nie powinny się nawet minimalnie telepać. U mnie ostatnio serwis je poskręcał, bo mi czasem lampa podpięta bezpośrednio nie błyskała. Ale, co do zamienników tego kabelka, to miałem pewne, krótkie doświadczenie:
http://canon-board.info/showpost.php?p=417552
michal_b
29-01-2009, 14:37
no to nieźle, pozostaje mi teraz walka o pieniądze. sanki w aparacie są ok. ech...
* a po włożeniu stopki kabla w sanki lampy zablokowałeś śrubą kontrującą?
* sprawdź jeszcze czy poprawnie wkladasz i nie ma luzu
* a i jeszcze jedno może za daleko wciskasz i kabel przejeżdża styk na korpusie?
michal_b
29-01-2009, 18:54
* jak blokuje w lampie (nie śrubą tylko zaciskiem- EXII) to wogóle przestaje działać
* jest bardziej niż poprawnie, zero luzu.
* też brałem to pod uwagę tylko na lampie. ale i tu i tu wpasowywanie nic nie pomaga. lipa po prostu i tyle. jeszcze nie mogę się do nich teraz dodzwonić.
* jak blokuje w lampie (nie śrubą tylko zaciskiem- EXII) to wogóle przestaje działać
* jest bardziej niż poprawnie, zero luzu.
* też brałem to pod uwagę tylko na lampie. ale i tu i tu wpasowywanie nic nie pomaga. lipa po prostu i tyle. jeszcze nie mogę się do nich teraz dodzwonić.
Sprawa z delta wyglada tak wg mnie...
Lampy 580 EXII i 430 EXII maja ta nowa blokade i kolnierz gumowy, po osadzeniu w sankach OC-E3 i zatrzasnieciu obejmy kolnierz nieco podnosi tylna czesc lampy o 1mm moze mniej i raz chodzi a raz nie - brak styku. Przy np. lampie 430 EX gdzie zacisk jest srobowy, nie ma tego problemu. Wszystko jest docisniete. Sprawdz, moze to samo sie dzieje u Ciebie. Wg mnie kolnierz wystaje nieco za bardzo a inna sprawa, ze sanki OC-E3 Delty mogly by byc nieco krotsze aby nie trzeba bylo dopychac tak gleboko. Albo lampy EXII maja roznie zamocowane te kolnierze :)
michal_b
29-01-2009, 19:33
chyba trafiłeś w sedno. jakieś pomysły jak temu domowym sposobem zaradzić?
chyba trafiłeś w sedno. jakieś pomysły jak temu domowym sposobem zaradzić?
Kolnierza raczej nie przestawisz (jak lampa na gwarancji) a pilowanie uchwytu OC-E3 na gwarancji, to tez nie najlepszy pomysl. Dlatego jak juz, to uzywam 430EX... Ale szukam rozwiazania nieinwazyjnego :)
A właśnie zastanawiałem się czym różni się, akurat canonowy OC-E3 od OC-E2, gdzie OC-E2 jest droższy od nowszego OC-E3. ExploRa rozjaśniłeś mi ten niuans :) OC-E3 są dostosowane do nowego patentu stopki (gumka, zatrzask). OC-E2 przystosowany na "zakrętkę" średnio sobie radzi z tymi nowościami w EXII.
"gumka" dobra rzecz... ale czy zawsze ;->
michal_b
30-01-2009, 19:34
Ostateczne rozwiązanie problemu: Zamiennik Delty jest kompatybilny tylko z lampami starszymi, posiadającymi mocowanie na śrubę, a nie nowszy zatrzask (np 430 EX II, lub 580-tki). Przed chwila podjechałem do kumpla, który ma 430 EX i wszystko hulało aż miło na kabelku. Popostu mu go sprzedam, a sam szarpnę się na oryginał :)
Czy ktoś jeszcze ma taki problem (z 430ex II). Bo jestem o krok od zakupu ów błyskotki, ale chciałem kupić zamiennik kabla, żeby nie ciąć oryginalnego (planuje przedłużenie). Czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu domowym sposobem?
Ostateczne rozwiązanie problemu: Zamiennik Delty jest kompatybilny tylko z lampami starszymi, posiadającymi mocowanie na śrubę, a nie nowszy zatrzask (np 430 EX II, lub 580-tki). Przed chwila podjechałem do kumpla, który ma 430 EX i wszystko hulało aż miło na kabelku. Popostu mu go sprzedam, a sam szarpnę się na oryginał :)
U mnie podróba działa z 580EXII, tyle że trzeba dobrze i do końca wsunąć w stopkę.
Wsadzic mozna, potem gorzej z wyjeciem... Aż wyrobi sie stopka. Nic na sile, co by nie wyrwac :)
używam od kilku miesięcy zamiennika delty z 580exII, czasami zapomnę lampę zatrzasnąć na kablu lub kabel na aparacie to mam problemy, poza tym - wszystko ok
Czyli z metzem 58 af-1 powinno działać bez problemu?
michal_b
10-02-2009, 18:06
nie wiem może 580 się minimalnie różni od 430 ex II. Ja próbowałem na wszystkie sposoby i nie dało rady. Radzę podjechać do sklepu, wziąć do ręki konkretny egzemplarz i sprawdzić na miejscu czy wszystko w porządku, żeby potem nie było takich cyrków jak u mnie.
Jak zauwazylem u znajomego, po dluzszym uzytkowaniu z 580EXII wyrobila mu sie stopka w OC-E3 i chodzi... Guma ochronna to jedno, ale jak sie dobrze nie wsunie, to bolec nie wchodzi w ostatnia dziurke :) Wyczuc to mozna po sporym oporze podczas zatrzaskiwania lampy w stopce. Na sile jak nie wejdzie, to unosi calosc stopki, szczegolnie jak byl jakis luz w szynie. I wtedy brak kontaktu z OC...
SebaWolf
11-02-2009, 10:20
U mnie często gęsto na zamienniku lampa przestaje widzieć się z body, żadne dociskania stopek i przesuwanie nic nie daje. Mało tego kiedyś już o tym pisałem, zdarzy się też, że cyferki w wizjerku 5d zaczynają świecić bardzo mocno. Dlatego używam go bardzo rzadko, ale czasem trzeba niestety.
witam dziś przyszedł do mnie ten właśnie kabelek i dzieje się z nim coś dziwnego ponieważ w trybie manualnym i półautomatycznych lampa wali chyba cały czas na fula i prześwietla zdjęcia a w exifie na wyświetlaczu aparatu pokazuje mi -6ev przy regulacji ekspozycji lampy:/ co dziwne w trybach automatycznych kabelek dobrze działa i wszystko dobrze naświetla, sam już nie wiem czy to ja coś źle ustawiłem w aparacie czy to kabel jest jakiś wadliwy, używam go razem z 30d+380ex może ktoś wie co z tym zrobić
Ja nie mam Delty, bo akurat w sklepie nie było. Wykosztowałem się trochę więcej na zamiennik firmy "Tristar" (cokolwiek by to nie było), który był skomentowany przez sprzedawcę jako ten który działa z lampami na zatrzask.
Jeśli chodzi o używanie Delty z lampami z uszczelnianą stopką, to można ją trochę poprawić, piłując nieco plastik.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/2700/img1253dti.jpg)
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/3448/img1251l.jpg)
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/641/img1252o.jpg)
Inna sprawa to grubość aluminiowej stopki. U mnie jest ok, ale może być różnie, wtedy lampa może się nie domykać. Piłujemy więc dalej ;)
miałem ten kabel - zamiennik od delty, wymieniałem 3 razy i w końcu odesłałem i dostałem zwrot gotówki
nie wiem czy problem był z tą gumką czy z czymś innym ale z 580exII raz działało a raz nie, dostawałem szału i stwierdziłem że mam dosyć...
widziałem na allegro ostatnio inne podróbki oc-e3 ale przystosowane do zatrzasków, więc może to będzie lepsze, muszę niedługo kupić i sprawdzić
nie pamiętam jaka to była firma, ale wyglądał identycznie jak oc-e3 canona