Zobacz pełną wersję : Canon 5D - Następca 20D?
Czy ktoś wie kiedy można sie spodziewać prezentacji następcy 20D?
KuchateK
12-07-2005, 20:54
Policz sobie... Wez odstepy czasu miedzy D30-D60-10D-20D i miedzy 300D i 350D i mniej wiecej bedziesz wiedzial kiedy. Licz miesiace oczywiscie :mrgreen:
Daty premier aparatow dostepne sa na dpreview.com
KuchateK
12-07-2005, 21:17
O... daty premier i obliczenia:
D30 - 17 maj 2000
D60 - 22 luty 2002 - 21 miesiecy po poprzedniku
10D - 27 luty 2003 - 12 miesiecy
300D - 20 sierpien 2003 - 6 miesiecy
20D - 19 sierpien 2004 - 12 miesiecy - 18 po 10D
350D - 17 luty 2005 - 6 mies - 18 po 300D
Czyli wychodzi na to ze nastepca 20D bedzie w lutym 2006 (liczac 18 miechow) :mrgreen:
Mozecie sprawdzic obliczenia... Kto przyjmuje zaklady? :D
Mysle, ze bedzie. Akurat w robieniu puszek Canon jest niezly :)
No tak pewnie będzie ale w sumie to co można jeszcze poprawić w 20D ? Pełnej matrycy nie dadzą a całą resztę to 20-stka ma w najlepszym porządeczku.
pzdr
g
KuchateK
12-07-2005, 21:53
Ty chyba marketoludkow nie znasz... Dorzuca jakies iso do wyswietlaczy, moze iso 50, dynamika troche lepsza sie przyda... 12mpix tez mozna... Juz oni cos wymysla :)
maverick
12-07-2005, 22:40
Ty chyba marketoludkow nie znasz... Dorzuca jakies iso do wyswietlaczy, moze iso 50, dynamika troche lepsza sie przyda... 12mpix tez mozna... Juz oni cos wymysla :)
Zgadzam się z tym.
Mogę się jednak założyć, że nadal zdaniem wielu zdjęcia będą wychodziły nieostre itp. W sumie nie należy się dziwić, bo liczba "fotografów" w naszym pięknym kraju rośnie w zastraszjącym tempie. Jak kiedyś na komunię dostawało się motorynkę, to teraz co najmniej 350D.
Dorzuca jakies iso do wyswietlaczy, moze iso 50, dynamika troche lepsza sie przyda... 12mpix tez mozna... Juz oni cos wymysla :)
jeszcze 3 calowy LCD, wejście na 2x CF i jeszcze..... sam już niewiem co :lol:
iii... iii.... krecenie filmow \o/
ps. zartowalem ;)
wystarczy jak by dorzucili spota 1% :-) i mnijesze szumy, powiedzmy o 40% 15 polowy AF, wymienne matowki ze 100% kryciem i jasny wizjer...mam wymieniac dalej?
wystarczy jak by dorzucili spota 1% :-) i mnijesze szumy, powiedzmy o 40% 15 polowy AF, wymienne matowki ze 100% kryciem i jasny wizjer...mam wymieniac dalej?
zadużo niemogą ulepszyć bo następnej wersji już nikt niekupi bo będzie prawie idealna
noo a serio to moze taki ultradzwiekowy "przedmuchiwacz" matrycy jak w olympusach? :)
KuchateK
13-07-2005, 04:42
Wizjer 100% mysle ze moze... Zobaczymy czy Canon zmieni polityke i udostepni funkcje z jedynek klase nizej :) Klientela naciska. Wymienne matowki i spot to samo.
Ale kto wtedy bedzie eLki kupowal jak wszyscy nakupia matowek z klinami i zaczna skupowac zeissy od contaxow albo m42 ;)
LCD chyba napewno... Jakis czas juz pracuja nad swoimi wyswietlaczami i mysle ze cos swojego zamiast tego sony mozna oczekiwac. No i chyba pora wrzucic ze 2 cale najmniej.
Nad syfami tez juz w wywiadzie niedawno pisali ze maja ale nie chcieli kosztow podnosic w obecnych puszkach. Pewnie cos tam dorzuca.
Pelnej matrycy nie musza. Ale megapixeli moga upchnac :) Jak dorzuca ze dwa czy cztery mpix i nie wzrosnie zastraszajaco szum to samo to powinno duzo dac szumofobom. Wspolczynnik rozmiar szumu do rozmiaru detali sie poprawi.
No i kosmetyka... Moze drzwiczki od cf'a... Moze ISO na wyswietlacz i do wizjera... Takie tam :)
Moze cos w firmware? Jakis samowyzwalacz programowalny i interwal (tylko co wtedy z tymi wezykami z interwalem). Albo bezprzewodowa praca z lampami (tylko ze znowu w parade wchodzi st-e2). Moze WiFi? Tak... tez znowu wchodzi w parade dokrecany badziew (bo drogi).
A ja najchetniej zobaczyl bym wiecej szkiel (nie... nie gniotow z analoga podpicowanych na ef-s'a) i nieco poprawek w algorytmach AF'a. Na dokladnosc z jedynek chyba nie ma co liczyc.
Jaki 15 polowy AF, wrrrr, ja juz tych punktow mam wystarczajaco i czasem zmienianie ich jest klopotliwe. Nie wyobrazam sobie jak to robia Ci co maja 1-ki. Ale znajac dzial marketingu Canona to wszystko jest mozliwe...
EDIT
Ps.: Wiedzialem ze ten watek sie pojawi, zawsze sie takie pojawiaja pare miesiecy przed targami foto :D
maverick
13-07-2005, 06:49
Szkoda że zdjęli z anteny koncert życzeń, bo jakbyście wysłali swoje marzenia do Krystyny Loski, to japońce na pewno by zmiękły.
KuchateK
13-07-2005, 08:04
Watek jak watek... Niedawno tez taki byl...
Ale to o mieknieciu... Hehehe... :mrgreen: :D :mrgreen: :D :mrgreen:
No i jeszcze śrubka imbusowa do korekcji FF/BF ;)
maverick
13-07-2005, 08:19
Watek jak watek... Niedawno tez taki byl...
Ale to o mieknieciu... Hehehe... :mrgreen: :D :mrgreen: :D :mrgreen:
Japońce miękną dopiero po sepuku, więc Krycha miałaby pole do popisu :lol:
A ja bym chcial podswietlane guziki z tylu na sciance i do gory bo w calkowitej ciemnosci to nic tam nie widac czasami :) cos jeszcze? hmmm
a moze robienie zdjęcia na komęde głosową :lol: i tryb manualny również na komęde głosową... rany doczego to prowadzi :twisted:
maverick
13-07-2005, 12:43
a moze robienie zdjęcia na komęde głosową :lol: i tryb manualny również na komęde głosową... rany doczego to prowadzi :twisted:
Po co tak?
20D niech zostanie jaki jest, ale niech do niego dorzucą jakąś lalunie (wg gustu klienta), która będzie przy okazji profesjonalnym fotografem (dla Pań odpowiednio jakiś macho :mrgreen: ). Wtedy wystarczy wydawać polecenia, jakich ujęć potrzebujemy i sprawa załatwiona.
A ja bym chcial podswietlane guziki z tylu na sciance i do gory bo w calkowitej ciemnosci to nic tam nie widac czasami :) cos jeszcze? hmmm
No bez jaj, moze jeszcze neony, wtedy juz bedzie super wygladac ;)
Riccardo
13-07-2005, 14:52
Wizjer 100% mysle ze moze... Zobaczymy czy Canon zmieni polityke i udostepni funkcje z jedynek klase nizej :) Klientela naciska. Wymienne matowki i spot to samo.
to ja jeszcze firewire poprosze :)
KuchateK
13-07-2005, 21:48
No i jeszcze śrubka imbusowa do korekcji FF/BF ;)
Nie czytajcie tych nikoniarzy ;) ktorym sie wydaje ze ich imbusem poblogoslawili :D W Canonach tez jest srobka (mimosrod) do regulacji AF.
No dobra... Wiem... Nie imbus :mrgreen: Ale to taki duzy problem przyszlifowac na kwadratowo imbusa?
http://www.pbase.com/terrylovejoy/adjusting_af
http://ghonis2.ho8.com/rebelmod9.html
KuchateK
13-07-2005, 21:52
to ja jeszcze firewire poprosze :)
Nie lepiej wifi? Zrzucalo by zdjecia od razu do jakiegos libretto (toshiba wielkosci kasety video) albo laptopa w plecaku :mrgreen:
a ja bym chciał...żeby wymieniali następców 20-tki na już używane 350-tki :-)))
a tak poważnie to w nowym przydałby się większy LCD również z podglądem rzeczywistym i nie tylko w gwiaździstą noc...i kitowe szkło klasy nikkora 18-70 i w takiej też cenie; podświetlane przyciski to też dobry pomysł; wędrowanie w góre z pojemnością matrycy chyba powoli traci sens...
KuchateK
14-07-2005, 00:33
O... Szkla to wlasnie to co chce najbardziej... Ale to juz pisalem duzo razy...
Ladna elke tak od 24 do 70 f4 mogli by strzelic dla uzupelnienia zestawu... Dzwiganie 2.8 nie zawsze ma sens.
A ja chcialbym miec histogram na bierzaco... tylko ze to wtedy nie bedzie juz lustrzanka :-| .
Co do spot'a to nie licze na to zeby sie pojawil. Sam spedzilem 2 lata czekajac na 3D i skonczylo sie na tym ze kupilem po prostu swiatlomierz :p .
pozdrawiam, Jarek.
Riccardo
14-07-2005, 09:34
Nie lepiej wifi? Zrzucalo by zdjecia od razu do jakiegos libretto (toshiba wielkosci kasety video) albo laptopa w plecaku :mrgreen:
No wlasnie laptopa mam z firewire. A karte wifi musialbym dokupic :)
Choc z drugiej strony moglby miec wbudowane ze 4 gb flasha :)
Histogram na biezaco? Czemu nie, w koncu oswietlenie nie jest liczone z matrycy. Pewno bylby to taki "mniej-wiecej" histogram, ale moze cos by sie dalo z niego wywnioskowac?
E tam, 16-80 L IS niech wrąbią w zestaw i będzie gitez. I Wycieraczki na matrycę :P I ISO w wizjerze :D Podświetlane przyciski to też niegłupia myśl.
Riccardo
14-07-2005, 10:57
E tam, 16-80 L IS niech wrąbią w zestaw i będzie gitez. I Wycieraczki na matrycę :P I ISO w wizjerze :D Podświetlane przyciski to też niegłupia myśl.
byle tylko sie nie skonczylo na zainstalowanym Windows CE for DSLR ;)
KuchateK
14-07-2005, 16:14
Histogram na biezaco? Czemu nie, w koncu oswietlenie nie jest liczone z matrycy. Pewno bylby to taki "mniej-wiecej" histogram, ale moze cos by sie dalo z niego wywnioskowac?
Mogli by upchac taka mala matryczke z jeden-dwa mpix gdzies kolo pentaprism'a z ktorej by byl pomiar, histogram i live kadrowanko :) Ale to pewnie gdzies za 3 generacje moze... O ile wogole nie zarzuca lustra.
Z pewnoscia dodadz minimum - tylko tyle, zeby przeliczylo sie to oplacalna ilosc uzytkownikow, ktorzy zmienia aparat na ten nowy. Tylko powstaje pytanie - ile to jest?
Nie sadze, zeby zbyt wiele z funkcji zarezerwowanych dla najwyzszej polki, zeszlo nagle do "rynsztoka" tego poziomu. Bo kto wtedy dawal by 10 000$ za nie wiele lepszy aparat?
Na pewno podniosa matryce - to takie sa trendy - chocby nie zawsze to bylo madre.
Riccardo
15-07-2005, 09:04
LCD w PSP za $250 bije Canona (i Apple'a)
na glowe.
Co to PSP?
Co to PSP?
PlayStation Portable (http://www.engadget.com/entry/1234000510024287/)
PlayStation Portable (http://www.engadget.com/entry/1234000510024287/)
ciekawe co by powiedział na temat tego produktu i firmy Tomasz Golinski ;)
ciekawe co by powiedział na temat tego produktu i firmy Tomasz Golinski ;)
Na pewno "Przecz z Sony" :D
C41photocrew
19-07-2005, 09:44
niech najlepiej sam chodzi i szuka fajne kadry:P hehe ale ISO w wizjerze by sie przydało
trzastek
21-07-2005, 00:33
Mogę powiedzieć tylko tyle ze będzie pełna klatka jak w marku :)
KuchateK
21-07-2005, 01:55
Watpie w FF...
Watpie w FF...
Nawet bym powiedzial ze jest malo prawdopodobne zeby Canon sie posunal do FF przy aparacie klasy 20d, jak zrobi 1,3 to sie zdziwie. FF jest (poki co) zarezerwowany do 1-nek.
Następca mógłby robić takze ostre,przyzwoite fotki.Optyka nie kurzyłaby mi się w szafie.
cześc.ch.
Następca mógłby robić takze ostre,przyzwoite fotki.Optyka nie kurzyłaby mi się w szafie.
Wyslij mi :D . Oddam jak bedziesz potrzebowal i wrocisz z Olka do Canona :)
Co do moich przewidywan - stawiam na rozwiazanie mniej FPS z Fullframe (12-16 MP) oraz wiecej FPS z 1.6x *(8 MP ? )w jednej puszce w sredniowysokiej cenie (8-10 k zl) , z wykrywaniem na jakim mocowaniu podpiete szklo (EF-S,DC czy FF) i blokada na tym . Odpowiednik 3ki... moze sie zlituja i dadza spota ale weather-seal i wbudowanego gripa na pewno nie, E-TTL II obowiazkowy.
I tyle z nowosci, raczej wiecej Canon nie rzuci ani zadnej przelomowej rewelacji typu lepszy wizjer, kadrowanie na LCD, wiekszej pojemnosci tonalnej antyszejku czy antybrudow na matrycy - jescze nie czas na to, wystarczy pare *******ek dodac.
A przelomem w tanim segmencie moze byc cos w cenie 350D ale z drugim kolkiem i sensorem krzyzowym - dla wielu to wystarczy by sie przesiasc z 350D a Canon znowu zarobi 8)
Vitez-nawet żonie nie pozwalam odłożyc do szafy tylko sam niosę.Dzieci to mają zakaz patrzenia na szkla a syn przebywania w tym samym pokoju.
Cześć.Ch.
Nawet bym powiedzial ze jest malo prawdopodobne zeby Canon sie posunal do FF przy aparacie klasy 20d, jak zrobi 1,3 to sie zdziwie. FF jest (poki co) zarezerwowany do 1-nek.
Chodzą słuchy, że Canon otwiera nową linię produkcji matryc FF (podobno coś poprawili w technologii i jest bardzo mały odsetek uszkodzonych), ale nie 16,7 MP tylko 12 MP. Może to właśnie po to żeby pakować do następcy 20D??
Corwin
snowboarder
21-07-2005, 15:33
Chodzą słuchy, że Canon otwiera nową linię produkcji matryc FF (podobno coś poprawili w technologii i jest bardzo mały odsetek uszkodzonych), ale nie 16,7 MP tylko 12 MP. Może to właśnie po to żeby pakować do następcy 20D??
Corwin
Dla tych, co uzywaja glownie tele, 12MP FF to praktycznie krok
do tylu (powiedzmy, ze nie do przodu :)) od 8MP 1.6 crop.
Ja bym chetnie wzial 12MP tylko, zeby 1.6 zostalo. Please!
Niech sobie FF siedzi w 1D...
I prosze mnie nie przekonywac, ze to tylko crop.
Dla tych, co uzywaja glownie tele, 12MP FF to praktycznie krok
do tylu (powiedzmy, ze nie do przodu :)) od 8MP 1.6 crop.
Ja bym chetnie wzial 12MP tylko, zeby 1.6 zostalo. Please!
Niech sobie FF siedzi w 1D...
I prosze mnie nie przekonywac, ze to tylko crop.
Zgadzam sie z Toba w 100% szerokie katy juz maja prawie zalatwione (EF-S 10-22), a mi pasuje ze po podpieciu 70-200 mam na dlugim koncu 320mm bez koniecznosci kupowania dluzszej lufy :D
Z drugiej strony, moze Canon wlasnie chce zmusic "snajperow" do kupowania wiecej szkiel :(
Vitez-nawet żonie nie pozwalam odłożyc do szafy tylko sam niosę.Dzieci to mają zakaz patrzenia na szkla a syn przebywania w tym samym pokoju.
Zazdroszcze... ciekawe kiedy ja osiagne ten stan uwielbienia dla sprzetu ;)
Co nie zmienia faktu ze skoro sie kurza to po co je trzymasz zamiast oddac/pozyczyc/sprzedac potrzebujacym? :p
Chociazby tego 1200 L ;)
KuchateK
21-07-2005, 17:58
Chodza tez sluchy o calkiem nowej puszce... Predzej moim zdaniem zrobia trojke D jak upakuja ff w nastepce 20'stki... EFS trzech body? Ciekawe by to bylo...
A w praktyce to najlepiej siedziec, czekac i nie robic sobie nadzieji :)
Wprowadzenie mocowania EFS raczej wyklucza FF w 20D, 300D i 350D. Myślę, że ten ststem będzie rozwijany niezależnie. Stawiam na nową puszkę lub rozwój 10D. A te nowe matryce to na pewno do 1Ds.
Vitez-czekam na porzadną lustrzanke cyfrowa Canona w akceptowalnej dla mnie cenie(nie jestem czlekiem zamoznym),no i jeszcze mam w lodówce filmy.Używam więc analogów cały czas,obok cyfry,z ktorej byłem ciagle jakoś niezadowolony.To nie uwielbienie dla sprzętu,moja małżonka to jakbyby kota pogłaskała to ten by zdechł,a synalek jeszcze gorszy łobuz.Lubię obiektywy, najbardziej stare manualne szkielka,mają wiele szlachetnego piękna w sobie.Canon AE1-migawka dziala cichutko i bezwsztrząsowo-pieknie.pomiar po ponad 20 latach-bezbłedny.Naciąg-również.Zabawa takim aparatem to czysta przyjemność.A jak uczy pokory i angażuje umysł.
Cześc.ch.
snowboarder
22-07-2005, 16:43
Coraz wiecej plotek o 11-12MP FF za mniej niz $3K.
Jak wyjasnic szkla EF-S, jesli to prawda? Taki 17-85mm
kosztuje wystarczajaco duzo, by nie mozna go bylo
okreslic mianem "tani gadzet". Z kolei ci, co wydali $8K
na 1Ds MkII sie mocno wpienia, wiekszosc z nich to
amatorzy, ktorym smialo ten nowy, tani aparat by wystarczyl.
Moze byc ciekawie...
Co sadzicie o tym, co Bob Atkins napisal na photo.net: "I believe
there will be a new Canon DSLR released in the fall, and I believe
it will surprise most people. I could be wrong of course, and that's
all I'm saying about it."
Facet napewno wie, a poza tym tekst juz skasowali od wczoraj...
Jak wyjasnic szkla EF-S, jesli to prawda? Taki 17-85mm
kosztuje wystarczajaco duzo, by nie mozna go bylo
okreslic mianem "tani gadzet". Z kolei ci, co wydali $8K
na 1Ds MkII sie mocno wpienia, wiekszosc z nich to
amatorzy, ktorym smialo ten nowy, tani aparat by wystarczyl.
Moze byc ciekawie...
wydaje mi sie to malo prawdopodobne, zwazywszy, ze na szklach EF-S mozna jeszcze kupe kasy zarobic :)
Pelna klatka raczej w nastepcy 1d mk II (choc wolalbym zeby Canon zostal przy cropie 1,3)
snowboarder
22-07-2005, 16:49
...(choc wolalbym zeby Canon zostal przy cropie 1,3)
To jest w ogole interesujace, Canon ograniczony istniejaca technologia
wprowadzil 1.6x i 1.3x i teraz sie okazuje, ze wiele ludzi woli te
"ograniczenia" niz FF. Jak wprowadza FF, to sporo osob bedzie bardzo
niezadowolonych. Konkluzja - uwazaj co robisz, nawet jesli to ma byc
tylko tymczasowe rozwiazanie ;)
djtermoz
22-07-2005, 17:00
Tak, tak , tak! Poprosze 11mpx FF za max $2500 (jasny gwint, skad ja wezme te $2500?) :-(
Juz o tym kiedys pisalem ale jeszcze raz bede nawracal jak 80-cio letnia staruszka: mniejszy crop to jedyna rzecz ktora bylaby mnie w stanie od razu zmusic do zmiany puszki.
Zreszta na razie to tylko plotki wiec nie ma sie co podniecac :(
@snowboarder - rzeczywiscie dla Ciebie i wielu innych "ornitologow" crop 1.6x to lepsze rozwiazanie ale jesli pojawilby sie sprzet typu: 11mpx FF, 3fps przelaczane na 8mpx przy cropie 1.6x, 6fps - i to wszystko w jednej puszce to chyba tez bylbys zadowolony?
Hmm, tylko niech nie robia sobie jaj i nie wycofuja 1Dmk2 :-) (bo skoro takie mialyby byc plany co do segmentu semi-pro, to pewnie zrobia tez puszke ktora laczy szybkosc 1D i rozdzielczosc 1Ds). To jest dokladnie aparat ktory ja chce miec i ani mniej ani wiecej :)
snowboarder
22-07-2005, 17:15
Tak, tak , tak! Poprosze 11mpx FF za max $2500 (jasny gwint, skad ja wezme te $2500?) :-(
Juz o tym kiedys pisalem ale jeszcze raz bede nawracal jak 80-cio letnia staruszka: mniejszy crop to jedyna rzecz ktora bylaby mnie w stanie od razu zmusic do zmiany puszki.
Zreszta na razie to tylko plotki wiec nie ma sie co podniecac :(
@snowboarder - rzeczywiscie dla Ciebie i wielu innych "ornitologow" crop 1.6x to lepsze rozwiazanie ale jesli pojawilby sie sprzet typu: 11mpx FF, 3fps przelaczane na 8mpx przy cropie 1.6x, 6fps - i to wszystko w jednej puszce to chyba tez bylbys zadowolony?
Pewnie tak... Choc 8MP 1.6x to mam teraz. Z drugiej strony
nie po to placilem za szkla jak 24-70mm, by uzywac tylko ich srodka.
Poza tym mam zamiar zajac sie o wiele bardziej na serio
landscape'em.
A tak swoja droga to juz widze, jak masowe przejscie na FF
powoduje masowa histerie na temat jakosci posiadanych szkiel ;)
Raptem wszyscy odkrywaja, ze ich drogie obiektywy po brzegach
to tak nie bardzo...
snowboarder
22-07-2005, 17:17
Hmm, tylko niech nie robia sobie jaj i nie wycofuja 1Dmk2 :-) (bo skoro takie mialyby byc plany co do segmentu semi-pro, to pewnie zrobia tez puszke ktora laczy szybkosc 1D i rozdzielczosc 1Ds). To jest dokladnie aparat ktory ja chce miec i ani mniej ani wiecej :)
To raczej powinienes sie cieszyc, "stare" 1D MkII potanieja do
jakichs $2K w dniu ogloszenia nastepcy.
To raczej powinienes sie cieszyc, "stare" 1D MkII potanieja do
jakichs $2K w dniu ogloszenia nastepcy.
W sumie racja (choć może nie do $2K) :) Tylko będzie trzeba utrafić w moment. Np. nie miesiąc za wcześnie ;-)
snowboarder
22-07-2005, 18:24
W sumie racja (choć może nie do $2K)
Wliczajac promocje Canona ($500 off), ktora chyba sie skonczyla
w zeszlym tygodniu, mozna bylo kupic 1D MkII za $3.5K bez
zadnych problemow, czasem sporo taniej. Wiec $2K jest jak najbardziej
mozliwe, gdy na rynku pojawi sie cos nowego i taniego.
Jesli bedzie 3D FF za $2.5K i 1D Hybrid za $5K, to twoj
wymazony 1D MkII jest... twoj.
snowboarder
23-07-2005, 17:57
11MP FF, 3fps (niezle jak na FF), cena 2x 20d.
Nie jest to nastepca 20d tylko slynny tweener.
Oficjalna prezentacja za 3-4 tygodnie.
Nie wiem czy sie cieszyc, czy nie (gdzie moj 12MP 1.6x?)
Calkiem mozliwe, ze spasuje i poczekam jednak na 30d...
BTW brawo Lance!!!
djtermoz
23-07-2005, 18:12
Snowboarder, to juz potwierdzone? Skad masz takie informacje?
Czyli mamy sie spodziewac tego hipotetycznego "3D" za $3000 juz wkrotce?
snowboarder
23-07-2005, 18:35
Snowboarder, to juz potwierdzone? Skad masz takie informacje?
Czyli mamy sie spodziewac tego hipotetycznego "3D" za $3000 juz wkrotce?
Powiedzmy, ze "praktycznie" potwierdzone. Nie bede tu wrzucal
tekstow w stylu "kuzyn spotkal brata kogos, kto byl w Japonii..."
Musisz mi uwierzyc na slowo ;-)
Jako ciekawostke podaje tu rozmiary plikow:
1Ds - 11MP - 4064 x 2704
20d - 8MP - 3504 x 2336
Czyli ocencie sami.... Niby wiecej, ale roznica nie tak kolosalna,
a uwzgledniajac roznice cropu (1 a 1.6) trace na "dlugim" koncu
dosc znacznie. W moim przypadku chyba odpada.
Acha, sa plotki (tylko plotki), ze skonczyli produkowac 20d.
Jesli to sie potwierdzi, to znaczyloby, ze nie bede dlugo czekal
na 30d.
Z kolei jesli ktos chce wreszcie nacieszyc sie szerokim katem
za w miare normalne pieniadze, to pewnie poleci nie pobiegnie
do sklepu juz teraz (znaczy pewnie we Wrzesniu) :)
taki 3d FF 11 mpix bylby niezly. nowa calkowicie cyfrowa puszka z segmentu semiprofi/profi bardzo by sie przydala. seria 1 to jednak w widoczny sposob nastepca analoga i przydalby mu sie lifting. 3d moglby pewnie mniej wazyc (jakis 1 kg z litiowa bateria). pozostaje pytanie ilu bedzie chetnych na FF 11 mpix jak pojawi sie 30s (1,6, 12 mpix)? jezeli canon nie dostarczy szkiel dla FF (szerokie szkla typu L) to chyba sie wstrzymam z zakupami :)
snowboarder
23-07-2005, 19:06
taki 3d FF 11 mpix bylby niezly. nowa calkowicie cyfrowa puszka z segmentu semiprofi/profi bardzo by sie przydala. seria 1 to jednak w widoczny sposob nastepca analoga i przydalby mu sie lifting. 3d moglby pewnie mniej wazyc (jakis 1 kg z litiowa bateria). pozostaje pytanie ilu bedzie chetnych na FF 11 mpix jak pojawi sie 30s (1,6, 12 mpix)? jezeli canon nie dostarczy szkiel dla FF (szerokie szkla typu L) to chyba sie wstrzymam z zakupami :)
To ciekawe pytanie. Jest jednak mnostwo osob, ktore czekaja
na FF. Masz wreszcie aparat, ktory jest w zasiegu tych ludzi
i jest mniejszy i lzejszy. Moim zdaniem to bedzie totalny hit.
Zobacz ile osob kupuje w Stanach 500 f4L IS! Ten aparat bedzie
pewnie mozna dosc szybko kupic w dell.com np za niecale $2.5K,
a to juz totalnie rozsadna cena. Poza tym tlumy mowia o nim od lat,
chocby dlatego go kupia :)
A 30d nie odbierze mu klientow, bo to bedzie nadal 1.6 crop,
mimo podobnego rozmiaru pliku (o wiele tanszy w produkcji).
Mysle tez, ze totalnie dowali D2x, bo sporo Nikoniarzy tylko marzy
o FF - pelna ramka odpowiadalaby stylowi fotografii, gdzie Nikon
ma jeszcze pozycje, jak reklama. Nikon broni sie dobrymi super-
szerokimi szklami, ale chcialbym zobaczyc ich miny na wiadomosc
o FF Canonie za o wiele mniejsza cene ;)
Nie wiem czy sie nie mylisz co do nikoniarzy. oni potrafia duzo wytrzymac:) zobacz z jaka cierpliwoscia czekaja na d100. lykaja bez grymasu takie piguly jak odgrzewany D2Hs i D70s:) wez rowniez pod uwage, ze jezeli pojawi sie 3d i nastepca 20d, to d2x musi poleciec na 3 kilo $. za te kase to naprawde dobry sprzet (wiem bo mam:). FF to nie taki miodzio jak wielu uwaza. wielu twierdzi , ze canon robi blad upierajac sie przy FF(osobiscie tez wolalbym 1,3). z drugiej strony 1ds mk ii niezle dowalil sredniemu formatowi, bo wielu klientow nie jest w stanie odroznic pliku z 1ds od pliku ze sredniej puszki (choc tu dzieje sie sporo nowego; nowa matryca 39 mega)
Osobiscie kupilem d2x z trzech powodow:
17-55/2,8
85/1,4
i 200/2 VR:)
Jeszcze a propos legendarnych szerokich szkiel nikona. to w duzym stopniu legenda. legendarny 17-35/2,8 przy cyfrze okazal sie zupelnie przecietny. jezeli nikon kiedys wypusci FF to moze sie okazac, ze legenda prysla.
podobno jedyne dobre szerokie szklo do FF to 21 Zeissa :)
Jeszcze a propos legendarnych szerokich szkiel nikona. to w duzym stopniu legenda.
Ups - nożyce sie odezwą :)
Masz racje, ze w cyfrze 17-35 to juz nie to samo szklo, ale to nie wina szkla :):) Tylko cyfry !
Tak wiec szklo pozostaje rewelacyjne, a tylko magia cyfry psuje efekt.
Poza tym - jesli nie pasuje, to Nikon zareagowal prawidlowo i sam juz wczesniej sie pochwaliles 17-55 :) a to jest naprawde dobre szklo.
A co do jedynego dobrego szkla to 21 Zeissa jest ok, ale 35/2 Leitz tez by sie łapała. Miałem, pracowałem z M6 i płakałem nad ostrością slajdów jak bóbr! Nigdy poźniej nie widziałem takich żyletek z szeroiego kąta....
pzdr
jezeli canon nie dostarczy szkiel dla FF (szerokie szkla typu L) to chyba sie wstrzymam z zakupami :)
A jak widac nie zanosi się :(
Canon zauważył (i slusznie) ze kase przynosza aparaty, a szklami sie opędzą jeszcze przez 2-3 lata.
Nikon zachowal sie inaczej. Body nie za rewelacyjne w szumach, ale szkielka podciągnął ostro w górę (17-55, 200/2VR, 300/2,8VR i wchodza 400 i 600VR pod koniec roku ponoc.)
Canon MUSI pojsc drogą kolejnych body, bo wydatki na produkcje nowych szkiel specjalnie pod cyfre moga byc bardzo wysokie. Na to trzeba zarobic.
Zgadzam sie, ze FF w segmencie semi-prof bedzie rewolucja. Choc dla mnie nic szczegolnego, do tej pory z rurka 600mm i konwerterem x2 mialem z 10D 1960mm :) Z FF juz "tylko" 1200 :):)
Wliczajac promocje Canona ($500 off), ktora chyba sie skonczyla
w zeszlym tygodniu, mozna bylo kupic 1D MkII za $3.5K bez
zadnych problemow, czasem sporo taniej. .
Sam kupilem 1dmk2 w tej promocji. Ponoc Canon przewiduje obnizke na stale ceny tego aparatu wlasnie do ceny promocyjnej na jesieni.
Ten aparat juz zarobil na siebie z okkladem.
co z tego, ze w analogu 17-35 bylo super? juz nie jest. analog to juz historia. wielu tego nie chce zaakceptowac ale to widza. wypisuja na forum nikona duperele o aparatach z duszą. puszka to tylko puszka, a artysta to moze byc fotograf. nikon zamiast duszy powinien zaczac robic rozsadne matryce, bo od sonego juz pewnie ich nie dostanie.
Nikon zachowal sie inaczej. Body nie za rewelacyjne w szumach, ale szkielka podciągnął ostro w górę (17-55, 200/2VR, 300/2,8VR i wchodza 400 i 600VR pod koniec roku ponoc.)
Canon MUSI pojsc drogą kolejnych body, bo wydatki na produkcje nowych szkiel specjalnie pod cyfre moga byc bardzo wysokie. Na to trzeba zarobic.
Juz Ty sie nie martw o kase Canona. w zeszlym roku canon mial 25 miliardow euro obrotu i 2,5 miliarda zysku netto. nie znam cyfr nikona, ale mam nadzieje , ze przynajmniej nie doplacil do interesu:)
300, 400, 600 VR to zadna rewelacja, bo to wszystko dawno ma canon. nikon wypuscil swietne szklo 200-400/4
absoluntnie zgadzam sie z toba, ze canon daje ciala ze szklem, ale prawdopodobnie naplyw rzeki kasy za body przyslonil im reszte swiata:)
ty sie iczek nie martw o canona, ty sie martw o nikona bo ja tez jestem umoczony :)
KuchateK
24-07-2005, 06:15
Hmmm... Ciekawe teorie... Zobaczymy...
Ja tam narazie szkiel chce a nie puszek...
Nie ma się co dziwic strategii Canona. Mają spory wybór szkieł, w które kiedyś zainwestowali sporo kasy. Teraz chcą maksymalnie wyciągnąć zyski a fachowo nazywa się to ROI. Być może a raczej napewno mają nowe szkła ale nie puszczają ich na rynek bo to co jest i tak dobrze się sprzdaje. Poza tym użytkownicy mają do wyboru trochę producentów niezależnych więc nie ma problemu. Interesem są puszki więc w to firma inwestuje i z tego zbiera pieniądz i ma dobre ROI co bardzo liczy się w "zarządzaniu przez słupki". Napewno możemy się spodziewać coraz lepszych puszek a szkieł pewnieteż ale nie wiadomo kiedy.
to nie do konca prawda co piszesz. puszki beda coraz tansze, a koszty zwiazane z opracowaniem nowej puszki (i nowych matryc) sa wysokie. kase robi sie na osprzecie, ale teraz to jeszcze walka na puszki. kto sprzeda wiecej puszek ten wiecej kasy zarobi w przyszlosci, dlatego podstawowe modele lustrzanek z czasem beda sprzedawane ponizej kosztow ich produkcji. jak ktos kupi tania puszke i zainwestuje w podstawowy osprzet, to juz raszej nie zmieni systemu.
Jurek Plieth
24-07-2005, 12:10
Poza tym mam zamiar zajac sie o wiele bardziej na serio
landscape'em.
Brawo Andrzej! Czekam z niecierpliwością na efekty.
300, 400, 600 VR to zadna rewelacja, bo to wszystko dawno ma canon. nikon wypuscil swietne szklo 200-400/4
Nie chodzi o to co ma Canon, ale czego nie mial Nikon :)
Przeciez wiesz, ze jedynie w Europie pozycja Canona jest tak zdecydowanie silniejsza od Nikona. W Stanach sprzet Nikna uwazany jest za zdecydowanie lepszy i zdecydowanie wiecej zawodowcow uzywa sprzetu N niz w Europie.
Nowe szkla z VR skierowana sa wylacznie do tej grupy i tutaj N umocni swoja pozycje - choc nadal bedzie za Canonem.
To mialem na mysli.
A co do 200-400/4.... wszyscy sie tym bardzo podniecaja, a le cena jak za taki zoom jest ciut przegięta. Poza tym f:4 na krótkim koncu to zdecydowanie za duzo w XXI wieku :)
to nie do konca prawda co piszesz. puszki beda coraz tansze, a koszty zwiazane z opracowaniem nowej puszki (i nowych matryc) sa wysokie.
Mialbym zastrzezenie do tej tezy. Jak widac na przykladzie D2H, 1D oraz np. 20D konstruowanie nowych puszek odeszlo w hisotrie.
To aparaty oparte na od lat nie zmienianej kontrukcji szkieletowej swoich analogowych poprzednikow.
Ja nie widze nieczego nowego od lat w kwestii design'u puszek.
Kolejne mutacje z dodawaniem literek: s,D,II to przeciez liftingi.
Nie widze zadnuch kosztów dla firmy.
Natomiast szukalbym kosztow opracowania technologii przetwarzania obrazu.... piksle, matryce, szumy, filtry. To jest studnia na baksy...:)
ty sie iczek nie martw o canona, ty sie martw o nikona bo ja tez jestem umoczony :)
Ja juz nie :)
Zaszumiony D2H, pomimo, ze jest najlepszym aparatem jaki miałem w rękach, poszedl juz do innych nikonowcow.
Ostatnie boje z 1dmkII dowiodły, że ten aparat jest naprawde swietnie zrobiony.... ale za drogi.
Naprawde czekam na te nową puszkę Canona, wiele oczekuje.
wypisuja na forum nikona duperele o aparatach z duszą. puszka to tylko puszka, a artysta to moze byc fotograf. nikon zamiast duszy powinien zaczac robic rozsadne matryce, bo od sonego juz pewnie ich nie dostanie.
Sven - a ja bym sie jednak upierał, że niektóre aparaty mają "to coś".
Dla przykładu - nigdy wczesniej ani pozniej nie miałem takiej radochy z robienia zdjęć, jak wówczas gdy na dnie mojej torby siedział przyczajony jak tygrys F4 :)
Ten aparat mial dusze!
Żaden marketingowy Canon (może poza A1) nie wywarl na mnie wiekszego wrazenia niz zwykkla plastikowa zabawka.
Co do matrycy. Nie znam sie na tym zbyt dobrze, ale trudno nie przyznac racji, ze Sony dało ****! A Nikon umoczył kupe kasy, która zarobiłby zamawiając te matryce gdzie indziej...:( Szkoda.
W kwestii 17-35. Nigdy nie zgodze sie ze to slabe szklo. :) To rewelacyjne szklo. REWELACYJNE. Nie przesadzałbym z tą yfrową wpadką.... robiłem tym z D2H i jakos nie powalił mnie spadek jakości. Natomiast 17-40L to dopiero gówno :):)
[...] wypisuja na forum nikona duperele o aparatach z duszą. puszka to tylko puszka, a artysta to moze byc fotograf. nikon zamiast duszy powinien zaczac robic rozsadne matryce, bo od sonego juz pewnie ich nie dostanie.
Tiaa... Duszę, to miały kiedyś żelazka... I jak skończyły?
:lol:
Sven - a ja bym sie jednak upierał, że niektóre aparaty mają "to coś".
Dla przykładu - nigdy wczesniej ani pozniej nie miałem takiej radochy z robienia zdjęć, jak wówczas gdy na dnie mojej torby siedział przyczajony jak tygrys F4 :)
Iczek, ta "radocha" to rzecz bardzo subiektywna i niezależna od sprzętu... Mi np. osobiście się wydaje, że najwięcej przyjemności z focenia miałem z zestawu 10D + 28-135 - to był mój pierwszy w miarę uniwersalny obiektyw (zaczynałem od 17-40L), którym można było i widoczek, i robala, i koncercik.. I rzeczywiście pstrykałem jak oszalały odkrywając coraz to nowe, fajne rzeczy :) Z torbą pełną L-ek to jest już jakieś takie... mniej fajne :-/
Nie przejmuj sie Muflon, te L'ki rzeczywiscie sa paskudne. Umowmy sie tak, odciaze Towje plecy od tych bezdusznych szkiel i dam w zamian wielkoduszne szklo, a wiec 28-135 IS, co Ty na to ? Juz podac adres na PW ? :D
Iczek, ta "radocha" to rzecz bardzo subiektywna i niezależna od sprzętu...
No to jest oczywiste...:)
Mialem dzisiaj w rekach 20D. Zalamka! Przedwczoraj jeszcze pracowalem 1dmk2 i po prostu sie podlamalem tym syfiastym designem 20d. Zabawka. I tem mikroskopijne punkciki AF...:( Chyba oczy mam juz slabe.
Chcialem kupic te 20D jutro, ale dobrze ze poszedlem do sklepu, b teraz musze to na nowo przemyslec.
jednak jak sie przyzwyczaisz do takich rozmiarow jak d2H czy 1d to ciezko wrocic do czegos mniejszego niz chociazby 10D :) Szkoda!
jednak jak sie przyzwyczaisz do takich rozmiarow jak d2H czy 1d to ciezko wrocic do czegos mniejszego niz chociazby 10D :) Szkoda!
A mi sie wydawalo, ze jakosc zdjec nie zalezy od gabarytow sprzetu ;-) :p
Ale coz... czlowiek uczy sie cale zycie ;-)
jednak jak sie przyzwyczaisz do takich rozmiarow jak d2H czy 1d to ciezko wrocic do czegos mniejszego niz chociazby 10D :)Hmm, z głupia frant spytam: czy to 20D miało gripa? Bo jeśli nie to wiadomo - aparat bez gripa to pół aparatu :) Jednak jeśli z gripem, to coś kręcisz... Używam naprzemiennie 10D i 20D i właściwie od 17-40 wzwyż nie ma żadnej różnicy w "handling". A na ile trzymałem w ręku 1D/1Ds to wielkiej róznicy również nie widziałem...
I tem mikroskopijne punkciki AF...:( Chyba oczy mam juz slabe.?? Dla mnie właśnie punkty AF w 20D są idealne. W 10D są po prostu za duże.
Przedwczoraj jeszcze pracowalem 1dmk2 i po prostu sie podlamalem tym syfiastym designem 20d.Hmm, a ja słyszałem opinie że dwuguzikowe kombinacje do zmiany trybów/ISO/etc. w 1D są dużo mniej wygodne niż dial i górny panel w 10D/20D... Jedyny poważny design flaw to dla mnie brak wyświetlania ISO w wizjerze. Zresztą już przelewaliśmy kilobajty na forum na ten temat.
Chcialem kupic te 20D jutro, ale dobrze ze poszedlem do sklepu, b teraz musze to na nowo przemyslec.Kup Nikona :)
Hej, czy ty nie trollujesz aby? ;-)
Hej, czy ty nie trollujesz aby? ;-)
Heh... wybrzydza jak baba w ciazy ;-) Albo jak ktos, kto ma wydac pare groszy... a nie bardzo mu sie to usmiecha ;-)
d2x oraz d2h sa.. niewygodne. ich uchwyty sa zbyt plytkie na dlugie palce.. moja dlon jest zbyt duza na te aparaty... zreszta nawet seria 1D Canona tez ma mniejsze wciecie niz taki 10D... mniej pewnie lezy w reku...
wiec to co sie fajnie i dobrze trzyma to kwestia bardzo subiektywna
http://cweb.canon.jp/camera/eosd/20da/index.html
http://cweb.canon.jp/camera/eosd/20da/index.html
Wiemy, wiemy, ale to juz "stary" sprzet, prawie tak stary jak 20d ;)
C41photocrew
26-07-2005, 08:31
Wiemy, wiemy, ale to juz "stary" sprzet, prawie tak stary jak 20d ;)
SZKODA ze taki drogi:)) ciekawe czy tez ma problemy z bb/ff :D
ciekawe czy tez ma problemy z bb/ff :D
W astrofotografii? ;-)
C41photocrew
26-07-2005, 11:10
"Wszytko sie moze zdarzyc" :D
Jurek Plieth
26-07-2005, 11:32
Ten aparat mial dusze!
Trochę moim zdaniem przesadziłeś. Generalnie, chociaż jestem sceptykiem co do "duszy" różnych przedmiotów, to z trudem jednak mogę ją znaleźć w pojedyńczym jachcie budowanym całkowicie ręcznie, ale już na pewno nie w korpusie F4, który był tłuczony zapewne w kilkunastu tysiącach egzemplarzy miesięcznie.
C41photocrew
26-07-2005, 11:36
a co do funkcji B&W ?? zamienilibyście ją na cus innego w nowym modelu??
KuchateK
26-07-2005, 18:12
Aktualnie calkiem fajna ta funkcja... :) Nawet ze dwa razy sie przydala :)
Po co rezygnowac? Moga przeciez spokojnie obok dorzucic :)
Hmm, a ja słyszałem opinie...
No wlasnie - ja sie pofatygowalem do sklepu i mialem 1dmk2, a ty tylko slyszales... oto roznica na jakiej budujemy nasze opinie :):)
Praca 1dmk2 to czystaprzyjemnosc, a obsluga aparatu jest intuicyjnie prosta, co wcale nie znaczy ze w D2H nie jest prostsza... bo jest :)
Mialem w sklepie tylko ciało 20D bez BP wiec nie wiem jak to chodzi z gripem.
co do punktów ostrosci - mnie to nie przkonuje bo na jasnym tle one znikaja w pola widzenia i sa zby blisko siebie jakos tak.
Ale poniewaz to bylo 10 minut wiec zakladam, ze sie sprawdza lepiej w praniu.
No wlasnie - ja sie pofatygowalem do sklepu i mialem 1dmk2, a ty tylko slyszales... oto roznica na jakiej budujemy nasze opinie Twoje kategoryczne stwierdzenia: "zabawka", "syfiasty design" 20D jak widać budujesz na jeszcze słabszych podstawach (10 minut zabawy w sklepie). Ja "miałem w ręku" 1D/1Ds również przez kilka minut, ale na tej podstawie nie ośmieliłbym się powiedzieć nic o ergonomii. To o guzikach wyczytałem zdaje się u Reichmanna, który używa 20D jako backupu do 1Dmk2 i wymiennie robi nimi zdjęcia.
IMO sterowanie 1kami jest mniej "fajne" niz w 10/20D.. troche inna filozofia obslugi - trzeba trzymac przycisk i krecic kolkiem.. puszczenie przycisku = zatwierdzeniu.. chociaz wydaje mi sie (tylko sie wydaje) ze mozna to wylaczyc w CF..
Tomasz Golinski
30-07-2005, 12:28
Snowboarder vs. Reichmann poszedl do http://canon-board.info/showthread.php?t=4600
oskarkowy
30-07-2005, 14:38
Ergonomia 20D i 1D jest zupełnie inna. Mimo, iż 1D bawiłem się tylko w sklepie, jestem bliższy zdania Iczka. Filozofia 1ek ma swój rodowód w analogowych 1kach i EOS3. Jak ktoś miał wcześniej takie aparaty, to przestawia się w mgnieniu oka. Wygoda działania, leżenie w ręku i ciężar aparatu również działają na korzyść 1ki.
Ergonomia 20D i 1D jest zupełnie inna
Czy ja wiem. Teraz używam 10D z batery packiem a wcześniej fociłem EOS'em 1N z motorem.
Fakt że jedynka lepiej leżała w ręku, miała lepsze uszczelnienia i pare innych rzeczy in plus.
Tak naprawdę to tęsknie "tylko" za jedną rzeczą - wizjerem. Tamten był ogromny, jaśniutki i pokazywał 100% kadru. Ech było minęło...
snowboarder
02-08-2005, 17:57
Cos sie zaczyna na serio dziac. Slyszalem, ze moze naprawde
bedzie wiecej niz jeden aparat. I to calkiem niedlugo.
Tyle roznych wersji sie przewija, ludzie uwielbiaja tworzyc...
Kurcze, nie moge wycisnac nic konkretnego z mojego "zrodla" :-(
Mysle ze na 100% dowiemy sie na targach, reszta to tylko domysly...
Dopiero zakupiłem 20D a Wy już o następcy :)
Dopiero zakupiłem 20D a Wy już o następcy :)
A jak myslisz dlaczego ja 10D sprzedaje? ;) - trzyma jeszcze znosna cene 8)
Jak sie pojawi nastepca to 300D, 10D poleca w ceny kompaktow ;) a 350D i 20D rowniez sporo opasc moga.
snowboarder
02-08-2005, 21:16
A jak myslisz dlaczego ja 10D sprzedaje? ;) - trzyma jeszcze znosna cene 8)
Jak sie pojawi nastepca to 300D, 10D poleca w ceny kompaktow ;) a 350D i 20D rowniez sporo opasc moga.
To sie pospiesz, masz tak jeszcze ze dwa tygodnie...
Elandril
02-08-2005, 23:32
Moglibyscie powiedziec cos wiecej o tych targach? Co to za targi i kiedy beda?
jezeli dobrze kojarze to chodzi o "photokine" ktora odbedzie sie pod koniec wrzesnia
Snowboarder, to sa jakies domysly czy jakies oficjalne stanowisko Canona, bo ostatnio pisales ze: "Kurcze, nie moge wycisnac nic konkretnego z mojego "zrodla"", wiec ja juz nie wiem o co chodzi ;)
jezeli dobrze kojarze to chodzi o "photokine" ktora odbedzie sie pod koniec wrzesnia
Calkiem dobrze kojarzysz, choc nie do konca ;-)
Photokina faktycznie odbedzie sie pod koniec wrzesnia (26.09-1.10), tyle, ze... za rok z kawalkiem ;-)
Tak sie właśne zastanawiam czy przed wejściem na rynek nowego modelu/modeli opychać 10D za niewielkie pieniadze czy zostawić i dokupić drugie, nowe body. Jakiś backup by się w końcu przydał.
snowboarder
03-08-2005, 07:57
Snowboarder, to sa jakies domysly czy jakies oficjalne stanowisko Canona, bo ostatnio pisales ze: "Kurcze, nie moge wycisnac nic konkretnego z mojego "zrodla"", wiec ja juz nie wiem o co chodzi ;)
"Oficjalne" to bedzie, jak Canon wyda oficjalny komunikat :-)
Znam po prostu kogos, kto pracuje w znanej firmie wspolpracujacej
z Canonem i cos mu sie tam wymsknelo... Choc nie jest on napewno na
pierwszej linii frontu, to jego praca wymaga takiej wiedzy wczesniej.
Wnioskuje, ze skoro on juz cos wspomina, to nie jest to juz jakas totalna
tajemnica. Ale jak wiadomo, poki ten oficjalny komunikat sie nie okaze,
wszystko sie moze zmienic...
Dodatkowo coraz wiecej fotografow wrecz otwarcie przyznaje, ze wie,
lecz podpisalo i jak powie, to czekac ich bedzie wycieczka do sadu.
Takze na mur cos nadchodzi.
Bardzo lubie tego typu napięcie i oczekiwanie:)
Wszyscy czekają na nowy model jak na jakies objawienie, a jak juz się pojawi to zaczną się masowe przesiadki i testowanie sprzetu.
I znów na grupie zrobi się jak w ulu... :)
Photokina faktycznie odbedzie sie pod koniec wrzesnia (26.09-1.10), tyle, ze... za rok z kawalkiem ;-)
:) no patrz... kto by pomyslal, szwaby organizuja takie targi chyba wedle faz ksiezyca albo wedluga kalendarza wyborczego :) a powaznie, no to mnie oswieciles Kavoo (no tak, fotografia to nie motoryzacja, genewa co rok a w fotografii malo nowosci), nie mialem pojecia ze to co dwa lata, mam za to "ZOOM" z zeszlego roku gdzie to wszystko opisuja, na rok 2004 w kolonii... moze jaka delegacja w przyszlym roku na photokine ? :)
moze jaka delegacja w przyszlym roku na photokine ?
Trzeba by poszukać jakiegoś sponsora :)
snowboarder
03-08-2005, 08:34
Dodatkowo coraz wiecej fotografow wrecz otwarcie przyznaje, ze wie,
lecz podpisalo i jak powie, to czekac ich bedzie wycieczka do sadu.
Takze na mur cos nadchodzi.
OK, wlasnie odkrylem troche wiecej elementow tej ukladanki.
Jeden duzy sklep u nas przestal zamawiac nowe 20d, ma sprzedac to,
co ma i koniec. A jeden ze wspomnianych wyzej fotografow DZISIAJ
sprzedal swoje 20d (!). To juz naprawde daje do myslenia...
Gdyby nie moje wakacje za trzy tygodnie, nie wiem czy bym nie
zaryzykowal poki moge dostac cos za mojego ;-)
Nie wierze, by nastepca 20d mial FF. Takze wszystko wskazuje na
dwa aparaty...
snowboarder
03-08-2005, 08:38
Dokaldnie, z wystaw jest jeszcze PMA na Florydzie, co roku w lutym.
Ale nie ma mozliwosci, by ten raban wytrzymal do lutego :-)
mxdanish
03-08-2005, 08:40
OK, wlasnie odkrylem troche wiecej elementow tej ukladanki.
Jeden duzy sklep u nas przestal zamawiac nowe 20d, ma sprzedac to,
co ma i koniec. A jeden ze wspomnianych wyzej fotografow DZISIAJ
sprzedal swoje 20d (!). To juz naprawde daje do myslenia...
Gdyby nie moje wakacje za trzy tygodnie, nie wiem czy bym nie
zaryzykowal poki moge dostac cos za mojego ;-)
Nie wierze, by nastepca 20d mial FF. Takze wszystko wskazuje na
dwa aparaty...
ledwo sobie na jeden uzbierałem, a już trzeba zacząć na następny :mrgreen: :lol:
ledwo sobie na jeden uzbierałem, a już trzeba zacząć na następny :mrgreen: :lol:
Coz, tak jak juz to pisali na forum "Witaj, przykro nam z powodu Twoich wydatkow" ;)
ja znalazłem takie małe info na dpreview:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=14085386
pzdr.
Aukcja sie konczy w poniedzialek a juz chetnych sporo i to za satysfakcjonujaca cene... zdazylem chyba w ostatniej chwili 8) .
Oczywiscie zadnej nowosci nie bede kupowal jeszcze goracej - niech potestuja, pokaze mozliwosci, spadnie cena troszke... wtedy moze 20D 'awansuje' na pozycje backupowego body ;)
A ja powiem tak:
Wszystko wskazuje na to, że ten tweener będzie platformą testową dla przyszłej zunifikowanej serii 1. Skoro to będzie test płatny (my płacimy, oni poprawiają ale już nie w naszym body) to ja mam to w de. Znowu wyjdzie Err99, banding na wysokich ISO, i inne takie.
Mi jak zwykle brakuje światła. Na grila pod kasztanem o 23:00 ISO 3200 i f/1.8 1/30s (20mm) to za mało więc ja w tym roku uderzam w stronę 85L wciąż czekając na 50L f/1.2. Może kiedyś ...
Mi jak zwykle brakuje światła. Na grila pod kasztanem o 23:00 ISO 3200 i f/1.8 1/30s (20mm) to za mało więc ja w tym roku uderzam w stronę 85L wciąż czekając na 50L f/1.2. Może kiedyś ...
Statywy sa nieco tansze niz 85 L :roll:
snowboarder
04-08-2005, 17:41
http://www.expansys.com/product.asp?code=CAN_EOS20DKIT
mam nadzieje, ze Canon odswierzy w koncu 85/1,2, a 50/1,2 to juz bylby nadmiar szczescia (choc 35/1,2 tez bylby milutki:)
mam nadzieje, ze Canon odswierzy w koncu 85/1,2, a 50/1,2 to juz bylby nadmiar szczescia (choc 35/1,2 tez bylby milutki:)
Myslisz ze jest rynek na tak jasne szka ?
Canon ostatnio bawi sie w same EF-S'y (niestety) i zadnych nowych szkiel na EF nie wypuscilo w ostatnim czasie :(
na niemieckich forach wyczytalem, ze "cisza medialna" dotyczaca nowych produktow Canona konczy sie 22 sierpnia. podobno nie bedzie nastepcy 20d w tym roku, czyli bedzie albo nowe body albo nastepca 1d mk II. jezeli nowe body, to pewnie ff
Pojawienie sie nastepcy 20D w rok po jego premierze IMHO mijaloby sie z celem i mogloby jedynie swiadczyc o tym, ze byl to nieudany model (co - jak wiadomo - nie jest prawda). Przyspieszenie cyklu wypuszczania nowych modeli do 12 miesiecy tez nie ma sensu - w koncu body to nie para butow, ktore co rok mozna bez sapania zmieniac na nowe.
Ja sadze, ze to, co ma sie pojawic, bedzie:
1. czyms posrednim miedzy 1 a 20 (przy jednoczesnym zaprzestaniu produkcji 2-cyfrowej serii)
albo
2. nowym pro-body laczacym cechy obu Markow (i majacym je w przyszlosci zastapic).
Przy czym chyba bardziej sklanialbym sie ku pierwszej teorii. Mysle, ze bedzie to "podniesienie" standardu modeli prosumer do poziomu odpowiadajacego "trojce" w analogu. 1Ds2 jest za mlody, zeby go mieli zastepowac nowa konstrukcja, nawet jesli mialby to byc jeden pro do wszystkiego, a dla amatorow mozliwosci 350D sa w zupelnosci wystarczajace.
body to nie para butow, ktore co rok mozna bez sapania zmieniac na nowe.
Jak nie jak tak :mrgreen: Ale tak ogólnie to się zgadzam w 100%. Jeszcze chyba nie czas ani na "super jedynkę" ani na następcę 20D.
Jak nie jak tak :mrgreen:
Eeech... no tak, czyms trzeba sobie na taka forumowa range zasluzyc ;-) Na szczescie wyjatek potwierdza regule :p ;-)
Canon ma przeciez matryce ze "starego" ds'a. gdyby wlozyc to do nowego body, moglo by byc niezle (choc wolalbym crop 1,3)
Ja sadze, ze to, co ma sie pojawic, bedzie:
1. czyms posrednim miedzy 1 a 20 (przy jednoczesnym zaprzestaniu produkcji 2-cyfrowej serii)
Moze byc wlasnie to, ale na pewno nie przerwa "dwucyfrowych" korpusow, w analogach sa i IMHO maja sie dobrze. Jakby zrobili taka 3-ke zeby wypelnila luke miedzy 1-ka a 20-tka bardzo bym sie ucieszyl.
Moze byc wlasnie to, ale na pewno nie przerwa "dwucyfrowych" korpusow, w analogach sa i IMHO maja sie dobrze.
Nie orientuje sie za bardzo w niuansach analogowych puszek, stad pytanie - czy miedzy analogowymi odpowiednikami 350D a 20D (o ile da sie takie odpowiedniki zdefiniowac) tez jest tak niewielka roznica w funkcjonalnosci jak w cyfrze? Chyba nie...
Dlatego sadze, ze "odsuniecie" prosumerow od amatorskich korpusow jest logiczne - w 3-cyfrowej serii zostaje EF-S, dwucyfrowa idzie do muzeum, a zamiast niej pojawia sie ta uteskniona cyfrowa trojka - crop 1.3, nowy sensor, jasniejszy wizjer, wiekszy LCD, brak wbudowanej lampy, ISO co 1/3 EV... czyli wszystkie nowe funkcje, ktore amatorowi wisza kolo ****, a u takich dewiantow jak my powoduja szybsze bicie serca ;-) Jednym slowem zblizenie sie do serii pro, ale jednak z zachowaniem pewnego dystansu i zarezerwowaniem niektorych cech (FF, weather-sealing itp.) dla "jedynek" (lub "jednynki", jesli mialaby jakas unifikacja na szczycie nastapic).
snowboarder
05-08-2005, 15:58
Ja stawiam, ze Canon wprowadzi dwa nowe modele:
- FF 11MP tweener (zaskoczeniem moze byc nazwa), 3fps, w solidnym
korpusie za $2.5K (1D MkII jednoczesnie tanieje do $2.5K)
- 12.8MP 30d 1.6 crop, lepszy AF, wiekszy buffer za $1.5K
- nowe szkla w tym nowy zoom tele
Zobaczymy kto bedzie najblizej ;-) Moze maly zaklad?
snowboarder
05-08-2005, 16:00
dwucyfrowa idzie do muzeum, a zamiast niej pojawia sie ta uteskniona cyfrowa trojka - crop 1.3, nowy sensor, jasniejszy wizjer, wiekszy LCD, brak wbudowanej lampy, ISO co 1/3 EV... czyli wszystkie nowe funkcje, ktore amatorowi wisza kolo ****, a u takich dewiantow jak my powoduja szybsze bicie serca ;-) Jednym slowem zblizenie sie do serii pro, ale jednak z zachowaniem pewnego dystansu i zarezerwowaniem niektorych cech (FF, weather-sealing itp.) dla "jedynek" (lub "jednynki", jesli mialaby jakas unifikacja na szczycie nastapic).
nie ma mozliwosci by aprat za $1.5K byl "zastapiony" tym za $2.5-3K.
J1D MkII jednoczesnie tanieje do $2.5K
Snowboarder, jeśli to się okaże prawda, to masz u mnie flaszkę polskiej wódki. Choćbym ją miał importować i potem za ocean wysyłać :)
snowboarder
05-08-2005, 16:35
Snowboarder, jeśli to się okaże prawda, to masz u mnie flaszkę polskiej wódki. Choćbym ją miał importować i potem za ocean wysyłać :)
Ok, moze byc ta z taka luzna trawka w srodku?
Nie wierze w zadny szybki update 1D MkII, po prostu mysle, ze
jesli na serio szykuja polaczenie serii 1d w jedno, nie ma sensu
wystawiac kolejnego modelu przejsciowego. Poza tym nie sadze,
by potrzebowali na gwalt update'u by konkurowac z D2X.
12MP 30d za $1.5K i FF tweener za $2.5K wystarczajaco nabruzdza
Nikonowi :-) Jesli Canon by mial w ofercie takie dwa korpusy, to
jak Nikon by tlumaczyc zadanie $5K za swoj 12MP 1.5 crop?
FF 11MP tweener (zaskoczeniem moze byc nazwa), 3fps, w solidnym korpusie za $2.5K
FF za 2500$? Obawiam sie, ze to bardziej pobozne zyczenia w postaci listu do Sw. Mikolaja niz racjonalne i realne przewidywania.
Canon juz teraz rzadzi w kazdym segmencie rynku dSLR, nie widze wiec powodu dla ktorego mialby tak drastycznie schodzic z cena pelnej klatki. A jesli ja nie widze powodu, to marketing Canona tym bardziej nie dostrzeze.
Muflon, pytanie rosmaryny, które usunąłeś było dość zasadne. Poniękąd podzielam opinię o tym, że C mógłby się trochę bardziej przyłożyć do szkieł, zamiast robić ludziom wodę z mózgu wprowadzając co pół roku nowe "lepsze" body.
Muflon, pytanie rosmaryny, które usunąłeś było dość zasadne.
Ale nie na temat - to nie wątek o Nikonie.
Poniękąd podzielam opinię o tym, że C mógłby się trochę bardziej przyłożyć do szkieł, zamiast robić ludziom wodę z mózgu wprowadzając co pół roku nowe "lepsze" body.
A ja bym wolał, żeby przyłożył się bardziej do kontroli jakości istniejącego sprzętu :) Naprawdę nie widzę większych dziur w ofercie, co najwyżej brak dobrego kitowego zooma (cos a'la 18-70) trochę bole.
PS, kupiłeś 1Ds? I co się nie chwalisz? :mrgreen:
PS, kupiłeś 1Ds? I co się nie chwalisz? :mrgreen:
Bo kupiłem parę godzin temu i na razie siedzę i staram się dojść do tego jak to wszystko działa, a działa zuuupełnie inaczej niż 300/10/20D. Jak na razie to mogę tylko powiedzieć, że wreszcie mi się grip nie "kolebie" ;-) :mrgreen:
Jutro na AWF-ie będziemy go "chrzcili" i mam nadzieję, z kavoo poratuje swoim 100-400, bo teraz krucho u mnie z zasięgiem ;-)
rosmaryna
05-08-2005, 18:39
Wiec powtorze pytanie:czy myslicie,ze potrzebna nam puszka z FF?Czy szkla zaprojektowane do puszek analogowych napewno beda sie do tego nadawc?Jestem ciekaw waszych opinii.
Pozdrawiam
Wyciałem osobistą wycieczkę - cenzor
Wiec powtorze pytanie:czy myslicie,ze potrzebna nam puszka z FF?Czy szkla zaprojektowane do puszek analogowych napewno beda sie do tego nadawc?Jestem ciekaw waszych opinii.
35/1.4, 50/1.4, 85/1.8 i 135/2.0 działają. Wiadomo, że FF jest b.wymagający jeśli chodzi o szkła, ale nie widzę to większego problemu u C z wyjątkiem jasnej optyki szerokokątnej. Czy potrzebna nam puszka FF? - jeśli to ma być jedyna droga do dokładnego AF i spota, to odpowiedź brzmi "Tak"
snowboarder
05-08-2005, 18:55
Wiec powtorze pytanie:czy myslicie,ze potrzebna nam puszka z FF? Czy szkla zaprojektowane do puszek analogowych napewno beda sie do tego nadawc?
To ciekawe pytanie. Ja mysle, ze ludzie tak latwo nie zapomna
o prawdziwym szerokim kacie. Nikon ma niezle szkla, ktore kompensuja
brak FF jak 12-24 f4, ale zauwaz, ze to jest tylko f4. Dla ludzi, ktorzy
chca szybkich szerokich katow nic nie zastapi FF. Poza tym my tu mowimy
o 11MP FF, nie widze nic niebezpiecznego dla istniejacych obiektywow
w tak w koncu malej rozdzielczosci. Niektorzy sie skarza na obiektywy
w kontekscie 16.7MP 1Ds MkII, to jednak spora roznica. 11MP FF to
duzo mniejsza rozdzielczosc niz 8MP 1.6.
Z drugiej strony zbyt wiele osob przyzwyczailo sie do 1.6 by to teraz
zlikwidowac. Moim zdaniem nie ma nic zlego w wyborze miedzy FF i 1.6.
Zaloze sie, ze Nikonowcy nie mieli by nic przeciwko takiemu wyborowi
rowniez ;-)
Niestety nie umiem na pbase zadać pytania w stylu "1Ds + 16-35, sort by: popularity". Ale gdybym umiał, to myślę, że to byłaby odpowiedź.
(co oczywiście nie znaczy, że nie może być lepiej ;-) )
rosmaryna
05-08-2005, 19:09
Nikonowcy pewnie nie mieli by nic przeciwko pelnej klatce ;) Tyle sie kiedys naczytalem o tym,jakto szkla z analoga kompletnie nie pasuja do matrycy FF,ze juz dawno pogodzilem sie z kropem.Ale teraz slysze inne opinie.Ide szukac w sieci zdjec z pelnoklatkowej matrycy.
Pozdr.
Nikonowcy pewnie nie mieli by nic przeciwko pelnej klatce
Mysle, ze przeciwko pelnej klatce nie mieliby nic Nikonowcy, Canonierzy, Minoltowcy, Smienowcy :-), a nawet milosnicy kanarkow :-)
Byleby byla po przystepnej cenie.
12 MPxmp,
pełna klatka,
9fps,
nowy rodzaj lustra uszczelniający sensor,
nowa obudowa,
lepszy AF (gorszy od 1),
ML przycisk,
2,5" LCD,
bez wbudowanej lampy,
auto iso,
możliwość używania szkieł EF-S
$2500
Drugie body: luty 2006, zmiany kosmetyczne
Gietrzy czy to jest pewna informacja?
Gietrzy to twoja wizja czy informacja ?
ja bardzo sceptycznie podchodze jednak do takich informacji, kto czytal "narty ojca swietego" Pilcha, chyba wie o czym mowie...
Gietrzy czy to jest pewna informacja?
Nie, podałem za dpreview. Jednak dosyć logicznie skomentował te ficzery Fer w aspekcie tego co powiedział Beerboy a co podobno wyciął Phil Askey.
ps. na dzień dzisiejszy Fer i Beerboy to ludzie, którzy poinformowali o nowym aparcie/ach w najbardziej wiarygodny sposób.
Beerboy dodatkowo bardzo pomógł? ;-) przy podjęciu decyzji co zrobić gdy ma się 1D MkII, 20D, 1Ds i to właśnie to podobno zostało wycięte z dpreview Canon forum
ja bardzo sceptycznie podchodze jednak do takich informacji, kto czytal "narty ojca swietego" Pilcha, chyba wie o czym mowie...
To jest najzdrowsze podejście. Tak czy siak ja tweener'a odpuszczam przynajmniej na rok, a potem to już będzie DMkIII :-)
To jest najzdrowsze podejście. Tak czy siak ja tweener'a odpuszczam przynajmniej na rok, a potem to już będzie DMkIII :-)
no teraz to sobie chyba nie bede plul w brode za czekajac miesiac z zakupem "trabanta d" moglbym zaoszczedzic na computrekkera aw, i tak mnie na nic innego nie stac wiec bede sobie z zaciekawienem ogladal dalsze wymiany sprzetowe puszek, na przyklad tak jak ostatnio Arkan przesiadl sie na 1 Ds, "dobre szkla starzeja sie wolniej niz dobre body" taka zlota rade ktos tu poddal i to jest swieta racja w koncu powiedzcie sami ile nacieszyliscie sie swoimi dwudziestkami nim Canon przestal produkowac ten model ? zastanawia mnie tylko jak bardzo spadnie cena luster w stosunku co do kompaktow i czy kiedys zamiast wyboru w tej samej cenie minolta a200 - 300d bedziemy mieli w sklepach
wybor 350d- canon ixus
Arkan przesiadl sie na 1 Ds Mk II,
A mi mówił, że Ds
"dobre szkla starzeja sie wolniej niz dobre body"
Dlatego mam na oku 85L ;-)
w koncu powiedzcie sami ile nacieszyliscie sie swoimi dwudziestkami nim Canon przestal produkowac ten model?
Bez sensu. Według Ciebie nie będzie mnie kręcił 20D jak wyjdą inne, nowsze puszki?
...wiec bede sobie z zaciekawienem ogladal dalsze wymiany sprzetowe puszek, na przyklad tak jak ostatnio Arkan przesiadl sie na 1 Ds Mk II, ...
Zamieniłem na 1ds mk1, a nie mk2. Już z mk1 mam niejaki problem aby wytłumaczyć sobie zasadność wydatku, a przy mk2 to pewnie bymi się nie udało. Zresztą mk1 ma wszystko czego potrzebuję i czego mi brakowało w lustrzankach cyfrowych C - FF, dokładny AF, spot i mniejszy skok ISO. Na jakiś czas starczy mi napewno. Najważniejszą rzeczą, która skłoniła mnie do zakupu teraz, a nie czekanie na twenera, jest fakt iż w przypadku 1ds wszystkie wady zostały odnalezione i poprawione, a jak doświadczenie pokazuje - C testuje nowe body za nasze pieniądze. Jedno rozczarowanie z 20D mi wystarczy.
Najważniejszą rzeczą, która skłoniła mnie do zakupu teraz, a nie czekanie na twenera, jest fakt iż w przypadku 1ds wszystkie wady zostały odnalezione i poprawione, a jak doświadczenie pokazuje - C testuje nowe body za nasze pieniądze. Jedno rozczarowanie z 20D mi wystarczy.
Dokładnie. Podpisuję się obiema rękami. Za dużo, za szybko ten sprzęt produkują, żeby to wszystko ze sobą grało bez udziału serwisu. Po serwisie gra, ale to niszczy to co w fotografii cyfrowej najważniejsze: radość z robienia zdjęć!
Zamieniłem na 1ds mk1, a nie mk2...
a bo to ja pamietam stopki wszystkich forumowiczow :) juz poprawiam pomylke :)
Bez sensu. Według Ciebie nie będzie mnie kręcił 20D jak wyjdą puszki?
nie, bardziej chodzilo mi o to ze nie bylo w tej klasie nowego modelu, mnie cieszy moje body, ale ja juz nie umie nadazyc za tymi nowosciami, a za dwa lata matryca mojego body i kilka innych rzeczy bedzie tak samo obnizala jego cene jak dzis przy d30, mi starczy ale widocznie mysle zbyt przyszlosciowo....
pełna klatka,
(..)
Powiem krótko: nie sądzę. Chyba że "pełna klatka" z lustrem wielkości tego z 20D :) A reszta specyfikacji ciekawa, ciekawa... dajmy innym do potestowania, za rok może będzie można kupić :)
Najważniejszą rzeczą, która skłoniła mnie do zakupu teraz, a nie czekanie na twenera, jest fakt iż w przypadku 1ds wszystkie wady zostały odnalezione i poprawione,
Otóż to. Ja z tego samego powodu mam zamiar za jakiś czas kupić 1Dmk2, niezależnie od tego co Canon wypuści.
Otóż to. Ja z tego samego powodu mam zamiar za jakiś czas kupić 1Dmk2, niezależnie od tego co Canon wypuści.
Dokladnie to chcialem napisac. Muflon, tak troche OT, myslisz ze jest sens zmieniac 20d na 1D mkII ? Nie lepie na 1Ds mkII ?
Dokladnie to chcialem napisac. Muflon, tak troche OT, myslisz ze jest sens zmieniac 20d na 1D mkII ? Nie lepie na 1Ds mkII ?
Nie, ja jestem raczej z tych "szybkostrzelaczy", a rozdzielczość mi aż tak bardzo niepotrzebna. No i cena jednak nie ta :) a biorąc pod uwagę przepowiednie snowboardera... ;-)
snowboarder
06-08-2005, 15:38
12 MPxmp,
pełna klatka,
9fps,
nowa obudowa,
lepszy AF (gorszy od 1),
ML przycisk,
2,5" LCD,
bez wbudowanej lampy,
auto iso,
$2500
Wszystko pieknie poza tymi 9fps i EF-S na FF...
Chyba, ze przez "mozliwosc" uwaza sie jakis chwyt
umozliwiajacy nakrecenie :-)
snowboarder
06-08-2005, 15:39
Powiem krótko: nie sądzę. Chyba że "pełna klatka" z lustrem wielkości tego z 20D :) A reszta specyfikacji ciekawa, ciekawa... dajmy innym do potestowania, za rok może będzie można kupić :)
Przeciez chciales 1D MkII? Zaufaj mi, przy tych specs
twoj wymarzony aparat tanieje tego samego dnia ;-)
snowboarder
06-08-2005, 15:41
Nie, ja jestem raczej z tych "szybkostrzelaczy", a rozdzielczość mi aż tak bardzo niepotrzebna. No i cena jednak nie ta :) a biorąc pod uwagę przepowiednie snowboardera... ;-)
Oops, no wlasnie, jesli jeszcze ta informacja o 9fps by sie potwierdzila,
to 1D MkII tanieje na $2K. Takze modl sie, by to byla prawda...
Oops, no wlasnie, jesli jeszcze ta informacja o 9fps by sie potwierdzila,
to 1D MkII tanieje na $2K. Takze modl sie, by to byla prawda...
Te 9fps nie za bardzo mi pasują. Faktem jest, że impreza Photo Image Brazil zaczyna się 9. sierpnia i potrwa do 12. :)
Co do 1DMkII: według analiz Fer tweener będzie znacznie lepszy jeśli chodzi o dynamikę i jakość wysokich ISO zarówno od D jak i DsII. A to ze względu na duże fotodiody (12 MPx w sensorze o wielkości 24x36mm)
Ttweener będzie znacznie lepszy jeśli chodzi o dynamikę i jakość wysokich ISO zarówno od D jak i DsII. A to ze względu na duże fotodiody (12 MPx w sensorze o wielkości 24x36mm)[/i]
Z szybkiego liczenia na kolanie: 1Dmk2 ma photosites o boku 8.04 mikrona. Potencjalny FF 12Mpix miałby 8.45mikrona. Nawet w drugiej potędze :) (bo powierzchnia) to tylko 10% różnicy.
Te 9fps nie za bardzo mi pasują.
No właśnie mi też.. bo to by oznaczało ni mniej ni więcej tylko połączenie serii reporterskiej (FPS) i studyjnej (FF i rozdzielczość). Chyba że chodzi o przetestowanie celowo okrojonego korpusu (gorszy AF, brak weather-proof) na próbce chętnych dysponujących nadmiarem gotówki, a potem wypuszczenie właściwego killera z poprawionymi ewentualnymi niedoróbkami...
snowboarder
06-08-2005, 18:57
Z szybkiego liczenia na kolanie: 1Dmk2 ma photosites o boku 8.04 mikrona. Potencjalny FF 12Mpix miałby 8.45mikrona. Nawet w drugiej potędze :) (bo powierzchnia) to tylko 10% różnicy.
No bo to bedzie 11MP! A na serio to po dzisiejszej krotkiej sesji
nad morzem - prosze o lepszy AF w nastepcy 20d. Mysle, ze olewam
auto ISO, lepszy korpus i takie tam, zdecydowanie chcialbym (w kolejnosci):
-szybszy AF
-lepszy VF (najlepiej 100%)
-pare MP wiecej
-wiekszy buffer
-wszystko to przy 1.6 crop
Za taki aparat jestem nawet w stanie zaplacic troche wiecej niz $1.5K.
A jesli Canon pojdzie inna droga (typu FF tweener jako "nastepca" 20d),
to dolaczam do muflona i kupuje 1D MkII jak tylko stanieje :-)
ok, powiedzmy ze moj wymarzony aparat bylby taki jak mowi snowbaorder, tez mi wcale 1,6 crop nie przeszkadza / powiedzial obladowany tonami sprzetu profi-foto :mrgreen: / ale zaczynam sie po malu gubic, o co chodzi z tymi mikronami na matycy ? i zaleznosciami od grubosci tejze ?
ale zaczynam sie po malu gubic, o co chodzi z tymi mikronami na matycy ?
Chodzi o to, że (w pewnym uproszczeniu): większe piksele = mniejsze szumy.
Zgadnij dlaczego 90% kompaktów (które mają matryce wielkości max. paznokcia) ISO kończy się na 400? :)
ok rozumiem, o co idzie z tymi pikselami, ale on ma naprawde nazywac sie FF tweener ? dziwne przeokropnie to nazewnictwo... moze to tylko kryptonim jaki wersji beta ? to FF ma oznaczac ze niby bedzie operowal w rzeczywistej ogniskowej obiektywow to znaczy cropp bedzie sie rownal jeden co znaczy ze croppa nie bedzie :) chyba sam sie zamotalem :)
snowboarder
06-08-2005, 19:43
"tween" = between
czyli po angielsku tweener to aparat "pomiedzy",
w tym wypadku 20d a 1D
a FF to full frame, tlumaczenie znam :)
i wszystko jasne ... 8-)
Nie będę się sprzeczał, jestem po litrze. Chciałbym tylko zauważyć, że to będzie całkiem nowa generacja. Beerboy pisał " S3 -> LOL" czyli dynamika będzie zajefajna (lepsza niż w S3Pro). Zresztą po dzisiejszym grilu ja chcę 85L. Ja chcę światła!
Chyba że chodzi o przetestowanie celowo okrojonego korpusu (gorszy AF, brak weather-proof) na próbce chętnych dysponujących nadmiarem gotówki, a potem wypuszczenie właściwego killera z poprawionymi ewentualnymi niedoróbkami...
Cały czas o to chodzi ;-) Przetestować w korpusach amatorskich, poprawić, wrzucić do serii 1.
ale on ma naprawde nazywac sie FF tweener ?
Tweener należy rozumieć jako cyfrową wersję EOS 3.
Czy przypadkiem pelna klatka i EF-S nie wykluczaja sie wzajemnie, Panowie? :lol: Chyba tak... a to oznaczaloby, ze te dpreviewowe przewidywania mozna o kant **** potluc... bo opieraja sie bardziej na tzw. wishful thinking, niz na wyciekajacych/wyciagnietych ze zrodla informacjach.
Czy przypadkiem pelna klatka i EF-S nie wykluczaja sie wzajemnie, Panowie? :lol: Chyba tak... a to oznaczaloby, ze te dpreviewowe przewidywania mozna o kant **** potluc...
Dokładnie tak samo myślę. Chyba że jakimś cudem upchną tam mniejsze lustro. Albo coś pokombinują w bagnecie. Albo... albo... ale jeśli ktoś pisze, że aktualne obiektywy EF-S (z których niektóre spiłowane wchodzą w body za głęboko nawet w 10D - podawałem niedawno linka do przeróbki, w której autor o tym ostrzega) będą działać z body, w którym układ lustra i matrycy będzie podobny jak w 1Ds to... coś tu nie gra.
snowboarder
07-08-2005, 10:20
Dokładnie tak samo myślę. Chyba że jakimś cudem upchną tam mniejsze lustro. Albo coś pokombinują w bagnecie. Albo... albo... ale jeśli ktoś pisze, że aktualne obiektywy EF-S (z których niektóre spiłowane wchodzą w body za głęboko nawet w 10D - podawałem niedawno linka do przeróbki, w której autor o tym ostrzega) będą działać z body, w którym układ lustra i matrycy będzie podobny jak w 1Ds to... coś tu nie gra.
Chwila, chwila! Przeciez poza jednym postem, ktory zreszta byl kopia
z glupiego dpreview.com, nikt tu nie pisal o FF akceptujacym EF-S.
Wiec nie dyskredytujcie wszystkiego tutaj, bo sie moze okazac,
ze wiele z tego, co tu napisano moze sie sprawdzic...
Ba, biorąc pod uwagę ile różnych kombinacji już się pojawiło w tych przepowiedniach, to ja zaryzykowałbym stwierdzenie, że jedna z nich sprawdzić się musi :mrgreen:
Chwila, chwila! Przeciez poza jednym postem, ktory zreszta byl kopia
z glupiego dpreview.com, nikt tu nie pisal o FF akceptujacym EF-S.
Następny post z głupiego dpreview:
przed sensorem będzie coś w rodzaju cytat:"fiber optic/diffractive optic hybrid. It will be removeable."
Przypominam, że moje poprzednie posty opierały się na tym co powiedział albo Beerboy albo Fer. Reszty śmieci (postów na dpreview) nie kopiowałem.
Panie, Panowie troszeczkę więcej rozsądku. Wiadomo, że Canon monitoruje dpreview. Wiadomo, że po tym co powiedział Beerboy Canon przy pomocy różnych metod będzie (i tak jest) zaśmiecał dpreview lub jakby powiedziała pani od polskiego będzie wprowadzał szumy komunikacyjne.
Więc nie spodziewałbym się, że wszystko co w tym wątku jest wymienione znajdzie się w nowym korpusie.
Może podyskutujmy co i dlaczego z tych ficzerów komuś odpowiada lub nie.
Myślę, że największą bolączką fotografii cyfrowej jest fakt występowania FF lub BF.
I właśnie dlatego najbardziej jest ciekaw nie szumów, nie bufora a tego jaki będzie wizjer. Będzie duży to problemy z np. Sigmami znikną bo się przełączy na MF i bez problemu się wyostrzy.
A jak narazie Canon nie ma w swojej ofercie szkła EF 20mm f/1.8.
snowboarder
07-08-2005, 11:13
Przypominam, że moje poprzednie posty opierały się na tym co powiedział albo Beerboy...
Gdyby to powiedzial Waterboy, to moze bym uwierzyl, po piwie rozne
rzeczy sie mowi ;-)
A swoja droga szkoda twojego czasu na dpreview, to smietnik
i juz dawno przestal byc "review", a zrobilo sie bajzlowate forum.
przed sensorem będzie coś w rodzaju cytat:"fiber optic/diffractive optic hybrid. It will be removeable."
A to w sumie nie byłby taki zły pomysł - coś jakby rozwinięcie microlenses pomagające rozprawić się z telecentrycznością. Już dawno o czymś takim myślałem.. ale wydaje się to koszmarnie trudne do wykonania.
Myślę, że największą bolączką fotografii cyfrowej jest fakt występowania FF lub BF.
Taak? Chyba tylko wśród tych, u których pierwsze 100 zdjęć po zakupie aparatu to ukośne linijki lub różnego rodzaju tablice testowe :) Myself included :mrgreen:
jaki będzie wizjer.
Wizjer będzie taki jak crop matrycy. 1.3x - niezły, 1x - dobry. Cudów nie ma - lepsza matówka może trochę polepszyć efekty, ale w ostateczności liczy się to, ile światła dostanie.
ale wydaje się to koszmarnie trudne do wykonania.
Jedno słowo: Canon. I wszystko jasne. W końcu od czego jest dział R&D? ;-)
Wizjer będzie taki jak crop matrycy. 1.3x - niezły, 1x - dobry. Cudów nie ma - lepsza matówka może trochę polepszyć efekty, ale w ostateczności liczy się to, ile światła dostanie.
Ja aż tak bardzo się nie znam, ja pstrykam i ma być "do prawej". Ale chyba coś w tym jest bo jak zakręce Sigme 1.8 to rzeczywiście to widać światełko w tym tunelu. Ale z drugiej strony macałem kiedyś EOS 300 (chyba V) i tam też jest pełna klatka a wizjer był chyba mniejszy od 20D. Tak czy siak moje naciemniejsze szkło to f/2.8 więc z tego co mówisz to spoko.
Nie wiem czy nie było gadane, a nie bedę sprawdzał bo napewno zapomnę o czym się chcę zapytać... :roll:
A co jeśli by wrzucili do nowego/następcy modelu EYE CONTROL. Nie wiem nawet na ile niezawodna byla ta funkcja i czy byla naprawde super, bo nigdy tego nie 'macałem'. Raz w EOSie, bodajze 30 (lub 33), ale wtedy to moglem go sobie tylko potrzymac...:(
Tak se mysle ze moze nie spelnialo to swojej funkcji bo pewnie zaladowali by to do ktorejs z digi 'jedynek', a z tego co wiem to nie ma, no chyba ze nie wiem... :roll:
Nie wiem czy nie było gadane, a nie bedę sprawdzał bo napewno zapomnę o czym się chcę zapytać... :roll:
A co jeśli by wrzucili do nowego/następcy modelu EYE CONTROL. Nie wiem nawet na ile niezawodna byla ta funkcja i czy byla naprawde super, bo nigdy tego nie 'macałem'. Raz w EOSie, bodajze 30 (lub 33), ale wtedy to moglem go sobie tylko potrzymac...:(
Tak se mysle ze moze nie spelnialo to swojej funkcji bo pewnie zaladowali by to do ktorejs z digi 'jedynek', a z tego co wiem to nie ma, no chyba ze nie wiem... :roll:
wiecej to szkod robilo niz pozytku, nie mozna bylo sobie kadru spokojnie poogladac, Ci ktorzy to mieli zazwyczaj i tak tego nie uzywali... ciekawa funkcja ale malo uzyteczna :wink:
wiecej to szkod robilo niz pozytku, nie mozna bylo sobie kadru spokojnie poogladac, Ci ktorzy to mieli zazwyczaj i tak tego nie uzywali... ciekawa funkcja ale malo uzyteczna :wink:
Kiedyś jak spotkałem takiego kolesia co szpanował przedemną EOS'em 30 to myślałem że ma aparat z funkcją miecza dżedaj. Tak mi to chopak chwalił...
Powiedział, że do reporterki nic lepszego i szybszego...
Chyba, że ktoś ma zeza :)
no to pomysl ze zamiast spokojnie oceniac kompozycje w kadrze musisz sie uzerac z wciaz ostrzacym aparatem, a kiedy juz wszystko ustawisz i spojrzysz jeszcze raz na nastawy, to trzeba ostrzyc od poczatku :) poprawcie mnie jesli sie myle, ale ta funkcje mialy tylko dwa modele 5 i 30 ? czy 3 tez to miala ?
poprawcie mnie jesli sie myle, ale ta funkcje mialy tylko dwa modele 5 i 30 ? czy 3 tez to miala ?
Seria '3' też...
Ja punktów innych niż środkowy używam tylko, gdy przypadkiem mi się "samo" przestawi :) No i pewnie w servo, ale tego to tak naprawdę nikt nie wie...
ba :) ale oczywiscie czlowiek sie czuje ograniczony gdy mu sie daje tylko jeden punkt AF :mrgreen:
ba :) ale oczywiscie czlowiek sie czuje ograniczony gdy mu sie daje tylko jeden punkt AF :mrgreen:
Coś w tym jest :) Jak sobie spojrzałem przez wizjer jedynki (45 punktów) to tak jakoś... ma się poczucię większej "mocy" :) (pomijam kwestie wielkości)
ja mam tylko 7 i zachodze w glowe po co mi one, nauczylem sie w setce ze ustawiam a potem kadruje, no chyba ze sa potrzebne przy super dokladnych zdjeciach makro to przepraszam bardzo :)
Canonman
07-08-2005, 16:13
A ja myślę że wbudują komórkę z kolorowym wyświetlaczem i dzwięki polifoniczne, żeby można się było szybciej z redakcją łączyć w celu transferu zdjęć... :D:D:D ale paranoja, może i laptopa od razu wmątują...
Canonman
07-08-2005, 16:14
wmontują... sorry (czasem jak tak siądę i myślę...)
wmontują... sorry (czasem jak tak siądę i myślę...)
dobrym dowcipem w stylu laskowika & smolenia zapachnialo :)
no to pomysl ze zamiast spokojnie oceniac kompozycje w kadrze musisz sie uzerac z wciaz ostrzacym aparatem, a kiedy juz wszystko ustawisz i spojrzysz jeszcze raz na nastawy, to trzeba ostrzyc od poczatku :)
Hmmm... jakies sztuczne problemy sobie stwarzasz. Mozna powiedziec ze zamiast spokonie oceniac kompozycje, to musisz sie uzerac z aparatem, po co ci aparat? :D
Uzywalem ajkontrol, bywa przydatne, niezastapione jezeli chcesz uzywac inne punkty ostrosci niz srodkowy (przelaczanie przyciskami dla mnie mija sie z celem). Jezeli ktos nie ma, to wiele nie traci - tyle. Teraz bym zaoszczedzil i kupil aparat bez ajkontrola, ale tak sie sklada ze kupiem Z i w niczym mi nie przeszkadza. Ani w kadrowaniu (niby jak do cholery, po prostu patrzysz na jeden z punktow przez chwile, jak nie masz ajkontrola i ostrzysz srodkowym tylko, to i tak musisz sie na niego popatrzec aby wycelowac), ani tym bardziej w ustawianiu ostrosci (jak to "uzerac sie z wciaz ostrzacym"? masz 3 tryby ostrzenia, mozesz ustawic na "one shot" i ostrzy tylko raz).
Spojrzec na nastawy i ostrzyc jeszcze raz mozesz kazdym aparatem, ajkontrol tu nic nie zmienia.
Hmmm... jakies sztuczne problemy sobie stwarzasz. Mozna powiedziec ze zamiast spokonie oceniac kompozycje, to musisz sie uzerac z aparatem, po co ci aparat? :D
mozna powiedziec ze moge sie bez tego dobrodziejstwa obyc :roll: a aparat ? no kurcze jak to po co ? odzywa sie we mnie kult falliczno-onanistyczny :twisted: :roll:
oskarkowy
07-08-2005, 20:02
Tak... Narzekajcie sobie na zdrowie... Ale eye control z EOS3 nie ma następcy a szkoda. Oczywiście to coś zupełnie innego, niż w EOS 30 czy EOS5. W EOS3 po prawidłowym skalibrowaniu czujnika miało się na początku wrażenie, że ostro jest zawsze tam, gdzie się patrzy. Później człowiek się do tego przyzwyczajał i nie zastanawiał się, gdzie ma ostro.
W innych aparatach z EC to tylko jakieś kadłubki zostawili, zupełnie nie do użytku. Już pomijam cyfrowe puszki, gdzie TRZEBA używać tylko centralnego punktu, żeby ustawić odpowiednio ostrość.. W takim wypadku dodanie EC to byłby tylko brzydki żart :(
Aha, Thorin: Twoje obawy o kolejne przypadkowe ostrzenie są nieuzasadnione. Rozwiązane jest to tak, że ostrość nie ustawia się ciągle, tylko w momencie, gdy po raz kolejny nadusisz do połowy spust migawki. Wbrew temu, co wyżej pisaliście działa to naprawdę świetnie. A jak komuś 45 jest za dużo, to może sobie ograniczyć ilość punktów do 11.
...
ok, my mistake, nastepnym razem zjem zamiast czytac... ale jak tam dziala w takim razie servo ?
ok, my mistake, nastepnym razem zjem zamiast czytac... ale jak tam dziala w takim razie servo ?
jezeli nie zdążymy kadrować aparatem trzymanym w ręce (ststywie) to zawsze mozemy przenieść ostrzenie np. z lewej strony kadru na prawą - po prostu wystarczy przekierować wzrok - oko zawsze szybsze od ręki. Inna sprawa to szybkość działania eyecontrol - ja mam kilkuletnie doświadczenia z E50
no dobrze ale kiedy jeszcze nie jestes przyzwyczajony do eye control, i spojrzysz na wartosci nastaw, drabinke bracketingu, to jak zachowuje sie EC ?
Działa po naduszeniu spustu migawki do połowy więc nie widzę problemu, zamiast zmieniać punkt przyciskiem, czy kółkiem nastaw- robisz to wzxrokiem. Zresztą generalnie ostateczne ostrzenie jest końcowym etapem zdjęcia. Generalnie uważam, że to bajer, którego można użyć jeżeli jest dostępny - czasami może i ułatwiał focenie ale równie dobrze można się bez niego obejść. W tym roku przeszedłem całkowicie na cyfrę i mi tego eyecontrol generalnie nie brakuje w moim 20D. Ale jeżeli dołożą do kolejnego wcielenia np20D i nie będzie specjalnie przedrażać to kto wie...
oskarkowy
08-08-2005, 08:05
no dobrze ale kiedy jeszcze nie jestes przyzwyczajony do eye control, i spojrzysz na wartosci nastaw, drabinke bracketingu, to jak zachowuje sie EC ?
Nijak się nie zachowuje.. Musisz kolejny raz nacisnąć spust, żeby zmienić aktywny punkt AF. Przypomnę delikatnie, że dokładnie to samo robisz teraz chcąc wyostrzyć jeszcze raz. Więc raczej żadna czarna magia a zwykłe domyślne działanie ;)
oskarkowy
08-08-2005, 08:06
TOM-EK przypomnij mi, ile w EOS 50 jest punktów do ustawiania okiem? No właśnie ;)
A gdy masz ich 45, to naprawdę ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz jest ustawianie ostrości i przekadrowywanie. Ten wynalazek naprawdę doskonale działał. Tyle, że większość ludzi znała go z wykastrowanych wersji po 5 czy 7 pukntów w standardowym krzyżu na matówce zamiast choćby w mocnych punktach.
No tak, gdyby połączyć sterowanie okiem zmiany punktów AF z punktowym pomiarem światła. I tak zmierzyć sobie światełko w najjaśniejszym, najciemniejszym i jakimś pośrednim punkcie sceny, a DIGIC III by to przeliczył i dobrał właściwą krzywą charakterystyki. Ale to już chyba "jedynka".
A druga sprawa to ilość pixeli matrycy. Jak przeskanuję dobrej jakości negatyw z rozdzielczością np. 4000dpi, to dostaję 24Mpix. Myślę, że aby technika cyfrowa osiągnęła to samo co tradycyjna potrzeba znacznie większych rozdzielczości niż stosowane obecnie.
Porównywałem materiał zrobiony tradycyjnie na filmie 35mm z cyfrowym obrazem 22Mpix robionym Mamiją ZD. I mniej więcej efekt porównywalny przy astronomicznej różnicy cen.
Przed następcą 20D jest bardzo wiele do zrobienia. Przecież technika cyfrowa jest obecnie na etapie "chwila po starcie". Przypomnijcie sobie co porobiło się z komputeramie przez ostatnie 20 lat, i jaki był roczny przyrost parametów. W cyfrze wszystko przed nami.
oskarkowy
08-08-2005, 13:31
No dobra, a wracając do tematu następcy 20D: słychać coś nowego?
Bo ze 2 tygodnie temu było wielkie boom, masa domysłów, ktoś nawet pisał o pełnej klatce.. I co dalej? Są jakieś choćby tylko trochę wiarygodne lub przypuszczalne terminy wypuszczenia czegoś nowego?
Na czym stoimy z tymi domysłami? Bo ja przyznaję, już się pogubiłem..
Do 22 sierpnia jest cisza medialna. Ci co mogą coś wiedzieć podpisali NDA ważne właśnie do 22 sierpnia. Tak więc pozostają chyba tylko domysły i zakłady :)
Corwin
djtermoz
08-08-2005, 16:42
12 MPxmp,
pełna klatka,
9fps,
nowa obudowa,
lepszy AF (gorszy od 1),
ML przycisk,
2,5" LCD,
bez wbudowanej lampy,
auto iso,
$2500
Drugie body: luty 2006, zmiany kosmetyczne
Jak bedzie rzeczywiscie cos takiego: 12mpx FF, 9pfs za $2500 to biore. To wszystko czego potrzebuje - mniejszy crop, nizsze szumy, nizsza cena. Poczekamy, zobaczymy...
P.S. Interesujaca koncepcja z uszczelnianiem migawki i sensora przez lustro. Jak to niby mialoby dzialac?
oskarkowy
08-08-2005, 16:46
To już czytałem, imho niezła bzdura. Bądźmy realistami: canon wielokrotnie zaskakiwał nas fajnymi nowościami, ale to byłaby rewolucja.
Do tego ta "możliwość używania szkieł EF-S": przecież to jest fizycznie niemożliwe.
snowboarder
08-08-2005, 18:00
Jak bedzie rzeczywiscie cos takiego: 12mpx FF, 9pfs za $2500 to biore. To wszystko czego potrzebuje - mniejszy crop, nizsze szumy, nizsza cena.
Jeszcze troche wody uplynie zanim bedziesz mial FF 9fps za $2500.
To chyba najglupsza plotka z mozliwych, nieszczesliwie przyciagnieta tu.
Nawet przy 12MP predkosc/buffer zapisu przekroczylaby dopiero
co wprowadzane do uzytku cyfrowe kamery video HD najnowszej generacji.
Klatka HD 1980x1080 to ~2MP, porownywalna predkosc takiej kamery
to byloby 60fps (pelnych klatek w trybie hi-speed, np Fox stosuje w
HD transmisjach jak Superbowl nie 1080p lecz "tylko" 720p i "wyciaga"
60fps przy duzej kompresji, inne stacje maja inne systemy, ale
nigdy 60fps 1080p, jesli 1080 to zwykle standardowe 24fps).
Jest to osiagalne w ostatnich modelach, ale one nawet nie sa jeszcze
stosowane na szeroka skale ani w TV ani w filmie (i kosztuja tak ze
100 razy drozej niz ten wydumany nowy model Canon).
Na pocieszenie wyglada, ze 23 sierpnia naprawde bedzie tym dniem :-)
djtermoz
08-08-2005, 18:18
Jeszcze troche wody uplynie zanim bedziesz mial FF 9fps za $2500.
To chyba najglupsza plotka z mozliwych, nieszczesliwie przyciagnieta tu.
To tez nie napisalem ze w to wierze tylko ze jak bedzie cos takiego to biore :D
Nawet crop 1.3x za $2500 to byloby cos...
EC dziala wtedy kiedy ty chcesz (gdy ostrzysz, dokaldnie tak jak w aparacie bez EC jest brany pod uwage wybrany punkt ostosci), jak chcesz patrzec na drabinke, albo wykonac melorecytacje patrzac na nieostry obraz, to nie angazujesz w to EC.
fotomuka
08-08-2005, 18:48
módlmy się o pełną klatkę w canonie...
oby to była prawda...
módlmy się o pełną klatkę w canonie...
oby to była prawda...
Już jedna jest, wiec nie wiem o co się tak chcesz modlić...
Kupujesz?
TOM-EK przypomnij mi, ile w EOS 50 jest punktów do ustawiania okiem? No właśnie ;)
A gdy masz ich 45, to naprawdę ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz jest ustawianie ostrości i przekadrowywanie. Ten wynalazek naprawdę doskonale działał. Tyle, że większość ludzi znała go z wykastrowanych wersji po 5 czy 7 pukntów w standardowym krzyżu na matówce zamiast choćby w mocnych punktach.
EOS50 to jest taka wykastrowana wersja bo tylko trzy punkty, ale za to działające nie tylko w poziomie ale również w pionie. No i po czasie bardzo sprawnie w/g canona to system się uczył ale to chyba raczej jest kwestia praktyki, no i super rzeczą jest podgląd głębi ostrości załączany spojrzeniem - zawsze jeden przycisk mniej
oskarkowy
08-08-2005, 22:05
EOS50 to jest taka wykastrowana wersja bo tylko trzy punkty, ale za to działające nie tylko w poziomie ale również w pionie. No i po czasie bardzo sprawnie w/g canona to system się uczył ale to chyba raczej jest kwestia praktyki, no i super rzeczą jest podgląd głębi ostrości załączany spojrzeniem - zawsze jeden przycisk mniej
Tja.. to było pytanie retoryczne ;)
No i jak tu oceniać działanie świetnego systemu na podstawie takiego wykastrowanego kadłubka? Co do tej "nauki", to bym nie przesadzał. Średnio raz na dwa miesiące zmieniałem jeden z trzech programów, żeby "nauczyć go od nowa, jak ma porządnie działać". No chyba, że chodziło o to, nauka to rozkalibrowanie skanera siatkówki ;)
Podgląd głębii okiem to najgorsza rzecz, jaką zrobili w tych aparatach. Na szczęście w EOS 3 było jak bozia przykazała - pod przyciskiem. Teraz w EOS 5 jak już spojrzę w róg, to muszę puszczać spust, żeby przestał przymykać. Świetne udogodnienie.. :(
Jak wejdzie nastepca 20D to pewnie wszyscy pozmieniają body do dwóch tygodni...
Bo to już bedzie do du**...
Ja się tam niczego nie spodziewam...
Delektuję się tym co mam...
Zbieram teraz na porządny lens...
Te co mam sprzedam w cholere ;)
snowboarder
09-08-2005, 05:29
No wiec podkusilo mnie przejrzec dpreview. Geeze, to co tam wypisuja,
to juz nawet nie smieszne. Kolejne bzdury sie pojawiaja i zawsze sie
znajdzie paru idiotow, ktorzy swiecie w to wierza, lub wrecz "wiedza" o tym.
Ostatnie wersje: zmiana mountu (totalne samobojstwo - wszyscy klienci
korporacyjni mieliby powod do zastanowienia nad totalna zmiana systemu
na Nikon - plus gdzie sa te szkla, ktore by mieli w zamian kupic?),
tylko SD cards (niemozliwe, najwieksza dostepna aktualnie to 2GB,
narazie bardzo rzadka i duzo drozsza od CF, jesli juz to podwojny czytnik
na oba formaty) i najbardziej kreatywny - mount akceptujacy 4/3
(jakbyscie nie wiedzieli Olympus tak daje Canonowi popalic, ze musi sie
na takie kroki zdecydowac!). Totalna strata czasu. Dla niektorych
fotografia to naprawde nie robienie zdjec (no chyba, ze linijki) lecz
zbieranie aparatow i obiektywow i masodyskusja o tym. Sick.
tak dla padierżenja razgawora: EOS 5D
edit: tu były zdjęcia 5D
http://www.ojodigital.com/foro/showthread.php?p=549701
We have the confidence in a 98%
This is a buzz that's come from a friend of a friend and comes directly from the USA.
The New Digital Camera from Canon would be the Canon 5D
The desired camera that many of us bent to call this Canon 3D, and the one that we bet about the main features now is real, with photos and technical features
Main Features:
� 13 MPX Sensor, full frame
� 3 fps till a maximum of 60 with JPG high quality
� AF with 9 points
� LCD of 2.5"
� Magnesium body
� DIGIC II
�USB 2.0
The others features are equal than the 20D.
As you can see in the pictures is very similar too.
Official date for the introduction, late in Augost 2005
Date for the sales, October 2005 (Like other cameras for Canon)
We are very secure of this rumour, but maybe we are wrong, so, in this case, please excuse us.
But, as it will be real remember that the first web that you read about the new Canon 5D was www.ojodigital.com
tak dla padierżenja razgawora: EOS 5D
http://www.ojodigital.com/foro/showthread.php?p=549701
13 MPX Sensor, full frame
3 fps till a maximum of 60 with JPG high quality
AF with 9 points
LCD of 2.5"
Magnesium body
DIGIC II
USB 2.0
Dzieki za linka, bede mial kolejne forum do czytania, tym razem w ojcystym jezyku :D
BTW czy od tyl nie wyglada to jak 20d ?
Ja myślę (pomijając że "un rumor de un contacto que un amigo de un amigo", "98% seguro" i "zdjęcia" to oczywiście kpina ;-) ) że to jest (mniej więcej) najbardziej prawdopodobny wariant. Celem tego aparatu jest wyciągnięcie kolejnej ilości $$$ od posiadaczy body od 20D w dół - a nie zagrożenie jedynkom. Na to jeszcze przyjdzie czas :)
BTW, aż się sam zdziwiłem że coś rozumiem :) Francuski się przydaje :mrgreen:
Celem tego aparatu jest wyciągnięcie kolejnej ilości $$$ od posiadaczy body od 20D w dół - a nie zagrożenie jedynkom.
Dokładnie. 9 polowy AF: nein danke! Ja odpuszczam, wolę szkła kawał wielki (ostatnio widziałem 85L na żywo, zakręcone na 20D: MASAKRA, 24-70 przy nim to taka zabaweczka)
Swoją drogą... ja cię kręcę, ależ oni (Canon) mają talent do wyciągania ludziom kasy z portfela...
No i to w zasadzie oznaczałoby koniec marzeń o L-kach EF-S.
Swoją drogą... ja cię kręcę, ależ oni (Canon) mają talent do wyciągania ludziom kasy z portfela...
Ta ... czyli za 1,5 roku pojawi się 3D z poprawioną matrycą (pewnie cos spie*** w 5D), 45AF, VF zawsze może lepszy. To wszystko znowu za $3k. Dopiero za jakieś 3-4 lata pojawią się aparaty, które będą niewiadomo czy jeszcze 3 czy już 1 series
No i to w zasadzie oznaczałoby koniec marzeń o L-kach EF-S.
To akurat mnie nie martwi. 10-22 jest bardzo dobre. Martwi mnie brak L-kowych, szczelnych 50mm, 20mm ze światłem poniżej f/2 (czytaj: 1.2-1.4)
Swoja droga... bez wzgledu na procent prawdy w nich zawarty ;-)
Ależ Ty jesteś "forumowy mądrala" ;-)
własciwie wygląda całkie ok. . . jak przyjżycie sie dokładnie na dużym powiększeniu, nie widac tam amatorszczyzny Peesowej - ktoś musiał by się baardzo postarać aby zrobić tak dobrego "fake" ... zobaczcie tez wątek na dpreview, jakiś kolo rozsyła chętnym specyfikację rzekomego Canona 5d mailem, w pdf'ie z jakiejś włoskiej strony Canona.
a tu jest "front view" :
http://img128.imageshack.us/img128/7638/canon5dfront7jd.jpg
pozdro
A co powiecie na to porównanie hipotetycznego 5D i 20D?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mankos.us/albums/hummers/compare.jpg)
Corwin
A co powiecie na to porównanie hipotetycznego 5D i 20D?
Powiemy, że już na pierwszy rzut oka wizjer większy :-) . Chlip... :-(
Może i fake ale jak fajnie zrobiony :)
http://alex.netfun.ro/Canon5D-specs.pdf
Może i fake :), ale IMHO dość logiczny. ISO50, FF, ciągle rozsądna szybkość (ale nie 1-klasse), wymienne matówki!, nowy grip :-( - czyli jednym słowem wszystko, co potrzeba, żeby nawet posiadacz 20D spoglądał tęsknie, ale jednocześnie spory zapas na powolne dodawanie features.
Panie i panowie - jeśli to się okaże prawda, to kapelusze z głów przed marketingiem Canona. Co jak co, ale $$$ to oni robić potrafią.
C41photocrew
09-08-2005, 17:16
i co jeszcze mniejszy mialby byc...?? kurde a gdzie tu glowa jezeli chodzi o 2mtrowcow:)))
C41photocrew
09-08-2005, 17:17
a tak pozatym wyglada na grooby fake :) przyjamniej z przodu:) ta 5tka nie za realnie wyglada w porownaniu z reszta czyż nie??:)
snowboarder
09-08-2005, 17:21
http://alex.netfun.ro/Canon5D-specs.pdf
Ten pdf to swiezutki, dzisiaj zrobiony przez niejakiego Jima ;-)
Krzywo wyciete i nieostre zdjecia - na mur dokument jest fake.
Specs pokrywaja sie z tym, co tu napisalem dwa tygodnie temu,
ja tylko slyszalem o 11MP...
Tak czy inaczej ja pasuje na FF. Jesli jednoczesnie pojawi sie podobny
aprat tylko 1.6 crop, to co innego.
Ten pdf to swiezutki, dzisiaj zrobiony przez niejakiego Jima ;-)
Krzywo wyciete i nieostre zdjecia - na mur dokument jest fake.
Specs pokrywaja sie z tym, co tu napisalem dwa tygodnie temu,
ja tylko slyszalem o 11MP...
Snowboarder, ale my już dawno wszyscy wiemy, że Ty wszystko wiesz ;-)
Choć w sumie nie do końca widzę związek takiego aparatu z obniżką cen 1D. Powiedziałbym raczej, że tak jak o 20D mówiło się "baby 1D", tak to jest "baby 1Ds"...
C41photocrew
09-08-2005, 17:25
watpie zeby ( o ile mialby to byc nastepca 20d ) skoczyl od razu na ff ... w sumie to poczekam n awiesci z japan:D wtedy uwierze:P
snowboarder
09-08-2005, 17:30
Snowboarder, ale my już dawno wszyscy wiemy, że Ty wszystko wiesz ;-)
No co ty, tego nie wiedzialem... :-)
Choć w sumie nie do końca widzę związek takiego aparatu z obniżką cen 1D. Powiedziałbym raczej, że tak jak o 20D mówiło się "baby 1D", tak to jest "baby 1Ds"...
Tak, te 3fps to nie liga 1D. Ale pamietaj, ze przynajmniej w Stanach bardzo
wielu amatorow chcacych cos lepszego niz 20d (dla samego faktu chcenia)
kupowalo 1D MkII, czego zreszta wielu pozniej zalowalo. Teraz maja nowa
zabawke, co za tym idzie rynek na 1D MkII spadnie znaczaco.
Poza tym nadal nie wiemy o drugim aparacie, jesli bylby to jakikolwiek
postep od 20d, to obnizke 1D masz na bank (wiecej MP w 30d niz 1D?).
snowboarder
09-08-2005, 17:32
watpie zeby ( o ile mialby to byc nastepca 20d ) skoczyl od razu na ff ... w sumie to poczekam n awiesci z japan:D wtedy uwierze:P
Bo to nie jest nastepca 20d, tylko nowy tweener.
Nastepca 20d to swoja droga...
C41photocrew
09-08-2005, 17:32
myslicie ze nikon d200 bedzie lepszy od 30d lub 5d (cokolwiek sie ukaze) :D??
C41photocrew
09-08-2005, 17:33
Bo to nie jest nastepca 20d, tylko nowy tweener.
Nastepca 20d to swoja droga...
a no chyba ze tak:) a nei kumam w innym jezyku niz ang- pol :)
No co ty, tego nie wiedzialem... :-)
Taka mała uszczypliwośc ;-) Po prostu od dawna zauważyłem, że na każdym forum (nie wyłączając naszego :mrgreen: ) przy takiej okazji są ludzie, które od "friend of my friend working at Canon" mają "100% informacje", twierdzą, że wszystko inne to fake i pewnym tonem przewidują ruchy rynkowe po wypuszczeniu nowego sprzętu :) A po fakcie, wszyscy udowadniają, że właśnie to oni mieli rację "z dokładnością do..." ;-)
snowboarder
09-08-2005, 17:43
Taka mała uszczypliwośc ;-) Po prostu od dawna zauważyłem, że na każdym forum (nie wyłączając naszego :mrgreen: ) przy takiej okazji są ludzie, które od "friend of my friend working at Canon" mają "100% informacje", twierdzą, że wszystko inne to fake i pewnym tonem przewidują ruchy rynkowe po wypuszczeniu nowego sprzętu :) A po fakcie, wszyscy udowadniają, że właśnie to oni mieli rację ;-)
No wiesz co! Ja tu w dobrej wierze przekazuje co moj friend ... Canon
powiedzial... Na serio, obejrzyj pdf, jak na "oficjalny" dokument
malo oficjalnie wyglada. A poza tym nie mam frienda w Canonie, choc
chcialbym. Moze bym wtedy testowal nowe apraty wczesniej?
W tajemnicy powiedzialbym ci o nich a ty bys pisal, ze masz frienda,
ktory...
Na serio, obejrzyj pdf, jak na "oficjalny" dokument
malo oficjalnie wyglada. Ja każdego takiego "oficjalnego" PDFa, "oficjalne" zdjęcia itp. traktuje na równi ze spekulacjami na forum (również tymi podawanymi przez Ciebie) - czyli fajnie popatrzeć, zgodzić się lub nie i wspólnie stwierdzić "ale tak naprawdę to i tak nie wiadomo" :) Dlatego sam zawsze dodaję "jeśli by", "moim zdaniem" itp. - i zawsze troszkę mnie śmieszą stwierdzenia przez które przebija pewność siebie :)
A poza tym nie mam frienda w Canonie, choc chcialbym.To było uogólnienie - Ty też pisałeś coś o "znajomych fotografach, którzy wiedzą, ale nie powiedzą, ale sprzedają, sam też bym sprzedał, Canon już nie produkuje..." :)
Moze bym wtedy testowal nowe apraty wczesniej? W tajemnicy powiedzialbym ci o nich a ty bys pisal, ze masz frienda, ktory...Pewnie :) Part of the fun :mrgreen:
snowboarder
09-08-2005, 18:05
To było uogólnienie - Ty też pisałeś coś o "znajomych fotografach, którzy wiedzą, ale nie powiedzą, ale sprzedają, sam też bym sprzedał, Canon już nie produkuje..." :)
Tam gdzie robie moje zdjecia widuje czesto tych samych fotografow
i na mur przynajmniej dwoch-trzech testuje nowy sprzet dla Canona.
Wiem, bo kilka lat temu widzialem na wlasne oczy obiektyw, ktory nigdy
sie nie pojawil w sprzedazy.
I to prawda, ze jeden z nich sprzedal 20d ze dwa tygodnie temu.
Moze to przypadek.
Ale mysle, ze faktycznie temat sie wyczerpal do czasu oficjalnego
komunikatu. Chyba rzeczywiscie lepiej grac w gry komputerowe...
Choc jednak ja wole spekulacje o nowym sprzecie :-)
snowboarder
09-08-2005, 19:40
Nie ma to jak "internetowe sledztwo". Moze naprawde ten pdf
jest jakas autentyczna wersja robocza? Google jest niezastapiony:
http://66.102.7.104/search?q=cache:3-9lOJ8xXMcJ:www.typophile.com/forums/read.php%3Ffile%3D/30/33006.html+%22Jim+Bowes%22+adobe&hl=en&client=firefox-a
Pytajacy jest pracownikiem agencji reklamowej z Amsterdamu
i jego nazwisko pasuje do autora tego pdf-u...
Tak dla porownania przypomne spekulacje o 1Ds MkII.
Ogloszony 21 wrzesnia 2004, a my 19 wrzesnia mielismy juz taka ulotke po japonsku ktora okazala sie celna:
http://canon-board.info/showthread.php?t=984&page=1
Inny watek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=964